توافق بندر چابهار راهی را در برابر هند قرار می‌دهد تا ضمن دور زدن پاکستان، راه خود را به سوی ترفندهای اقتصادی و دیپلماتیک باز‌شکل‌دهنده آسیای میانه باز می‌کند.

گروه جنگ نرم مشرق- نشریه «فارین پالیسی» در جدیدترین گزارش خود در رابطه با ایران، به موضوع سرمایه‌گذاری هند در بندر چابهار ایران پرداخته است. این گزارش که تحت عنوان «سرمایه گذاری ٥٠٠ میلیون دلاری هند در ایران» و به قلم "کیث جانسون" منتشر شده، با اشاره به سرمایه‌گذاری ٥٠٠ میلیون دلاری دهلی‌نو در چابهار که در ساحل اقیانوس هند قرار دارد، آن را تحقق یک تلاش ده ساله هند برای یافتن راهی در تامین انرژی می‌داند که به شدت نیازمند آن است.

این نشریه معتقد است که توافق بندر چابهار همچنین راهی را در برابر هند قرار می‌دهد تا ضمن دور زدن پاکستان، راه خود را به سوی ترفندهای اقتصادی و دیپلماتیک باز شکل‌دهنده آسیای میانه باز می‌کند.

چرا هند در چابهار سرمایه گذاری می‌کند؟
نشریه «فارین پالیسی» با اشاره به سرمایه‌گذاری ٥٠٠ میلیون دلاری دهلی‌نو در چابهار که در ساحل اقیانوس هند قرار دارد، آن را تحقق یک تلاش ده ساله هند برای یافتن راهی در تامین انرژی می‌داند که به شدت نیازمند آن است

«فارین پالیسی» با بیان این‌که "نارندرا مودی" (نخست‌ وزیر هند) در خلال سفر هفته گذشته خود به ایران، به مجموعه توافقنامه‌هایی اشاره کرد که شامل طرح دیرینه توسعه بندر چابهار بود، نوشت: «این بندر کمتر از ٥٠ مایل با بندر آب عمیق گوادار پاکستان (در حال ‌ساخت به دست چین) فاصله دارد. بر اساس این طرح‌های توسعه، نخستین بندر آب عمیق ایران ساخته خواهد شد و سرانجام، به آن کشور امکان خواهد داد تا با استفاده از کشتی‌های باری بزرگ به ‌جای کشتی‌های کوچک که در حال حاضر بندرهای ایران قادر به پذیرش هستند، به تجارت جهانی بپردازد و اتکای این کشور به امارات به‌ عنوان یک بندر واسطه را از بین ببرد.

طرح‌های توسعه چابهار همچنین شامل کارخانجات و راه‌های ارتباطات جاده‌ای و ریلی به افغانستان و آن سوتر می‌شود. زمانی که ساخت این بندر تازه به پایان برسد، می‌تواند به هند در دور زدن پاکستان و تعمیق روابط آن با کشورهای غنی از انرژی مانند ترکمنستان و ازبکستان در آسیای میانه کمک کند. چابهار همچنین نوید بخش اتصال افغانستان به دریا و تقویت بالقوه چشم‌اندازهای تجاری این کشور جنگ زده محصور در خشکی است».

مایکل کوگلمن، مشاور ارشد امور آسیای جنوبی در مرکز ویلسون در همین رابطه به این نشریه می‌گوید: «هدف از این قرارداد تسهیل دسترسی به بازارهای کلیدی است. ارتباطات بندری و ریلی امکان دسترسی هند یکی از بزرگ‌‌ترین کشورهای کنونی مصرف‌کننده انرژی در جهان را به گاز طبیعی ایران و کشورهای آسیای میانه را فراهم می‌کند؛ و همچنین انتقال سریع‌تر تولیدات تجاری هند به مناطق دور دست‌تر مانند روسیه را فراهم می‌سازد. از نظر هند، هدف از این توافق‌ها کسب منافع اقتصادی و انرژی است.»

چرا هند در چابهار سرمایه گذاری می‌کند؟
«فارین پالیسی»: بر اساس این طرح‌های توسعه، نخستین بندر آب عمیق ایران ساخته خواهد شد و سرانجام، به آن کشور امکان خواهد داد تا با استفاده از کشتی‌های باری بزرگ به ‌جای کشتی‌های کوچک که در حال حاضر بندرهای ایران قادر به پذیرش هستند، به تجارت جهانی بپردازد و اتکای این کشور به امارات به‌ عنوان یک بندر واسطه را از بین ببرد

نشریه آمریکایی با اشاره به سابقه بیش از یک دهه‌ای قرارداد احداث بندر چابهار، علت توقف توسعه آن را انزوای بین‌المللی ایران یعنی تحریم‌های اخیر معرفی می‌کند، اما با این حال این گزارش روابط ایران و هند را از دیرباز نزدیک توصیف می‌کند، به‌طوری که حتی در زمانی که صادرات نفت ایران به علت تحریم‌های امریکا به شدت کاهش یافته بود، هند همچنان یکی از بزرگ‌ترین مشتریان ایران محسوب می‌شد و اکنون که به موجب توافق هسته‌ای، تحریم‌ها درحال مرتفع شدن هستند، هند برای منفعت بردن شتاب می‌کند.

این گزارش با احتمال اینکه رابطه نزدیک‌تر دهلی‌نو با تهران، در آستانه سفر مدت‌ها قابل انتظار مودی به واشنگتن در ماه آینده می‌تواند مشکل ایجاد کند، نوشت: «دهلی‌‌نو و واشنگتن به دلیل نگرانی‌های موجود در مورد گسترش فعالیت چین در آسیا و به ‌خصوص در دریای جنوبی چین و اقیانوس هند، آماده همکاری‌های دفاعی بیشتر، به ‌خصوص میان نیروهای دریایی خود شده‌اند».

«فارین پالیسی» با بیان اینکه معاون وزیر خارجه آمریکا در امور آسیای میانه و جنوب آسیا گفته که هدف اصلی این قرارداد فراهم ساختن دسترسی تجاری اکنون غیر موجود و نه تعمیق روابط نظامی با تهران برای هند است، باعث دادن هشدار امریکا به آن کشور نخواهد شد، این را خبر خوبی برای دهلی‌نو می‌داند که از مدت‌ها پیش به‌دنبال راه‌های جایگزین برای برآورده ساختن نیازهای فزاینده خود به انرژی بدون اتکا به طرح بلند پروازانه و رویایی ده میلیارد دلاری احداث خط لوله از ترکمنستان و از طریق افغانستان و پاکستان به طرف هند بوده است.

چرا هند در چابهار سرمایه گذاری می‌کند؟
«فارین پالیسی»: این گونه نیست که محاسبات ژئو پلتیک گسترده تر در اندیشه دهلی وجود ندارد؛ نفوذ چین به درون شبه قاره موجب نگرانی هند است

نشریه آمریکایی با اشاره به مشکلات این طرح احداث خط لوله به علت تروریسم و بی‌ثباتی در افغانستان و خصومت دیرینه میان هند و پاکستان، می‌نویسد: «بندر چابهار می‌تواند مسیر هند برای دسترسی به مخازن عظیم گاز طبیعی در آسیای میانه را بدون نگرانی از انتقال انرژی از طریق افغانستان جنگ‌زده یا قلمرو پاکستان، هموار کند. ایران می‌تواند سرمایه‌گذاری کافی خارجی را برای احیای میدان‌های گاز طبیعی خود جذب کند. جمهوری اسلامی همچنین می‌تواند منبع تامین گاز برای هند باشد».

این گزارش با توجه به صحبت‌های "سی‌راجا‌ موهان" مدیر موسسه کارنگی ایندیا در رابطه با نفوذ چین به درون شبه قاره که موجب نگرانی هند شده است، می‌نویسد: «این نگرانی در خصوص چین با خاطره تجزیه هند و پاکستان در سال ١٩٤٧ که مرزهای هند را از ایران و افغانستان دور ساخت، تشدید می‌شود. از آن پس، پاکستان مانع دسترسی هند از طریق خاک خود شده و با دور ساختن هند از افغانستان، آن کشور را از پروژه‌های جاده ابریشم چین محروم کرده است».

«فارین پالیسی» در پایان از قول موهان می‌نویسد: « بندر چابهار ارائه کننده مسیری برای دور زدن میراث ژئوپلتیکی ناشی از تجزیه( جدا شدن پاکستان و بنگلادش از هند) و دسترسی دوباره به همسایگان سابق خود است. در واقع، برخی از مفسران چینی نتیجه گرفته اند که بندر چابهار همراه با اتصالات زمینی و ریلی، نقش بسیار بزرگتری را به هند برای ایفا کردن در آینده افغانستان، می بخشد».

