اقتصاد عربستان قربانی بعدی کاهش قیمت نفت خواهد بود. همزمان با کاهش درآمدهای نفتی، سعودی‌ها همان اشتباهاتی را مرتکب می‌شوند که اروپایی‌ها مرتکب شدند. سعودی‌ها بازار را با نفت ارزان اشباع کرده است تا رقبای خود را از میان بردارد، اما به همین سادگی که آن‌ها می‌پندارند نیست.

گروه بین‌الملل مشرق - عربستان سعودی با تولید نزدیک به 11 میلیون بشکه در روز، بزرگترین تولیدکننده نفت اوپک است و 75 تا 80 درصد نفت تولیدی را هم صادر می‌کند. دلارهای حاصل از این تولید و صادرات عظیم یکی از اصلی‌ترین ابزارهای سعودی‌ها برای پیش‌برد سیاست‌های مخرب و غیرشرفتمندانه‌شان در منطقه بوده است. تأمین هزینه‌ جنگ علیه دولت و ملت سوریه و عراق و یمن تا حمایت از دیکتاتوری‌های منطقه در بحرین و امارات و مصر و ... همگی به مدد همین دلارهایی است که از فروش نفت نصیب شاهزادگان کم‌خرد (از نوع سیاسی آن) سعودی می‌شود.

بدلیل همین ناپختگی سیاسی، حکام تازه‌ روی کار آمده سعودی همزمان با هزینه پول نفت در بی‌ثبات‌سازی منطقه، از ابزار نفت برای ضربه‌زدن به دیگر تولیدکنندگان آن (مشخصا ایران، روسیه و ونزوئلا) هم استفاده می‌کنند. در شرایطی که قیمت جهانی نفت روند نزولی بی‌سابقه‌ای را طی‌ می‌کند، سعودی‌ها که خود نیز فروشنده همین کالا هستند، برای تضعیف اقتصادهای ایران و روسیه (و در کنار آن ونزوئلا) که سیاست‌های ضدآمریکا و هم‌پیمانانش دارند، با حفظ تولید خود به کاهش بیشتر قیمت‌ها کمک کرده است. در آخرین اجلاس اوپک نیز سقف تولید کشورهای عضو با مخالفت عربستان بدون تغییر باقی ماند.

آل‌سعود چگونه قربانی سیاست‌‌های نفتی خود می‌شود + عکس

شرایط بازار نفت به گونه‌ای پیش رفت که کریستین لاگارد رئیس صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرد قیمت نفت در چشم‌اندازی میان‌مدت زیر 100 دلار خواهد ماند. براساس ارزیابی‌های صندوق، علاوه بر بازگشت ایران و عراق به بازار نفت، عدم تمایل عربستان سعودی به کاهش تولید نفت اوپک بدلیل نگرانی از ازدست‌دادن بازارهای جهانی، یکی از عوامل اصلی افت قیمت نفت در ماه‌های گذشته بوده است. علاوه بر این، عربستان نفت خود را با تخفیف و زیر قیمت جهانی به مشتریان و بازار عرضه می‌کند تا هم ضربه کاهش قیمت را به دیگر تولیدکنندگان زده باشد هم انحصار فروش را از آن خود کند.

فروش نفت ارزان برای مقابله با ایران

این اقدام سعودی‌ها پس از تنش‌های بین ریاض و تهران در پی اعدام شیخ نمر النمر تشدید شد. پس از قطع روابط دیپلماتیک سعودی‌ها با ایران، شرکت آرامکو عربستان (شرکت نفت دولت سعودی) قیمت نفت را برای مشتریان اروپایی خود 0.06 و 0.02 دلار کاهش داد. همزمان، سعودی‌ها قیمت نفت را برای مشتریان آسیایی خود به همین میزان افزایش دادند و قیمت نفت عرضه شده به آمریکا ثابت باقی ماند.

آل‌سعود چگونه قربانی سیاست‌‌های نفتی خود می‌شود + عکس

این اقدام سعودی‌ها در شرایطی صورت گرفته است که طی هفته‌های آتی تحریم‌های ایران می‌رود که بطور کامل برداشته شود و طبیعتا بازار نفت ایران متنوع‌تر از گذشته خواهد شد، اما از شواهد پیداست که سعودی‌ها بطور غیرمستقیم جنگ تمام عیاری را علیه ایران آغاز کرده‌اند تا به هر صورت ممکن ایران را از لحاظ اقتصادی زمین‌گیر کنند. کارشناسان اقتصادی و حوزه انرژی پیش‌بینی کرده‌اند در صورت تشدید و وخامت روابط میان ایران و عربستان، قیمت نفت سیر معکوس خواهد گرفت و افزایش قیمت در شرایط بحرانی دور از ذهن نیست. البته کم‌خردان سعودی حاکم بر شبه‌جزیره نمی‌دانند بر سر شاخه نشسته و بُن می‌بُرند.

آل‌سعود چگونه قربانی سیاست‌‌های نفتی خود می‌شود + عکس
آخرین اجلاس اوپک با ناسازگاری عربستان بدون نتیجه برای کاهش سقف تولید پایان یافت

وضعیت بودجه عربستان و وابستگی به نفت

از سال 2014 که سیر نزولی قیمت نفت سرعت گرفت و 60 درصد در هر بشکه کاهش یافت، بودجه عربستان سعودی که 90 درصد آن از فروش نفت خام تأمین می‌شود با کاهش شدیدی روبرو شد. اما سعودی‌ها همچنان به هزینه سنگین در جنگ علیه مردم یمن و حمایت مالی از گروه‌های تروریستی در سوریه و عراق ادامه می‌دهند. مدتی قبل در آخرین روز سال 2015 میلادی، وزارت دارایی عربستان کسری بودجه 98 میلیارد دلاری برای سال 2015 را اعلام کرد که در تمام تاریخ 83 سال گذشته سعودی‌ها بی‌سابقه بوده است. درآمد عربستان برای سال 2015 در حدود 162 میلیارد دلار تخمین زده می‌شود که از میزان بودجه پیش‌بینی شده 15 درصد کاهش پیدا کرده است. همچنین بودجه سعودی‌ها نسبت به سال گذشته هم 42 درصد کاهش یافته است و وزارت دارایی چشم‌انداز مثبتی برای ترمیم این کسری بودجه و جبران آن ترسیم نکرده است.

نفت و مناطق نفت‌خیز ؛
یکی از پالایشگاه‌های شرکت آرامکو در 160 کیلومتری شرق ریاض - منطقه الخریس

سعودی‌ها با این اوضاع مالی، تا کنون از ذخایر ارزی (که در حدود 700 تا 800 میلیارد دلار برآورد می‌شد) هزینه کرده‌اند و با توجه به هزینه‌های سنگین ادامه جنگ در یمن و سوریه و حمایت از گروه‌های تروریستی، بعید به نظر می‌رسد بیش از یکسال دیگر قادر به تأمین این هزینه‌ها باشند و در سال‌های آتی با مشکلات جدی اقتصادی روبرو خواهند شد؛ مشکلاتی که صندوق بین‌المللی پول هم درباره آن به ریاض هشدار داده است.

اما حکام سعودی تنها در سیاست خارجی و نظامی‌گری و ... بی‌کفایت نیستند؛ آن‌ها در سیاست داخلی و اداره مملکت نیز از کم‌ترین هوش و درایت بی‌بهره‌اند. آل‌سعود فشار این هزینه‌ها را بر مردم فقیر شبه‌جزیره وارد کرده است. دولت سعودی پس از بحرانی‌شدن اوضاع اقتصادی اعلام کرده است که قیمت سوخت برای شهروندان این کشور را تا 50 درصد افزایش خواهد داد و قیمت بنزین‌های با کیفیت پایین‌تر تا 67 درصد بالا خواهد رفت. همچنین قرار شده است یارانه‌های بخش برق و آب نیز کاهش پیدا کند و هزینه خدمات اجتماعی افزایش یابد. داستان بی‌کفایتی به همینجا ختم نمی‌شود. کاهش حقوق و مزایای کارمندان دولت سعودی از دیگر راه‌کارهای مقامات این کشور برای تأمین هزینه‌های بی‌ثبات‌سازی منطقه و لجاجت با همسایگان است.

با این شرایط، سعودی‌ها برای سال 2015 هم بیشترین سهم از بودجه را به بخش نظامی و مشخصا تأمین هزینه‌های تهاجم به یمن اختصاص داده‌اند. رویترز پیش‌بینی کرده است که ریاض هر ماه 175 میلیون دلار برای حملات هوایی به یمن و بیش از 500 میلیون برای عملیات زمینی در خاک یمن خرج می‌کند.

از زمان آغاز تهاجم به یمن، سعودی‌ها 1.2 میلیارد از 9.2 میلیارد دلار سهام و دارایی‌هایشان در بورس‌های اروپایی را به فروش رسانده‌اند تا این هزینه‌ها را جبران کنند. این به جز هزینه‌هایی است که از صندوق ذخیره ارزی این کشور برداشت شده است و در حدود 100 میلیارد دلار برآورد می‌شود.

هرچند هزینه‌ دقیق سعودی‌ها در به آتش‌کشیدن منطقه هیچگاه اعلام نشده است، اما وزارت دارایی سعودی گفته است که برای بودجه نظامی سال آینده، 57 میلیارد دلار در نظر گرفته‌اند؛ یعنی رقمی نزدیک به یک‌چهارم کل بودجه این کشور.

مناطق نفت‌خیز عربستان و منطقه؛ پاشنه آشیل سعودی‌ها

شاهزادگان وهابی عربستان سرمایه‌ای جز نفت ندارند و موجودیتشان به همین منابع نفتی وابسته است. جالب اینجاست که همین مایه حیات خاندان سعودی هم در مناطقی از عربستان واقع شده است که در تسلط شیعیان عربستان در شرق این کشور است که تحت تبعیض حکام نابخرد سعودی قرار دارند و سال‌هاست که سرکوب می‌شوند. بخش دیگری از منابع نفتی هم در مرز عربستان با یمن است. نقشه زیر مناطق نفت‌خیز عربستان را نشان می‌دهد.

نفت و مناطق نفت‌خیز ؛

پس از اعدام شیخ نمر، اعتراضات شیعیان شرق عربستان جان دوباره‌ای گرفت و این مناطق بار دیگر با حضور نیروها و خودروهای زرهی آل‌سعود، به منطقه نظامی بدل شد. مدیریت آل‌سعود بر این مناطق تا کنون مدیریت امنیتی و سرکوب به همراه تحمیل محرومیت بر این مناطق بوده است تا شیعیان اجازه ظهور و بروز در جامعه عربستان و ایفای نقش فعال نداشته باشند. اما قطعا تاریخ مصرف سرکوب هم به پایان خواهد رسید و سعودی‌ها با روش فعلی در میدان جنگ و فتنه‌گری در منطقه و کنترل اوضاع داخلی، در هر دو جبهه بازنده خواهند شد.

نفت و مناطق نفت‌خیز ؛
ورود خودروهای زرهی سعودی به قطیف پس از اعدام شیخ نمر

تمام تحولات منطقه در سال‌های اخیر به نوعی رقم خورده است که موجب به قدرت رسیدن شیعیان در مناطق نفت‌خیز شده است؛ اتفاقی که به اعتقاد «جان شواترز» تحلیل‌گر کهنه‌کار آمریکایی باعث شده است ترس سعودی‌ها از کنترل شیعیان بر بزرگترین میادین نفتی جهان که در منطقه غرب آسیا واقع شده است، بیش از پیش شود. به گفته این کارشناس آمریکایی، نفرت از شیعیان به بخشی از ژن حکام سعودی تبدیل شده است و نفت نیز در این زمینه یک عامل تشدیدکننده است.

نفت و مناطق نفت‌خیز ؛
نقشه توزیع مهمترین میادین نفتی جهان

شوارتز می‌گوید: «اگر تنش‌ها میان حکومت و شیعیان در شرق عربستان بالا بگیرد احتمال تجزیه این مناطق از عربستان را نباید دور از ذهن دانست؛ در این صورت برای شاهزادگان سعودی چیزی جز رنگ‌ برای ریش‌هایشان و قرص‌های تقویتی باقی نخواهد ماند! بنابراین ترس ذاتی این شاهزادگان این است که روزی این مناطق جدا شده با منابع نفتی خود، به متحد ایران تبدیل می‌شوند.»

نوام چامسکی هم درباره توزیع مناطق نفت‌خیز جهان می‌گوید: « تصادف تاریخ است که مهمترین منابع نفتی جهان عمدتاً در مناطق شیعه‌نشین خاورمیانه قرار دارد که بیشترین ذخیره‌های گازطبیعی را نیز داراست، بدترین کابوس آمریکا این خواهد بود که اتحاد شیعی پدید بیاید که بیشترین نفت جهان را در اختیار داشته باشد و مستقل از آمریکا شود. اگر چنین بلوکی پدید بیاید ممکن است حتی به جدول امنیتی انرژی آسیا در چین نیز بپیوندد. ایران می‌تواند یک نقطه اتکا باشد و اگر برنامه‌ریزان دولت بوش باعث چنین اتفاقی شوند، موضع قدرت آمریکا را در جهان شدیداً تضعیف کرده‌اند.

