به گزارش مشرق، محسن محبی رئیس مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری نسبت به پیگیریهای دولت درباره غارت 2 میلیارد دلار از اموال ایران توسط دولت آمریکا اظهار داشت: بررسی این موضوع دو وجه دارد که شامل مباحث بانکی و مالی و حقوقی و بینالملل میشود.
وی در پاسخ به این سؤال که اعلام شده هیأت وزیران کمیته ویژهای را برای بررسی این موضوع تشکیل داده آیا گزارش این کمیته اعلام شده است یا خیر، گفت: در هیأت دولت کارگروهی به ریاست آقای طیبنیا وزیر اقتصاد تشکیل شده که جنبههای مسائل مالی و بانکی این اقدام را بررسی کند و گزارش این کمیته توسط وی در جلسه شورای عالی امنیت ملی در حضور رئیس جمهور قرائت و ارائه شد البته جنبههای حقوقی این موضوع بخش دیگری از کار است و مسئولش هم در دولت دستگاه دیگری است.
رئیس مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری تصریح کرد: از نظر حقوقی مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری تعدادی از کارشناسان و اساتید خبره بینالملل را که در داخل و خارج کشور مشورت گرفته و هماکنون به یک نتیجه و امکانات از نظر حقوقی رسیدهایم که نتایج را خدمت آقای رئیس جمهور تقدیم کردیم و برای اتخاذ تصمیم نهایی آماده هستیم تا به ما ابلاغ شده و ما کار را آغاز کنیم.
محبی ادامه داد: مرکز امور حقوقی بینالملل ریاست جمهوری به موجب قانون دفاع و طرح دعاوی علیه دولت در عرصه بینالملل برعهده اش است و هر زمانی که آغاز این کار فرا برسد توسط این مرکز انجام خواهد شد. اجرای مسائل حقوقی در عرصه بینالملل توسط این مرکز بیسابقه نیست و در چند مورد دیگر در گذشته به دیوان بینالمللی دادگستری مراجعه کردیم و پیگیریهایی درباره پروندههای مختلف داشتهایم.
وی در پاسخ به این سؤال که همکاری سایر دستگاهها و قوا درباره این پرونده چگونه است، تأکید کرد: هر کدام از قوا در چارچوب وظایف خودشان همکاریهای خود را دارند و میتوان گفت یک همافزایی بین دستگاهها وجود دارد.
در ادامه این برنامه تختروانچی معاون وزیر خارجه در ارتباط تلفنی با این برنامه درباره غارت 2 میلیارد دلار از داراییهای ایران توسط آمریکا گفت: این اقدام یک نوع راهزنی است و از نظر حقوق بینالملل کاملاً مردود است.
وی افزود: اقداماتی در وزارت امور خارجه در این ارتباط صورت گرفته و همچنان ادامه دارد و پیگیری این موضوع یکی از اولویتهای ما است که در زمانهای مختلف دنبال خواهیم کرد.
معاون اروپایی و آمریکایی وزارت امور خارجه تأکید کرد: اخیراً کشورهای عضو جنبش عدم تعهد بیانیه بسیار قوی را در مردود دانستن این اقدام آمریکاییها صادر کردهاند که البته وزن بسیار سنگینی داشت و این مسئله همچنین نشاندهنده حقانیت مواضع ایران بود.
تختروانچی خاطرنشان کرد: ما همچنین این مسئله را از طریق سفارت سوئیس در تهران پیگیری کرده و مراتب اعتراض خود را به صورت یادداشتی رسمی اعلام کردیم و دولت آمریکا را مسئول این کار قلمداد کردیم و قطعا هر کار دیگری هم که لازم باشد انجام خواهیم داد و در گفتوگو با مقامات سایر کشورها این موضوع را مطرح میکنیم البته نباید فراموش کرد مباحث حقوقی زمانبر است البته ما با قدرت و سرعت مباحث سیاسی و حقوقی که مکمل یکدیگرند را دنبال میکنیم و تا جایی که به وزارت امور خارجه ربط دارد ما اقدامات سیاسی را با قوت و جدیت دنبال میکنیم.
در ادامه این برنامه محبی رئیس مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری در پاسخ به این سؤال که موضوع طرح دعوا نسبت به غارت 2 میلیارد دلار اموال ایران توسط دولت آمریکا در چه دادگاهی بررسی خواهد شد، گفت: مرجع صالح بررسی این موضوع دیوان بینالمللی دادگستری لاهه است.
وی با بیان اینکه براساس عهدنامه مودت آمریکا نمیتواند اموال ایران را توقیف کند، افزود: این کار آمریکاییها برخلاف حقوق بینالملل عام و خاص است.
محبی ادامه داد: با این اسناد و مدارک و رفتاری که دولت آمریکا در این دعاوی کرده به نظر ما این دعوا معتبر نیست و حقوق بینالملل این موضوع را نمیپذیرد البته باید تأکید کنم رفتار آمریکا برخلاف عهدنامه مودت است.
رئیس مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری بیان کرد: تدارکهای اولیه صورت گرفته و پیشنویس دادخواست آن تهیه شده و هماکنون هم با کارشناسان خبره وزارت خارجه و بانک مرکزی و حقوق بینالملل در تعامل هستیم.
در ادامه این برنامه تلویزیونی بهشتیپور کارشناس روابط بینالملل در گفتوگوی تلفنی در پاسخ به این سؤال که آیا این اقدام آمریکاییها نقض روح برجام است یا خیر، اظهار داشت: اگر تفسیر ما این باشد که براساس توافق مهم بین ایران و آمریکا، آنها نباید به سمت فعالیتهای تنشزا بین روابط دو کشور بروند از این جهت میتوانیم متوقع باشیم که روح برجام نقض شده چون اقداماتی صورت گرفته که مخل مناسبات ایران و آمریکا در چارچوب برجام است.
در ادامه این برنامه محبی رئیس مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری درباره خرید اوراق آمریکایی گفت: خوب بود که آن اوراق به موقع خارج میشد و هوشیاری بیشتری به خرج داده میشد البته در این رابطه تلاشهایی صورت گرفت اما موفق نشدند.
وی با طرح این سؤال که برخی عنوان میکنند چرا ما در زمان دفاع حضور پیدا کردیم، تأکید کرد: ایران در مرحله مقدماتی حضور نیافته است، این آرا غیابی است و در اجرا حضور یافتهایم که البته حضور در اجرای رأی علیه دولت خارجی برای اعتراض به منزله قبول صلاحیت دادگاه خارجی (آمریکا) نیست و جای نگرانی ندارد.
وی درباره اموال ایران در آمریکا گفت: ما سه نوع اموال دیپلماتیک، نظامی و غیرنظامی در آمریکا داریم که براین اساس نسبت به اموال نظامی باید تأکید کنم یک قسمتی از آن اموال سالها قبل مورد رأی قرار گرفت و بخش کوچکی از آن باقی مانده و قسمتی از آن هم مربوط به پرونده معروف FMS است و در این پرونده ما هنوز در جریان دعوی هستیم البته موفق شدیم بخشی از آن ادعایمان را بگیریم و شما شاهد بودید که در دو سه ماه گذشته براین اساس یک میلیارد و 700 میلیون دلار وارد کشور شد.
رئیس مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری درباره اموال غیر نظامی ایران در آمریکا تأکید کرد: این اموال مورد رسیدگی قرار گرفته و در شرف رأی است ولی نمیدانم دیوان چه رأی میدهد و مشغول شور هستند.
وی همچنین درباره اموال دیپلماتیک ایران در آمریکا گفت: در این ارتباط گفته شده که بازگرداندن این اموال موکول به رفتار متقابل است اما ما مدعی هستیم این شرط درست نیست برای اینکه به موجب بیانیههای الجزایر آمریکا متعدد شده تمام اموال ما را بدهد.