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • اهوازی ۲۲:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۵
    2 0
    علاوه بر چابهار باید در پسابندر و جاسک نیز سرمایه گذاری خوبی در راه آهن و فرودگاه و جاده و پالایشگاه نفت و پتروشیمی و صنایع گاز صورت بگیرد.
  • اهوازی ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۵
    2 0
    کرانه های مکران جای بسیار مناسبی برای کشتی سازی و صنایع دریایی و تعمییرات اساسی شناورهاست.
  • ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 1
    در اینجا فقط ایجاد بندر کافی نیست. مهمترین فاکتور در اینجا سیستم مدیریت و نرم افزار بندر است. متاسفانه هند در این زمینه در کلاس جهانی مطرح نیست و ایران با گره زدن این بندر به هند از جهانی شدن آن جلوگیری خواهد کرد. ایران باید پیشنهاد جدید چین را مبنی برای ارتباط و اتصال دو پروژه جابهار و گوادر را بررسی کند و از این طریق هم نظام مدیریت آن را ارتقا دهد و هم خود را از تنش هند و پاکستان دور کند.
  • اهوازی ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    3 0
    از نادان ترین حکام منطقه حکام پاکستان هستند.پاکستان میتواند با عبور خط لوله گاز ایران به هند و خط لوله گاز ایران به چین موافقت کند و از بابت ترانزیت گاز ایران به این دو کشور که در مجموع بالغ بر دو میلیارد نفر جمعیت دارند پول هنگفتی را برای پاکستان به ارمغان آورد و حتی گاز پاکستان را براحتی تامین کند و باعث افزایش اهمیت پاکستان در میان ایران و هند و چین شود.
  • کارشناس نفت و گاز ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    ایران میتواند با همکاری هند و حتی پاکستان و چین و عمان و سایر کشورها برنامه ای بلند مدت برای اکتشاف نفت و گاز در کرانه های مکران و دریای عمان پی ریزی و در فازهای مختلف اجرا کند.
  • ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    3 0
    پول نقد رو بچسب. چین وقتی گوادر رو داره، چه احتیاجی به سرمایه گذاری در بندر رقیبش داره. فعلا چین پولش رو روی گوادر گذاشته و احتیاجی به سرمایه گذاری در چابهار نداره. ولی هند به شدت به چابهار نیاز داره. خطوط لوله ی گاز ایران امکان انتقال گاز کشورهای شمال ایران به این بندر رو داره. در ضمن یک جاده و خط آهن شمال به جنوب برای این بندر ارزش بندر رو چند برابر میکنه.
  • اهوازی ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    1 0
    از تنگه هرمز تا پسابندر و خلیج گواتر میتوانیم چند منطثه اقتصادی درست کنیم.نخست آنکه خلیج گواتر و پسابندر و رودخانه ای که به آن می ریزد را یک منطقه زیست محیطی و گردشگری و طبیعی اعلام کنیم و زیرساخت های آن را فراهم آوریم.دوم میتوانیم چابهار را تبدیل به یک منطقه بزرگ اقتصادی و بازگانی و بندری و تفریحی کنیم.سوم آنکه دو هاب بزرگ که یکی نفت و گاز و پالایش و پتروشیمی و صنایع وابسته و دیگری یک هاب کارخانه های فولاد سازی و آلومنیوم سازی و صنایع کشتی سازی و شناور سازی و.... درست کنیم که این دو هاب جداگانه و در حدفاصل بند چابهار تا تنگه هرمز میتواند ایجاد شود البته سرمایه گذاری خارجی و ساخت چند نیروگاه گازی سیکل ترکیبی گازی نیز در این مناطق حتما لازم است.
  • ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    2 0
    رو پاکستان حساب نکنید دشمن خاموش ماست آتش زیر خاکستره یه روزی خنجر از پهلو خواهد زد
  • ناشناس ۰۳:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۷
    2 0
    میگویند قرار است در چابهار که منطقه و بندر آزاد تجاری و اقتصادی است نیروگاه برق و پالایشگاه نفت و چند پتروشیمی و کارخانجات فولاد سازی و... ساخته شود. آیا درست است که همه این کارخانه جات و صنایع در یک جا و آن ام در چابهار ساخته شود؟ آیا بهتر نیست که مثلا چابهار بندر و منطقه آزاد اقتصادی و سرمایه گذاری و گردشگری و... باشد و بقیه صنایع را که بسیار آلوده کننده هستند در همان سواحل مکران اما دور تر از چابهار به سمت تنگه هرمز بسازیم؟
  • ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۷
    0 0
    دقیقا حالا باید از خودمان بپرسیم آمریکایی کوجکترین اقدام افقتصادی به نفع ایران را تحمل نمی کند و چه قدر لی به لالای هند پذاشت تا آنها را خط لوله صلح منصرف کرد، حالا چطور شده که هیچ اعتراضی در مورد سرمایه گذاری هند در چابهار ندارد؟ دلیلش این است که این سرمایه گذاری دقیقا به دستور آمریکا و برای ایجاد کینه از ایران و تشیع در پاکستان انجام می شود که قرار است نقش پرورشگاه زامبی های آخرالزمان را برای آمریکا بازی کند. پاکستان کشوری است بسیار پر جمعیت با استعدادهای بسیار بالا اما با فقر شدید و عین حال مردمی بسیار علاقمند و متعصب بر اسلام. چنین جایی می تواند محیط آل برای سربازخانه وهابیت باشد. فقط یک اشکال این وسط وجود دارد و آن محبت قدیمی و غلاقه سنتی هزار اله مردم حوزه سند نسبت به ایرانیان و مخصوصا علاقه شدید پاکستانیها نسبت به انقلاب اسلامی ایران و رهبر آن است. حتی سرود ملی پاکستان به زبان فارسی است و فقط یک جمله اردو در آن است. پاکستانی هنوز با افتخار علامه اقبال لاهوری را سر دست می گیرد همه هستی فرهنگیش وابسته به ایران است. جای جای پاکستان آثار فرهنگی ایران است. این علاقه سبب شده است که برخلاف آنکه ایران در اکثر کشورهای عربی و سنی منفور است ، در پاکستان محبوبیتی 65 درصدی داشته باشد. اما این محبوبیت باتید شکسته شود. باید پاکستانی نسبت به ایرانی احساس دشمنی کند همانطور سالها است در اثر برنامه های دقیق آمریکا ایرانی ها نسبت به پاکستانی ها احساس دشمنی دارند. بهترین بهانه برای ایجاد و تشدید دشمنی پاکستانی ها با ایران و تشییع همکاری ایران و هند است. این همکاری ثابت می کند ایران از همه شعارهای انقلاب اسلامی و ادعاهای صدور انقلاب و دلسوزی برای اسلام کوتاه آمده و دست دوستی به دشمن مسلم اسلام و مردم پاکستان داده است! ازقضا این دوستی هند و ایران ناگهان بیشتر می شود درسا در زمان آمدن حزب بهاراتا جاناتا در هند که متشکل از هندوهای افراطی و خون آشامی است که حوادثی نظیر کشتار مسلمانان گچرات و تخریب مسجد بابری را رقم زدند! و همان نارندرا مودی که هنوز پرونده اتهاماتش در کشتار کچرات باز است ناگهان اینطور دست دوستی به ایران می دهد! آیا مقامات ایران تعجب نمی کنند که چرا آمریکا مخالفتی با این همکاری ندارد؟ چرا کشورهای دیگر جرات سرمایه گذاری در چابهار را ندارند؟ متاسفانه باید اذعان کرد که ما انقلاب اسلامی را پشت مرزهای ایران زمین گیر کردیم و نخواستیم بفهمیم اگر امروز تکفیریها در دنیا سر برآورده اند نتیجه قطع صدور انقلاب اسلامی و بی رهبر رها کردن مسلمانان مشتاقی بود که با دیدن پیروزی انقلاب اسلامی به فکر بازگشت به هویت خود و ایجاد حکومت اسلامی افتادند. اما ما دست این عده مشتاق را عمدا رها کردیم و آنها را به سوی وهابیت و دلارهای نفتی سوق دادیم. بخدا قسم نتیجه همکاری امروز ایران و هندر را با چند برابر شدن تعداد تروریستها در پاکستان خواهید دید و زمانی به خود خواهید آمد که لشکر بی انتهای زامبی هایی را بر مرزهای خود خواهید دید که همه را خودتان به خودتان دشمن کردید. آنکس که باد کاشت طوفان درو کرد. عده ای هستند که نمی فهمند در دیپلماسی عمومی انقلاب اسلامی رفتار دیپلماتیک با دولتها مطرح نیست بلکه هدف جذب ملتها است. برای ما مهم نیست که نوازشریف چه می کند مهم این است اگر نفوذمان را در میان ملتهای اسلامی و همین پاکستان از دست نداده بودیم دولتهایشان مجبور بودند ملاحظه ما را بکنند. می بینید که با از دست دادن وحجهه انقلابی و اسلام پناه خود و تبیدیل شدن به گشوری که تنها به فکر منافع ملی است و حداکثر کمک به گروه های شیعه و احیانا یکی دو گروه فلسطینی است جایگاه خود را در تمام جهان اسلام از دست دادیم. حالا از خود می پرسیم چرا عربها جرات یافته اند و علیه ما شاخ و شاخه می کشند! چون نمی فهمیم عمق استراتژیک خود را در آن کشورها به آل سعود باخته ایم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس