نیروهای عراقی که ضربه شدیدی خورده بودند، مثل دیوانه‌ها تمام خانه‌‌ها و خصوصاً ساختمان‌های بلند را که می‌دانستند ما در آن جا مستقر هستیم به توپ و تانک بستند. بچه‌ها می‌گفتند دعا کنید شهر سقوط نکند تا مقابل خدا، امت و اماممان شرمنده نشویم.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، «سوسنگرد محلی است که مردم مسلمان و شجاعش ظرف یکی دو روز طعم تلخ دشمن سفاک را چشیده‌اند. در بازدید از سوسنگرد شنیدم دشمن خونخوار، بی‌حمیت و شجاعتی که ادعای طرفداری از خلق عرب می‌کند در همان چند ساعت که در سوسنگرد بودند به نوامیس مردم تعرض کردند. جوانی را در مقابل پدر و مادرش کشتند، پدر و مادر آمدند جسد آن جوان را بگیرند، در مقابل چشم آنها جسد جوان را نفت ریختند و آتش زدند؛ در همین شهر سوسنگرد. در شهر سوسنگرد مردمی با کمال حماسه اصرارکنان می‌گفتند به ما سلاح بدهید، اجازه بدهید تا ما برویم، بجنگیم».
آن‌چه خواندید بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در وصف رزمندگان غیور سوسنگرد است.

شهید «علی تجلایی» فرمانده عملیات سپاه سوسنگرد و از فاتحان سوسنگرد در گزارشی، صحنه‌ای از محاصره این شهر را چنین توصیف می‌کند: «ناراحتی برادران از دیر رسیدن نیروهای کمکی بود. البته نه از اینکه به فیض شهادت نایل خواهند آمد، بلکه از اینکه چون پیشوایشان امام حسین (ع) در سنگرهای سوسنگرد غریب مانده بودند و غریبانه می‌جنگیدند.
 
واقعاً مثل حسین (ع) در دل خود با خدای خود سخن می‌گفتند، آیا کسی هست که ما را یاری دهد؟ چیزی که ما را ناراحت می‌کرد از دست دادن یارانمان بود. بهترین دوستانمان، بهترین برادرانمان در خون می‌غلتیدند؛ اکثر برادران رزمنده زخمی یا شهید شده‌ بودند.

نیروهای عراقی که ضربه شدیدی خورده بودند، مثل دیوانه‌ها تمام خانه‌‌ها و خصوصاً ساختمان‌های بلند را که می‌دانستند ما در آن جا مستقر هستیم به توپ و تانک بستند. بچه‌ها می‌گفتند دعا کنید شهر سقوط نکند تا ما در مقابل خدا، امت و اماممان شرمنده نشویم.
 
شهر وضع عجیبی داشت، واقعا مثل میدان کربلا بود. در هر کوچه و خیابان، خون پاک باختگان اسلام به چشم می‌خورد. شهر در آتش می‌سوخت. صدای ناله زخمی‌ها از مسجد و خانه‌ها در شهر می‌پیچید و به راستی ناله‌های آنها و دعای ملت مستضعف بود که باعث می‌شد خداوند به ما کمک کند».

سردار سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه در خصوص سوسنگرد می‌گوید: «جبهه‌های سوسنگرد حال و هوای خاصی داشت. نیروها با معنویتی خاص در این جبهه شهید شدند. شهر سوسنگرد در آن روزها به شهر عاشقان شهادت معروف شده بود و یک تابلوی بزرگ درست کرده بودند و در اول شهر زده بودند که «به شهر عاشقان شهادت» خوش آمدید.

 در جبهه‌ها شاهد امدادهای مختلف الهی بودیم. در عملیات‌هایی که در سوسنگرد انجام می‌شد، نقش رزمندگان آذربایجان خیلی برجسته بود و از شجاعت و شهامت خاصی برخوردار بودند و غیرتمندانه می‌جنگیدند و همین باعث شد که تیپ عاشورا در عملیات بیت‌المقدس به نیروهای استان آذربایجان شرقی و غربی واگذار شود و شهید باکری مسئولیت همین تیپ را بعداً به‌عهده گرفتند و این تیپ در فرآیند رشد خود به لشکر عاشورا تبدیل شد و در عملیات‌های بعدی حماسه‌های بزرگی را آفرید.
 
در واقع پیامی را که از این عملیات‌ها می‌شود گرفت «ما می‌توانیم» است که امروزه در جبهه‌های دیگر مورد نیاز انقلاب ما، جبهه سازندگی، جبهه پیشرفت، جبهه علمی و جبهه‌های فرهنگی به صورت پراکنده شاهد هستیم.
این باور می‌خواست، که این باور در مردم ما در جامعه ما در طول دفاع مقدس به خوبی شکل گرفت».

اما آن چیزی که در این حماسه سترگ مورد غفلت واقع شده است، نقش محوری مقام معظم رهبری است. گرامیداشت هر واقعه و یادآوری هر خاطره‌ای از دوران هشت سال دفاع مقدس ما را بر آن می‌دارد تا حقایق جدیدی از جنگ تحمیلی قدرت‌های استکباری، کشف و بیش از پیش بر طراوت و تازگی آن دوران بیافزاییم و با برافروختن حسرت آن روزها در دل‌ها و جان‌های خود، حال و حس آن ایام پرشور و حماسی را بازآفرینی کنیم.

یکی از این وقایع حماسی که با ویژگی‌های خاص خود در روند جنگ تحمیلی و دفاع مقدس آثار و برکات تعیین کننده‌ای داشت و در عین حال با وجود اهمیت فراوان مظلومانه در محاق غفلت قرار گرفته است «حماسه آزادسازی سوسنگرد» پایتخت غیرت و مقاومت میهن، در 26 آبان ماه سال 1359 است.

سردار سرلشگر سیدحسن فیروزآبادی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح هم در پیامی به این رویداد مهم پرداخته است؛ «حماسه‌ای که بررسی همه‌جانبه و واقع‌بینانه زوایای مختلف آن به ویژه زمان وقوع آن نکات مهم و عبرت‌آموزی برای تمامی نسل‌ها به همراه دارد.
 
این حماسه سترگ در شرایطی خلق شد که دفاع مقدس و مقاومت سلحشورانه و بی‌امان رزمندگان اسلام، به دلیل رویکرد رئیس جمهور وقت‌ (بنی‌صدر) و تفکرات لیبرالی او حاکم بر نحوه اداره جنگ از وضعیت نگران کننده‌ای رنج می‌برد و با نفوذ دشمن به عمق خاک ایران و اشغال و تصرف بخش‌هایی از کشور، «اهواز» مرکز خوزستان در معرض خطر سقوط قرار داشت.

از جمله حقایقی که در عرصه حماسه آزادسازی سوسنگرد می‌درخشد اما تاکنون مورد تبیین و شفاف‌سازی قرار نگرفته است، نقش ارزنده و محوری مقام معظم رهبری است که کم‌توجهی به آن طی سالیان پس از جنگ تحمیلی ما نشان دهنده مظلومیتی است که غالب رهبران راستین و شخصیت‌های وارسته و تاریخ‌ساز این مرز و بوم با آن روبرو بوده‌اند».

26 آبان یعنی رشادت‌های مردم دست خالی با دشمن تا دندان مسلح و بیرون راندن متجاوز از خاک وطن، 26 آبان یعنی نقطه عطفی برای ایثارگری و پایداری و پیوند دوباره با نسل‌های اول، دوم، سوم و چهارم انقلاب.

اسناد و شواهد دقیق از جنگ تحمیلی بیانگر آن است که حماسه سرنوشت‌ساز سوسنگرد از هنگامه شکل‌گیری ایده و طرح عملیاتی تا زمان اجرا و سپس شکست دشمن و دفع خطر سقوط شهر اهواز مدیون و مرهون اراده و باور عمیق مقام معظم رهبری و همراهی شهید دکتر مصطفی چمران با معظم‌له بوده است و این حضور حضرت امام خامنه‌ای در جبهه نبرد سوسنگرد و عملیات‌های دیگر نیاز به بررسی و تبیین دقیق آن به نسل‌های جوان است که در این مجال نمی‌گنجد.

اینک در سی‌ویکمین سالگرد آن حماسه بزرگ جا دارد دستگاه‌ها و نهادهای فرهنگی متولی تاریخ جنگ و ترویج فرهنگ ارزش‌های دفاع مقدس به‌ویژه اصحاب رسانه با رویکردی در خور توجه به برجسته‌سازی جایگاه این پیروزی در آینده جنگ و حماسه‌های دلاورمردان و نیروهای جنگ‌های نامنظم به رهبری دکتر چمران و نقش محوری و تعیین‌کننده مقام معظم رهبری در این عملیات حساس و غرورانگیز را ترسیم کنند تا یادگاران دوران دفاع مقدس و نیز نسل جوان امروزی فراتر از گذشته در روند حقایق و واقعیات صحنه جنگ قرار گیرند و بدانند پیروزی‌های عظیم در عملیات‌های دیگر مرهون این حماسه بزرگ سوسنگرد است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس