به گزارش مشرق، شش سال از آغاز بحران سوریه با پیامدهای گوناگون برای کشورهای همسایه به ویژه لبنان گذشت، پیامدهایی که بحران آوارگان سوری مهمترین آن است. یک سوم جمعیت لبنان را آوارگان تشکیل میدهند که از این میان، یک چهارم آنها، سوری هستند.
در حالیکه در سایه کوتاهی و سهلانگاری آشکار بینالمللی، لبنان در مقابل آثار و پیامدهای بحران ناتوان است، مسئله واضح و آشکار، هزینههای سنگینی است که لبنان در تمام زمینهها متحمل میشود.
«غازی وزنی» کارشناس اقتصادی لبنانی به خبرنگار تسنیم میگوید: تاثیرات آوارگان سوری بر لبنان در چندین نکته ظاهر میشود: اول در ارتباط با خدمات اجتماعی، یعنی در زمینه آموزشی، حدود 300 هزار کودک سوری هستند که میخواهند وارد مدارس در لبنان شوند، در زمینه پزشکی، یعنی در بخش بهداشت، بیش از 53 درصد ملت سوریه یا از زنان یا کسانی که زیر هجده سال هستند،به خدمات بهداشتی علاوه بر خدمات اجتماعی نیاز دارند، همچنین حضور این افراد بر زیرساختها تاثیر دارد، یعنی در حال حاضر بیش از 20 درصد از انرژی برق را آوارگان سوری استفاده میکنند، در ارتباط با جادهها و فاضلاب و منابع آبی، وجود آوارگان بر همه این موارد تاثیر میگذارد و هر سال بین 300 تا 400 میلیون دلار بر خزانه لبنان تحمیل میکند.
لبنان زیر بار سنگین آوارگان قرار دارد، واقعیت آوارگان سوری را نمیتوان نادیده گرفت، مصایب و رنج آوارگان هر روز که نزاع در کشورشان طولانی شود، بیشتر میشود، از حداقل عناصر زندگی محروم هستند.
یک آواره سوری مقیم لبنان هم به خبرنگار تسنیم میگوید: آوارگان اوضاع دشواری در زمستان و هنگام بارش باران دارند،آنها در چادرها زندگی میکنند که چادرها هم بر سطح زمین نصب شده است، یعنی اگر هنگام بارندگی کمی آب جاری شود، آبها مستقیما وارد چادرها میشود. در فصل تابستان هم مشکلات خاص خود را دارند، چرا که چادرها چیزی جز نایلون و پلاستیک نیست، تصور کنید اگر فردی داخل یک کیسه نایلونی باشد، وضعیتش چگونه خواهد بود؟
آواره دیگری تاکید میکند: ما اینجا در یک کشور عربی برادر هستیم، بناست با کرامت در اینجا زندگی کنیم، نه چیزی بیشتر و نه چیزی کمتر، اما فرصتهای کاری اندک است،کمکها نیز کافی نیست، ما بیکار هستیم، به ما سه دلار میدهند، با سه دلار چه کاری میتوانیم انجام دهیم.
مشکلات درسی از جمله مشکلات بزرگ آوارگان سوری در لبنان است که در این زمینه یک آواره سوری به خبرنگار تسنیم گفته است : همه فرزندان به درس خواندن در مدارس پایبند نیستند، مدارس رسمی برخی از فرزندان ما را برای تحصیل همانند دیگر دانشآموزان پذیرفتهاند، اما این تعداد کافی نیست، شمار زیادی از کودکان تا کنون وارد مدرسه نشده اند، اما تحصیل و آموختن را دوست دارند.
لبنان اخیرا در راستای جلوگیری از تشدید بحران آوارگان سوری که پیامدهای منفی زیادی دارد، تلاشهایی را آغاز کرده است، این در حالی است که اوضاع دشوار آوارگان با گذشت شش سال از آغاز جنگ ادامه دارد.