پس از اتمام دفاع مقدس با تاکید رهبرمعظم انقلاب برای راهاندازی ستاد کنگرههای شهدا، ستاد کنگره لشکر سیدالشهدا(ع) تاسیس شد. از این رو خدمت "اکبر باقری دولابی" مسئول ستاد کنگره شهدای لشکر ده سیدالشهدا(ع) رسیدیم؛ تا از تاریخ تشکیل این کنگره برای ما بگوید.
در ادامه گفتوگو با مسئول کنگره لشکر 10 سیدالشهدا(ع) را بخوانید.
***
سال 74، رهبر معظم انقلاب اسلامی به سپاه پاسداران ابلاغ کردند که ستاد کنگرههای شهدا راهاندازی شود. هدف از این ابلاغ پژوهش در زندگی و آثار شهدا بود تا بتوان این ایثارگریها و پیامها را به نسل بعد منتقل کرد. لشکر 17 علیبنابیطالب(ع) اولین لشکری است که ستاد کنگره شهدا را راه اندازی میکند. لشکر 10 سیدالشهدا(ع) دومین لشکر در اجرای این دستور بود؛ که مسئولیت آن را نیز سردار فضلی بر عهده گرفتند و سردار خادم نیز جانشین وی شدند.
بنده آن زمان معاون طرح و هماهنگی ستاد کنگره شهدا بودم. با راهاندازی کنگره، کارمان را با تیمهای مختلف جهت جمعآوری خاطرات شهدا آغاز کردیم. پس از مدتی به دلیل مشغلههایی که سردار فضلی داشتند، خادم مسئول ستاد کنگره شد و من نیز جانشین وی شدم. خادم نیز به دلیل ادامهی تحصیل به خارج از کشور رفت و مسئولیت این ستاد به من واگذار شد، و اکنون قریب به 12 سال است که مسئول ستاد کنگره شهدا هستم.
در طول 20 سال از راهاندازی ستاد کنگره شهدا، خاطرات و اطلاعات 2800 شهید را جمعآوری و اطلاعات شهدا را در 6 ردیف، مرتب کردیم. برخی شهدا بسیجی بودند. برخی فرمانده بودند. لذا برای هر ردیف از شهدا، باید اطلاعات خاصی را جمعآوری میکردیم.
ردیف اول فرماندهان و جانشینان شهید بودند. به طور مثال موحد دانش، کاظم نجفی رستگار، محسن وزوایی، جنگروی، کلهر و سیدحسین میررضی جزو شهدای ردیف اول هستند. همچنین باید یادآوری کرد، در دورهای که سردار فضلی مجروح بودند میررضی سرپرستی لشکر را بر عهده داشت.
شهدای ردیف دوم، مسئول ستاد، فرمانده گردان، مسئول محورها، مسئول اطلاعات عملیات، معاونتهای عملیات، لجستیک و اطلاعات بودند. ردیف سوم جانشین گردان، جانشین معاونتها و جانشین محورها هستند. ردیف چهارم فرمانده گروهانها، ردیف پنجم فرماندههای دستهها و ردیف ششم سایر نیروها هستند.
با والدین و همرزمان شهدا مصاحبه شده است که در پروندههاشان است. متاسفانه تاکنون 60 درصد پدران و مادران شهدا به رحمت خدا رفتهاند. اسناد ما اکنون به صورت مصاحبه، حجمی و نوشتاری هستند. در طی این 10 سال، 27 عنوان کتاب منتشر شده است و 18 عنوان دیگر نیز در دست انتشار داریم که احتمالا تا سال 95 این تعداد کتاب نیز منتشر خواهد شد.
توسط کنگره شهدای لشکر 10 سیدالشهدا (ع) کتابهایی به چاپ رسیده که بدون هیچگونه تبلیغاتی کتاب "سه روز محاصره" با محوریت عملیات کربلای 5 به چاپ دوازدهم رسیده است.
جمع آوری و شناسنامهدار کردن 400 هزار قطعه عکس
5 سال پیش که سیستم سازمانی سپاه تغییر کرد و لشکرها به سپاه استانی تبدیل شدند، لشکر 10 سیدالشهدا به سه قسمت تقسیم شد؛ بخشی در استان البرز، بخشی در شهرری و بخش دیگری در تهران ماند. لذا کنگره شهدای لشکر زیر نظر هیچ سپاهی نیست و هزینهها توسط بازنشستگان تامین میشود.
مکانی که اکنون در اختیار داریم را از اوقاف اجاره کردهایم. تاکنون 400 هزار قطعه عکس جمع آوری و شناسنامهدار کردهایم. همچنین 600 ساعت فیلم از دوران دفاع مقدس جمع آوری کردهایم.
معارف جنگ
شهید صیادشیرازی طرحی را به نام معارف جنگ آغاز کردند. فرماندهان ارتش و سپاه را به منطقه عملیاتی میبردند و آنها در رابطه با فعالیتهای یگانها خود در عملیات مربوط به آن منطقه توضیحاتی را ارائه میکردند.
از سال گذشته ما این کار را برای لشکر آغاز کردیم. فرماندهان لشکر را به فکه بردیم تا درباره عملیات سیدالشهدا که حدود 150 شهید دادیم خاطراتی بیان کنند. در این برنامه خانواده شهید اسکندرلو و برخی از خانوادههای شهدای آن عملیات نیز حضور داشتند. فرماندهان و رزمندگان نحوه اجرای عملیات و شهادت همرزمان خود را در آن منطقه بیان کردند. دو سال پیاپی مراسم راهیان نور را برگزار کردیم. این نوع برنامهها مورد استقبال خانواده شهدا و فرماندهان دوران دفاع مقدس قرار گرفت.
مادر شهید اسکندرلو در آن برنامه بیان داشت: بیان این اتفاقات برایم به قدری زیبا بود که انگار حسینم، اتفاقات را برایم تعریف میکرد.
برگزاری یادوارهها و انتشار کتاب
در 25 اسفند ماه سال جاری به مناسبت عملیات کربلای 5 در نیمه دوم دی ماه، یادواره شهدای مخابرات و یادواره شهدای عملیات بدر و خیبر توسط این کنگره برگزار خواهد شد.
رسانهها اگر بخواهند فیلم مستندی از دفاع مقدس بسازند، ما میتوانیم بدون هیچ انتظاری عکس، فیلم، اسناد و ... را در اختیارشان قرار دهیم و در صورت نیاز به کارشناس، میتوانیم کارشناس خبره در این حوزه را معرفی کنیم.