به گزارش مشرق به نقل از خبرگزاری «تاس»، "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد، ایران و ترکیه نقش کلیدی در برقراری ثبات در سوریه و عراق ایفاء می کنند و گسترش همکاریهای مسکو، تهران و آنکارا در عرصه سیاست خارجی، کاملا پاسخگوی منافع همه کشورهای منطقه خاورمیانه است.
لاوروف این مطلب را در مصاحبه با روزنامه «الشرق الاوسط» جهان عرب گفته و توضیح داد: «همکاریهای سه جانبه ما در تمامی سطوح، در چارچوب تماسهای کاری بین وزارتخانهای بطور روزانه انجام می شود و تمامی آنها بطور متقاعد کنندهای گویای آن است که جمهوری اسلامی ایران و ترکیه، به معنای واقعی کلمه، نقش کلیدی را از لحاظ برقراری ثبات و امنیت در سوریه بازی میکنند.»
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: «با توجه به ماهیت پیچیده و چندوجهی چالشهای پیش روی در منطقه خاورمیانه، گسترش همکاریهای روسیه، ایران و ترکیه دقیقا پاسخگوی منافع همه کشورهای منطقه است.»
به گفته وی، مقامات مسکو تمایل دارند که به تبادل نظرات و همکاری کامل و باانرژی خود با تهران و آنکارا، بخصوص در اهداف مبارزه با ساختارهای تروریستی در سوریه و عراق ادامه دهند تا در مجموع اوضاع در منطقه خاورمیانه به تدریج دچار ثبات بیشتری شود.
لاوروف آمریکا را به تحریکات مرگبار در سوریه متهم کرد
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه در بخش دیگری از این مصاحبه یادآور شد که آمریکا دست به تحریکات مرگبار و بسیار خطرناکی علیه نیروهای نظامی روسی در سوریه می زند و روسیه نگران «روشهای نامشخصی» است که در روابط بین نظامیان آمریکایی و متحدان آنها در سوریه وجود دارد.
سرگئی لاوروف توضیح داد: «اگر "استانداردهای دوگانه» اعمال شود و تروریستها را به "بد" و "نه خیلی بد" تقسیم کرده و با آنها به خاطر اهداف سیاسی متحد شد و قطعنامه صریح شورای امنیت در مورد عدم همکاری با گروههای تروریستی را نادیده گرفت، در این صورت موثر بودن عملیات ضدتروریستی زیر سئوال می رود. این در حالی است که گروه تروریستی داعش دقیقا تحت تاثیر حملات کوبنده نیروی هوایی روسیه و تحت فشار ارتش سوریه، در حال نابودی است.»
وزیر خارجه روسیه با اشاره به اینکه مسکو سئوالات بسیاری در مورد اقدامات نظامیان آمریکایی در سوریه دارد، گفت: «از جمله آنکه، چطور بطور تصادفی به نیروهای مسلح سوریه حمله می کنند، ولی بعد با تروریستهای داعشی ارتباط برقرار کرده و با آنها در مورد واگذاری نقاط راهبردی به دیگر گروههای تروریستی توافق می کنند تا بتوانند از این طریق برای مقامات دمشق خط و نشان کشیده و علیه نیروهای روسی تحریکات خطرناک و مرگباری را انجام دهند. موارد بسیار زیاد "تصادفی" نیز بوده که در نتیجه این تحریکات به تاسیسات غیرنظامی حمله شده و مردم بی گناه سوریه قربانی شده اند.»
لاوروف تاکید کرد که از لحاظ حقوق بین الملل، ائتلاف به اصطلاح ضدداعش در سوریه که به رهبری آمریکا تشکیل شده، غیرقانونی است. وی گفت: «من نمی خواهم وارد جزییات شوم، ولی تنها می گویم که ائتلاف آمریکا، یک "میهمان ناخوانده" در سوریه محسوب می شود و اقدامات آن از لحاظ حقوق بین الملل غیرقانونی است و دولت سوریه تنها تا زمانی که تمرکز اقدامات آنها روی مبارزه با تروریستها باشد، وجود آنها را تحمل خواهد کرد.»
به گفته وی، در حالیکه مشارکت روسیه در مبارزه با تروریستهای داعشی به درخواست مقامات دمشق بوده و نه تنها امنیت ملی روسیه را تامین می کند، بلکه باعث تقویت ثبات در منطقه و در مجموع در جهان شده است.
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که این کشور به افزایش تلاشها در جهت رسیدن به صلح و حل و فصل سیاسی و دیپلماتیک بحرانها در خاورمیانه و شمال آفریقا ادامه خواهد داد. البته این امر به تشریک مساعی همه کشورهای منطقه نیز نیازمند است. ضمن اینکه برتری سیاست روسیه در مقایسه با سیاست آمریکا این است که مسکو در این راستا اهداف پنهان دیگری را دنبال نکرده و اقداماتش کاملا شفاف است.
امید به خروج از بنبست در روابط مسکو و واشنگتن
وزیر امور خارجه روسیه معتقد است که این امیدواری هنوز از بین نرفته که مسکو و واشنگتن بتوانند از بن بست مصنوعی که در روابط آنها بوجود آمده، خارج شده و بتوانند روابط خود را بر اساس منافع مشترک عادی سازی کنند.
سرگئی لاوروف افزود: «با وجود این امیدواری، آینده روابط روسیه و آمریکا تنها به ما بستگی ندارد و طرف آمریکایی نیز باید تلاش کند. روابط دو کشور در حال حاضر در پایین ترین سطح خود قرار دارد که البته مقصر ما نیستیم. این امر نتیجه مستقیم سیاست دولت "باراک اوباما" است که بنیاد همکاریهای دوجانبه را با "مینی با قدرت نابودی درازمدت" از بین برد و ادامه حیات را برای دولت بعد از خود بسیار دشوار نمود.»
وی بر آمادگی روسیه برای همکاری با دولت جدید آمریکا برای برقراری روابطی سالم، بر اساس احترام متقابل و مطابق با منافع مشترک تاکید کرد و افزود: «ولی متاسفانه فعلا چنین تمایلی از سوی دولت آمریکا دیده نمی شود. هرچند مسکو روی حاکمیت عقل سلیم بر اقدامات واشنگتن برای توقف مارپیچ رویاروییها که اصلا مورد نظر روسیه نیست، حساب می کند»
لاوروف تاکید کرد: «روسیه و آمریکا بزرگترین قدرتهای هستهای جهان هستند و مسئولیت خاصی برای تقویت ثبات جهانی و حمایت از صلح و امنیت جهانی دارند. توان بالقوه همکاریهای مشترک روسیه و آمریکا در عرصه بین المللی بسیار بالاست، ولی در حال حاضر از آن استفاده نمی شود.»
به عقیده لاوروف، عربستان نیز در حل بحران سوریه همراه شده
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه همچنین در بخش دیگری از این مصاحبه یادآور شد که تلاشهای عربستان سعودی در شکل گیری هیئت واحدی از سوی گروههای مخالف سوری برای ادامه مذاکرات با نمایندگان دولت سوریه در ژنو، موثر واقع شده و این جهت گیری مهم برای فایق آمدن بر مشکلات موجود بر سر راه حل و فصل سیاسی بحران سوریه بسیار با اهمیت است.
لاوروف همچنین تاکید کرد که سفر آتی "سلمان بن عبدالعزیز" پادشاه عربستان به روسیه به گسترش همکاریهای دو کشور و رسیدن آن به سطح جدید کمک کرده و سهم مفیدی هم در تقویت ثبات در منطقه خاورمیانه خواهد داشت.