بنابراین، جنگ نفتی که سعودی‌ها آغاز کرده‌اند، اگر اولین قربانی آن آل‌سعود نباشد، قطعا یکی از قربانیان اصلی آن پادشاهی سعودی خواهد بود. تحلیل‌گر واشنگتن پست در این باره می‌نویسد: «اقتصاد عربستان قربانی بعدی کاهش قیمت نفت خواهد بود. همزمان با کاهش درآمدهای نفتی، سعودی‌ها همان اشتباهاتی را مرتکب می‌شوند که اروپایی‌ها مرتکب شدند و بدون تدابیر اقتصادی اقدام به کاهش بودجه داخلی می‌کنند. عربستان بازار را با نفت ارزان اشباع کرده است تا رقبای خود را از میان بردارد، اما به همین سادگی که آن‌ها می‌پندارند نیست.»



منابع:

http://sputniknews.com/middleeast/20160107/1032797495/shia-sunnis-oil-saudis.html
http://www.iags.org/n0331043.htm
http://sputniknews.com/middleeast/20160106/1032761046/saudis-increase-oil-prices.html
http://sputniknews.com/business/20160106/1032756623/prices-market-supply-imf.html
www.nytimes.com/2015/01/25/opinion/sunday/what-happened-to-the-price-of-oil.html?_r=0
http://sputniknews.com/business/20160105/1032704446/saudi-arabia-oil-war.html
http://www.eia.doe.gov/emeu/cabs/Saudi_Arabia/Oil.html
http://sputniknews.com/middleeast/20151229/1032429931/saudi-oil-deficit.html
http://www.forbes.com/forbes/welcome/
http://sputniknews.com/business/20160106/1032760133/saudi-arabia-oil-europe.html
http://sputniknews.com/middleeast/20160109/1032870859/saudi-iranian-conflict-saud-desparation.html


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 23
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ایرانی روسی ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    جالب بود مشرق تشکر.
  • امیر ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    حتی اگه شده نفت رو رایگان هم به فروش برسونیم باید سهم تولیدمون رو پس بگیریم در غیر این صورت عربستان به تنهایی بازار رو دست میگیره و با پولش به کشتن شیعیان تو یمن و بحرین و عراق و سوریه ادامه میده
  • رضا ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    متاسفانه مشکل اصلی این جاست که ما خودمون هم به نفت وابسته هستیم حدود25درصد بودجه سال آینده رو پول نفت تشکیل میده که وابستگی خیلی زیادی هست تنها راه رهایی از این مشکلات و رقابت با مستکبران جهانی رو آوردن به حرف رهبری یعنی اقتصاد مقاوتی هستش که متاسفانه مسئولان پشت گوش میندازند
  • ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    به شاه عربستان گفتند چی بهت بدیم به این شرط که دو برابرش رو به ایران بدیم؟ فکر کرد و گفت یه چشمم رو کور کنید!!!!!
  • shadman ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    عربستان به این فکر نمی کنه منابع نفتیش تمام میشه این احمقها به فکر آیندگان خودشونم نیستند. فقط حال براشون مهمه.
  • محمد ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    این نوع از تخاصم چون بر اساس اصول اعتقادی حاکم بر دو طرف استوار است فاقد وجاهت عقلانی است. تا زمانی که دوطرف به مرحله ای از ورشکستگی. و خستگی مفرط نرسند ادامه پیدا می کند. ودر نهایت به نوعی سازگاری ناشی از اجبار تن می دهند نتیجه اینکه صدها ملیارد , ملتهای طرفین باید ضرر کنند .
  • یحیی ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    این شاه سعودی ازنفوذایران دچار جنون شده چونایران همه نقشه هایش را نقشه براب کرد
  • ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    قیمت نفت باید کوبیده شود تا این رژیم نجس سعودی به فلاکت بیافتد و این مهم زمانی اتفاق می افتد که ما به تولیدات با کیفیت و رقابتی رو بیاوریم والا در تولید محصولات همانی می مانیم که هستیم. مضحکه ایران یک تولید کننده موشکهای بالستیک است اما باید وارد کننده محصولاتی باشه که از نفت خام تولید میشه! آقای مسئول خجالت آور ما نباید وارد کننده اجناس مزخرف چینی باشیم. ارز کشور باید ذخیره شود و تولیدات کشور باید کفیت پیدا کند تا بیهوده آتش به بودجه کشور نزنیم در غیر اینصورت اصلا معنی اقتصاد مقاومتی چیست؟ ما فقط باید یک سری محصولات نظامی برای نیروهای زمینی و امنیتی خاص از چین بخریم نه چیز دیگر. فضاحته, همان مقداری که نفت به چین میدیم کالای آشغال چینی جای پول به داخل بر میگرده
  • ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    اشتباه مثبت دادم
  • ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    به نظر من اگه ایران و روسیه و ونزوئلا باهم متحد شوند و6ماه نفت رو پایین تر از قیمت عربستان بفروشند دیگه اقتصاد این سعودی ها نمی تونه کمر راست کنه
  • ناشناس آذری ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    عجب تدبیر اقتصادی مفیدی ؟!!!
  • مخدی ۱۹:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    دولت بوش ؟
  • ناشناخ ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    وزیر نفت عربستان در یکی از مصاحبه های خود گفت نفت اوپک یکساله که به قیمت کمتر از 40 دلار رسیده در حالیکه طی 10 سال عربستان نفت رو بالای 110 دلار فروخته است.... بنابراین عربستان اینقدر پول در طی ده سال گذشته بدست آورده و در سازمان بورس و مستغلات و خرید شرکتهای سود ده در اروپا و آمریکا اقدام کرده که پیش بینی میشود بیش از 0.7 درصد گردش سود مالی آمریکا به جیب عربستان سرازیر می شود. شاید طرح عربستان تلاش برای به زانو در آوردن روسیه باشد همان کاری که برای فروپاشی شوروی انجام داد و بیش از 12 سال نفت را به قیمت کمتر از 35 دلار فروخت.
  • اچ مولی ۱۹:۴۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    عالی بود مشرق جان.
  • علی ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    شوارتز می‌گوید: «اگر تنش‌ها میان حکومت و شیعیان در شرق عربستان بالا بگیرد احتمال تجزیه این مناطق از عربستان را نباید دور از ذهن دانست؛ در این صورت برای شاهزادگان سعودی چیزی جز رنگ‌ برای ریش‌هایشان و قرص‌های تقویتی باقی نخواهد ماند!
  • ایران ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    نفت به خاطر رشد تولید و کاهش تقاضا ارزان شده است. اینکه میگویید عربستان به خاطر ایران نفت ارزان میدهد اشتباه است چون خود عربستان به پول آن احتیاج دارد. اگر این طور است چرا روسیه تولید خود را کم نمیکند؟ چون او هم به پولش نیاز دارد. عربستان با وارد شدن به جنگ یمن و خرید سلاحهای گران قیمت و استفاده از ذخیره ارزی نیاز به پول بیشتری دارد.
  • ۲۱:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    آیا مناطق سبزرنگ شیعیان هستند؟ نقشه کاملش کجاست؟
  • ۲۳:۴۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    بنظر من همین وابستگی 25 درصدی بودجه ایران به نفت رو هم باید به صفر برسونیم! و تولید داخل رو رونق بدیم! ولی همه چیز رو گردن دولت نندازیم! باید از خودمون شروع کنیم و جنس ایرانی رو حمایت کنیم نه جنس خارجی و چینی! اینجوری دولت مجبور میشه هوای تولید کننده هارو داشته باشه بنفعشم هست چون بیکاری کمتر میشه! بیشتر سرمایه گذاری تو حوزه نفتمون رو هم باید ببریم تو میادین مشترک ک قطر بدجوری داره برداشت میکنه و سهم ما یه عدد مزحکه! کاش مسولین همت میکردن از خام فروشی نفت به کلی دست میکشیدیم و محصولات ثانیوه رو صادر میکردیم اینجوری اقتصاد و بیکاریمونم حل میشد
  • ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    گور بابای بنی سعود
  • ۰۰:۴۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    خاک تو سرش داره مسلمونارو بدبخت میکنه
  • ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    خر چه داند قیمت نقل و نبات
  • میم ۱۷:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    همچین میگی که انگار ما هم "بعله". کجایی داداش؟
  • میم ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    اون یه چیزی گفت. اون موقع هم تو جنگ بودن؟ داعش رو سیر میکردن؟ هزینه هاشون خیلی بالا رفته عزیز.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس