هشتک اعتصاب عمومی مردم در عربستان در حالی در صفحات توئیتر منتشر شد که این اقدام در سرزمین سکوت باورنکردنی و بی سابقه است آن هم در شرایطی که با توجه به نظارت شدید مسئولان سعودی بر وسایل ارتباط جمعی و صفحات اجتماعی هرگونه تحرک اعتراض آمیز با مجازات شدید همراه خواهد بود.
رواج هشتگها در صفحات توئیتر کاربران سعودی
آخرین هشتگی که بیانگر موج خشم و نارضایتی مردمی در عربستان بود، مربوط به هشتگ اعتراض آمیز در مورد اوضاع اقتصادی کشور و خطر ورشکستگی بود اما فراخوان روز یکشنبه به عنوان جدیدترین اقدام در این راستا، اقدامی کاملا جسورانه بود.
کاربران سعودی بارها با راه اندازی هشتگ از عملکرد آل سعود انتقاد کردند که نمونه آن واکنش اعتراضآمیز کاربران شبکه های اجتماعی به سفر تفریحی شاه عربستان به شهر طنجه مغرب ونیز دستور او مبنی بر کاهش حقوق کارکنان دولت بود.
اعتراض به حملات نظامی عربستان به یمن و مشکلات اجتماعی و ا قتصادی از جمله اعتیاد، بیکاری و گرانی و تورم از جمله مسائل دیگری است که به دستمایه کاربران برای تشکیل هشتگ های اعتراض آمیز تبدیل شد.
احتمال خیزش مردمی از کانال توئیتر
این تکاپوی کاربران صفحات اجتماعی در عربستان موجب شد مسئولان این کشور در صدد نظارت بر توئیتر برآیند و این موضوع سرو صدای زیادی در بین کاربران به راه انداخت با اینهمه توئیتر اکنون به وسیله ای برای انتقاد از دولت سعودی تبدیل شده است از همین رو بسیاری از کارشناسان احتمال داده اند که چه بسا خیزش مردمی در عربستان از کانال توئیتر سربرخواهد آورد، زیرا چه بسا فراخوان های توئیتری به یک عصیان مردمی تبدیل شود که در این صورت یک چالش آشکار برای سران سعودی خواهد بود آن هم در حالی که این وضعیت شبیه فضایی است که پیش از خیزش مردمی در چند کشور عربی در فضای مجازی به وجود آمده بود.
این در حالی است که مجتهد وبلاگ نویس مشهور سعودی در فواصل زمانی مختلف مسائل زیادی را از پشت پرده سیاسی و اقتصادی و نیز امنیتی این کشور برملا می کند و اکنون به یک شخصیت معروف تبدیل شده است که اسرار زیادی از خاندان حاکم سعودی می داند و هر بار یکی از این اسرار را در صفحه فیسبوک و یا توئیتر فاش می سازد.
پادشاهی مشروطه، یکی از خواستههای وبلاگ نویسان جوان سعودی
در این میان جوانان سعودی در صفحات توئیتر خواستههای خود را به روشنی بیان میکنند که یکی از مهم ترین این خواستهها برقراری نظامی پادشاهی مشروطه و آزادی زندانیان سیاسی است.
در مقابل سران سعودی با نگرانی و وحشت به این تکاپوها می نگرند و برای مقابله با این روند سردرگم مانده و متوجه شده اند ه فرار از آن امکان پذیر نیست، چرا که انتقادها در صفحات اجتماعی به یک واقعیت در جامعه سعودی تبدیل شده است از همین رو وزارت امور شهر و روستا اخیرا از تمامی شهرداری ها و بخش های اداری خواست به شکایت هایی که در رسانه های گروهی و شبکه های اجتماعی منتشر می شود به سرعت رسیدگی کنند.
وحشت سران سعودی از آرامش قبل از طوفان
هر چند فراخوان اعتصاب که قرار بود امروز برگزار شود، موفقیتآمیز نبود و بر خلاف دعوت کارکنان بخش دولتی و خصوص به خودداری از حضور در محل کار، اوضاع صبح امروز عادی بود اما چه بسا این آرامش قبل از طوفان باشد.
روزنامه رای الیوم در این باره نوشت: پس از اینکه امروز از اعتصاب خبری نشد، برخی روزنامه نگاران سعودی برای اتهامزنی و طرح موضوع توطئه از سوی ایران قلم به دست گرفتند و از همبستگی مردمی صحبت کردند تا نشان دهند که اوضاع کشور با ثبات و وفاداری مردم در سطح خوبی است و به عبارت بهتر تلاش کردند که اوضاع را اینگونه نشان دهند.
در این میان تعداد اندکی از کسانی که به فراخوان اعتصاب پاسخ مثبت داده بودند، فیلم ویدئویی آن را در صفحه توئیتر منتشر کردند.
پاسخ منفی به فراخوان دوام زیادی ندارد
این سکوت و پاسخ منفی به فراخوان اعتصاب را می توان آرامش قبل از توفان دانست زیرا اوضاع وخیم اقتصادی همچنان به حال خود باقی است و چاره ای جز در پیش گرفتن سیاست ریاضت اقتصادی نیست و جنگ در یمن نیز همچنان ادامه دارد و پروژه های سرمایه گذاری کاملا متوقف شده است.
به نوشته رای الیوم، اوضاع در جامعه سعودی دیگر مانند گذشته نیست و رفاه از جامعه سعودی رخت بربسته است و شهروندان سعودی به خوبی به این اوضاع واقف هستند اما در برابر «سختگیری ها» لحظه «نهایی» هنوز فرصت مناسبی پیدا نکرده است.
ضد حمله پایگاههای اینترنتی سعودی علیه فراخوان اعتصاب
فعالان سعودی اعلام کردند در پی فراخوان اعتصاب که با استقبال گسترده کاربران صفحات اجتماعی عربستان روبه رو شد، پایگاههای اینترنتی وابسته به دولت نیز یک هشتگ تحت عنوان « یکشنبه سرکار خواهم بود» تشکیل دادند تا به مقاومت دولت در برابر توفان این فراخوان افتخار کنند و در این ارتباط تصاویر و فیلم های ویدئویی از حضور کارکنان دولت در محل کار منتشر کردند.
هرچند دولت سعودی توانست امروز از جسورانه ترین فراخوان برای اعتصاب مردمی نجات پیدا کند و در برابر آن بایستد و برخی ناظران معتقدند سران سعودی نشان دادند که هنوز از قدرت تاثیرگذاری بر فکر شهروندان سعودی برخوردار هستند اما برخی دیگر به دوام این وضعیت به دیده تردید می نگرند آن هم در شرایطی که منابع مالی این کشور کاهش یافته و توان مالی برای ساکت کردن مردم با استفاده از پاداش های مالی ضعیف شده است و بر عکس موضوع لزوم ریاضت اقتصادی مطرح است.
پاسخ منفی به فراخوان پایان اعتراض نیست
به گفته کارشناسان فراخوان اعتصاب که برخی سعودی ها از ناکام ماندن آن سرخوش هستند، بسیار تاثیرگذار بود تا جایی که نباید آن را یک فراخوان گذرا دانست.
نکته مهم اینکه هشدارهای پی در پی مسئولان سعودی در مورد خطر عملی کردن این فراخوان از وحشت آنان از عصیان ناگهانی مردم حکایت دارد.
آنچه در این خصوص جلب توجه می کند اینکه مسئولان سعودی در انتشار اخبار حضور کارکنان در محل کار شتاب کردند و کوشیدند بلافاصله این اخبار را در رسانه های داخلی پوشش دهند که این دلیل روشنی بر این است که رهبران سعودی پشتوانهای ندارند و زیرپای آنان خالی شده است تا جایی که به گفته کارشناسان در مواقع دشوار احتمالی تکیه گاه محکمی ندارند.