گروه اقتصادی مشرق- رئیس دولت در سخنان جدیدش به منتقدان نیز تاخت و با به کار بردن این عبارت که «کسانی که میگویند تحریم مهم نیست از جیب مردم بیخبرند» تلاش کرد بازی را عوض کند.
با این حال با استناد به سخنان اخیر روحانی مبنی بر این که «کسانی که میگویند تحریم مهم نیست از جیب مردم بیخبرند»، فهرست تعدادی از این بیخبران از جیب مردم را تهیه کردهایم که در ادامه آمده است.
تاریخ اظهارنظر افراد ذیل مربوط به دو سال پایانی دولت دهم و تا قبل از روی کار آمدن دولت روحانی است؛ یعنی دورهای که مسئولان دولت دهم دلیل اصلی مشکلات اقتصادی کشور و گرانیها را تحریمهای اقتصادی عنوان میکردند؛ درست مشابه اظهارات این روزهای برخی مسئولان ارشد دولت.
***
1. هاشمی رفسنجانی:
به هر حال در تولید نباید وضع کشور اینگونه باشد. این موضوع ربطی به تحریمها ندارد و این از جمله اموراتی است که مدیرها باید جوابگو باشند. تحریم چه تأثیری میخواهد روی کشاورزی بگذارد؟ شاید بگویند واردات سم و کود کم شده است، ولی این حرف زیبنده ایران نیست.
***
2. مصطفی کواکبیان:
30 درصد مشکلات کشور مربوط به تحریمهاست.
***
3. فرهاد نیلی:
تورم بالای ماههای اخیر را به تحریم نسبت میدهند در حالی که واقعاً زیاد انتسابی ندارد.
4. محسن مهرعلیزاده:
به نظر من همه مشکلات ما ناشی از تحریمها نیست، متاسفانه وقتی تحریمها به جای بی برنامگیها و نبود مدیریت بهانه میشود، باید انتظار داشت که شرایط اقتصادی مملکت هم به این وضع دچار شود.
*****
5. محمدرضا باهنر:
*برخی میخواهند همه دلایل گرانیها را به گردن تحریمها بگذارند، اما باید گفت بیش از 60 درصد گرانیها نتیجه کارهایی است که باید انجام میشد، اما انجام نشده و به آن بیتدبیری میگوئیم.
*وضعیت امروز اقتصادی به عوامل متعددی بستگی دارد که 50 درصد آن به متوجه تحریمها و قطعنامهها برعلیه ایران است و 50 درصد آن داخلی است که حسن مدیریت و خردجمعی برطرف خواهد شد.
*تورمی که ظرف 20 سال گذشته بی سابقه است را نباید تنها به حساب تحریمهای خارجی گذاشت و برخی از آن حاصل غضنفر بازیهای مسئولان، خود زدنها و کج سلیقگیها است.
*در شرایط فعلی بنده معتقدم حداکثر سهم تحریمها در تلاطم موجود در بازار و اقتصاد پنجاه درصد است، گرچه نمیتوان منکر اثر و وجود تحریمها شد، اما نمیتوان بی تدبیریها و سوء مدیریتها و اقدامات آنی و بدون اطلاع قبلی سایر دستگاهها توسط برخی دستگاههای دیگر را نادیده گرفت و سهم آن را در به هم ریختگی اقتصاد نادیده گرفت.
*نباید فراموش کرد که تورم موجود قطعاً به دلیل سوء مدیریت بوده در حالی که تحریمها 30 تا 35 درصد بیشتر مؤثر نبوده است.
*تحریمها تاثیری کمتر از ۵۰ درصد در مشکلات کشور دارد و برخی سیاستگذاریهای غلط نیز در وضع کنونی اقتصاد تاثیرگذار بوده است.
*با توجه به مشکلات اقتصادی به وجود آمده طی ماههای اخیر در کشور برخی آنها را نشأت گرفته از تحریمها میدانند در صورتی که این تحریمها از ابتدای انقلاب ادامه داشته و همواره دولتها در صدد مقابله با آن بودهاند اما تأثیر تحریمها به اندازه مشکلات به وجود آمده در اقتصاد کشور نیست و اگر کسی مشکلات اقتصادی را به گردن تحریمها بیاندازد خیلی بی انصافی کرده است.
*در حال حاضر درآمدهای ارزی کشور به دو برابر افزایش یافته که اگر تحریمها هم تأثیر داشته باشد فقط مقداری از درآمدها کاهش مییابد؛ در صورتی که در دولتهای گذشته تا این میزان درآمد ارزی و نفتی نداشتیم بنابراین اینها نوعی بهانه جویی و توجیه برای سوء مدیریتهاست.
*حالا بعضیها میخواهند همه مشکلات اقتصادی داخل کشور را بیندازند گردن تحریمها. تحریمها حتماً مؤثر بوده، اما اینکه همه مشکلات اقتصادی ما نتیجه تحریمها باشد، این طور نیست.البته از سویی نیز برخیها القا میکنند که یک تعدادی از مسئولین عمداً دارند یکسری اقدامات را انجام میدهند که کشور را زمین بزنند. که این هم توهم است. میتوانیم بگوییم که بی تدبیری است و تدبیر، درایت، برنامه ریزی و بعضاً کفایت نیست و صلاحیتهای عمومی در بعضی از مسئولین وجود ندارد؛ اما این که یک عده دست به دست هم داده باشند، مسئول هم باشند و بخواهند کشور را از طریق اقتصادی زمین بزنند، این هم یک توهم است.
******
6. اسدالله عسگراولادی
ما حتی در شرایط جنگ هم تا این حد تورم نداشتیم. نه، واقعاً نداشتیم. و اعتقاد من این است که این تورم اصلاً ارتباطی با تحریم ندارد.
***
7. مصطفی پورمحمدی:
یکی از مهمترین عوامل افزایش قیمت ارز وجود تحریمهایی است که علیه کشورمان صورت گرفته است. همه بار سنگین تحریمها را قبول دارند، اما این دلیل نمیشود که برای این مشکلات و نحوه مواجهه با تحریمها تدبیر نکنیم. مردم تحریمها را میفهمند اما این دلیل نمیشود برای رفع این مشکلات فعالیت موثری نداشته باشیم.
***
8. علی لاریجانی:
80 درصد مشکلات کشور ما مدیریتی است و تأثیر تحریمها بیشتر از 20 درصد نیست. 80 درصد مسائل و مشکلات اقتصادی ما مربوط به سیستم مدیریتی است و اتفاقاً موضوع اشتباهی که غربیها تصور میکنند، این است که به خاطر تحریمها توانستند اقتصاد ما را متلاطم کنند، ولی ما خودمان باید متوجه این موضوع باشیم.
باید پرسید آیا رشد نقدینگی در داخل کشور، ربطی به تحریمها داشته است؟ شما نقدینگی را افزایش دادید، اینکه بیشتر تسهیلات را به مسکن مهر دادید، چه ربطی به تحریم دارد؟ پس اشکال کار در جای دیگری است که باید حل شود.
*فرمایشات رهبری روشنگری دقیقی بود و درست است که تحریمها مشکلاتی پدید آوردند، اما برخی بیتدبیریها مشکلات را افزایش داده و آنچه مهم است علاج کار در این بخش است و نمیتوان انتظار داشت بدون عزم ملی و اراده عمومی در ساماندهی وضع اقتصادی و بهبود شرایط ملی کشور، تغییری در اراده دشمنان اسلامی ایجاد شود.
*من با گزاره " علت تمام مشکلات اقتصادی کشور تحریمها است" مخالف هستم...
ما نگفتیم که تمام مشکل اقتصادی ما تقصیر تحریمهاست من این گزاره را قبول ندارم، من معتقدم تحریمها تأثیر در معیشت مردم داشته ولی ضعف در مدیریت اجرایی نقشش بیشتر بوده است و اگر ما اقتصاد با رونقی داشتیم مشکلات ما در حال حاضر اینقدر نبود.
* تحریمها را میتوانیم به فرصت تبدیل کنیم، البته شرط دارد و شرطش آن است که آقا فرمودند؛ امسال سال تولید ملی است ولی ما هنوز موفق نشدهایم این شعار را محقق کنیم.
*واقعیت این است که علاوه بر تحریمها، سوء مدیریت اقتصادی نیز در ایجاد شرایط اخیر اقتصادی دخیل بوده است و من تأثیر این مورد را بیشتر از تحریمها می دانم.
***
9. نادر قاضیپور:
واقعیت امر این است که میزان تأثیر تحریمهای خارجی در ایجاد مشکلات کنونی در نهایت امر ده درصد بیشتر نیست و بی تدبیری داخلی است که کشور را اکنون فلج کرده است.
***
10. غلامرضا مصباحیمقدم:
تحریمها موجب مشکل ارزی برای کشور نشده است و نخواهد شد، تحریمها تنها کار را پیچیده کرده است، چرا که کشور در شرایط تحریمها هیچ مشکلی برای تأمین نیاز ارزی خود ندارد.
*اثر تحریمها بر اقتصاد کشور کمتر از اثری بود که بالارفتن نقدینگی و مشکلات ناشی از اجرای نامناسب قانون هدفمندی یارانهها برجای گذاشت. تحریمها ۲۰ درصد تأثیر در مشکلات اقتصادی دارد.
***
11. اسحاق جهانگیری:
دشمن همین را میخواهد که بگوییم تحریمها اثر خود را گذاشته است، چرا امروز باید رئیس جمهور ما همین حرفی را بزند که دشمن به دنبال محقق کردن آن بود. کسی منکر تأثیر تحریمها و تلاش دشمن برای اثرگذاری از این طریق در کشور نیست.
***
12. محسن رضایی:
در شرایط کنونی اقتصاد تحریمهای اقتصادی آمریکا و اروپا تقریباً حدود ۴۰ درصد اثر داشته است. سوءمدیریت و پس از آن سواستفاده گروهی از افراد و دلالان و نظام اداری کشور از شرایط و هرج مرجهای پیش آمده، در حدود ۶۰ درصد در بروز نابسامانی اقتصادی کنونی دخیل بوده است.
*در حال حاضر برخی از کارخانجات ما از کار افتادهاند که برخی می گویند علت آن تحریم است ولی ربطی به تحریم ندارد.
***
13. فرشاد مؤمنی:
با وجود آنکه دولت تلاش میکند تمام التهابات بازار ارز را ناشی از تحریمها ببیند، من معتقد هستم سهم سوء تدبیرها در بروز بحرانهای ارزی اخیر به مراتب از سهم تحریمها بیشتر بوده است.
***
14. صادق خرازی:
در این شرایط خاص، دولت با گره زدن مشکلات اقتصادی با بحث تحریمها، تمایل خود را به مذاکره با آمریکا نشان میدهد... اشتباهی که از سوی ما صورت گرفت این بود که در مذاکرات خود علائمی که از کارایی سیاست موفق تحریمها نشان داده شد و این مسئله آنها را در دنبال کردن سیاست تحریم جدی تر کرده است.
به زعم من این خدمت به ملت نیست که گاهی برخی حضرات برای توجیه و فرافکنی در خصوص ضعفهای مدیریتی خود، مسئله تحریمها را پیش میکشند.
به نظر من بحران مدیریتی در کشور را نباید به پای تحریم بگذاریم. ما در بحرانهای اقتصاد و تجارت خارجی و روابط خارجی خود روزهای بسیار سخت تری در این کشور تجربه کردهایم....
در این شرایط نسبت دادن مشکلات اقتصادی به تحریمها ناشی از ناآگاهی و فرافکنی است. این عملاً نشان میدهد که اقایان تصور دقیقی از مسائل خود ندارند و تصور درستی از مدیریت بحران ندارند و همه سوء مدیریتهای خود را به پای تحریم میگذارند.
* درست است که تحریمها زندگی مردم ایران و بخشی از صنایع را هدف قرار داده است اما بیشتر از آنکه تحریم به صنایع ما ضربه بزند جنگ روانی خودساخته ای است که توسط برخی افراد درست شده است و متاسفانه در حال تاثیرگذاری است. به طور مثال در رابطه با بحث ارز بیشتر مشکلات ما به جای آنکه ناشی از گرانی ارز باشد به دلیل رفتار دوگانه و تناقض در مدیریتهاست.
بر همین اساس معتقدم باید یک دگردیسی در عرصه سیاست مدیریتی ایران ایجاد شود. به ویژه در مدیریت اقتصادی و نحوه مقابله با بحران تحریمها.
***
15. ولایتی:
تحریمهای زمان جنگ شدیدتر از امروز بود... برخی میگویند تحریمهای امروز از آن زمان سنگینتر است اما آن زمان، ما علاوه بر تحریمها جنگ را هم تجربه میکردیم
***
16. علاءالدین بروجردی:
وی سهم تحریمها در مشکلات اقتصادی کشور را 30 الی 40 درصد عنوان کرد و در عین حال قسمت اعظمی از این بی ثباتی اقتصاد کشور را به بی تدبیریهای داخلی مربوط دانست.
***
17. آملی لاریجانی:
تمام مسئولان و صاحبان تریبون و مردم باید بدانند که دشمن در حال بزرگ کردن اثر این تحریمهاست و رسانههای تبلغاتی غرب تلاش میکنند با تبلیغات خود تحریمهای غرب علیه ایران را بسیار تاثیرگذار و شکننده در وضع مردم ایران به تصویر بکشند.
***
18. کاظم جلالی:
در بحث بازار ارز انصافاً میزان «سوء تدبیر» خیلی بیشتر از نقش تحریم بود، ولی غربیها از این موضوع سوء تعبیر کردند و مشکلات را به تحریمهای ارتباط دادند که در همه سالهای پس از پیروزی انقلاب وجود داشته است...
ما می گویم خط اعتدال این است که برای تحریمها حد منطقی را تعریف و برای آن برنامه ریزی کنیم و این هم تصور نکنیم که با برنامه ریزی موضوع تحریمها قابل حل نیست ولی لازمه این کار این است که ما، هم دیروز موضوع تحریمها را میفهمیدیم و آن را «کاغذ پاره» تلقی نمیکردیم و هم امروز سوء تدبیرها را به پای تحریم ننویسیم و به آن وزن بیش از حد ندهیم.
* آمریکاییها و برخی قدرتهای بزرگ برای بزرگ جلوه دادن تأثیر تحریمها در داخل ایران تلاش گستردهای انجام میدهند رویکردی که سرانجام به ایجاد جنگ روانی رسانهای علیه ایران منجر شد.
*رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با تاکید بر اینکه تحریمها در نوسانات بازار گوشت و مرغ به هیچ وجه تاثیرگذار نبود، گفت: دولت با مقدار مدیریت و پیش بینی دقیق میتوانست بازار را مدیریت کند علی رغم اینکه بازار مرغ و گوشت پس از مدت کوتاه با واردات کنترل شد اما به نظر ما دولت بدون واردات نیز میتوانست این بازار را مدیریت کند.
***
19. عوض حیدرپور:
البته تحریمها هم در شرایط اقتصادی کنونی تأثیر گذاشته است اما نقش تحریمها آنقدر زیاد نبوده که سوءرفتار و اقداماتی از این دست نقش داشته است.
***
20. محمد خوش چهره:
اگر مدیریت صحیحی صورت گیرد میتوان تحریم را مهار، کم اثر و در نهایت خنثی کرد و هنر مدیریت در این است که تحریم به فرصت تبدیل شود.
وی یادآورشد: تبدیل تحریم به فرصت یک آرمان است که نمونه تحقق آن در هشت سال جنگ تحمیلی رخ داد.
شاهد هستیم بسیاری از مواردی که فشارهای سخت بر اقتصاد ما وارد میشود به دلیل سادهانگاریها در حوزه تحریم است. تا جایی که گاهی تحریم آنقدر سخت نبوده اما به علت بیمدیریتی و اهمالها موجب آن شده که فشار شدید اقتصادی ایجاد شود و در مواردی قابل تأمل و حتی در برخی موارد موجب شکننده شدن اقتصاد شود.
***
21. علی مطهری:
با اشاره به تحریمهایی که در کشور با آن مواجه هستیم، گفت: دولت میتوانست با مدیریت درست تأثیر این تحریمها را کاهش دهد نه اینکه خودش گاهی به این مشکل دامن بزند، مانند آنچه که در نوسان قیمت ارز و طلا اتفاق افتاد و دولت بیش از حد تعلل کرد تا آنجا که شائبه جبران کسری بودجه دولت مطرح شد.
و......................
کد خبر 429359
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۰:۴۶
- ۶۲ نظر
- چاپ
حسن روحانی در نشست خبری و سخنانش در بجنورد، بار دیگر از مواضعش درباره منوط بودن رفع مشکلات اقتصادی کشور از آب تا نان مردم به رفع تحریمها دفاع کرد و با به کار بردن عبارت «کسانی که میگویند تحریم مهم نیست از جیب مردم بیخبرند» تلاش کرد بازی را عوض کند.