سرویس سیاست مشرق - هسته اصلی تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان بعد از گذشت حدود دو سال از تصویب برجام حالا که بایستی ناظر بر اجرای این توافقنامه و پاسخگوی عملکرد خود به مردم باشد، از هم پاشیده است؛ اعضای تیم هستهای یا از تیم جدا میشوند و یا اینکه روزه سکوت گرفته و از آنها دیگر خبری در رسانههای جمعی نیست.
دیروز خبر رسید که مجید تخت روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه و از اعضای تیم مذاکره کننده ایران با گروه ۵+۱ در موضوع هستهای از وزارتخارجه جدا شد و با حکم محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور به عنوان «معاون سیاسی دفتر رییس جمهور» منصوب شد.
پیش از وی نیز حمید بعیدینژاد از اعضای تیم هستهای کشورمان از تیم جدا شد و به لندن رفت تا سفیر تهران در انگلیس باشد. بعیدینژاد از جمله دیپلماتهایی بود که به طرق مختلف از برجام حمایت میکرد و تریبوبی برای پاسخگویی به منتقدان برجام بود.
سید عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه کشورمان و رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام بعد از محمد جواد ظریف فرد دوم تیم هستهای محسوب میشود. وی تا مدتی بعد از تصویب برجام به مدافع درجه یک توافق هستهای تبدیل شده بود و در رسانههای مختلف برای پاسخگویی به انتقادات و کارشکنیهایی که آمریکاییها علیه برجام پس از اجرای آن انجام میدادند، حضور می یافت. اما رفته رفته این حضور کمرنگ شد تا اینکه دیگر کمتر از عراقچی در رسانهها خبری است. او که مدافع اول برجام بود حالا روزه سکوت گرفته و دیگر در رسانهها هم ظاهر نمیشود چه برسد به اینکه پاسخگوی مشکلات و انتقادات در این زمینه باشد. جالب اینجاست که وی بر اساس وظیفهای که دارد یعنی ریاست ستاد پیگیری برجام بایستی بیشتر از بقیه به پاسخگویی درباره انتقادات و مسائل مترتب بر آن همت بورزد اما در حال حاضر غایب اصلی تیم هستهای است.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان که با دیپلماسی خنده در مذاکرات شرکت می کرد، دیگر نیاز به معرفی ندارد. حضور وی تا چندی قبل از اجرای برجام و اکنون یک تفاوت ویژه دارد. بسیاری از سخنرانیها و گفتگوهای وزیر خارجه کشورمان قبل و تا یکسال بعد از اجرای برجام درباره این توافق هستهای بود اما حال وی بیشتر در مورد مسائل دیگر سخن می گوید.
جالب اینجاست که ظریف نیز به طور زیرپوستی یکی از ساکتین برجام در حال حاضر است. البته در برخی از موارد همچون کارشکنیهای ترامپ و نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل وی در مقام پاسخگویی برآمد اما دیپلماسی غیرفعال هستهای کشورمان در حال حاضر به جایی رسیده است که آمریکا در برجام کارشکنی میکند اما قصد دارد ایران را به عنوان کشوری که برجام را نقض کرده است، محکوم کند. دیدار نیکی هیلی با یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی اتمی و دیپلماسی فعال آمریکا در همین راستا قابل توجه است که حاکی از فشار آمریکا بر آژانس برای تایید نقض برجام توسط ایران بود. با این حال تیم هستهای کشورمان پس از حدود دو سال از اجرای برجام ذره ذره آب شده و در سکوت بسر میبرد.
حال معلوم نیست از هسته مرکزی تیم مذاکره کننده چه کسانی باقی می مانند و چه کسی پاسخگوی شق القمر برجام است؛ بعضی از تحلیلگران معتقدند که عباس عراقچی نیز تمایل به جدا شدن از تیم مذاکره کننده است و شاید برای تصدی یکی از سفارت های ایران، به خارج از کشور سفر کند.