انفعال ظریف

در حالی که این بار سناریوی کثیف ترامپ-بن سلمان کاملا آشکار است، دستگاه دیپلماسی ما به جای افزایش تحرکات منطقه ای برای مقابله، باز هم برای چندمین بار به وعده های پوچ اروپایی ها دل خوش کرده است.

سرویس سیاست مشرق - روز جمعه مطبوعات بریتانیایی گزارش دادند که عرضه ارز قطر، «ریال قطری»، از سوی سه بانک اصلی بریتانیا متوقف شده است. این اقدام را می توان در امتداد مجموعه تحریمی کشورهای حوزه خلیج فارس به رهبری عربستان سعودی علیه دوحه، تفسیر کرد.

بانک های بارکلیز، لویدز و بانک سلطنتی اسکاتلند، خرید و فروش ارز قطر را متوقف کرده اند. روز جمعه مقامات این بانک ها در توضیح این اقدام خود از  عبارت های کلی و مبهم همچون "وجود مشکلاتی در تامین کننده(قطر)" استفاده کردند.

عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر از ۵ ژوئن گذشته کانال‌های دیپلماتیک و حمل و نقل خود را با قطر مسدود کردند و «محاصره» و انزوای قطر را کلید زده اند. بهانه ان ها برای این اقدام، «حمایت قطر از تروریزم» است.

به علاوه، سعودی و متحدان آن یک فهرست ۱۳ ماده ای از شرایط خود را به قطر داده اند که برای عادی سازی روابط، دوحه باید متعهد به اجرای آن ها شود. اجرای این ۱۳ شرط، عملا قطر را به یک کشور «تحت الحمایه» و استانی از استان های عربستان تبدیل می کند. اما بهانه «حمایت قطر از تروریست ها»(که البته تا حدی درست است)، وقتی از جانب عربستان و اماراتی مطرح می شود که خود عامل اصلی تروریست پروری هستند و پرونده قطوری در این زمینه دارند، کاملا سیاسی و ابزاری و البته مضحک است. در پس این بهانه می توان دو هدف عمده دیگر را شناسایی کرد: اول، قطع روابط دوحه با تهران و دوم، تسلط بر منابع گازی عظیم قطر، که در کنار ایران و روسیه، مثلث اصلی تامین گاز دنیا را تشکیل می دهند.

به نظر می رسد که «نظام سلطه»، به سردمداری آمریکای ترامپ و این بار با نیابت عربستانِ بن سلمان، به دنبال تحکیم سلطه خود بر جریان انرژی جهانی است. حقیقت این است که با پررنگ شدن نقش گاز در تامین انرژی جهانی در سال های اخیر و پیش بینی کارشناسان حوزه انرژی مبنی بر جایگزین شدن نفت با گاز در سبد مصرفی انرژی دنیا در دو سه دهه آینده، طبیعی است که تاجر و دلال کهنه کاری چون ترامپ، که یک مدیر نفتی قدیمی را وزیر خارجه کابینه خود کرده، به دنبال سلطه سنگین خود بر بخش در حال شکوفایی حوزه انرژی، گاز، باشد.

سعودی عملا ثابت کرده که «غلام حلقه به گوش» واشینگتن است و در برابر کاخ سفید، تسلیم محض است و بن سلمان که از او به عنوان سلطان عن قریب سعودی نام برده می شود، عملا آمادگی کامل خود را برای اجرای سناریوی منطقه ای ترامپ نشان داده و اعلام کرده است. اما مشکل این جاست که از سه ضلع مثلث طلایی گاز دنیا، یکی از اضلاع، ایران، دشمن ایدئولوژیک آمریکاست و دیگری، روسیه، رقیب بین المللی آمریکاست.  در این میان، حوزه گازی اصلی قطر هم با ایران مشترک است و قطر به دلایل گوناگون حاضر نیست تحت فرمان و مطیع محض ریاض در اجرای سناریوی ترامپ باشد.

میدان گازی اصلی قطر مسوم به «میدان شمالی»

عبدالله شهبازی، تحلیل گر برجسته امور منطقه و بین الملل، در یادداشت مهمی در کانال تلگرامی خود در شامگاه جمعه، این اقدامات را سناریوی «مافیای مالی-سیاسی» جهان دانست که از یک سو قصد دارند قطر را به بهانه «حمایت از تروریزم» و تحمیل شروط ۱۳ گانه به تحت الحمایه سعودی تبدیل کنند و از سوی دیگر، با ایجاد ناامنی، دامن زدن به تنش های سیاسی و در یک کلام «بحران آفرینی» در داخل مرزهای ایران، و در مجموع بالا بردن هزینه ها برای ایران، طرح خطرناکی به نام «برجام منطقه ای» را بر جمهوری اسلامی تحمیل کنند.

عبدالله شهبازی

البته برجام منطقه ای(طبق این گزارش) چیزی جز سناریوی گام به گام ایالات متحده برای زدودن ابزارهای قدرت منطقه ای ایران نیست(نفوذ منطقه ای، گفتمان ایدئولوژیک، توان دفاعی).

قطعا اگر این دو مرحله‌ی سناریوی مزبور، تسخیر قطر و تسلیم ایران، محقق شود، گام سوم، مهار جدّی روسیه به عنوان ضلع سوم بلوک گازی دنیاست. البته تخاصم واشینگتن با ایران(در درجه اول) و با روسیه(در مرحله دوم)، فراتر از بحث انرژی است و تقابل ایدئولوژیک با ایران بر سر گفتمان انقلابی و ضدصهیونیستی، و با روسیه بر سر «اوراسیاگرایی نوین» و احیای قدرت بین المللی این کشور است. لیکن بخش انرژی به عنوان محور اقتصاد هم تهران و هم مسکو، هدف اصلی جنگ اقتصادی ایالات متحده و متحدان آن با این دو کشور است.

در این میان اما انفعال و رکود عجیبی در سیاست خارجی ما در حوزه وزارت خارجه حاکم است. از زمان خداحافظی اجباری حسین امیرعبداللهیان از دستگاه دیپلماسی و انتصاب حسین جابری انصاری به معاونت خاورمیانه و شمال آفریقای وزارت خارجه، این معاونت مهم در یک خاموشی نسبتا «مطلق» به سر می برد، آن هم در حالی که، منطقه در یک وضعیت فوق العاده خاص سیاسی، امنیتی و نظامی قرار دارد.

حسین امیرعبداللهیان
حسین جابری انصاری

در این شرایط، بخش خاورمیانه عربی و شمال آفریقای وزارت خارجه که مهم ترین معاونت وزارت خارجه است، باید فعالیتی چندین برابر حالت عادی از خود نشان دهد. این در حالی است که امیرعبداللهیان(که در کنار شهید غضنفر رکن آبادی و چند شخصیت دیگر، از نخبگان دیپلماسی منطقه ای ما بودند) از زمان برکناری محترمانه از دستگاه دیپلماسی، بسیار فعال تر از معاون فعلی عمل کرده و در حالی که سمتی رسمی(او مشاور بین الملل رییس مجلس است) ندارد، بیش از کل معاونت خاورمیانه مصاحبه، تحلیل و موضعگیری در قبال تحولات منطقه ارایه داده است!

در حالی که به واسطه دشمنی ایالات متحده، منافع امنیت ملی چند کشورِ سابقا ناهمسوی منطقه در خطر قرار گرفته، بهترین فرصت برای یک «دیپلماسی فعال منطقه ای» است که بتوان با همگرا کردن این کشورها، یک محور در برابر محور آمریکایی-سعودی-صهیونیستی ایجاد کرد. به بیان دیگر، در حال حاضر خطوط سیاست خارجی قطر، ترکیه، جمهوری اسلامی و روسیه و در مرحله بعد، کشورهای عربی چون کویت و عمان، با سناریوی ترامپ-بن سلمان-نتانیاهو، در طیفی از تقابل تا ناسازگاری و ناهماهنگی قرار دارد. اکنون، زمان طلایی برای فعال سازی دیپلماسی است تا با افزایش تحرکات، دیپلمات های ارشد ما به جای تردّد بی منفعت و نالازم در پایتخت های اروپایی، در دوحه، انکارا، مسقط، کویت و مسکو حضور پیدا کنند و ان ها را نسبت به سناریوی خبیثانه‌ی جاری آگاه تر سازند و خطوط مواضع را به هم نزدیک تر کنند. حتی اگر این تلاش ها به سرانجام مطلوب، یعنی تشکیل یک محور هم نرسد، این تکلیف وزارت خارجه است که به کارویژه ‌های خود عمل کند و به دنبال تضمین نتیجه نباشد.

دیدار ظریف با مکرون، رییس جمهور جدید فرانسه

اکنون دوحه در وضعیت «آمپاس» سیاسی و دیپلماتیک از جانب سعودی و آمریکا قرار دارد و قصد دارند تا هویت ملی آن را از بین ببرند. به عبارت دیگر، بحث اکنون دیگر اختلاف سلیقه میان ریاض و دوحه در امور منطقه نیست و با فهرست بلندبالا و خفت باری که ریاض قصد تحمیل آن را بر قطر دارد، عملا بحث تحت الحمایگی این کشور مطرح است. از سوی دیگر، خصومت واشینگتن با مسکو هم روز به روز عیان‌ تر می شود و کرملین کاملا آگاه است که آمریکا در مراحل بعدی به سراغ مسکو خواهد رفت. این بهترین فرصت برای همگرایی دوحه- تهران- مسکو و تشکیل ائتلاف سه غول انرژی در برابر بلوک انرژی واشینگتن- ریاض است.

مع الاسف، همان طور که در حوزه های دیگر همچون اقتصاد، شاهد یک رکود و رخوت عجیب و بی سابقه در دولت هستیم، ظاهرا امتداد آن به دستگاه دیپلماسی ما هم تسرّی یافته است. شاهدیم که مسوول دیپلماسی کشور، در شرایطی که مخاطرات و تهدیدات کاملا واقعی و عینی هستند،  فضای «مجازی» را عرصه کنش گری دیپلماتیک خود قرار داده است!

علی ایّ حال، امید است که دستگاه عرض و طویل وزارت خارجه ما، البته با چراغ سبز رییس محترم دولت، تا فرصت از دست نرفته، از این انفعال و رکود عجیب خارج شود و خود را محدود به موضعگیری های بی حال و بی رمق و مثلا دیپلماتیک (از نوع لفّاظانه)، آن هم در فضای مجازی، نکند و دست کم وظایف معمول خود را در شرایط حساس کنونی، جدی تر بگیرد.

متاسفانه، در تحولات اخیر منطقه ای مربوط به کشور، از جمله شهادت صیاد ایرانی به دست گارد ساحلی سعودی بدون هیچ دلیل موجّه، اظهارات خصمانه بن سلمان درباره "کشاندن جنگ به داخل مرزهای ایران"، مصادره برج نیم میلیارد دلاری علوی در نیویورک توسط دستگاه قضایی امریکا در یک راهزنی و دزدی آشکار و....شاهد ادامه همین  بی عملی و انفعال وزارت خارجه هستیم.

در تازه ترین مورد، که مصداق عینی «گل بود، به سبزه نیز...» است، شب گذشته، درست زمانی که هنوز جناب دکتر طریف در اروپا است و تور پایتخت های اروپایی خود را انجام می دهد و نتیجه آن را هم چنین توئیت می کند که " دیدارهایی عالی با رهبران در برلین، رم و پاریس داشتم. به رغم دشمنی نابخردانه آمریکا، اتحادیه اروپا به برجام و تعامل سازنده پایبند است."، فهرست تحریم های جدید اتحادیه اروپا علیه جمهور اسلامی ایران منتشر شد! تو خود حدیث مفصل بخوان...

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 22
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 13
  • IR ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۱
    35 24
    در مقابل اینهمه انفعال و وادادگی و ذوق و قهقهه دستگاه دیپلماسی تحریمهای فزاینده و کم محلی کردنهای توهین آمیز آمریکا و اروپا توجیه پذیره
  • IR ۰۰:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    22 42
    ممنون که هستید نادانی عمیق شما ما را به ادامه‌ی حمایت از روحانی تشویق می‌کند اتفاقا وقتی ایران در دام می‌افتد که به فکر حمایت علنی از قطر باشد... سعودی منتظر همین است تا تئوری‌های پوچ خود مبنی بر حمایت ایران از داعش را برای جهان عرب اثبات کند در حال حاضر مسیر بی‌سروصدای جابری انصاری و ظریف پخته‌ترین کار ممکن است
    • IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
      24 18
      روحانی همچنان در حال بذل و بخشش منابع و دستاوردهای ایران است و به طور واضح به آمریکا باج میدهد تا بماند و شما دنبال نادانها هستید؟!
    • رامـــــــــــین IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
      11 6
      خب شما که دانا تشریف دارید بفرمایید که حمایت ایران از داعش با وجود اینکه ایران اخیرا مورد حمله تروریستی قرار گرفت یا سالهاست که با حضور در سوریه و عراق در مقابل داعش جنگ را مهار میکند چطور تحلیل میکنید؟ بعضی از افراد هنوز هم که هنوزه دلیل مبرهنی برای حمایت از دولت روحانی ندارند و نخواهند داشت
    • ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
      8 3
      وقتی از چیزی سر در نمی اوری مجبور نیستی حرف بزنی
    • ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
      2 9
      ما که تا به حال چیزی از دانایی شما ندیدیم . لطف کنید مطالب خودتان را منتشر کنید- البته اگر چیزی در چنته داشته باشید- شما فقط دارید تخریب می کنید و خوانندگان مشرق هم به این کار شما واقف هستند. البته دوستان مشرقی در حق شما لطف کردند که اجازه دادند کامنت سخیف تان منتشر شود.
  • IR ۰۰:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    10 7
    اعصابم خرده امشب، تو هم خردترش کن...
  • محمد IR ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    23 19
    نقد منصفانه و بحقی بود . جدا وزارت خارجه مخصوصا وزیر با این رویه هیچ برنامه ای نداره و شاید گفت حتی اعتقادی هم به مقابله با دشمن نداره
  • US ۰۱:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    20 15
    مشرق جان! قطر راهی جز تسلیم شدن ندارد حتی عمان هم نمی تواند کمکی به قطر بکند.
  • IR ۰۲:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    29 16
    بعععله ضعيف ترين دولت بعد از انقلاب إسلامي رو مشاهده ميكنيم.
  • anari IR ۰۲:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    14 26
    مصیبت اینجاست که چنین حقایق آشکاری به طور تمیز و منسجم با بیانی و منطقی همه فهم از رسانه‌ها و توده‌های فعال انقلابی تبیین نمی‌شود و از طرف دیگر رسانه‌های غربگرا هماهنگ و با انواع تکنیک‌های رسانه‌ای ضعیف‌ترین عملکردها را چنان موجه جلوه می‌دهند که متاسفانه بسیاری از مردممان تحت تاثیر قرار می‌گیرند. مشکل اصلی عدم حرفه‌ای و تمیز عمل کردن رسانه‌ها و توده‌های انقلابی است...
  • IR ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    16 3
    نو خوبی
  • IQ ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    12 14
    تحلیل جامعی بود خدا قوت
  • IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    31 27
    مطالب شما ازروی بغض وکینه تهیه شده ویادمان نرفته روزهایی که بجز بورکینافاسو کشور دیگری حتی حاضربه پذیرش مسولین ایرانی نمیشد..ظریف بهترین دیپلمات در40 سال گذشته بوده است
    • IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
      21 14
      الان وضعمون چطوره رتبه پاسپورتمون کجاست دیگه کجا مونده که به حیثیت ایرانی نتاخته باشه
    • IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
      24 8
      خخخ كو دستاورد؟!!! يه ديدار يا قرارداد بگو با يه كشوري كه سرش به تنش بيرزه يا نه حتي همين بوركينافاسو كه تو اون ديدار و رابطه نفعي به ايران و ايراني رسيده باشه. يا پول داديم با التماس به توتال يا التماس كرديم ماشيناي از رده خارج خودشون رو با كيفيت ايراني شده!!! و قيمت نجومي بدن به خورد ملتمون يا زدن تو سرمون تا با پول خودمون هواپيماي مرجوعي بهمون بدن. واقعا خجالت اوره ادم شرمش ميگيره از اين همه تدبير. تحريم و برجامم كه خدابيامرز حكم بچه مرده رو داره واسه جناب پرزيدنت
    • IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
      21 24
      همين احمق هايي مثل شما كشور رو به اين روز انداختن ، به جاي فهميدن اصل مطلب ميگي از روي بغض نوشته شده ، در حاليكه ظريف بايد اون برجام لعنتي رو ول كنه و روي ديپلماسي منطقه ايي هم كار كنه
    • رستم FR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
      5 14
      من معمولا کامنت نمیگذارم ولی با خوندن این مقاله احساس مسئولیت کردم! که کامنت بگذارم. دو نوع نگرش وجود داره. اولیش اینه که ایندگان ما هیچ اهمیتی ندارن و اصلا مهم نیست چه میراثی و چه ایرانی رو بهشون تحویل بدیم فقط لحظه ای چند تا تحریم تو یه دوره لغو بشه که چند تا نفس بکشیم و چیز هایی رو فدا کنیم که قابل بازگشت نیست یا به شدت گرون تموم میشه. بعدش برای ایندگان و مایه شرمندگی بشیم. البته اگه ایرانی باقی بماند با این اشی که غرب با مهره های ایرانی برای ایران پخته. غرب یه کینه ی 2500 ساله از ایران داره. معیار رفتار و عملکرد مفید و صحیح اینه ١۰۰ سال بعد هم بگذره اون عملکرد یا تصمیم باعث پیشرفت ایران شده یا عقب ماندگی بیشتر؟! بعضیا مثل غورباقه ان! دارن ارام ارام پخته میشن ولی متوجه نیستن. بعد از دمایی که میرسه به ١۰۰ درجه جوش! قوووپ میان بالای اب و پخته شدن ولی باز هم متوجه نشدن!!
    • دانشجوی تاریخ ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
      1 14
      من رشته ام تاریخ است. بعد از انقلاب اسلامی تاریخ ملت ایران را مطالعه کردم. به این گونه مطلبی که شما اشاره می کنید نرسیدم. لطفا بفرمایید در چه مقطع زمانی جمهوری اسلامی ایران این گونه ذیل شده بود که فقط جمهوری بورکینافاسو (ولتای علیای سابق) میزبان مسئولین ما بود و بقیه کشورها اجازه ورود مسئولین ما را نمی دادند. خوانندگان حق دارند که از شما بابت اتهام هایتان به دولت های قبل درخواست دلیل و مدرک و برهان نمایند.
  • IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    30 29
    برجام ننگین برای ایران حکم " اسب تروآ " را داشت . خدا میدونه این بیشرفها در قالب ناظرین سازمان ملل و 1+5 چقدر جاسوس فرستادن
  • مهرناز IR ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    11 9
    سیاستمداران امریکا"برای تضعیف یک کشور "وتن دادن ان کشور به اهداف امریکا" اقتصاد ان کشور را نشانه می گیرد" مخصوصا در شرابط کنونی قطر از اقتصاد خوبی با درامد سرانه بالا بسر می برد "تن دادن قطر به سودی ها"یعنی ذلت تحت حمایتی از یک طرف "واز طرفی دیگر ربوده شدن دلارهای گازی قطر بوسیله امریکا"که برای ان کیسه دوخته اند.
  • CN ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۲
    19 19
    بنظرم بهترین راهکار اینه که کل تیم وزارت خارجه بیان مشرق را بگیرند و کل تیم مشرق وزارت خارجه را، چه شود!!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس