ماجرای مصلای امام خمینی (ره) و نماز جمعه تهران یکی از موضوعاتی است که در گذر زمان کهنه نمی‌شود و سال‌هاست در رسانه‌ها به آن پرداخته می‌شود ولی نتیجه خاصی دربرندارد.

به گزارش مشرق، "صبح نو" نوشت: سال ۱۳۶۱ اقدامات اولیه برای ساخت مصلایی بزرگ در تهران آغاز شد و زمین‌های منطقه عباس‌آباد برای ساخت این مجموعه برگزیده و کار ساخت پس‌ از آن آغاز شد.

بر این اساس از اوایل دهه ۱۳۷۰ تا سال ۱۳۸۷ نمازهای عید فطر تهران به امامت مقام معظم رهبری در این مکان برگزار می‌شدند. طراح و معمار مصلای پروژه، دکتر پرویز مؤیدعهد است. محور اصلی طرح مصلا که طولانی‌ترین محور طرح است، در جهت قبله قرار داشته و همه ساختمان‌ها به تبعیت از این محور، در جهت قبله یا عمود بر آنند.

چرا به فتوای رهبری درباره برپایی نماز جمعه در مصلای تهران عمل نمی‌شود؟

در طراحی معماری مصلا از اعداد طلایی استفاده‌ شده است به‌طوری‌که به یاد و نام معصومین دارای ۱۴ گلدسته، ۱۲ صحن و پنج ورودی است. ارتفاع ایوان بزرگ مصلا ۷۲ متر به عدد شهدای کربلا و ارتفاع گنبد مسجد جامع ۶۳ متر به عدد سال‌های عمر پیامبر اکرم(ص) است.

مصلا دارای هفت گنبد است که متأثر از معماری گنبدهای ایرانی مناطق گوناگون کشور طراحی‌شده‌اند. گنبد اصلی مصلا، از بزرگ‌ترین گنبدهای جهان اسلام است؛ اما آن‌قدر از زمان تکمیل پروژه مصلا گذشت که کمتر  کسی یادش مانده بود زمین چمن دانشگاه تهران یک مکان موقت برای نمازگزاران بوده و قرار است مصلای امام خمینی(ره) قطب عبادی تهران شود.

برگزاری نمایشگاه‌های متعدد و گاهی باران یا گرمای شدید در ایام نماز جمعه سبب شده بود تا رسانه‌ها و مسوولان گریزی به مصلا بزنند ولی تکمیل پروژه مصلا دغدغه اصلی مسوولان نبود،  اما سال گذشته بود که شهردار تهران رسماً اعلام کرد به مجموعه تحت مدیریتش این اختیار داده ‌شده که مصلای تهران را در آینده نزدیک تکمیل کرده و در اختیار مردم قرار دهد که با این حساب شاید در سال همدلی این نخستین همدلی برای تکمیل یک پروژه بین یک‌نهاد عمومی و دولت باشد؛ اما این وعده شیرین خیلی زود رنگ باخت و هیچ‌گاه مسوولان مصلا حاضر نشدند مسوولیت تکمیل مصلا را به شهرداری بسپارند.

با تکمیل پروژه شهر آفتاب و انتقال نمایشگاه کتاب از مصلا به این مجموعه نمایشگاهی روزنه‌های امید احیای مصلا برای کارکرد اصلی آن مطرح شد؛ اما گویا فقط نمایشگاه کتاب عضو اضافه مصلا بوده و در روزهای گرم تابستان روزه‌داران ناچارند در گوشه و کنار خیابان‌های اطراف دانشگاه تهران به سایه‌ها پناه ببرند. چون همزمان در مصلای تهران نمایشگاه بین‌المللی قرآن برپاست! این گزارش بنای تحلیل کیفیت نمایشگاه قرآن را در سالیان اخیر نداشته و برپایی آن را در مجموع مفید ارزیابی می‌کند اما فارغ از این حاشیه‌ها اصل ماجرا فتوای رهبری است که حتی برای نمایشگاه قرآن هم استثنا قائل نشده و صدای ائمه جمعه تهران نیز در روزهای اخیر بلند شده است.

آیت‌الله امامی کاشانی خطیب موقت نماز جمعه این هفته تهران در خطبه‌های نماز جمعه با تأکید بر لزوم حل مشکلات مصلای نماز جمعه تهران، گفت: «نباید نماز جمعه در هوای گرم در ماه رمضان در دانشگاه تهران برگزار شود؛ به این موضوع اهمیت داده و مشکل را حل کنید.»

آیت‌الله موحدی کرمانی نیز هفته گذشته در خطبه‌های نماز جمعه با انتقاد از روند کند ساخت مصلای تهران برای برگزاری مراسم نمازهای جمعه، گفت: «من از برادران عزیزی که متصدی مصلای تهران هستند، تقاضا می‌کنم هرچه زودتر بکوشند تا نمازگزاران بتوانند از مصلا استفاده کنند. اصلاً مصلا برای نماز جمعه است، برای تجارت نیست.»

موحدی کرمانی بیان کرد: «من واقعاً از نمازگزاران خجالت می‌کشم که با حالت روزه در این ماه مبارک روی آسفالت داغ و مقابل آفتاب، مستمع خطبه‌های نماز جمعه هستند. متصدیان مصلا باید در این زمینه احساس مسوولیت کنند. چرا مصلا در جایگاه اصلی خود قرار نمی‌گیرد؛ مصلا یعنی محل نماز جمعه.» وی خطاب به متولیان مصلای تهران تأکید کرد: «بدانید این مسأله ظلم به نمازگزاران جمعه تهران است که باید زیر آفتاب نماز بخوانند و به خطبه‌های نماز گوش فرادهند. من به شما هشدار می‌دهم که خداوند از این ظلم به‌سادگی نمی‌گذرد. سعی کنید هرچه زودتر مصلا را برای نمازگزاران جمعه تهران آماده کنید.»

حتی روز گذشته نیز آقای مجتبی شاکری در جریان تذکر پیش از دستور  دویست‌وشصت‌و نهمین جلسه علنی شورای شهر تهران با اشاره به مساله منبر بلند نماز جمعه و نیمه‌تمام ماندن مصلا، گفت: «شهروندان از ما به‌عنوان اعضای شورای شهر و مسوولان نماز جمعه انتظار دارند به وضعیت این منبر که گوش‌های زیادی در جهان اسلام منتظر شنیدن تحلیل‌های مطرح‌شده در آنجاست تا آن را ملاک عمل قرار دهند، رسیدگی کنیم. چراکه فضای کنونی در شأن این منبر نیست.»

شاکری با اشاره به تذکرات اخیر ائمه جماعات تهران درباره جایگاه نمازگزاران جمعه، اظهار کرد: «باید به این فریاد مظلومیت که از سوی ائمه جمعه بلند شده پاسخ داده شود. همان‌گونه که شهردار تهران پیش ‌از این گفته، شهرداری آمادگی دارد با استفاده از ظرفیت‌های خود در مدت‌زمان کوتاهی پروژه مصلا را به اتمام برساند؛ کما اینکه تجربه پروژه شهر آفتاب گویای این توانمندی است. از این ‌رو انتظار می‌رود هم مدیریت شهری و هم متولیان دولتی مصلا برای واگذاری اجرای این پروژه به شهرداری تهران اعلام آمادگی کنند.»

نکته تأمل‌برانگیز کوتاهی مسوولان در تکمیل مصلا و حتی اجرای فتوای رهبری است. متن استفتای ستاد نماز جمعه تهران خود بهترین گواه است که مسوولان به‌خوبی بر مشکلات دانشگاه تهران برای برپایی نماز جمعه واقف هستند.

در این استفتا آمده است: «با عنایت به اظهارات رییس محترم شورای سیاست‌گذاری ساخت مصلا مبنی بر آمادگی بیش از پانزده‌ساله شبستان این مصلا جهت برگزاری نماز جمعه، رضایت‌مندی گسترده نمازگزاران متدین و مردم انقلابی از برگزاری نماز در مصلا، استقبال بیش‌ازپیش مردم خصوصاً قشر جوان و رفع بسیاری از مشکلات نمازگزاران از جمله ترافیک بسیاری از خیابان‌های اطراف دانشگاه، سردی هوا و مزاحمت صوت جهت همسایگان، در حالی ‌که مدیر عامل محترم مصلا اعلام نموده است که نماز جمعه به جهت برگزاری نمایشگاه‌های گوناگون به دانشگاه تهران انتقال پیدا کند... مصلا اساساً به‌منظور برگزاری نماز جمعه بوده است و دانشگاه تهران محلی موقتی و به‌صورت اضطرار بوده است؛ آیا برگزاری نمایشگاه‌ها در مصلا، در حالی ‌که خود نماز جمعه به این مکان نیاز دارد؛ جایز است؟ و نیز، آیا در حالی‌ که امکان استفاده از مصلا جهت ترویج نماز جمعه و فرهنگ نماز وجود دارد؛ استفاده از آن در موارد غیرمجاز است؟» اظهاراتی که به‌خوبی نشان می‌دهد همه می‌دانند باید چه‌کار کنند ولی کسانی که مسوول کارند  کاری انجام نمی‌دهند.

اگر مسوولان مصلا بنا ندارند بنا بر توصیه بزرگان ساخت مصلا را تمام کرده و تیشه بنای مصلا از دیوارهای این مجموعه بیرون نمی‌آید، حداقل می‌توان تمام نمایشگاه‌های دینی و غیردینی را به شهر آفتاب منتقل کرده تا نمازگزاران بیش از این عذاب نکشند. اگر بنا نیست این نکات بدیهی رنگ واقعیت به خود بگیرد حداقل امکاناتی اضطراری برای کاهش مشکلات نمایشگاه تهران و تجهیز این مجموعه انجام شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 3
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۰۴:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۳
    0 0
    عبادت و تجارت از روز هبوط آدم تا حالا اخوان توامان بوده اند. حتی مسیر سعی و صفا و مروه هم بازار بوده است و به قول جلال احمد سعی هم خودش نوعی چانه زنی!
  • ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۳
    0 0
    ظاهرا شما تاحالا نماز جمعه تهران شرکت نکردید اون هم تو تابستان اون هم با زبان روزه وگرنه تجارت که هیچ عاشقی هم از کلت می پرید.
  • ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    0 0
    وَإِذَا رَأَوْا تِجَارَةً أَوْ لَهْوًا انْفَضُّوا إِلَيْهَا وَتَرَكُوكَ قَائِمًا قُلْ مَا عِنْدَ اللَّهِ خَيْرٌ مِنَ اللَّهْوِ وَمِنَ التِّجَارَةِ وَاللَّهُ خَيْرُ الرَّازِقِينَ ﴿۱۱﴾ (سوره جمعه) نگامي كه تجارت يا سرگرمي و لهوي را ببينند پراكنده مي‏شوند و به سوي آن مي‏روند، و تو را ايستاده به حال خود رها مي‏كنند، بگو آنچه نزد خدا است بهتر از لهو و تجارت است و خداوند بهترين روزي دهندگان است. (۱۱)

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس