مسکن مهر هشتگرد به گفته بسیاری از مسئولان استانی و کشوری یکی از بزرگترین پروژه های مسکن مهر کشور است که در دو فاز چهار و هفت طراحی شده است. بسیاری از مردم سال ۸۷ پول خود را به تعاونیهای پروژه مسکن مهر هشتگرد سپردند به امید اینکه پس از دو سال صاحب خانهای شوند با همه امکانات، ولی با گذشت بیش از پنج سال خانههای بدون امکانات اولیه را تحویل گرفتهاند به همین منظور بسیاری از آنها خود را مالباختههایی مینامند که پس از سالها و با پرداخت پول اضافه بر تعهد اولیه صاحب چهاردیواری شدهاند که فاقد امکانات اولیه بوده و در این مدت ارزش پولشان نیز آنقدر پایین آمده است که کفاف رهن یک خانه در مناطق پایین شهر را نمیدهد.
برای بررسی دقیقتر وضعیت ساکنان در مسکن مهر هشتگرد با ساکنان تعاونی مهر ۲۷ گفتگو کرده ایم، تعاونی ۲۷ در فاز هفت مسکن مهر هشتگرد قرار دارد. این تعاونی اولین تعاونیای است که زمین مربوط به این پروژه را تحویل گرفته است. به همین دلیل بررسی وضعیت ساکنان مسکن مهر هشتگرد در این گزارش بر زندگی ساکنان تعاونی۲۷ متمرکز شده است.
ساکنان تعاونی ۲۷ مسکن مهر هشتگرد در خصوص تخلفات بیشمار پیمانکار این تعاونی، وارد نکردن پول ها به سامانه و عدم نظارت شرکت عمران شهر جدید هشتگرد به عملکرد تعاونی ها به شدت معترض هستند.
این شهروند که خود را علی رفعتی معرفی می کند، می گوید: بسیاری از ساکنان از سال گذشته بدون امکانات رفاهی معمول زندگی کردهاند و تا یکماه پیش با پر کردن دبههای آب، از محلی خارج از ساختمان و انتقال آن به طبقات، از آبی نامطمئن استفاده میکردند.
قرار بود با پنج میلیون صاحب خانهای با تمام امکانات شویم
در وعدههای ثبت شدۀ مسئولان که در رسانههای مختلف موجود است آمده بود که خانهها طی دو تا سه سال با همه امکانات تحویل داده میشود؛ اما آنچه در عکسهای موجود و در گفتوگوی مردم آشکار است نشان میدهد که در طول این هفت سال یک چهاردیواری کثیف که تنها یک کاسه توالت و در ورودی بدون قفل دارد آماده شده است.
یکی دیگر از ساکنان دربارۀ عدم تحقق وعدهها میگوید: قرار بود با پنج میلیون صاحب خانهای با تمام امکانات مدرن شویم و مابقی را طی اقساط ۹۹ ساله پرداخت کنیم اما پولی که با آن میتوانستیم در سال هشتادوهفت خانهای کوچک در وسط شهر کرج بخریم ارزش خود را از دست داده و بعد از چندین سال مستاجری و جنگیدن با تورم به این بیغوله آمدهایم.
قیمت تمام شدهای که متقاضیان باید برای دریافت خانههای ناتمام مسکن مهر بیستوهفت بدهند امسال و پس از تلاش نمایندگان اعضا تصویب شد و به هجده میلیونوششصد هزار تومان رسیده است. اما از آنجا که خانهها حتی پریز برق، شیرآلات، کابینت، آسانسور ندارد باید حداقل بیست میلیون تومان دیگر برای پکیج، کابینت، درهای اتاقها و سرویس بهداشتی، شیرآلات و سایر امکانات و همینطور نظافت واحدها هزینه کنند تا بتوانند در یک چهاردیواری دورافتاده از شهر، در کوچههای آسفالت نشده، ناامن و بدون ایستگاه اتوبوس و تاکسی سر کنند.
یکی از همسایهها در واکنش به حرف این بانو میگوید: عدم تحقق وعدهها و تناقضگوییهای مسئولان اعتماد مردم را سلب کرد و مانع از پرداخت مبالغ در حال افزایش شده است.
