به گزارش مشرق، «حمید بعیدینژاد»، سفیر ایران در انگلستان روز چهارشنبه با «کریستین امانپور»، خبرنگار و مجری شبکه خبری «سیانان» مصاحبه کرد.
بعیدینژاد در پاسخ به سوال مجری سیانان درباره اینکه آیا ایران هنوز امیدی به ماندگاری برجام دارد گفت: «امید، باید همیشه وجود داشته باشد. انسان بدون امید، هیچ است. اما ما میخواهیم برای سناریوهای مختلف آماده باشد. شما باید برای سناریوهای واقعبینانهای که در میدان عمل اتفاق میافتد آماده باشید و ما میخواهیم به آمریکا زمان بدهیم تا در نهایت تصمیم خودش را بگیرد.»
آقای بعیدینژاد در پاسخ به اینکه در صورت خروج آمریکا از برجام ایران چه اقدامی انجام خواهد داد گفت: «همانطور که شما گفتید، سناریوهای متفاوتی محتمل خواهند بود. اولین آنها رجوع به مکانیسم حل و فصل اختلافات است که در بند 36 برجام تعبیه شده است.»
او اضافه کرد: «من نمیگویم که ما این کار را خواهیم کرد یا خیر. حرف من این است که این یکی از احتمالها است. اینکه این احتمال محقق خواهد شد یا خیر به تصمیم ایالات متحده بستگی دارد. امکان دیگر برای ما این است که در واکنش به اقدام آمریکا ما هم از برجام خارج شویم. این گزینهای بسیار واقعی و واقعگرایانه است. این کاری است که ما در حال برنامهریزی بر روی آن هستیم و رئیسجمهور ما به سازمانها و مقامهای مختلف در تهران دستور داده برای چنین اتفاقی آماده باشند.»
بعیدینژاد در توضیح بیشتر گفت: «وقتی ایالات متحده از توافق خارج شود،این به معنی آن است که توافقی باقی نمانده چون یکی از طرفهای مهم توافق، مفاد آن را به صورت آشکار نقض کرده است.»
وی تأکید کرد: «بنابراین، به روشنی میتوان این تعبیر را مطرح کرد که توافقی باقی نمانده که ایران در آن بماند. تبعات این کار این خواهد بود که ایران آماده حرکت به سمت وضعیت قبلی خواهد بود.»
امانپور پرسید: «یعنی غنیسازی اورانیوم با سرعت و ظرفیت بالا؟»
بعیدینژاد گفت: «میتواند غنیسازی اورانیوم باشد؛ میتواند باز تعریف همکاری ما با آژانس باشد یا اقدامات دیگری که داریم آنها را بررسی میکنیم.»
بیشتر بخوانید:
سفیر ایران در انگلیس تصریح کرد که در صورت خروج از برجام، ساخت سلاح هستهای در دستوار کار ایران قرار نخوهد داشت گفت: «ما به هیچ وجه وارد یک برنامه تسلیحات هستهای نخواهیم شد، اما در غنیسازی و سایر قابلیتهایی که ذیل انپیتی و قوانین آژانس مشروع هستند به وضعیت قبلی در صنعت هستهای خودمان بازخواهیم گشت.»
آقای بعیدینژاد در ادامه درباره اینکه آیا ایران از تغییرات اخیر در دولت ترامپ نگران نیست گفت: «به هیچ وجه! چون ما مذاکرات را شروع کردیم تا برای هر دو طرف توافق، وضعیت برد-برد باشد و الان خیلی مأیوسکننده است که میبینیم که یکی از طرفها میخواهد توافق را نقض کند و از آن خارج شود.»
وی همچنین تأکید کرد: «قصد ما این بود که یک فرایند اعتمادسازی را شروع کنیم و همزمان با عادیسازی اوضاع پیرامون صنعت هستهای خودمان به جامعه جهانی اجازه بدهیم درباره برنامه هستهای ما نگرانی کمتری داشته باشد و اصلاً نگران نباشند. اما وقتی که وضعیت اینگونه است که آنها نمیخواهند شاهد این اعتمادسازی باشند، ما از حمایت کامل ملتمان برخوردار هستیم تا به تصمیم ایالات متحده برای خروج از توافق هستهای - در صورتی که تصمیم این باشد- پاسخ موثر بدهیم.»
بعیدینژاد درباره بیانیههای اخیر کشورهای اروپایی که خواستار گسترده کردن چارچوب برجام شده و و بحث الحاق توافقات مکمل به این توافق را پیش کشیدهاند گفت: «واقعیت این است که مدالیتههای پیشنهادشده کاملاً برای ما غیرقابل قبول است چون این شرط مطرح شده که اگر ما میخواهیم اجرای برجام را ادامه بدهیم بایستی بر سر موارد دیگری هم توافق شوند که این کاملاً غیرقابل قبول است.»