گروه بین الملل مشرق- به موازات پیشروی های گسترده رزمندگان ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن در جبهه تدمر، نبردهای شدیدی که از شش روز پیش میان دو گروه حرکت المثنی و لواء شهداء یرموک با ائتلافی از گروههای وابسته به القاعده و ارتش آزاد در نوار مرزی دو استان درعا و قنیطره (جنوب) سوریه آغاز شده بود تشدید شده است.
برای مخاطبان مشرق که طی 15 ماه گذشته پیگیر سلسله گزارشهای تحلیلی - میدانی سوریه بودهاند، از تحولات میدانی در جبهههای "درعا، ادلب، حمص، دمشق و لاذقیه" گزارشهایی تهیه شده است که در ادامه میخوانید.
تحولات میدانی جبهه حمص
سقوط پی در پی خطوط دفاعی داعش در تدمر/تلفات سنگین تروریستها در نبرد با رزمندگان محور مقاومت
پیشرویهای نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن در جبهههای مختلف تدمر همچنان ادامه دارد. کانون نبردها میان دو طرف در مناطق جنوبی و غربی شهر قرار دارد که طی آن رزمندگان تحت پوشش گسترده آتش توپخانه و بمبارانهای دقیق هوایی روسی - سوری در عمق مواضع گروه تروریستی تکفیری داعش پیشروی کردهاند.
هماهنگی عالی واحدهای زمینی عملکننده در محورهای مختلف و پشتیبانی وسیع هوایی در کنار سرعت عمل یگانهای مهاجم محور مقاومت در حمله به مواضع داعش و سیطره بر آنها موجب سردرگمی شدید داعش و وارد آمدن تلفات و خسارات سنگین به سازمان رزم و تسلیحاتی این گروه و سقوط یکی پس از دیگری مناطق تحت اشغال آن در اطراف تدمر شده است. در محور غربی شهر پس از سیطره شب گذشته رزمندگان بر "جبل اطار"، مواضع داعش در "جبل المزار" شمال غربی و جبل المحتر در غرب و مثلث تدمر نیز هدف حملات قرار گرفته و پس از نبردهای سنگین به تصرف ارتش سوریه درآمد.
اما مهمترین هدف نیروهای محور مقاومت در محور غربی ارتفاعات "قلعه" بود که بنای تاریخی "قلعه تدمر" بر روی آن قرار دارد. اهمیت این ارتفاع در نزدیکی آن به شهر، مرتفعترین نقطه بودن و اشراف کامل به کل شهر و مناطق حاشیهای آن میباشد. کارشناسان نظامی معتقدند هر طرفی بر روی قلعه تدمر مستقر باشد، عملا کنترل کامل شهر را نیز در دست خواهد داشت. در همین راستا فرماندهان ارتش سوریه تمرکز فراوانی برای بازپسگیری این شهر کرده و در نهایت پس از سیطره بر "تل سیریاتل" امروز عصر کنترل آنرا بدست گرفتند.
لازم به ذکر است که بخش رسانهای داعش همزمان با اعلام سیطره نیروهای ارتش سوریه بر قلعه تدمر از عقبنشینی تاکتیکی خود از منطقه خبر داده اما منابع میدانی از مقاومت شدید تروریستها در باغهای حاشیه آن خبر میدادند. علی ایحال با سیطره نیروهای سوری بر ارتفاعات قلعه تدمر، شهر از نظر نظامی، ساقط شده تلقی میشود. یکی از نکات جالب در نبردهای روزهای اخیر، استفاده گسترده نیروهای داعش از انواع مین و تلههای انفجار با شکل تخته سنگ بود که با هوشیاری یگان تخریب ارتش سوریه و حزب الله پیش از انفجار کشف و خنثی گردید.
عملیات آزادسازی شهر تدمر به روزهای پایانی خود نزدیک میشود. شهر از نظر نظامی ساقط شده است و تروریستهای داعش تنها دو انتخاب دارند. یا از فرصت باقیمانده استفاده کرده و از تنها مسیر ارتباطی به سمت دیرالزور (شرق سوریه) خواهند گریخت و یا در محاصره رزمندگان محور مقاومت قرار گرفته و پس از چند روز درگیری همگی به هلاکت میرسند. فرماندهان عملیات ارتش سوریه و گروههای همپیمان، با هدف جلوگیری از آسیب دیدن مردم غیر نظامی و بافت تاریخی و باستانی شهر، تلاش دارند تا از ورود به شهر و نبردهای خانه به خانه خودداری شود لکن در صورت لجاجت داعش گریزی از این مساله نخواهد بود.
قطع ارتباط قریتین و تدمر/عزل امیر داعش در قریتین!
همانطور که در گزارش پیشین اشاره شد، همزمان با عملیات نظامی ارتش سوریه و
گروههای هم پیمان آن در منطقه تدمر، گروه دیگری از نظامیان سوری با
پشتیبانی بمب افکنهای روسی عملیاتی را برای محاصره شهر قریتین واقع در
جنوب شرقی استان حمص این کشور آغاز کرده اند. روز گذشته منابع میدانی از
قطع جاده ارتباطی میان این شهر و تدمر توسط ارتش سوریه و تصمیم فرماندهان
برای محاصره نیروهای داعشی مستقر در قریتین خبر داده اند.
سیطره ارتش بر تنها جاده تدارکاتی نیروهای داعش، موجب خشم فرماندهان ارشد
این گروه شده است. در همین رابطه، منابع نزدیک به داعش از عزل امیر این
گروه به اتهام بیکفایتی در مقابل نیروهای دولتی سوریه خبر دادهاند. بنابر
این گزارش، "ابوعبدالرحمن التونسی" امیر داعش در قریتین روز گذشته عزل شده
است. منابع امنیتی سوری به خبرنگار ما گفتهاند که وی از جمله اتباع کشور
تونس است که در ابتدای تشکیل داعش وارد ترکیه و از آنجا خود را به سوریه
رسانده و با این گروه بیعت کرده است.
حمایت یونسکو از عملیات بازپسگیری تدمر
سازمان یونسکو روز گذشته
با انتشار بیانیهای خرسندی و حمایت کامل خود را از عملیات بازپس گیری شهر
تاریخی و باستانی تدمر اعلام کرد. در این بیانیه با اشاره به اقدام
جنایتکارانه داعش در انهدام آثار باستانی این منطقه از دولت سوریه در خواست
شده تا پس از تصرف شهر، دسترسی کارشناسان این سازمان را به محوطه تاریخی
معروف این شهر تسهیل کند. گروه داعش سال گذشته میلادی با انتشار تصاویری از
انهدام بخشی از آثار باستانی تدمر به بهانه جلوگیری از پرستش بت (بر اساس
آموزههای فرقه ضاله وهابیت) خبر داده بود.
بیلان کاری وزارت دفاع روسیه در عملیات تدمر
وزارت دفاع روسیه با انتشار بیانیهای آمارهای جالبی از عملیات 72 ساعت اخیر خود در اطراف شهر تدمر سوریه ارائه کرده است. در این بیانیه تلفات و خسارات داعش نیز بصورت دقیق ذکر شده است:
1 - 146 سورتی پرواز نظامی بمب افکنهای روس علیه مواضع داعش در داخل و حاشیه تدمر
2 - انهدام 6 مقر فرماندهی
3 - انهدام 5 دستگاه تانک از نوع تی 72
4 - انهدام 6 عراده توپ سنگین
5 - انهدام دو انبار بزرگ سلاح، مواد منفجره و مهمات داعش
6 - انهدام 15 خودروی زرهپوش مسلح به توپ سنگین
7 - به هلاکت رساندن بیش از 320 تروریست تکفیری داعش
در پایان این بیانیه اشارهای هم به خبر کشته شدن یک نظامی روس در عملیات آزادسازی تدمر شده است:
«این فرد افسری 51 ساله از بخش اطلاعات تیپ نیروهای ویژه کماندویی ارتش روسیه بود که دو روز پیش برای جمع آوری اطلاعات از مواضع نظامی داعش برای هدف قرار گرفتن آنها از سوی بمب افکنها و بالگردهای نظامی به عمق مواضع این گروه تکفیری نفوذ کرده اما پس از چند ساعت موقعیت وی لو رفته و نیروهای داعش وی را به محاصره خود درآوردهاند. در پی این اقدام وی طی تماس با مقر فرماندهی نیروهای روس درخواست میکند برای اینکه زنده به اسارت داعش در نیاید، محل استقرارش بمباران شود که این اقدام از سوی بمب افکنهای روسی انجام شده است.»
{$sepehr_media_1444625_400_300}
{$sepehr_media_1444626_400_300}
{$sepehr_media_1444627_400_300}
{$sepehr_media_1444628_400_300}
{$sepehr_media_1444629_400_300}
تحولات میدانی جبهه دمشق و حاشیه دمشق
ورود کاروان امدادی هلال احمر سوریه به محلات جنوب دمشق
همزمان با سومین هفته از اجرای طرح آتش بس فراگیر در جبهه های مختلف سوریه، دولت این کشور با هماهنگی سازمان ملل از طریق سازمان هلال احمر اقدام به امدادرسانی گستردهای به مناطق مختلف کرده است. استانهای حمص (حی الوعر، الحوله)، دمشق (ببیلا، یلدا، بیت سحم)، القلمون (زبدانی، مضایا)، حماه (السقیلبیه، السلمیه) و ... از جمله مناطق محل اجرای طرح مذکور بوده اند.
عصر امروز نیز 39 تریلی حامل مواد غذایی و دارویی وارد محلات یلدا، ببیلا، بیت سحم واقع در حاشیه جنوبی شهر دمشق شده و محموله آنها میان مردم نیازمند توزیع شد. این سه محله از حدود دو سال پیش مشمول طرح آشتی ملی میان گروههای مسلح محلی و دولت و ارتش سوریه بوده و از آرامش و امنیت تقریبا مناسبی برخوردار هستند. لازم به ذکر است که گروههای داعش و القاعده بصورت محدود در این محلات حضور داشته و هر از گاهی با شلیک خمپاره به منطقه "زینبیه" و یا ترور برخی فرماندهان و اعضای گروههای مسلح محلی برای شکستن طرح آشتی ملی تلاش میکنند.
عملیات انتحاری القاعده در مقر ارتش آزاد!
یکی از تحولات مهم در مطنقه غوطه شرقیه اوجگیری اختلافات داخلی میان تروریستها در این منطقه تحت اشغال گروههای وابسته به القاعده و اخوان المسلمین بوده است. روز گذشته برخی رسانههای نزدیک به گروه "فیلق الرحمن" وابسته به ارتش آزاد از حمله دو عامل انتحاری وابسته به "جبهه النصره" (شعبه رسمی القاعده در سوریه) در یکی از مقرهای فرماندهی این گروه در غوطه شرقیه خبر داده است. این خبر پس از ساعتی از کلیه رسانههای نزدیک به تروریستها حذف شد اما صحت آن مورد تایید قرار دارد.
منطقه غوطه شرقیه دمشق در حشایه شرقی پایتخت سوریه از سالها پیش از بحران کانون حضور و فعالیتهای جریانات تکفیری وابسته به عربستان سعودی، ترکیه و قطر بود. پس از شروع بحران در سوریه، نیز شهرهای اصلی این منطقه مانند دوما به سرعت به مقر فعالیتهای گروههای مسلح تکفیری زیرمجموعه القاعده و اخوان المسلمین تبدیل شد.
در طرحی که کشورهای حامی تروریسم (ترکیه، عربستان، اردن، قطر و امارات) برای ساقط کردن دولت سوریه از طریق فتح دمشق بصورت نظامی داشتند، غوطه شرقیه بعنوان دروازه پایتخت بشدت مورد توجه قرار گرفت اما با حضور مدافعان حرم و رشادتهای جوانان حزب الله، فاطمیون، بسیج مردمی و ارتش سوریه غوطه شرقیه در عملیاتهای متعددی به حالت شبه محاصره درآمد و طرح مذکور در نطفه خفه شد.
گروههای اصلی فعال در غوطه شامل "جیش الاسلام (القاعده و اخوان المسلمین)، احرارالشام، جبهه النصره و فیلق الرحمن" هستند که دارای نیروی نظامی در حدود 20 هزار نفر و مجهز به انواع امکانات نظامی اعم از توپ و تانک و موشک میباشند. طی دو سال اخیر، همزمان با محدود شدن عرصه جغرافیای مناطق حضور آنها، پاکسازی بخشهای وسیعی از غوطه توسط ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن و همچنین انسداد اکثر معبرهای انتقال نیرو و تدارکات از بیرون به داخل غوطه شرقیه و تلاش این گروهها برای تعیین قلمرو و بهرهمندی بیشتر از حداقل امکانات موجود، اختلافات میان آنها بالا گرفته و به درگیریهای خونین، ترور اعضا و فرماندهان و حملات انتحاری علیه مقرهای فرماندهی یکدیگر رسیده است.
تحولات میدانی جبهه درعا
گسترش جنگ خونین میان تروریستها
نبردهای داخلی میان گروههای تروریستی تکفیری وابسته به القاعده و ارتش آزاد با دو گروه حرکت المثنی و لواء شهداء یرموک وابسته به داعش در حالی وارد هفتمین روز خود شده که منابع میدانی از گسترش جغرافیا و افزایش چشمگیر تلفات انسانی و خسارات تسلیحاتی وارده به طرفهای درگیر خبر دادهاند.
همانطور که در گزارش روز گذشته بدان اشاره شد، کانون درگیریها میان دو طرف در مناطق حاشیه غربی استان درعا و شرق استان قنیطره قرار دارد که طی آن نیروهای گروههای وابسته به داعش پس از نبردهای خونین با رقبا، کنترل شهرک "سحم جولان" واقع در نزدیکی مرز مشترک سوریه با دو کشور اردن و فلسطین اشغالی را بدست گرفته و حملات خود را برای تصرف شهرکها و مناطق اطراف آن مانند "حیط، جلین" نیز گسترش داده است.
در درگیریهای شدید واقع شده میان داعش و گروههای رقیب، تعدادی از اعضا و مهمترین فرماندهان آنها به هلاکت رسیدهاند که میتوان به "علی العیشات ملقب به ابوحسین" فرمانده نظامی گروه حرکت المثنی (داعش)، ابوفاروق فرمانده میدانی گروه احرارالشام (وابسته به اخوانالمسلمین و القاعده) و عبدالباسط نابلسی فرمانده نظامی لوا شهداء یرموک (داعش) اشاره کرد که در نبردهای اطراف سحم جولان و العدوان به هلاکت رسیدهاند.
بنابر گزارشهای منابع میدانی نزدیک به گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد، نیروهای لواء یرموک علاوه بر اشغال مناطق تحت سیطره رقبا، اقدام به گلوله باران شدید شهر "نوی" واقع در 31 کیلومتری حاشیه شمال غربی استان درعا بوسیله توپخانه نیز کرده است که بنابر آمارهای اعلام شده از سوی گروه ارتش آزاد طی آن 5 نفر شامل یک زن کشته و دهها تن دیگر نیز زخمی شده اند. همزمان برخی منابع وابسته به گروههای رقیب داعش از دستگیری دهها تن از اعضا و هواداران فکری این گروه در مناطق اطراف درگیریها خبر داده اند.
گروه جیش الاسلام (وابسته به القاعده و اخوان المسلمین سوریه) با انتشار بیانیهای خطاب به هواداران داعش از آنها خواسته برای جلوگیری از خونریزی تسلیم شوند. در واکنش به پیشرویهای داعش در مناطق ذکر شده، 18 گروه زیرمجموعه ارتش آزاد تحت عنوان "الجبهه الجنوبیه" اتاق عملیات مشترک با گروههای زیر مجموعه القاعده (احرارالشام، جیش الاسلام، جبهه النصره) تشکیل داده و از جنگ تمام عیار با داعش تا پاکسازی کامل جنوب سوریه از "مارقین" صحبت به میان آورده است.
اما در تحلیل وقایع رخ داده در جبهه جنوب نکات زیر به عنوان تبعات مثبت و منفی تقدیم می گردد:
1 - نفس درگیری میان گروههای تروریستی تکفیری امری مبارک و میمون است. چرا که موجب تضعیف توان نظامی و تسلیحاتی آنها و نارضایتی گسترده مردم ساکن در مناطق تحت سیطره آنها در استانهای درعا و قنیطره خواهد شد. این امر از آنجا دارای اهمیت است که بافت احتماعلی استانهای مذکور عشیره ای و قبیله ای است. کشته شدن صدها تن از اعضای طرفهای درگیر که بعضا از اعضای این قبایل هستند، موجب تعمیق کینه و عداوت میان آنها و در نتیجه تضمین ادامه درگیریها میان آنها خواهد بود.
2 - حضور داعش در استانهای جنوبی سوریه برای ارتش سوریه یک فرصت بزرگ است. چرا که با توجه به عدم مشمولیت مناطق تحت سیطره این گروه و شبکه تروریستی تکفیری بینالمللی القاعده در طرح "آتش بس فراگیر مورد تایید سازمان ملل متحد" احرای عملیات وسیع و کوبنده علیه مواضع آنها دارای مشروعیت کامل حقوقی و بین المللی خواهد بود.
3 - احتمال لشگرکشی نیروهای کشورهای عربی در قالب ائتلافی به رهبری عربستان سعودی با مشارکت اردن، امارات، سودان و ... (مشابه یمن) به بهانه مبارزه با داعش، جلوگیری از گسترش حضور آن در جنوب سوریه و در نهایت، تامین امنیت اردن (اردن سومین کشور صادرکننده تروریست به القاعده و داعش میباشد و دهها هزار تکفیری علاقمند به این دو گروه در بخشهای مختلف آن حضور دارند)
تحولات میدانی جبهه لاذقیه
در جبهه لاذقیه طی هفته
های اخیر هیچگونه تغییری در جغرافیای مناطق تحت سیطره دو طرف درگیری ها رخ
نداده است. اما دو روز پیش نیروهای ارتش سوریه طی یک عملیات ویژه یک تیم
متخصص استفاده از موشکهای ضدتانک آمریکایی "تاو 2" را به اسارت خود درآورد.
این تیم 5 نفره در حالی دستگیر شدند که در خودروی آنها موشک انداز تاو و
نقشه یکی از مراکز استقرار نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه از آنها کشف
شد.
در پی انتشار تصاویر لحظه دستگیری این تروریستها، گروه تکفیری ارتش آزاد
از قصد خود برای مبادله آنها با اسرای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آنها
خبر داده است. گفته میشود که تماسهایی از سوی فرماندهان این گروه
تروریستی تکفیری با یکی از مسئولان سازمان هلال احمر سوریه برای ایفای نقشه
واسطه گری برای تبادل مذکور صورت گرفته و مراتب جهت تصمیم گیری به مسئولان
ارتش سوریه منتقل شده است. لازم به ذکر است که ارتش سوریه با پشتیبانی
نیروهای مردمی طی عملیات 3 ماهه بر بیش از 90 درصد از مناطق تحت اشغال
تروریستهای القاعده و ارتش آزاد سیطره یافته است.
تحولات میدانی جبهه ادلب
ادامه گلوله باران فوعه و کفریای شیعه نشین
از استان ادلب واقع در
شمال غربی سوریه خبر می رسد که علی رغم اجرای توافق آتش بس میان دولت سوریه
و گروههای تروریستی تکفیری برای توقف عملیات نظامی در زبدانی و مضایا در
مقابل فوعه و کفریای شیعه نشین، گروههای مسلح طی سه روز اخیر بر حملات
خمپاره ای و موشکی خود علیه ساکنین این دو منطقه محاصره شده افزوده اند.
در همین راستا، روز گذشته برای چندمین بار منازل مسکونی مردم فوعه هدف اصابت گلوله های خمپاره تروریستهای تکفیری قرار گرفته است. گروه "فیلق الشام" زیرمجموعه گروههای تروریستی تکفیری "ارتش آزاد و احرارالشام" با صدور بیانیههایی مسئولیت حملات روزهای اخیر را بر عهده گرفته و آن را در واکنش به بمباران مواضع شبکه تروریستی تکفیری بین المللی "القاعده" در شهرهای بنش، سراقب و ادلب از سوی بمبافکنهای روسی عنوان کرده اند. استان ادلب از یکسال پیش به اشغال ائتلاف ارتش آزاد و القاعده تحت عنوان ظاهری "جیش الفتح" درآمده و دو منطقه شیعه نشین فوعه و کفریا نیز از سوی تروریستها محاصره و از ورود آب و غذا و دارو به آنها جلوگیری بعمل میآید.