به گزارش مشرق، رضا هاکان تکین سفیر ترکیه در ایران در نشست خبری اولین سالگرد کودتای نافرجام در این کشور که امروز چهارشنبه برگزار شد، با بیان اینکه روز شنبه اولین سالگرد این اقدام است، گفت: در ترکیه مراسم یادبود این رویداد است و ما نیز در اینجا آن را برگزار میکنیم. این اقدام تلاشی متفاوت بود که در کشورهای دیگر دنیا رخ داده بود.
وی با اشاره به خسارات جانی این کودتا گفت: اتفاق ۱۵ جولای امتحانی برای مردم ما بود که با روی سفید از آن خارج شدیم. در پشت این کودتا بدون شک فتح الله گولن بوده که سالیان سال بصورت مخفیانه در پشت حوادث وجود داشته و با یک تفکر شخص پرستی دنبال شد.
سفیر ترکیه با بیان اینکه در یکسال گذشته حالت فوق العاده در کشور داشته ایم، گفت: اما این بدان معنا نیست که مردم وضعیت عادی نداشته باشند. تا الان ۳۴ هزار کارمند به سر کار خود بازگشته و ۳۰۰ محل دوباره بازگشایی شده است.
هاکان تکین با اشاره به نفوذ جریان فتو در نقاط مختلف دنیا اظهار داشت: برخلاف آنکه گفته میشود فتح الله یک عالم دینی است اینطور نیست.
وی ادامه داد: از ایران به خاطر حمایتهایی که در شب کودتا از ما داشت یکبار دیگر تشکر میکنم، دوستی اینگونه است و ما نیز از ایران حمایت کرده ایم.
سفیر ترکیه در خصوص اقدامات کردها در منطقه و رفراندوم در اقلیم کردستان گفت: رویکرد ما در این زمینه شفاف است و طرفدار تمامیت ارضی عراق و همه کشورهای منطقه هستیم. وقتی کردستان عراق اعلام رفراندوم کرد اولین واکنش را ترکیه داشت. البته علاوه بر اینکه از تمامیت ارضی عراق دفاع میکنیم از حکومت مرکزی عراق هم میخواهیم طوری رفتار کند که همه اقوام و مذاهب را در سایه خود قرار دهد و همه آنها عراق را کشور خود بدانند.
هاکان تکین با اشاره به نشستهای آستانه گفت: با اقدامات صورت گرفته در بیشتر مناطق سوریه اتش بس برقرار شده و تلاش میکنیم آستانه را دنبال کنیم و این روند را به عنوان یک اقدام جایگزین اقدام کند و در این راستا به همراه روسیه و ایران اقدامات خود را در سطح سازمان ملل دنبال خواهیم کرد.
وی با اشاره به وضعیت سیاسی در ترکیه گفت: هیچکس نباید در قانون اخلال کند که این فرد میتواند هرکسی از روزنامه نگار گرفته تا نماینده مجلس باشد. حزب دموکراتیک ترکیه یک حزب قانونی است و حدود ۵۰ نماینده در مجلس دارد اما متاسفانه نتوانست امتحان خوبی را پس بدهد و نتوانست بین خود و ترور فاصله ایجاد کند.
سفیر ترکیه در خصوص عدم تحویل گولن از سوی آمریکا و روابط آنکارا و واشنگتن گفت: ما در این خصوص در بالاترین سطوح، مذاکرات خود را ادامه میدهیم و همه اطلاعات را با دوستان آمریکایی خود در میان گذاشته ایم. آنها گفته اند که نمیتوانند وارد روند قضایی شوند و در این زمان یکسری تمهیدات جلوگیری کننده میخواهیم چرا که وی در خانه خود در پنسیلوانیا امور را مدیریت میکند.
هاکان تکین در خصوص ادعاهای جدی که درباره دخالت کشورهای خارجی در کودتای ترکیه هست، گفت: اطلاعاتی نیز در این خصوص داریم و اینکه برخی مقامات کشورها چقدر خوشحال بودند و جواب آن را در آینده خواهیم داد. برخی کشورها بسیار مایل هستند که حکومت ترکیه تغییر کند و بهترین جواب را مردم دادند اما اگر بخواهند در آینده جواب خود را بگیرند.
وی در خصوص تحولات منطقه و امکان همکاری راهبردی ترکیه و ایران در این تحولات گفت: در سطوح بالا با ایران مذاکرات ادامه دارد و وزرای خارجه تند تند یکدیگر را میبینند. زمان نشان خواهد داد که این نزدیکی به مرحله استراتژی خواهد رسید زیرا برخی اختلافات جدی وجود دارد بخصوص درباره سوریه.
هاکان تکین در خصوص موج بازداشتها در ترکیه بعد از کودتا گفت: یکسری ادعاها در این باره شد که این یک کودتای تقلبی و بهانه برای بازداشت افراد است. اما فتو گروهی است که میتواند کارهای مختلفی را با ماسک های مختلف داشته باشد و فهم این موضوع برای غربی ها دشوار است. این گروه سیستم ارتباطی تلفنی داشت که از آن برای اقدامات خود استفاده میکرد اما آن را نمیشد دانلود کرد بلکه به صورت دستی وارد میشد. کسانیکه بازداشت شده اند نیز میتوانند نسبت به آن اعتراض خود را داشته باشند.
وی در خصوص تغییر سیاست ترکیه در قبال سوریه گفت: حفظ حاکمیت و حکومت و تمامیت ارضی سوریه، ایجاد یک حکومت دموکراتیک و عدم اجازه به ایجاد سیستم حکومتی مذهب گرا یا قوم گرا از جمله اصول ماست. درباره سوریه مردم این کشور باید تصمیم بگیرند نه از منطقه و نه خارج از آن. کسیکه باعث این اتفاقات شده نمیتواند در آینده سوریه نقش داشته بتشد اما این موضوع را کل مردم سوریه باید تصمیم بگیرند.
هاکان تکین در خصوص مسئله سد سازی ترکیه و نگرانی ایران در این خصوص گفت: گویی مهمترین دلیل گرد و غبار در ایران ترکیه است که این واقعیات علمی را منعکس نمیکند. سدهایی که روی دجله و فرات تاسیس شده تاثیرات زیاد اقلیمی نداشته است. ما موضوع آب را یک موضوع همکاری میبینیم نه موضوع اختلاف. ایجاد سدها باعث مدیریت اب خواهد شد و سایر کشورها نیز در این خصوص وظایفی خواهند داشت. در این باره مدت زیادی است که آمادگی مذاکره با ایران را داریم. در سال ۲۰۱۵ ما با ایران توافقنامه زیست محیطی امضا کردیم. امیدوارم مقامات ایرانی در کوتاهترین زمان پاسخ ما را در این باره بدهند و ما آماده دیدار با طرف ایرانی هستیم.
سفیر ترکیه در ایران ادامه داد: این موضوع درباره سوریه و عراق نیز صادق است. در کل مراحل احداث سدها هیچگاه راه را به طور کامل قطع نکرده ایم و اینکه این کار میتواند باعث خشک شدن هورالعظیم شود را تا امروز نشنیده بودم.
هاکان تکین در خصوص نقش رژیم صهیونیستی در کودتای ترکیه گفت: در خصوص نقش اسرائیل هیچ اطلاعاتی در دستمان نیست.
وی درباره ارسال نیرو به قطر از سوی ترکیه گفت: این اقدام طبق یک توافقنامه بین دو کشور مستقل در سال ۲۰۱۴ بوده که هدف آن آموزش نیروهای قطری و حمایت از این کشور در منطقه بوده است.