به گزارش مشرق، چند روز دیگر سال تحصیلی جدید آغاز میشود و میلیونها دانشآموز در مقاطع تحصیلی مختلف، روانه مدرسه و کلاس درس میشوند.
یکی از ابزارهای مهم در فرایند تحصیل دانشآموزان که با سلامتی آنها ارتباط مستقیم دارد، انتخاب و استفاده از کوله پشتی برای حمل کتب و نوشت افزار است و باید این وسیله دارای استانداردهای مطلوب بوده و استفاده طولانی مدت از آن باعث آسیب جسمی دانشآموزان نشود.
انتخاب نامناسب کوله پشتی و مهمتر از آن حمل کتب درسی به میزان زیاد و خارج از استاندارد لازم آن، سبب میشود اندامهای اسکلتی دانشآموز به ویژه ستون فقرات و گردن دچار آسیب جدی شده و بیماریهای مفصلی زیادی را به دنبال داشته باشد و در طولانی مدت افتادگی قامتی از جمله پیامدهای سوء این استفاده نامطلوب است.
در این میان کارشناسان بیان میکنند دانشآموزان مجاز هستند، تنها به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد از وزن خود، کتاب درسی و نوشت افزار حمل کنند.
مادر یکی از دانشآموزان با انتقاد از تعداد کتابی که باید دانشآموزان هر روز با خود به مدرسه ببرند، گفت: هنوز نمیدانیم که برای حمل کتاب توسط فرزندامان، کوله پشتی خریداری کنیم یا کیف دستی؛ چراکه بازار رنگ و مدل زیاد است و هرکس یک نوع کیف را توصیه میکند و دانشآموزان نیز هر کدام سلیقهای را ابراز میکنند.
وی بیان داشت: معلمان مدارس باید تعداد کتاب مشخصی را هرروز انتخاب کنند و به ویژه دانشآموزان دوره ابتدایی نباید مجبور باشند هر روز همه کتابهای درسی خود را به مدرسه ببرند.
سید مانی مهدوی، ارتوپد و متخصص ستون فقرات در خصوص «ویژگیهای کوله پشتی مناسب برای دانشآموزان»، اظهار داشت: وزن کوله پشتی نباید بیش از ۱۵ تا ۲۰ درصد از وزن کودک باشد، زیرا وزن سنگین باعث آسیب به ستون فقرات کودک خواهد شد.
وی در خصوص «مدت زمانی که دانش آموزان میتوانند کوله پشتی خود را حمل کنند»، توضیح داد: فرد استفاده کننده از کوله پشتی مجاز است حداکثر ۳۰ دقیقه کوله پشتی خود را حمل کند و همچنین به دانشآموزان توصیه میشود زمانی که برای استراحت بر روی صندلی سرویس یا نیمکت مدرسه می نشینند، کوله پشتی خود را بردارند، زیرا این طرز نشستن باعث میشود کودک خود را به سمت جلو خم کند و خطر آسیب رسیدن به ستون فقرات را افزایش دهد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: بهتر است کودکان کوله پشتی خود را به صورت دو بنده استفاده کنند، زیرا استفاده یک طرفه از کوله پشتی باعث انحراف ستون فقرات، انحراف طرفی و قوز خواهد شد که خطر ابتلا به این عارضه در کودکان زیر ۱۴ سال بیشتر است.
این متخصص ارتوپد در خصوص «جنس مناسب کوله پشتی»، توضیح داد: بهتر است جنس کوله پشتی مورد استفاده شده نرم باشد تا وقتی کتاب و وسایل در آن قرار می گیرد، تغییر شکل ندهد. سبک بودن کوله پشتی ملاکی برای انتخاب صحیح نیست بلکه باید به کیفیت آن توجه داشت و همچنین بهتر است کوله پشتی از بندهای پهن برخوردار باشد.
وی در ادامه به دانشجویان نیز توصیه کرد: هر چند ستون فقرات کودکان نسبت به بزرگسالان از وضعیت حساس تر و انعطاف بیشتری برخوردار است، اما حمل غیراصولی کوله پشتی و بار سنگین منجر به بروز دیسک گردن، دیسک کمر و کمردرد مزمن خواهد شد.
آنچه در این خصوص دارای اهمیت بسیار است، سلامت جسمی دانشآموزان است و نباید انتخابها سلیقهای بوده و بازار تولید کیف و کوله پشتی فاقد استانداردهای مطلوب باشد.
البته وزارت آموزش و پرورش نیز میتواند مدل و الگوهای مناسب برای تهیه کیف و کوله پشتی دوران تحصیل دانشآموزان را به خانوادهها معرفی کند تا والدین و دانشآموزان در این خصوص بلاتکلیف نباشند.