به گزارش مشرق، درگاه ملی خدمات دولت هوشمند اردیبهشت ماه سال جاری با هدف استانداردسازی و مدیریت یکپارچه ارائه خدمات دولت به سمت معماری سرویسگران و خدمتمحور رونمایی شد.
درگاه ملی جایی است که مورد تایید سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور بوده و به همراه اطلاعات، شرایط و شیوه دریافت خدمات به شهروندان ارائه میشود.
هماکنون یکی از پر کاربردترین بخشهای موجود در Hotpoint (بدنه اصلی این درگاه)،خدمات شناسنامهای سازمان ثبت احوال است که با چهار موضوع پرکاربرد "تعویض شناسنامه"، "تعویض نام و نام خانوادگی"، "ثبت ولادت و صدور شناسنامه نوزاد" و " ثبت ولادت و صدور گواهیهای فوت" قابل دسترس است.
با مراجعه به هر کدام از این بخشها به پایگاه اصلی سازمان ثبت احوال کشور هدایت میشوید که به عنوان مثال از آن طریق میتوانید طبق ماده 20 قانون ثبت احوال کشور اقدام به تغییر نام و نام خانوادگی کنید.
در حوزه تغییر نام و نام خانوادگی مفاد و شرایطی برای انجام این کار قید شده که مثلا نامهایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی میگردد، اسامی مرکبی که عرفا" یک نام محسوب نمیشوند، اسامی زننده و مستهجن، نامهایی که موجب تحقیر اشخاص بوده و... قابل تغییر است.
نامهای خانوادگی نیز اگر مذموم، مستهجن و ناپسند باشد، در صورتیکه نام خانوادگی پدری تغییر یابد و... قابل تغییر خواهد بود.
اما نکته مهم در این است که ذیل هر دو بخش مدارک مورد نیاز برای انجام چنین کاری و نحوه مراجعه به ادارات ثبت احوال سراسر کشور قید شده که بر حضور فیزیکی متقاضیان با در دست داشتن مدارک مورد نیاز و فرمهای پر شده تأکید میکند.
همین رویه برای تعویض شناسنامه، ثبت ولادت و صدور شناسنامه نوزاد و گواهیهای فوت نیز به چشم میخورد.
برخلاف اینکه انتظار میرود همسو با عنوان دولت هوشمند، خدمات الکترونیکی شده در این پایگاه قابل دسترسی باشد اما بخشی از خدمات دستگاهها به همان شیوه سنتی (متکی به زمان و مکان) در پشت ویترین قرار گرفته که البته این موضوع در تناقض با رسالت تبیین شده برای درگاه مذکور هم هست.
در بخش رسالت آن گفته شده که این درگاه مرجع کلیه خدمات دستگاههای اجرایی و خدمات الکترونیکی شده است که انشاء الله امید است به تدریج با تداوم اقدامات حقوقی و فنی تعداد خدمات الکترونیکی شده دستگاهها به حداکثر پوشش ملی برسد به نحویکه برای دریافت انواع خدمات کمترین نیاز مراجعه به دستگاههای اجرایی باشد.
در بخش دیگری نیز گفته شده که "امیدواریم این درگاه ملی که باهدف شفافسازی خدمات دولت و تسهیل دسترسی به خدمات برای کلیه افراد و کسبوکارها ایجاد شده است با کسب نظرات کاربران و اعلام نیازمندیهای آنها در کنار توسعه کمی و کیفی خدمات الکترونیکی دستگاههای اجرایی گامی روشن برای تحقق نسل دوم دولت الکترونیکی باشد".
امید است که این آرمان دولتی روزی تحقق یافته و با عبور از سالهای شعارزدگی، دسترسی به خدمت الکترونیکی سازمانها و نهادها برای مردم تسهیل شود.