به گزارش مشرق، بنیاد «ویکیلیکس» روز شنبه بخشهایی از سخنرانیهای «هیلاری کلینتون» نامزد دموکراتها در جمعهای خصوصی بانکداران و صاحبان سرمایه در آمریکا را منتشر کرد.
وی در این سخنرانیها، بیپردهتر از مجامع عمومی سخن گفته و برخی نظریاتش را از جمله در مورد عربستان، صریحتر بیان کرده است.
سعودیها بزرگترین صادرکننده تفکرات افراطی
بخشی از این ایمیلها مربوط به اظهارات کلینتون در مورد عربستان سعودی است.
بر اساس این اسناد، هیلاری کلینتون در یک نشست غیرعلنی گفته است که سعودیها مخالف اخوانالمسلمین هستند، اما «این مسئله خندهدار است، چون سعودیها در 30 سال گذشته بیش از هر مکان دیگری در روی زمین، تفکرات افراطی صادر کردهاند».
سعودیها اگر بتوانند بمب اتم میسازند
کلینتون در یک سخنرانی دیگر گفته است که اگر ایران سلاح اتمی تولید کند، عربستان، امارات و مصر نیز راه ایران را در پیش خواهند گرفت.
وی گفته است: «من تعریف سادهای دارم. اگر آنها (ایران) میتوانند قطعاتی از آن را تولید کنند و آن را سرهم بندی کنند، به آن سلاح هستهای میگویند؛ حتی اگر سه قطعه متفاوت از آن را در جایی در ظروف متفاوت داشته باشند. اگر بتوانند چنین کنند... سعودیها کنار نمینشینند. آنها مدتهاست که در تلاشند تا بفهمند که چگونه میتوانند خودشان سلاح هستهای تولید کنند. آن موقع است که اماراتیها نیز به سعودیها اجازه نمیدهند برای خودشان سلاح هستهای تولید کنند و آن هنگام مصریها نیز میگویند: "پس ما چه میشویم؟ ما مهمترین کشور عربی در جهان هستیم. ما هم خودمان سلاح هستهای تولید میکنیم." و آن موقع است که رقابت شروع میشود و ما با مشکلات بدتری در منطقه در مقایسه با مشکلات کنونی مواجه خواهیم بود.»
عربستان آنقدر هم باثبات نیست
در بخش دیگری از اسناد منتشر شده از سوی ویکیلیکس، گفته شده که کلینتون عربستان را چندان هم باثبات نمیداند.
وی گفته است: «بنابراین به کارگیری راهبرد مطمئن تخریب متقابل (MAD) که با اروپا در دهههای 40، 50، 60، 70 و 80 تا زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی داشتیم، در خصوص کشورهای خلیج (فارس) بسیار سختتر است و تحقق آن بعید است زیرا آنها فکر میکنند که مجبورند از خود دفاع کنند و وارد تجارت تسلیحات هستهای میشوند و اینها-به خصوص عربستان، لزوماً باثباتترین رژیمی نیست که شما بتوانید بر روی زمین پیدا کنید».
بهار عربی، اسرائیل و عربستان را به هم نزدیک کرد
طبق این گزارش، هیلاری کلینتون گفته است: «یکی از تحولات بهار عربی این بوده است که در حال حاضر اسرائیل و عربستان سعودی در سیاست خارجی بیشتر هم راستا شدهاند».
در این سند آمده است: «بنابراین من فکر میکنم تلاش پایداری از سوی رهبری اسرائیل وجود دارد تا روشن سازد که از برنامه هستهای یا برنامه تروریستی پیروی نمیکنند و به صورت روزانه و به هر شیوهای، آشکار و مخفیانه، این پیامها را ابلاغ میکنند تا نه تنها بر رفتار درون ایران تأثیر بگذارند بلکه به طور فزایندهای بر خلیج (فارس) نیز تأثیر بگذارند. منظورم این است که یکی از تحولات بهار عربی این است که اسرائیل و عربستان در حال حاضر در زمینه سیاست خارجی همراستا تر شدهاند. این همسویی فقط محدود به این نیست که آنها ایران را در رأس اولویتهایشان قرار دادهاند، بلکه این مسئله در خصوص مصر، سوریه و مسائل دیگر نیز صدق میکند».