بشار الجعفری در مصاحبه با این شبکه گفت: نقصی ساختاری، اساسی، بنیادی و بسیار مهم وجود دارد که استفان دی میستورا تعامل موفقی با آن نداشته است. این مسئله هویت شرکت کنندگان در این گفتگوهاست. هنوز مشخص نیست چه هیئت هایی در گفتگوها مشارکت دارند.
این در حالی است که قطعنامه شورای امنیت از دی میستورا خواسته است گسترده ترین طیف ممکن از مخالفان سوری را به مذاکرات ژنو دعوت کند. ممکن است فردا گروهی مخالف سوری بگوید به علت اینکه در مذاکرات حضور نداشته است، نتایج آن را نمی پذیرد. آیا باید در این صورت مذاکرات را از اول آغاز کرد؟ ما می خواهیم بدانیم که گفتگوهای غیرمستقیم با چه طرفی است. آیا ما فقط با هیئت ریاض مذاکره می کنیم؟ دی میستورا گروه های مختلفی را به عنوان مستشار خود تشکیل داده است.
الجعفری افزود: ما راحت هستیم و در مذاکرات در موضع قدرت قرار داریم و درست بودن برداشت ما از تحولات ثابت شد. ما در واقع در حال نوشتن تاریخ هستیم و می خواهیم کشور خود را حفظ کنیم. ما همچنان به پیگیری روند ژنو ادامه خواهیم داد.
ارتش سوریه ارتش ملی و مستقل است و زیر فشار هیچ طرفی قرار ندارد. ارتش سوریه در گذشته موجودیت و اعتبار خود را در جنگ ها با اسرائیل ثابت کرد. اگر ارتش سوریه ملی نبود، در پنج سال بحران گذشته از هم فروپاشیده بود. بعضی از مسایل مربوط به ارتش سوریه قابل مذاکره نیست. ارتش سوریه باید مانند قانون اساسی حفظ شود. ما اجازه ایجاد خلاء قانون اساسی در سوریه را نخواهیم داد و نمی توانیم همچنین اجازه دهیم ارتش سوریه از بین برود، زیرا ارتش ضامن ادامه موجودیت حاکمیت است.
وی خاطر نشان کرد: دی میستورا ایده هایی را در نظر دارد و ما هم ایده های خود را به او پیشنهاد کردیم. بسیاری از مسایل مطرح در سند پیشنهادی دی میستورا، مطابق پیشنهادهای ماست. ارتش سوریه بدون شک یکی از خط قرمزها در مذاکرات است. البته ما با توسعه و بهبود عملکرد ارتش مخالفتی نداریم. همه ما شاهد مسائل عراق، لیبی، افغانستان، سودان و سومالی بودیم. آیا زمان آن نرسیده است که درس عبریت بگیریم؟ آیا برای راضی کردن فرد یا گروهی باید کشور خودکشی کند. مخالفان سوری هم باید بر حفظ نهادهای حاکمیتی تاکید کنند. در مرحله انتقال از مذاکرات غیرمستقیم به مذاکرات مستقیم، باید هیئتی مشترک از مخالفان سوری در برابر ما حضور داشته باشند. یعنی پیش از آغاز مرحله مذاکرات مستقیم، مخالفان سوری باید درباره دیدگاهی مشخص با یکدیگر به توافق برسند و با هیئتی مشترک با ما مذاکره کنند.
نماینده سوریه در سازمان ملل اضافه کرد: این مسئله به هیچ وجه شخصی نیست. گروه های تروریستی که حملات خمپاره ای به دمشق داشتند و دانشگاه دمشق را هدف قرار دادند و دانشجویان دانشکده مهندسی و حقوق را کشتند، نباید در مذاکرات حضور داشته باشند. بعضی از این افراد در دور قبلی مذاکرات ژنو مشارکت داشتند. ما نمی پذیریم گروه های تروریستی در بحث بر سر آینده سوریه حضور داشته باشند. گفتگوها سوری-سوری، برای حفظ سوریه و نه ویران کردن کشور است. با اینکه در بیانیه کنفرانس ژنو یک بر اصل سکولار بودن کشور تاکید کرده است، اما هیئت ریاض حاضر به پذیرفتن این اصل نیست. دولت سوریه در تدوین بیانیه کنفرانس ژنو یک، مشارکت نداشت، اما آن را پذیرفت. البته مخالفت هیئت ریاض با این مسئله عجیب نیست، زیرا این گروه بر اساس اندیشه های وهابیت آموزش دیده اند و هرگز سکولاریسم را نخواهند پذیرفت. آنها هر کسی را که دیدگاه متفاوتی با آنها داشته باشد، تکفیر می کنند. دی میستورا هیئتی دوازده نفره از زنان را بدون رایزنی با دولت سوریه به عنوان مستشار تشکیل داد که این اقدام نقض قطعنامه 2254 شورای امنیت است. بعضی از این مستشاران با لزوم لغو تحریمها ضد ملت سوریه مخالفت کردند. چگونه می توان با چنین افرادی گفتگو کرد؟ بیشتر مخالفان سوری چنین شرایطی دارند.
بشار الجعفری افزود: نقشه راه مشخصی برای مذاکرات ژنو وجود دارد. در قطعنامه شورای امنیت و بیانیه کنفرانس ژنو یک چیزی به نام برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سوریه وجود ندارد.تا به سند مشترکی برسیم. نتیجه این سند تشکیل دولت فراگیر یا ملی خواهد بود. دولت فراگیر کمیته ای را برای تدوین قانون اساسی تشکیل خواهد داد. قانون اساسی جدید زمینه ساز برگزاری انتخابات پارلمانی در مدت هجده ماه خواهد بود. قطعنامه شورای امنیت به هیچ چیز دیگری اشاره نکرده است. قانون اساسی ویژگی های آینده سوریه را مشخص خواهد کرد.
الجعفری خاطر نشان کرد: هیچ کسی نمی تواند به ما جدول زمانی برای مذاکرات تحمیل کند. تاکید می کنم گفتگوها سوری- سوری و بدون مداخله خارجی است. هیچ کسی حق ندارد در این گفتگوها مداخله کند. دوستان ما به ما کمک می کنند و اطلاعات در اختیار ما قرار می دهند و به خوبی توصیه های آنها را می شنویم، اما در نهایت نخستین گروه از دانشجویان از دانشگاه دمشق در سال 1920 فارغ التحصیل شدند و شصت درصد از آنان زن و بدون حجاب بودند. در سال 1920 زنان در آمریکا از رای دادن هم محروم بودند. انتخابات آینده پارلمانی در سوریه باید برگزار شود تا خلاء قانون اساسی ایجاد نشود. آیا انتظار دارید ما منتظر نتیجه مذاکرات بمانیم و تروریست های مسلح نظر خود را در این باره بیان کنند؟ ایجاد نشدن خلاء قانون اساسی در کشور، مسئولیت دولت است. آیا می خواهند آنچه در لبنان رخ می دهد در سوریه تکرار شود؟ ایجاد خلاء قانون اساسی در کشوری که با تروریسم در حال مبارزه است و با توطئه خارجی روبروست، قابل قبول نیست.
وی گفت: آمریکا و روسیه از
اقدام بعضی طرف ها در سوریه در اعلام فدرالیسم حمایت نکردند. توافق روسی-
آمریکایی به ما برای توقف درگیریها و آغاز گفتگوهای ژنو کمک کرد. بنابراین
ما از توافق روسی- آمریکایی استقبال می کنیم و از آن خوشحال هستیم. البته
این مسئله به معنای آن نیست که آنها می توانند توافق خود را به ما تحمیل
کنند. برداشت بسیاری از دیپلمات های وزارت خارجه سوریه آن است که اعلام
تشکیل منطقه فدرالی برای مخدوش کردن و ضربه زدن به روند ژنو است. یعنی بعضی
گروه ها که به مذاکرات ژنو دعوت نشدند، این مسئله را مطرح کردند. تشکیل
حکومت فدرالی در سوریه به هیچ وجه از نظر دولت سوریه قابل قبول نیست و ما
حاضر به گفتگو درباره آن هم نیستیم. دوستان ما هم از تشکیل حکومت فدرالی
حمایت نمی کنند.
نماینده سوریه در سازمان ملل درباره درخواست
سوریه برای بازگشایی سفارتخانه هایش در کشورهای اروپایی گفت: فدریکا
موگرینی مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ژنو با من دیدار کرد و من
از او خواستم تا به ما در مبارزه با تروریسم کمک کند و به دنبال لغو
تحریمها ضد ملت سوریه باشد. سومین درخواست من هم مربوط به تلاش برای
بازگشایی سفارتخانه های اروپایی در دمشق بود. موگرینی تاکید کرد این دیدار
برای ترغیب گفتگوهای ژنو بود. موگرینی تاکید کرد در صورت پیشرفت روند سیاسی
در ژنو، اروپا برای برداشتن گام های سیاسی آمادگی دارد.
بشار
الجعفری افزود: عامل بخش زیادی از مصیبت های کنونی در سوریه عرب ها و اعراب
هستند. اتحادیه عرب از همان آغاز بحران پرونده سوریه را به شورای امنیت
ارجاع داد و خواستار مداخله نظامی در سوریه شد. اتحادیه عرب اقدام مشابهی
در لیبی، عراق و دیگر کشورهای عربی هم صورت داد. بعضی از کشورهای عربی به
مسیر درست بازگشتند. به عنوان مثال ما شاهد سفر رسمی ولید المعلم وزیر
خارجه سوریه به الجزایر بودیم. بسیاری از نمایندگان کشورهای عربی در سازمان
ملل در دیدارها با ما از سیاست های قبلی کشورشان ابراز تاسف می کنند.
بحران سوریه، بحران عراق و مسئله فلسطین، ناقص بودن قوانین بین المللی را
آشکار کرد. الجزایر کشور دوست ماست.