رهبر انقلاب: مذاکره با آمریکا ممنوع است، پشت پرده نامه 4 وزیر به رئیس جمهور، مناظره چالشی دو نماینده درباره گزارش کمیسیون برجام، جمعآوری ۴۰ امضا برای استیضاح وزیرنفت، ناگفتههای زاکانی از آنچه در کمیسیون برجام گذشت، از جمله مطالب امروز بسته گزارشی مشرق هستند.
***
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز (چهارشنبه) در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و جمعی از خانواده های آنان و همچنین خانواده های شهدای این نیرو، با اشاره به نقش جوانان انقلابی نیروی دریایی سپاه و جوانان شجاع جنوب در تأمین امنیت دریا و ایجاد رعب در دشمن، تاکید کردند: دشمنان به دنبال تغییر محاسبات مسئولان و تغییر افکار مردم بویژه جوانان هستند و همه باید هوشیار و بیدار باشند.
حضرت آیت الله خامنه ای در این دیدار با اشاره به اهمیت موضوع امنیت دریا گفتند: آمادگی ها باید همواره بگونه ای باشد که براساس دستور قرآنی، در دشمن ایجاد رعب کند و جرأت تجاوز را از او بگیرد زیرا اگر خاکریزها قابل نفوذ باشند، دشمن نفوذ خواهد کرد.
ایشان با تأکید بر اینکه ناکامی های دشمن در داخل و در منطقه، به برکت هوشیاری و آمادگی و عزم جوانان انقلابی و اقتدار جمهوری اسلامی در منطقه بوده است، خاطرنشان کردند: بر همین اساس بیشترین تلاش و برنامه ریزی قدرتهای استکباری، برای دشمنی با نظام اسلامی ایران است و ادعای آمریکا برای مذاکره با ایران نیز در همین چارچوب و برای نفوذ، است.
حضرت آیت الله خامنه ای گفتند: مذاکره با آمریکا ممنوع است زیرا این مذاکره نه تنها هیچ نفعی ندارد بلکه ضررهای بیشماری نیز دارد. (مشروح خبر)
***
حجتالاسلام سیدمرتضی حسینی با اشاره به نطق خود در جلسه علنی روز دوشنبه در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: همان طور که امام خمینی (ره) فرمودند ما هرچه داریم از محرم و صفر است و ما نیز امروز باید نسبت به گرامی داشتن این ایام اهتمام داشته باشیم.
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی خطاب به مسئولان و مردم یادآور شد: آنچه در برجام بر ما تحمیل شده است همان ذلتی است که در قرار داد ترکمنچای و گلستان بر ملت ایران تحمیل شد و با صدای بلند میگویم ما با این قرارداد مخالف هستیم.
وی اضافه کرد: گزارش کمیسیون نقاط فاجعه آفرین در برجام را تأیید میکند و هیچ توجیهی برای موافقت با آن نمیتوانیم داشته باشیم.
حسینی اضافه کرد: دولت باید اقتصاد مقاومتی را جدی بگیرد و در این راستا اگر اقتصاد مقاومتی که مقام معظم رهبری چند سال قبل متذکر شده بودند، اجرایی میشد امروز شاهد تورم، گرانی و بیکاری نبودیم.
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی تشریح کرد: آقایان دولتی اقتصاد را به مذاکرات گره زدند و نتیجه این شد که در آن هیچ امیدی برای تحول اقتصادی دیده نمیشود و امروز شرایط اقتصادی به جایی رسیده است که چهار وزیر دولت، به رئیس جمهور نامه نوشتهاند که رکود به بحران اجتماعی تبدیل میشود. (مشروح خبر)
***
راهروهای مجلس شورای اسلامی، امروز شاهد مناظره از پیش تعریف نشده و در عین حال چالشی و نماینده شاخص مجلس درباره گزارش کمیسیون ویژه بررسی برجام و حواشی آن بود. علیرضا زاکانی، نماینده تهران و رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام و مسعود پزشکیان نماینده مردم تبریز و عضو این کمیسیون، در گفتگوی مشترک و مناظرهگونه در برابر خبرنگاران رسانهها، به بیان نظرات خود درباره روند کار و گزارش تهیه شده در کمیسیون ویژه بررسی برجام پرداختند.
این گفت و شنود، از این جهت جذابتر بود که دو روز پیش و پس از انتشار گزارش این کمیسیون و قرائت آن در صحن علنی بهارستان، پزشکیان به همراه پنج عضو دیگر این کمیسیون در بیانیهای، گزارش تهیه شده را همراه با سوگیری خواندند؛ بیانیهای که تعجب و انتقاد بسیاری از نمایندگان مجلس را برانگیخت.
پزشکیان: هیچ روش علمی در گزارش کمیسیون برجام به کار گرفته نشده
در ادامه این مناظره، پزشکیان با تاکید بر اینکه سخنان زاکانی را رد نمیکند، گفت: در روش علمی رایگیری نمیشود؛ راجع به اینکه اینجا دو صندلی وجود دارد و یا ۱۰ صندلی رایگیری نمیکنند بلکه میشمارند و نتیجه را اعلام میکنند.
وی ادامه داد: ما در داخل برجام و تحریم بانکی و صنعتی و تکنولوژی صحبت میکنیم اینکه ما میگوییم ببینید این تحریمها چقدر هزینه دارد، خارج از برجام است؟ اینکه ما بررسی وضعیت موجود کنیم، ابزاری دارد؛ برای اینکه من فقط با نگاه خودم نبینم ابزاری وجود دارد.
عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس گفت: باید عدد مربوط به وضعیت موجود را نوشت؛ راجع به چنین چیزی رای نمیگیرند. کار علمی، کار نظری نیست که راجع به آن رای بگیرند. بلکه پس از اینکه دادهها را گرفتند، وزن هر کدام را تعیین میکنند بعد تصمیمگیری میکنند، ولی خود داده را رایگیری نمیکنند.
پزشکیان تصریح کرد: ما میگفتیم ببینید پذیرش برجام چه معایبی دارد و ادامه وضع موجود چه مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد؟ هیچ جای گزارش آن چیزی را که باید به این روش بررسی کنند، نیامده است.
زاکانی: وقتی گزارش کمیته سیاسی خوانده میشد، همه میخندیدند
در ادامه، علیرضا زاکانی سخنان پزشکیان درباره ضرورت روششناسی را برای حوزههای علوم اجتماعی بسیار خوب خواند و گفت: اما این مسئله با کار کمیسیون بسیار متفاوت است؛ چراکه ما در مجلس با رای و رایگیری مواجهیم.
وی با اشاره به اینکه عمق و ارزش این رایگیری با فهم درست تعیین میشود، افزود: ما تلاش میکنیم در این یک ماه در کمیسیون برجام عمق پیدا کنیم.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام گفت: شما وقتی سخن از دادهها میگویید، مواجه با مسئولینی هستید که در کمیسیون حاضر شده و یک حرف میزنند. مثلا اعلام میکنند میزان پولی که ما در خارج از کشور داریم از ۱۲۰ و خردهای میلیارد شروع میشود تا میرسد به ۷ الی ۸ میلیارد دلار که هیچ قابل مقایسه با هم نیست.
زاکانی خاطرنشان کرد: دادههایی که از هر جا از دولت یک جور عنوان میشود و از هر جای دولت یک صدا بلند میشود، باید معلوم شود که کدام دستگاه باید اینها را تجزیه و تحلیل کند.
وی گفت: ما با سندی مواجه هستیم که تعهدآور است و لذا باید معایب و مزایای آن را کنار هم قرار دهیم و الگوی ما نیز در مجلس الگوی رایگیری است که البته باید همراه شود با یک مقدمه عمیق، نه مقدمه سطحی، آنهم با بهرهگیری از ظرفیت دانشگاهها و استماع نظرات مختلف.
نماینده مردم تهران در مجلس درباره این مسئله که گزارش کمیتهها به کمیسیون نیامده است، اظهار داشت: گزارش کمیتهها در گزارش نهایی کمیسیون برجام اعمال شده است. همه این گزارشها بلااستثنا در گزارش نهایی اثرگذار بود و من راجع به دو گزارش امنیتی و سیاسی، توضیح خواهم داد.
زاکانی گفت: وقتی گزارش سیاسی در هیات رئیسه خوانده شد، همه میخندیدند؛ چراکه نه سر داشت نه ته و نه ادبیات مناسب. زشت است که من این را بگویم اما چون شما از آن حمایت میکنید من میگویم که بدانید از چه چیزی حمایت میکنید. (مشروح خبر)
***
سید شکرخدا موسوی با بیان اینکه تعداد امضاهای طرح استیضاح وزیر نفت به حدود ۴۰ امضا رسیده است، اظهار داشت: منتظر بودیم تا تکلیف استیضاح وزیر راه و شهرسازی معلوم شود تا بعد از آن، این طرح را به هیئت رئیسه مجلس تحویل دهیم.
وی با اشاره به مهمترین دلایل و
محورهای پیگیری استیضاح بیژن زنگنه وزیر نفت گفت: نیمه تعطیل بودن پارس
جنوبی که عملا کاری در آنجا صورت نمیگیرد، مشکلات میادین مشترک، بکارگیری
افراد متهم در پرونده فساد کرسنت در مسئولیتهای کلیدی نفت و واگذاری دکل
های نفتی به شرکتهای چینی و هندی از مهمترین دلایل این موضوع است. (مشروح خبر)
علیرضا زاکانی رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در جمع خبرنگاران با بیان اینکه از عهده این کار جز با لطف خدا بر نمی آمدیم گفت: من هر روز صبح ابتدای کار، کمیسیون را تحویل شهدای گمنام مجلس میدادم و شب از آنها تحویل می گرفتم و آنها هم در هنگام دشواری ها ما را کمک می کردند، کار ما بارها در کمیسیون به مویی رسید ولی پاره نشد.
زاکانی با بیان اینکه از همان زمان که انتخابات هیئت رئیسه کمیسیون به نتیجه رسید، از همان زمان نظرات متفاوت بود گفت: اولا خیلی تلاش شد که بنده رئیس این کمیسیون نباشم و حتی پیام دادند که رئیس از ما باشد و پس از آن هر کدام از سمت ها مانند نایب رئیس را می توانید خودتان انتخاب کنید. ولی بنده که تا قبل از این برای هیچ سمتی در مجلس معمولاً کاندیدا نبودم به جهت حساسیت موضوع ایستادگی کردم.
وی افزود: پس از انتخاب هیئت رئیسه ـ آقایان حقیقت پور، نبویان، نجابت،
نقوی حسینی، احمدی و بنده ـ برای ورود به کار نیز با نظرات متفاوتی مواجه
بودیم که چطور آن را آغاز کنیم. برخی شروع کردند به ارائه پیشنهادات اجرایی
که فلانی و بهمانی را دعوت کنیم. بنده گفتم اول باید نحوه کار خود را معین
کنیم و با برنامه جلو برویم الان نیز معتقدم بیش از 90% کار با برنامه
مصوب اولیه جمع جلو رفته است. با پیشنهاد آقای پزشکیان، ابتدا قرار شد یک
متدلوژی یا روش کار را طراحی کنیم و قرار شد برای جلسه بعد چند سند را
تولید کنیم. یکی، سند روش کار باشد و سند دوم آئین نامه باشد که مسئولیت ها
را معین کند و سند سوم، سند انعکاس اقدامات ما یا همان سند رسانه ای کردن
فعالیت های ما باشد. (مشروح خبر)