همسایهای دیگر از ثبتنام ثروتمندان و برخی نورچشمیها (و شاید اقوام مسئولان تعاونی) مسکن مهر میگوید و اضافه میکند: شروط ثبت نام در مسکن مهر، تاهل، مستاجر بودن و عدم استفاده از تسهیلات بانکی برای خانهدار شدن بوده است؛ و نه حساب بانکی و داراییهایی مثل شرکت و زمین. ثبتنام ثروتمندها مانع از خانهدار شدن فقرا شده است چرا که آنها میتوانند عدم تاخیر در تحویل واحدها را تاب بیاورند و افزایش قیمت را پرداخت کنند و درنتیجه تعاونیها برای پرداخت مبالغ به سایرین فشار میآوردند.
یکی از نمایندگان اعضای تعاونی مسکن مهر۲۷ از دیر واریز شدن پولهای مردم به سامانه خبر می دهد. به گفتۀ وی کسی نمیداند چند میلیاردی که سال هشتادوهفت به حساب تعاونیها واریز شد و سال نودویک وارد سامانه شد کجا حبس شده و سود آن مبلغ چه شده است.
پس از مشخص شدن بیکفایتی برخی پیمانکارها، و کاهش تعداد خانههای در نظرگرفته شده از ۵۰۴ واحد به ۱۲۰ واحد، متقاضیان هر تعاونی از بین خود نمایندگانی انتخاب کردهاند که هر جمعه در جلساتی حاضر و دربارۀ پیگیری مطالبات خود گفتگو میکنند.
برخی تعاونی های مسکن مهر هشتگرد تخصص و صلاحیت کافی را نداشتند
یکی از همسایهها مدعیست بعد از انتخاب نمایندگان اعضا، تعدادی نفوذی از طرف پیمانکارهای سابق در جلسات حضور داشتند که سعی در ایجاد تشنج در جلسات را داشتند و با ایفای نقش معترض، جلسات را به گونهای برهم میزدند که تلاش نمایندگانمان را زایل کنند.
این شهروند معتقد است: این سرپناه ناقص و دورافتاده را مدیون تلاش و پشتکار همین نمایندگان خودی هستیم چرا که ثبتنام در مسکن مهر جز اتلاف وقت، سرمایه و ناراحتی اعصاب نبوده است و مشخص نیست تا چه زمانی باید تاوان این انتخاب را بدهیم.
واقعیتی که نمی شود از آن به سادگی گذشت این است که برخی تعاونیهای مسکن مهر هشتگرد تخصص کافی نداشته اند در خصوص این نکته مهم ولی تلخ حبیب الله طاهرخانی عضو هیئتمدیره شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید پیشتر با تاکید بر اینکه مسکن مهر شهر جدید هشتگرد از مهمترین پروژههای مسکن مهر در کشور بوده است، می گوید: متاسفانه برخی تعاونیهای مربوط به این پروژه کوتاهی و کمکاریهایی داشتهاند و نداشتن تخصص و صلاحیت کافی به این امر دامن زده است.
تعداد تعاونیهای مسکن مهر شهر جدید هشتگرد زیاد بود
طاهرخانی ادامه می دهد: تعداد تعاونیهای مسکن مهر شهر جدید هشتگرد زیاد بوده و برخی از آنها برنامهریزی مناسب برای اجرای این پروژه نداشتهاند که این امر موجب کاهش بازدهی فعالیتهای آنها و به وجود آمدن مشکلاتی برای متقاضیان شده است.
به گفته وی لازم است تعاونیهای مسکن مهر به اندازه کافی کارآمد باشند تا بتوانند وظایف محوله را به بهترین نحو انجام دهند و تعهدات خود را به صورت کامل و مطلوب عملی کنند ضمن اینکه دستگاههای ذیربط نیز باید بر کار آنها نظارت داشته باشند.
برای شفافتر شدن وضعیت مسکن مهر هشتگرد به سراغ مدیرعامل شرکت عمران رفتیم تا چند و چون ماجرا را از زبان این مسئول بشنویم ولی متاسفانه تلاش های مستمر ما برای ارتباط گرفتن با وی نتیجه ای نداد.