سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
تغییر ایدئولوژی اصلاحطلبان در افطاری مسجدجامعی!
ایلنا گزارش داد: احمد مسجدجامعی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت اصلاحات و عضو اصلاح طلب شورای شهر تهران به تازگی طی سخنانی در مراسم افطاری انجمن اسلامی معلمان استان اصفهان گفته است:
«مساله عدالت دغدغه اصلی اصلاحطلبان است. حتماً گروههای فقیر باید بدانند که ما پشتیبان آنها در گرفتن حق و حقوقشان هستیم. این جزو اصول و مبانی است که ما به یادگار از مکتب مولای متقیان امیرالمؤمنین داریم«
[1]
*می توان این صحبت های آقای مسجدجامعی را به فال نیک گرفت اما در عین حال باید دانست که روند گفتمانی و حرکتی اصلاح طلبان لااقل تاکنون به سمت مطالبات سیاسی ستاد جریان خاص و بعضا خواسته های فراقانونی میل داشته است نه به سمت عدالتخواهی!
در این زمینه می توان به صحبت های سال گذشته ابراهیم اصغرزاده از فعالان اصلاح طلب نیز اشاره کرد که گفته بود:
«پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان انتقال پیدا کرده است به طبقه ممتاز جامعه، طبقه متوسط رو به بالا. یعنی بخشهایی که دارای سرمایه حداقلی هستند، کسبه مثلا عالیتر یا فرض بفرمایید پزشکان. تکنوکراتها و صاحبان حرف، صاحبان صنعت، سهامداران و اینها همه بخش اندکی از جامعه هستند. بخش بزرگی از جامعه دیده نمیشوند و متاسفانه در این سه سال هم دیده نشدند«... [2]
در همین راستا، عباس عبدی، دیگر فعال اصلاح طلب و از تئوریسین های این جریان خاص سیاسی نیز سال گذشته در یک مقاله نوشت: «اغلب بازداشتیهای پس از خرداد 1388 بالاشهری بودند و اصلاحطلبان به تدریج زندگیشان عوض شده است.»[3]
عبارات بالا در کنار علاقه اصلاح طلبان به نگاه بورژوازی به مسائل مختلف کشور و توهین های روزمره به مردم ایران نظیر «مردم برای دریافت جارو هم صف می بندند»! به روشنی نشان می دهد که مسجدجامعی در حالت خوشبینانه آرزوی خود را بیان کرده و اصلاح طلبان برای انطباق با گفتمان عدالتخواهی راه درازی را در پیش رو دارند.
البته این نکته نیز آشکار است که زیست مرفّه اما مومنانه و تلاش برای زندگی بهتر نیز جزئی از گفتمان عدالتخواهی است اما این رفتارها نبایستی هرگز به فراموش شدن قشرهای کمتر برخوردار و منسی شدن مطالبات آنها بیانجامد.
صفتی که جریان اصولگرا و جبهه نیروهای ارزشی و انقلابی طی سالیان گذشته قرابت بیشتری با آن داشته است.
***
انتقاد تند نماینده زن اصلاحطلب از وزیر روحانی
پروانه سلحشوری، از نمایندگان اصلاح طلب و عضو فراکسیون امید در مجلس دهم شورای اسلامی به تازگی در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفته است: آنچه مسلم است، ناکارآمدی حوزه جوانان در این وزارتخانه(ورزش و جوانان) کاملاً مشهود بوده و بهخصوص در دوره آقای گودرزی بخش جوانان کاملاً مغفول مانده بود.
وی تصریح کرده است: شخصاً موافقم تصویب لایحه این جداسازی (ورزش از جوانان) هستم و به نظر میرسد هم وزارتخانه هم خود جوانان و هم دیگر نمایندگان مجلس نیز موافق باشند.
[4]
*اگرچه مسئله تشکیل وزارت ورزش و جوانان از ابتدا ایده ناموفقی بود و بارها هشدار داده شد که این مسئله به فراموش شدن جوانان و در حاشیه قرار گرفتن آنها می انجامد، اما نکته عجیب در اظهارات خانم سلحشوری چیز دیگریست...
برخی تحلیلگران پیش از این بیان کرده بودند که اصلاح طلبان در صورت پیروزی رئیس جمهور روحانی در انتخابات به منتقدان شماره یک و پرحرارت او تبدیل خواهند شد.
اظهاراتی شبیه به آنچه که خانم سلحشوری بیان کرده است نیز مسبوق به سابقه نیست و کسی به یاد ندارد که اصلاح طلبان در پیشاانتخابات دست به چنین رفتارهایی در انتقاد از دولت زده باشند!
به نظر می رسد این روند تا پایان عمر دولت رئیس جمهور روحانی و برای برائت جویی اصلاح طلبان از اعتدالیون ادامه یابد و هر روز نیز شدت بیشتری پیدا کند.
***
چرا موسویلاری دستبردار قالیباف نیست؟
عبدالواحد موسوی لاری، وزیر کشور دولت اصلاحات و نایب رئیس شورایعالی سیاست گذاری اصلاح طلبان به تازگی در بخشی از گفت وگوی خود با سایت خبرآنلاین گفته است:
«بازنده اصلی این انتخابات قالیباف بود. او به عنوان یک رزمنده دوران دفاع مقدس می بایست اخلاقیتر عمل می کرد ولی متاسفانه در اخلاق و در پیش بینی واقعیت ها نمره نیاورد. او در نوع رفتار هم ضعیف بود و به نظر من او از همه شش نفر نامزد خسارت بیشتری دید!» [5]
*روند هجمه های گسترده اصلاح طلبان به محمدباقر قالیباف حتی در پساانتخابات نیز ادامه دارد.
برای مثال، قبل از موسوی لاری، «محمد توسلی» از فعالان اصلاح طلب نیز طی اظهاراتی در اشاره به شهردار تهران گفته بود:
«سادهترین نتیجهای که میتوان از انتخابات ۲۹ اردیبهشت شورای شهر تهران گرفت این است که مردم تهران از عملکرد شورای شهر دوره دوم، سوم و خصوصاً چهارم به شدت ناراضی بودهاند و این یک واکنش طبیعی است که وقتی اعضای شورای شهر نتوانستند مدیریت اجرایی و شهردار تهران را کنترل و به درستی نظارت کنند مردم به طور کامل آنها را از صحنه حذف میکنند تا مجموعهای که در راستای گفتمان اصلاحات، حقوق شهروندی و ارتقای کیفیت زندگی، ایمنی، رفاه و محیط زیست است، روی کار بیاید؛ این واقع بینانه ترین واکنشی است که مردم تهران نسبت به عملکرد شورای شهر چهارم و ریاست ۱۲ ساله آقای قالیباف بر شهرداری تهران نشان دادند.» [6]
اینکه چرا چهره های جریان سیاسی خاص، بیشترین حجم حملات خود را در ایام انتخابات متوجه قالیباف کردند و چرا حتی با اینکه او از صحنه انتخابات نیز به نفع یک کاندیدای دیگر کنار رفت اما همچنان و در پساانتخابات نیز دست بردار او نیستند سوالیست که باید در پاسخ یا پاسخ های آن اندیشید و تأمل کرد.
صحبت های موسوی لاری مبنی بر بی اخلاق بودن قالیباف نیز حاوی ضعف دلیل هستند.
چه اینکه قالیباف نه وعده ای را انکار کرد، نه به کسی نسبت تلاش برای لوله کردن داد و نه دروغی گفت و نه 38 سال عمر نظام جمهوری اسلامی را زیر سؤال برد! و اتفاقا بایستی کسانی که مرتکب این رفتارها شدند را به گناه بی اخلاقی مواخذه کرد.
درباره اینکه چرا موسوی لاری قالیباف را صاحب بیشترین خسارتها می داند نیز بایستی پاسخ مدلل این ادعای سیاسی غرض ورزانه را از شخص آقای موسوی لاری جویا شد...
گفتنیست اصلاح طلبان قبل از برگزاری انتخابات 96، صراحتا و کرارا عنوان می کردند که رئیس جمهور روحانی نامزد اصلی و رسمی آنها نیست و برای او ستاد انتخاباتی هم تشکیل نمی دهند.
آنها در ایام انتخابات حتی یک برگه بیانیه رسمی و امضا شده هم در حمایت از رئیس جمهور روحانی صادر نکردند. ضمن اینکه هیچکس هم حاضر نشد مسئولیت حمایت رسمی از اسحاق جهانگیری را بر عهده بگیرد. و فی الواقع مشخص نشد که جهانگیری نامزد کیست؟!
***
1_http://iqna.ir/fa/news/3608048
2_http://kayhan.ir/fa/news/97150
3_http://www.mashreghnews.ir/news/589132
4_http://parsipoo.ir/news/1497036600886499
5_http://www.khabaronline.ir/%28X%281%29S%28eei1hnlllf3ylw0y2viifkeo%29%29/detail/673267/Politics/parties
6_http://www.mashreghnews.ir/news/729526