حسن روحانی

بیش از ۸۵ درصد از سرمایه‌گذاری و خرید تجهیزات پروژه‌هایی که فردا رئیس‌جمهور در عسلویه افتتاح خواهد کرد پیش از سال ۹۲ انجام شده و این پروژه‌ها با پیشرفت بسیار بالا تحویل دولت یازدهم داده شده است.

به گزارش مشرق، فردا حسن روحانی رئیس دولت یازدهم با سفر به عسلویه پروژه‌هایی را افتتاح می کند که بخش اعظم سرمایه‌گذاری آنها در دولت قبل انجام شده است.

بر این اساس جمعی از کارشناسان و متخصصان صنعت نفت با انتشار بیانیه‌ای به شیوه افتتاح و بهره‌برداری از این پروژه‌ها واکنش نشان دادند.

این کارشناسان می‌گویند اگرچه تکمیل پروژه‌های باقیمانده از قبل کاری صحیح و وظیفه ذاتی دولت‌ها است و همه دولت‌های قبل از دولت یازدهم هم به این وظیفه عمل کرده‌اند اما سوال جدی ایجاست که چرا این پروژه‌ها که بسیاری از آنها مدت زیادی ست که در حال بهره‌برداری هستند و بعضا از یک یا دو سال پیش آماده افتتاح بوده‌اند درست شب انتخابات افتتاح می‌شوند.

در بیانیه کارشناسان صنعت نفت آمده است:

فردا رئیس‌جمهور در سفر به عسلویه چند پروژه بزرگ نفتی را افتتاح می‌کند. پروژه‌هایی که بخش اعظم سرمایه‌گذاری آنها در دوره‌های گذشته انجام شده است و با پیشرفت بالایی تحویل دولت فعلی داده شده است. اگرچه تکمیل پروژه‌های باقیمانده از قبل کار صحیح و مطابق روالی ست اما سوال جدی اینجاست که  چرا دولت با تاخیرهای معنی داری این پروژه­ها را در این برهه زمانی(زمان انتخابات ریاست جمهوری) افتتاح میکند؟! آن هم در شرایطی که بسیاری از این پروژه‌ها مدت‌ها است که در حال بهره‌برداری هستند و بعضی از آنها از یک یا دو سال پیش آماده افتتاح بوده‌اند.

لازم است ملّت شریف ایران بدانند که این پروژه‌­ها با زحمات تلاشگران صنعت نفت در دوره‌­های مختلف به ثمر رسیده و انتظار می‌رفت این سرمایه­‌های ملی که با تلاش‌های شبانه‌­روزی این عزیزان نزدیک به بهره‌­برداری بوده، خیلی زودتر از این زمان راه­‌اندازی و افتتاح می­‌شد و کام ملت عزیز از دستاوردهای جمهوری اسلامی زودتر از این ­زمان شیرین و کام دشمن از اعمال تحریم­‌ها تلخ می­گردید.

با رجوع به آمار موجود در صنعت نفت، پیشرفت این پروژه­‌ها(فازهای 17و 18،19، 20 و 21 پارس جنوبی) در سال 92 به شرح زیر است.

الف- وضعیت پیشرفت پروژه­‌های فازهای پارس جنوبی:

  فاز

زمان شروع پروژه‌

درصد پیشرفت فیزیکی در سال 92

مبلغ سرمایه‌گذاری پرداخت شده تا مرداد 92 (میلیارد دلار)

17و 18

 خرداد86

  81%

     6.225

19

خرداد 89

  74%

     4.650

20و 21

خرداد 89

 59.4%

     4.750

 مجموع

     15.65

ب- وضعیت پیشرفت طرح‌­های احداث مجتمع­‌های پتروشیمی:

 نام طرح

درصد پیشرفت فیزیکی در سال 92

مبلغ سرمایه‌گذاری پرداخت شده تا مرداد 92 (میلیون دلار)

زمان شروع بهره‌برداری

اتیلن گلایکول پتروشیمی مروارید

  60%

      200

دی ماه 94

فاز دوم پتروشیمی کاویان

  99%

      297

 تیرماه 95

پلی استایرن پتروشیمی تخت جمشید عسلویه

  83%

       60

 تیرماه 95

پلی استایرن پتروشیمی انتخاب

  15%

       70

دی ماه 95

بر اساس مستندات و آمارهای موجود، اکثر این پیشرفت­‌ها در شرایط سخت تحریم­‌ها بوده و انتظار می‌­رفت در زمان دولت یازدهم، بخصوص شرایط پس از برجام با نرخ پیشرفت فیزیکی که این فازها در تحریم داشتند( یعنی متوسط ماهیانه 1.49 درصد) حتی اگر شرایط تحریم­‌ها نیز ادامه میافت، خیلی زودتر از زمان فعلی باید راه‌­اندازی و افتتاح می‌شدند و این که دولت راه­‌اندازی و افتتاح فازها را به این زمان موکول نموده، جای بسی تعجب و سوال است؟! که انتظار می‌­رود دولتمردان فعلی صادقانه به اطلاع ملت شریف ایران برسانند.

ضمناً باید یادآوری کرد تامین مالی(بخصوص بخش ارزی) پروژه‌­ها و خرید تجهیزات مهم و حساس آنها در به ثمر رسیدن پروژه­‌ها، نقش اساسی دارد که تا سال 92 مبلغ 15.65میلیارد دلار (حدود 88 درصد مبلغ کل سرمایه­‌گذاری مورد نیاز) تامین و پرداخت شده است. تاخیرات اتفاق افتاده در بهره‌­برداری از فازها ( با متوسط پیشرفت ماهیانه حدود 0.5 درصد در دولت یازدهم) مبالغ قابل توجهی خسارت به ملت ایران که برای هر فاز معادل حدود 4 میلیارد دلار در سال زیان برآورد می­‌گردد، تحمیل نموده است.

واقعیتی که از این مطالب مستند ارائه شده نمایان است، نشان می­دهد عمده پیشرفت فازها چه از لحاظ تامین مالی و چه از نظر پیشرفت فیزیکی، قبل از شروع دولت یازدهم بوده و اگر با نرخ پیشرفت فیزیکی متوسط ماهیانه 1.49 درصدی که تحویل دولت یازدهم شد، عملیات پروژه‌­های مذکور ادامه پیدا می­‌کرد، باید در سال 1395 شاهد راه‌­اندازی و افتتاح کلیه فاز­های پارس جنوبی می‌بودیم و پرونده توسعه فاز­های در دست اجرا بسته می­‌شد. اما از آنجایی که نرخ پیشرفت فیزیکی ماهیانه این فازها در دولت یازدهم بطور متوسط به نیم درصد در ماه کاهش یافته، عملاً باعث شده است که آخرین فاز پارس جنوبی، خوش بینانه در حدود سال 1404 به بهره‌­برداری ب­رسد.

حال سوال افکار عمومی این است که علیرغم اینکه بعضی از پروژه­‌ها مدتهاست راه­‌اندازی شده‌­اند، چرا مراسم افتتاحیه رسمی آنها به این زمان موکول شده است؟! از نمونه این پروژه­‌ها فاز دوم پتروشیمی کاویان است که در تیرماه سال 95 به بهره‌­برداری رسیده. همچنین می‌توان به پروژه MEG پتروشیمی مروارید اشاره کرد که در دی ماه سال 94 راه‌­اندازی شده است.

واقعیت‌­های فوق نشان می­‌دهد که دولت به جای اینکه سودای خوشحال کردن ملت شریف ایران به واسطه معرفی دست­آورد­های بی‌نظیر جمهوری اسلامی ایران در پارس جنوبی را در سر داشته باشد، سودای جلب آرای مردم عزیزمان آن هم به روش غیرصادقانه و ناصحیح برای اخذ رای ریاست جمهوری را در سر دارد.

لازم بذکر است نگاه بخشی نگری وزارت نفت در دولت فعلی و معطل نگه داشتن شروع احداث خطوط اصلی شبکه اتصال گاز(IGAT11, IGAT10-IGAT9) باعث گردیده است علیرغم بهره‌­برداری از فاز­های جدید پارس جنوبی، متاسفانه ظرفیت انتقال گاز به لحاظ عدم احداث خطوط جدید اصلی گاز، وجود نداشته باشد و باعث می­‌گردد که نه تنها کما فی السابق میزان برداشت گاز از میدان گازی پارس جنوبی از کشور همسایه عقب بماند، بلکه مردم شریف ایران نیز از نعمت افزایش سقف تولید گاز میدان پارس جنوبی بی­‌بهره بمانند،کما اینکه متاسفانه وزارت نفت در این دولت نسبت به توسعه حوزه­‌های پایین دستی فاز­های پارس جنوبی(احداث خطوط انتقال، تزریق گاز به میادین نفتی جنوب، توسعه واحدهای پتروشیمی و امثال آن) بی‌توجه بوده است.

علیرغم تلاش‌­های به‌عمل آمده در دولت‌های قبل و دولت فعلی برای توسعه و راه‌­اندازی فازهای پارس جنوبی، اما متاسفانه به لحاظ عدم دفاع لازم از ادعای گازی شرکت دولتی بوتاش ترکیه مبنی بر گران بودن نرخ گاز صادراتی جمهوری اسلامی ایران به ترکیه، باعث شده که از اول سال میلادی 2017 به مدت 16 ماه و روزانه به میزان 30 میلیون متر مکعب در روز گاز(معادل تولید گاز تعداد 1.5 فاز پارس جنوبی و معادل ارزی 1.875 میلیارد دلار خسارت) مجانی به شرکت بوتاش ترکیه تحویل گردد و تا پایان قرارداد گاز صادراتی ایران به ترکیه در سال 2025 به میزان 13.5 درصد نیز تخفیف قیمت داده شود که در مجموع به مبلغ حدود 5 میلیارد دلار به جیب ملت ایران خسارت وارد شود. در نتیجه­ این بی توجهی­‌ها(عدم توسعه متوازن بخش‌­های پایین دست فازهای پارس جنوبی و محکوم شدن در داوری سوئیس از طرح شکایت گازی بوتاش ترکیه) عملاً کشور از مواهب توسعه و راه­‌اندازی این فازهای پارس جنوبی، بهره­ چندانی نخواهد برد!

اینکه در زمان تصدی دوم آقای زنگنه در وزارت نفت، پیشرفت فازهای پارس جنوبی کند می‌­شود و در مقابل ادعاهای شرکت­‌های بوتاش و کرسنت دفاع در شان ملت شریف ایران بعمل نمی‌­آید، موضوع مبهم و سوال برانگیزی است که انتظار می‌رود خود ایشان صادقانه به ملت شریف ایران در این باره پاسخ دهند؟!

سخن را با دو حدیث شریف از اهل بیت به پایان می‌بریم:

پیامبر اعظم(ص) می فرمایند: «النجاه فی الصدق، کما ان الهلاک فی الکذب» سربلندی و نجات انسان در صداقت و شفافیت است همچنانکه هلاکت و نابودی او در دروغ و عدم شفافیت است.

همچنین امام علی - علیه السّلام - فرمودند:« یَبلغُ الصّادِقُ بصِدْقِهِ ما لا یَبلغُهُ الکاذبُ باحتیالِهِ.»

غرر الحکم، ص 218، ح 4357

یعنی: انسان راستگو، با راست گفتن به چیزهایی می‌رسد که انسان دروغگو با حیله‌گری و دروغ به آن دست نمی‌یابد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 2
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • سینا IR ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
    5 23
    البته بهتر بود این دولت هم مثل دولت های قبل علی الخصوص دولت های دو دوره قبل طرح هایی رو افتتاح میکرد که فقط 30% پیشرفت دارن و به قدری اوضاشون خراب بود که دولت بعدش که هیچ دوتا دولت بعدشم نمیتونست به اتمام برسونه و افتتاحش کنه.اینجوری شاید مشرق و دارو دستش و امثالهم ساکت میموندن.واقعا بعضیا چطوری میتونن چشمشون رو روی واقعیت ببندن؟کسی نمیگه این دولت نمرش بیسته ولی مطمعنا از دولت های قبل نمره بالاتری داره.مشرق اگه شرف داری تایید کن.البته بعید میدونم
    • سینا IR ۱۶:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
      6 13
      چه جالب منتشر شد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس