به گزارش مشرق، نادر طالب زاده روزنامه نگار، تهیهکننده، کارگردان، مستند ساز و مجری برنامههای تلویزیونی در سال ۱۳۳۲ در تهران متولد شد. وی از دوستان شهید سید مرتضی آوینی بود و در مستند«خنجر شقایق» مدتی با وی همکاری داشت. طالب زاده از مؤسسین شبکه افق سیما به شمار میآید و به غیر از آن در بسیاری از پروژههای تلویزیونی با سیما همکاری داشته است. وی مدرک کارشناسی ادبیات انگلیسی از دانشگاه راندولف میکن و کارشناسی ارشد کارگردانی سینما از دانشگاه کلمبیا را دارد. این کارگردان فعالیت هنری را از ۱۳۵۹ در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با ساخت فیلمهای مستند آغاز کرد. از دیگر فعالیتهای طالب زاده میتوان به تدریس در مرکز اسلامی آموزش فیلمسازی و مدیریت مرکز تحقیقات و مطالعات سینمایی در معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره کرد.
در قسمت اول این مصاحبه طالب زاده هدفش نهایی برنامه هایش را آشنایی مخاطبان با مفاهیم عمیق انقلاب اسلامی عنوان کرد و ابراز امیدواری کرد رسانه ملی افرادی را که اصولی هم راستا با انقلاب ولی با نگاههای متفاوت داشته باشند در قاب تلویزیون بیاورند. آنچه پیش روی شماست بخش دوم این گفتگوی ۲ ساعته با حاج نادر است.
باید فهمید چرا و چطور نهادها در جمهوری اسلامی به فساد کشیده میشوند
در برنامههای شما موضوعاتی مطرح میشود که باید ادامه پیدا کند. آیا هنگام بررسی مسائل به پیگیری آن هم توجه دارید؟
طالب زاده: اکثریت قریب به اتفاق برنامههایی که ما داریم ادامه پیدا خواهد کرد. یعنی باید برایشان مستندسازی شود. مثلاً خاطرم هست یکی از برنامههای راز مربوط به آقای روستایی بود. این آقا با دست خالی در جزیره کیش فعایتهای عمرانی ارزشمندی کرده که شهر زیرزمینی کاریز یکی از آنها است. ولی نوع برخورد بد مسئولین با این آقا باید یک آسیب شناسی دقیق شود. باید فهمید چرا و چطور نهادها در جمهوری اسلامی به فساد کشیده میشوند. آنچنان که دیگر نمیتوانند از یک آدم محق دفاع کنند و حتی گاهی خریده میشوند. بنابراین تمام برنامه ها میتواند ادامه پیدا کند.
امروز ۹۰ درصد مردم آمریکا با طب مکمل زندگی میکنند و آنتی بیوتیک طبیعی میگیرند
چقدر به شکستن خط قرمزهای کاذب در تلویزیون اعتقاد دارید؟
طالب زاده: برنامه های راز همواره همینطور بوده است. مثلاً در راز برای اولین بار طب سنتی مطرح شد. شما میدانید صحبت در مورد طب سنتی در تلویزیون ممنوع بود. اگر می دانستند ما میخواهیم در مورد طب سنتی صحبت کنیم نمیگذاشتند روی آنتن برویم. برای همین گفتیم میخواهیم در مورد طب و بهداشت و سلامتی صحبت کنیم که البته مطلب دروغی هم نبود. میدانید امروز تعریفی که جهان از طب و سلامتی دارد (medicine alternative) یا طب مکمل است. امروز ۹۰ درصد مردم آمریکا با طب مکمل زندگی میکنند و آنتی بیوتیک طبیعی میگیرند و از داروهای شیمیایی فاصله گرفتهاند. آنها به مسائل طب سنتی روی آوردهاند حال آنکه ما هر روز بیشتر داروهای شیمیایی را مصرف میکنیم. خب معلوم است باید یک جایی این روند اشتباه را قطع کنیم. بعد از آن برنامه بود که همه به این فکر افتادند که حجامت چیز خوبی است.
اگر در ایران فروش زالو غیر قانونی باشد نشان دهنده عقب ماندگی است
سپس برای این که طب سنتی را به چالش بکشند در ده برنامه، یک دکتر را در مقابل کردی افشار که در طب سنتی تخصص دارد و البته پزشکی را در دانشگاه خوانده است قرار دادند. بعد ده جلسه برای همه مسجل شد که طب سنتی را نمیشود نادیده گرفت و از آن جا جریان طب سنتی و طب اسلامی شروع شد. دو سه سال بعد از آن برنامه، برای تکمیل این موضوع مسئله زالو درمانی را مطرح کردیم که چند ماه بعد از آن شکل قانونی به خود گرفت. بعد از برنامه یک سمپوزیوم بین المللی در دانشگاه تهران برگزار شد و زالو درمانی قانونی شد. چرا؟ چون در برنامه نشان دادیم در آمریکا FDA (سازمان غذا و دارو آمریکا)، بعد از جراحی قلب باز از زالو درمانی استفاده میکند. هیچ چیز مثل زالو درمانی بعد از جراحی قلب مریض را ترمیم نمیکند.
پس از پخش این برنامه دیگر اگر در ایران فروش زالو غیر قانونی باشد نشان دهنده عقب ماندگی است. ده سال است زالو درمانی در آمریکا قانونی شده است. جالب است بدانید زالو درمانی طب سنتی ایران است و بهترین زالوهای جهان در ایران هستند. الآن متاسفانه من شنیدم که وزارت بهداشت تنگ نظری میکند در طب سنتی و ما باید یکی دو برنامه به صورت محکم طب سنتی را دوباره پررنگ کنیم.
تلویزیون در مورد تاکید مقام رهبری روی طب سنتی کم کاری میکند
متاسفانه در شبکه سلامت هم اغلب پزشکی غربی و حتی روان پزشکی غربی به مخاطبین ارائه میشود.
طالب زاده: بله، به همین خاطر است که سند ۲۰۳۰ امضا میشود، چون اگر اون لابی مطرح شود خطرناک است. الان دارند بیشتر و بیشتر جلوی طبیبان سنتی ما را میگیرند و مطبشان را میبندند. در صورتی که در هند از طب آیورودیک که همان ابوعلی سینا است، استفاده میکنند. تمام عبارات در این طب، همان طب سنتی ایران است ولی آنها برای گمراه کردن میگویند آیورودیک از طب یونانی آمده است. حتی برای این طب دانشگاه تاسیس کردهاند. شما هر جای هند بروید حتی در روستاهایش یک مطب از طب غربی و یک مطب آیورودیک وجود دارد. در این طب بیماری با ضربان نبض تشخیص داده میشود و البته داروهایش نیز ایرانی است. آقای خامنهای زمان ریاست جمهوریشان در سفرشان از این مطبها دیدن کرده بودند. ایشان وقتی برگشتند تاکید کردند که ما همین کار را باید در ایران هم انجام دهیم. در آن برنامه که مربوط به طب سنتی بود این موضوع را گفتیم. خود آقا هم دنبال این موضوع هستند، ولی تلویزیون کم کاری میکند.
استفاده از طب غربی تاثیر وضعی دارد و باعث میشود که در چیزهای دیگری هم غرب گرا شویم. البته بخشی از طب غربی خوب است مثلاً اندازه گیری فشار عضله قلب برای جهش خون را خوب می تواند انجام دهد. با اِکو شما قدرت عضله قلب را میسنجید. این قسمتش خیلی خوب است ولی برای درمانش هیچ چیزی ندارند. فقط یک باطری میگذارند. اما وقتی عضله ضعیف شده که باطری کاری نمیتواند انجام دهد و عضله را نمیتواند به حرکت بیندازد. تنها مزیتش این است که وقتی بیمار از حال میرود شوک الکتریکی از مرگ وی جلوگیری میکند. اوج باطری سه حفرهای همین است. اما داروی گیاهی مختلفی برای تقویت قلب به کار میآید. من یکی از قرصهایی که در ایران تجویز نمیکنند را در اینترنت پیدا کردم. با آن قرص در بیمارستان همیشه فشارم بالا بود. طب جدید راه حلی برای درست کردن عضله ندارد. درست کردن عضله قلب برمیگردد به یک طب بسیار غنی تر از چیزی که اینها بلد هستند. برای همین وقتی میخواهند معالجه تان کنند نمی توانند. یکی از آن داروهای موثر برای قلب، قرصی است که منشاش از چغندر قند است و چند سالی است در غرب تجویز میشود که البته ریشهاش برای طب اسلامی است.
برادر مرحوم من سر همین موضوع از دنیا رفت. او مدیر هفت بیمارستان در واشنگتن بود و یک کادر مجرب با ۷۵ پزشک داشت. بدون اغراق معروفترین دکتر سیاتل در رشته خودش بود. برادرم اعتقاد زیادی به طب سنتی و گیاهی داشت برای همین از هند دارو میآورد و میگفت هفتاد درصد بیمارانش با این داروهای گیاهی خوب میشوند. اما در آن دوره استفاده از این داروها غیرقانونی است بود و به برادرم میگفتند حق نداری داروی گیاهی استفاده کنی به همین جهت کارخانههای دارو سازی با او درگیر شدند. چند سال بعد خود آمریکا تمام این گیاهان دارویی را خودشان ساختند ولی در آن زمان برادرم جلوتر از زمانش بود و حتی کارش به دادگاه کشید. پیشتاز بودن در علم و نترسیدن از روش های مکمل و علم های قدیمی چیزی است که در ایران نسبت بهش کم لطف بودیم.
شما اگر میخواهید نظام سلامت در کشور وضعیت خوبی پیدا کند باید مردم را دوست داشته باشید، سلامتی شان را دوست داشته باشید و البته غیرت داشته باشید تا برای حفظ سلامتی مردم قدم بردارید. طب های سنتی بلاخره در ایران هم راه افتادند ولی اگر وزارت بهداشت بخواهد در این زمینه کم لطفی کند باید یک موج دیگری راه انداخت تا طب سنتی همه گیر شود. الگوهای جهانی و طب جهانی را باید نشان داد. ایرانی ها خیلی آدمهای غیرتی هستند تا ببینند یک کشور دیگری از طب خودشان استفاده میکنند به تکاپو می افتند و زود اقدام میکنند.
در کجای دنیا اجازه داده میشود مثل تهران شب تا صبح ساختمان سازی شود
برای شما کیفیت مخاطب مهمتر است یا کمیتش؟ این سوال را به این خاطر میپرسم که شبکه چهار مخاطبان خاصی دارد و اصلاً نام آن را شبکه فرهیختگان گذاشتهاند.
طبیعتاً کیفیت مهمتر است و ما سعی میکنیم برنامهها کیفی باشد و البته دوست داریم همه نوع تیپ مخاطب را پوشش دهد. امروز وضعیتی پیش آمده که مخاطب جمع کردن خیلی سخت است. ما سال اول که راز را شروع کردیم، جمتیوی نبود و مردم کمتر تلویزیون خارجی میدیدند. الان ۲۰، ۳۰ کانال به زبان فارسی وجود دارد و برگرداندن مخاطب به رسانه ملی خیلی سخت شده است. ولی وقتی مردم میبینند مسئله خودشان در برنامه مطرح میشود آن را دنبال میکنند. مثلاً در برنامه آقای چمران دو موضوع را هدف قرار دادم. یکی آشپزخانه اُپن و دیگری فعالیت شبانه کارگاههای ساختمانی. من در آنجا سوال پرسیدم در کجای دنیا چه شورای شهر یا شهرداری اجازه میدهد مثل تهران شب تا صبح ساختمان سازی شود و مردم آسایش و خواب راحت نداشته باشند.
از طرف دیگر شما در غرب و آمریکا آمار بگیرید ببینید چند درصد آشپزخانهها اُپن هستند، اکثر منازل در بسته هستند. اما در ایران حتی در خانههای سیصد متری هم آشپزخانهها اُپن هستند. این دهاتی بازی است. معلوم است در کشور روی موضوع معماری آنچنان که باید کار نشده است. من خانهام در آمریکا آشپزخانهاش در داشت و این باعث میشد همسرم در آشپزخانه راحت آشپزی کند. شما حرف حساب بزن مخاطب برمیگردد. پرسش این است که معماری اسلامی ما کجا است؟ این ساختمانهای عمودی برای چه به این شکل ساخته میشوند؟ در بیابان جاده دماوند آسمان خراش ساختند. حتی در مسکن مهر این موارد را ملاحظه نکردند.