پاکستان از جمله کشورهایی است، که عربستان امید بیشتری به پشتیبانی نظامی آن بسته است. پاکستان قدرت هسته‌ای است و سال‌ها مورد مساعدت مالی و انرژی عربستان بوده است

به گزارش مشرق، خیلی وقت است که آل‌سعود و هم پیمانان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای آنان برای ایجاد و نمایش شکاف قومی- مذهبی در بدنه جهان اسلام و منفک کردن برخی کشورهای اسلامی از بدنه امت اسلامی تلاش می‌کنند. یادمان نرفته که ائتلاف گروه های تروریستی چند ملیتی- در عراق و سوریه- نیز با همین پیش فرض موهن صورت پذیرفته است، به طوری که مزدوران گروه های تروریستی از مدل‌های چینی گرفته تا آفریقائی و چچنی از چهار گوشه دنیا با همین استدلال به میدان عراق و سوریه آورده شده‌اند. آتشی که به بهانه ممانعت از دخالت ایران در کشورهای عربی باد زده شده و شعله ور می‌شود!

اینکه ‌سعودی‌ها از این دشمنی چه اهدافی را پی می‌گیرند، جای بحث دیگری است. با این وجود آن ها دریافته‌اند که به رغم گزافه‌گویی‌ها و هل من مبارز طلبیدن‌ها، به تنهایی توان رویارویی با قدرت منطقه‌ایی ایران را ندارند. در این خصوص تلاش برای تشکیل "ائتلاف به اصطلاح اسلامی” و درگیر ساختن سایر کشورهای منطقه‌ای و غیر منطقه‌ای در بحران خاورمیانه در دستور کار مقامات این رژیم قرار گرفته است.

در این میان پاکستان از جمله کشورهایی است، که عربستان امید بیشتری به پشتیبانی نظامی آن بسته است. پاکستان قدرت هسته‌ای است و سال‌ها مورد مساعدت مالی و انرژی عربستان بوده است. اگرچه به‌کارگیری سلاح اتمی از سوی پاکستان دور از ذهن است، اما به تصور سعودی‌ها حتی احتمال اندک این اقدام نیز می‌تواند برایشان در برابر ایران ایجاد بازدارندگی نماید.

این در شرایطی است که همسایه شرقی ایران به رغم پاره‌ای رقابت‌های طبیعی در مناطقی همچون افغانستان همواره از روابط حسنه با ایران برخوردار بوده است، منافعی که امکان همراهی این کشور را با عربستان در دشمنی با ایران کم رنگ می‌نماید. نخست، علی رغم اینکه پاکستان در یک معادله کلی – در خصوص یارگیری منطقه‌ایی- به ازای نزدیکی هند به ایران، متحد منطقه‌ایی چین تلقی می‌گردد(چنانچه در توازن با گسترش بندر گواتر پاکستان از سوی چین، هند درصدد گسترش بندر چابهار است)، با این وجود در رابطه با مهمترین مسئله ملی پاکستان (یعنی کشمیر با درصد بالای شیعیان) بیش از عربستان این کشور می‌تواند از حمایت‌های ایران بهره مند گردد.

دوم، با وجود اینکه عقبه گروه های تروریستی جنوب شرق ایران به درون خاک پاکستان بر می‌گردد، این کشور بیش از ایران از نقش مخرب ناحیه گرایی عربستان در این مناطق آسیب پذیر است. چرا که ایالت بلوچستان حدود یک سوم مساحت این کشور را شامل می‌گردد. سومأ، یک پنجم جمعیت 140 میلیونی (حدود 25 تا 30) این کشور را  شیعیان شامل می‌شوند، که پس از ایران دومین کشور دارای جمعیت شیعه در جهان است. مسئله‌ای که به جد مورد توجه هر دو کشور است.

بنابراین در مجموع به رغم اینکه پاکستان به منظور تامین امنیت مالی و انرژی خود نیازمند کمک‌های عربستان است اما به علت عدم تعلقات خاص ژئوپلیتیک پاکستان به منطقه غرب آسیا (محدوده کشمکش ایران و عربستان)، و نیز علائق ژئوپلیتیک مشترک این کشور با ایران بعید به نظر می‌رسد، که حد دشمنی آل‌سعود با ایران از سوی پاکستان مورد توجه قرار گیرد. مضاف بر اینکه پیگیری اینگونه سیاست‌های جنگ افروزانه تفرقه گرا که با صرف هزینه‌های هنگفت پیگیری می‌شود- همچون صادرات گندم عربستان- تنها زاییده افکار کوتاه شاهزاده های سعودی است، لذا منطقأ پاکستان برای جلب رضایت عربستان، موجبات رنجش خاطر کشور دوست و همسایه دیرینه (ایران) را فراهم نخواهد آورد. مطلبی که در سفر هفته گذشته مشاور امنیت ملی پاکستان(نفیس زکریا) به ایران بر آن بیشتر صحه گذاشته شد.

احمد رشیدی نژاد

پایگاه رصد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • ۰۱:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    دلیلش این است که هنوز مردم پاکستان اکثرا دید مثبتی به ایران دارند اما شک نکنید با ادامه روند فعلی بزودی پاکستان هم دشمنی خود را علنی می کند چون وهابیت به سرعت در حال گسترش در پاکستان است و دلیل آن هم روابط کثیف ایران و هند است. ایران حتی حمایت از شیعیان کشمیر و نیجریه را هم کنار گذاشته است.
  • پريسا ۰۴:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    براي اينكه پاكستان عقل دارد و خودش را در گير عرعر پراني الاغستان سعودي نميكند ،
  • مداح اهلبیت ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    با سلام و احترام به اطلاع میرساند آخرین آمار سرشماری جمعیت پاکستان قریب به دویست میلیون نفر اعلام گردیده است . ثانیا به نظر میرسد در خصوص دلایل مطروحه عدم همراهی اسلام اباد با ریاض در مورد جمهوری اسلامی ایران ، نکته چهارمی هم وجود داشته که علیرغم اهمیت ان متاسفانه در این گزارش مجمل ، مغفول واقع شده است و ان رویکرد اجتماعی مردم و به عبارتی جایگاه مردمی ایران نزد مردم پاکستان اعم از شیعه و سنی ( منهای اقلیتی ) است که دولت اسلام آباد بخوبی بر این نکته واقف و عامل است . عربستان علیرغم کمکهای متعدد خود به پاکستان فاقد وجهه مثبت مردمی در این کشور است . اغلب مردم پاکستان و خصوصا قشر تحصیلکرده بر نقش موثر عربستان در نابسامانی های امنیتی داخلی اذعان دارند .
  • مانترا ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    از کجا معلوم پناه دادن به گروهای تروریستی تکفیری در خاک پاکستان دشمنی نیست البته فعلا بیشتر روی طالبان افغانستان متمرکز شده تا نگذارد افغانستان ارامش یابد در بین این کار به اعزام تروریست به هند وایران هم اقدام میکند
  • ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    چون نصفش (بلوچستان و پشتونستان) استانهای ما بودن همیشه
  • محمد ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    چرا حرف زور می زنی عزیز برادر؟ ما چطور با چه روشی یا با کدام مسلک با پاکستان ارتباط برقرار کنیم؟ خط لوله صلح گذاشتیم گفتیم پاکستان ما بهت گاز مفت (زیر قیمت جهانی) میدیم توبیا جوانمردی کن قبول کن و تو این شرایط تحریم برادری کن. قبول نکردن ما گفتیم کل هزینه خط لوله با ما. بعدا زدن زیرش. اون خط لوله هژمونی ما در شرق و مرکز آسیا رو تثبیت می کرد ولی نامردها انگار نه انگار که مسلمان هستند. نامردی تو ذات اون هاست. حالا می مونه هندوها. چاره ای نداریم. لااقل با هندی ها میشه سر مذاکر نشست و به اونا گفت که آقا مسلمان ها رو در هند تحت فشار قرار ندید و مطمئنا اونا گوش میدن شاید عملی انجام ندن ولی لااقل گوش که میدن. خیانت های مرزی پاکستان در حق ما قابل بخشش نیست. خیانت پاکستان به شیعیان پاچنار قابل بخشش نیست. خیانت پاکستان به مردم افغانستان قابل بخشش نیست و ..... حالا مشرق میگه با عربستان همکاری ندارد ولی من میگم پشت پرده خدا میدونه که چه سلاح های کشتار جمعی در اختیار اونا گذاشته ان.
  • سلام ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    پاکستان کشور بزرگی است و در منطقه متمدن جهان بین شرق و غرب آسیا برای خودش صاحب تمدنی است - آل سعود در منطقه ای هستند که مردم آن امی هستند و فاقد آگاهی های مدنی - عربستان در اندازه ای نیست که پاکستان از آن پیروی کند - وجه مشترکی بین آل سعود و مسلمانها وجود ندارد آل سعود دقیقا مثل اموی ها از اسلام استفاده ابزاری می کنند و حرمین شرفین را گروگان گرفته اند - عربستان شبه جزیره بن بستی است که از تاثیر روابط مرزی با همسایگان محروم است و مردم آن در بن بست و تاریکی زندگی می کنند - جهان اسلام از آل سعود بی تمدن آسیب زیادی دیده است -
  • ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    دولت پاکستان عروسک خیمه شب بازیه و قدرت در پاکستان دست آی اس آی و دستگاه قضاس دولت حرف اضافی بزنه یا تروره یا کودتا یا پاپوش خلاص !!! پاکستان به عنوان یکی از بزرگترین ارتش های جهان ، سال هاست که مرز با ایران را کاملا رها کرده و بعضا همکاری و پشتیبانی آی اس آی با حرامزاده هایی مثل جندالشیطان اثبات شده که نتیجه اش شده شهید شدن ده ها نفر از مردم ایران و ده ها نفر از جان برکفان مرزبانی و سپاه و بزرگانی مثل سردار بزرگ اسلام شهید شوشتری . یعنی آی اس آی به عنوان برده فکری ریاض و حاکم پاکستان ، رسما آنطرف مرز برای حرامزاده ها پیک نیک درست کرده !!!! از طرفی امروز حتی حوادثی هم به آی اس آی ربط داده می شود مثل حمله به سفارت ایران در افغانستان که امروز گفته می شود کار طالبان نبوده آی اس آی در لباس طالبان زودتر رسیده و .... اینکه پاکستان در برهه هایی به ما کمک کرده شکی نیست ولی ابدا پاکستان را نمی توان کشور دوست و برادر نامید . کشور ما در شرق و مرکز ضعیفه و توازن نداره اگر طی دو سه دهه عملیات شجاعانه عمرانی : 1 . آب از دریای مازندران فاز به فاز و مطالعه همزمان به حدود سمنان برسد از سمنان دو شاخه شود : یکی به سمت دشت ورامین و شمال قم دیگری به سمت شمال بیرجند 2 . آب از تنگه هرمز به جنوب اصفهان و کرمان برسد 3 . آب از دریای عمان به شمال سیستان برسد در کنار به ظرفیت رسیدن بنادر چابهار و ریل و آزادراه شرق و در مسیر نیروگاه های هسته ایی کوچک آب را ارزان شیرین سازی کنند جمعیت ایران می تواند طی دهه های بعد بیشتر از پاکستان 180 میلیونی شود چون هم آب هست هم زیرساخت هم امنیت بیش از پیش شده و هم از طریق عملیات عمرانی و تاسیس شهرک های صنعتی توسط بخش خصوصی ، گسترش کشاورزی دامداری شیلات توریسم و ... انقدر شغل خواهیم داشت که مجبور شویم کارگر وارد کنیم !!!! اصلا ایران زیر و رو می شود قدرت سیاسی نظامی و چانه زنیمان افزایش پیدا می کند از هر حیث قدرت اول منطقه خواهیم شد ، بعدش ببینیم رفتار پاکستان ، ترکیه و عربستان چگونه خواهد بود .
  • ناشناس ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    مردم پاکستان خود را به نوعی ایرانی میدانند و زبان فارسی و عرفان ایرانی و فرهنگ ایرانی در آن کشور هنوز جایگاه مناسبی دارد.بلوچ های پاکستان نیز با پنجابی ها مشکل دارند.ایران میبایست پاکستان را راضی کند خط لوله گاز ایران به هند و سپس چین را از خاک خود عبور دهد و پاکستان دروازه انرژی شرق شود و از ترانزیت گاز به چین و هند سود سرشار و دراز مدتی را نصیب خود گردانداینکار فقط از راه دیپلماسی میسر نیست بلکه باید ایران در رسانه های پاکستان مدام این مطلب را تبلیغ و یادآوری کرده و با سیاستمداران ملی و محلی پاکستان در اینباره رایزنی کند
  • ناشناس ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    هندی ها از پاکستانی ها بسیار قابل اعتمادترند.
  • ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
    0 0
    پاکستان نفاق دارد همیشه به ایران خیانت کرده است هم از آخر می خورد هم از توبره

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس