به گزارش مشرق، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در حال بررسی لغو برجام در ماه آینده میلادی است و این در حالی است که حامیان این توافق تلاش میکنند تا قبل از رسیدن ضربالاجل ماه اکتبر ترامپ برای تصمیمگیری درباره سرنوشت برجام، از آن دفاع کنند.
پایگاه اطلاعرسانی «واشنگتناگزمینر» گزارش کرد، رئیسجمهور آمریکا با فشارهایی برای تحقق وعدههای انتخاباتیاش مبنی بر پایان دادن به برجام روبرو است.
ترامپ در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری 2016 آمریکا، برجام را یکی از بدترین توافقاتی خواند که در خصوص آن مذاکره صورت گرفته است.
برجام، وزارت خارجه آمریکا را ملزم میکند تا در هر بازه 90 روزه، پایبندی ایران به برجام را به کنگره تأیید کند.
بر اساس این گزارش، برخی از مشاوران کلیدی ترامپ، وی را ترغیب کردهاند که در گزارش بعدی خود درباره تعهد ایران به برجام که قرار است اواسط اکتبر ارائه شود، همچنان این توافق هستهای ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) را حفظ کند.
یک منبع آگاه به واشنگتن اگزمینر گفت که «هربرت مک مستر» مشاور امنیت ملی ترامپ و «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا به ترامپ در خصوص لغو برجام اخطار دادهاند.
با اینحال برخی منابع نزدیک به رئیسجمهور آمریکا از او خواستهاند که به وعده خود برای از بین بردن برجام پایبند باشد و تلاش کردهاند تا راهبرد جدیدی را برای رویارویی با ایران در شرایطی که ترامپ توافق هستهای ایران را لغو کند، تهیه کنند.
«سباستین گورکا» استراتژیست سابق رئیسجمهور میگوید که ترامپ در گزارش ماه ژوئیه از پایبندی ایران به برجام، تمایلی به تأیید پایبندی ایران نداشت.
گورکا تصریح کرد:«رئیسجمهور ماه گذشته، تمایلی به تأیید مجدد (پایبندی ایران به برجام) نداشت».
این مشاور سابق کاخ سفید که ماه گذشته استعفا کرد، گفت که ترامپ در تابستان سال جاری میلادی تنها به این دلیل برجام را لغو نکرد که هنوز تیم وی جایگزینهای مناسبی را برای برجام ارائه نکرده بودند.
گورکا گفت، اما درست بعد از آنکه ترامپ خواستار پیشنویس یک طرح برای لغو برجام شد، گورکا و دیگر مشاوران ارشد ترامپ مسئول نظارت بر ایجاد چنین طرحی شدند و «استیو بنن» استراتژیست ارشد کاخ سفید از سمت خود برکنار شد و نتوانست یافته هایشان را به رئیسجمهور ارائه دهد.
گورکا اینگونه گفت: «آن گزینهها به واسطه استعفای استیو و استعفای من، هرگز به وی (ترامپ) ارائه نشد».
«جان بولتون» سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل اواخر آگوست در یادداشتی که در «نشنال ریویو» به چاپ رسید، گفت که بنن بعد از جدیدترین گزارش تأیید پایبندی ایران به برجام، نزد ترامپ رفت و از او خواست راهبردی را برای عقبنشینی از برجام آماده کند.
دولت ترامپ هنوز آشکارا طرحهای ترامپ در خصوص برجام را اعلام نکرده است. «هیثر نوئرت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت:«ما همچنان به بازبینی کامل سیاست خود در قبال ایران ادامه میدهیم. این مسئله به طور قطع تغییر نکرده است. در حین مسیر بازبینی-بار دیگر میگویم- ما همچنان ایران را به خاطر افدامات شرورانهاش مسئول میدانیم».
«فرد فلیتس» معاون ارشد رئیس امور سیاسی مرکز سیاست امنیتی میگوید برخی منتقدان برجام، گزینههایی را ارائه کردند که طبق آن هم برجام حفظ شود و در عین حال، اقدامات تنبیهی شدیدی علیه ایران در پیش گیرند.
وی ادامه داد خیلی بی مفهوم است که ترامپ توافقی را حفظ کند که قبلاً آن را خطرناک توصیف کرده است.
فلیتس اینگونه توضیح داد: «فکر میکنم مضحک باشد که بگوییم توافق به نفع ما نیست وهمچنان در آن بمانیم».
این گزارش سپس با اشاره به این موارد ادامه داد که هرگونه تلاش برای لغو برجام با مخالفت شدید حامیان این توافق روبرو خواهد شد.
در حالیکه کمتر از یک ماه تا ضربالاجل تأیید مجدد پایبندی ایران به برجام زمان باقی مانده است، یک منبع نزدیک به دولت ترامپ به واشنگتن اگزمینر گفت: «ترامپ به سمت رد صلاحیت برجام پیش میرود».
گورکا میگوید، مطمئن نیست که کارکنان اجرایی کاخ سفید خواستار رد کامل برجام شوند اما ترامپ در نهایت صرفنظر از مشاوره آنها، تصمیم خود را اتخاذ میکند.
وی اینگونه گفت: «فکر میکنم رئیسجمهور یک ارتش یک نفره است. پیشبینی من این است که رئیسجمهور قصد ندارد صلاحیت برجام را بار دیگر تأیید کند».