به گزارش مشرق، استان هرمزگان با مساحت هفت ميليون و200هزار هکتار، پنجمين استان کشور از لحاظ مساحت بيابان است. سهم متوسط سرانه بيابانها در جهان 22صدم هکتار به ازاي هر نفر است که در ايران نيم هکتار و در هرمزگان سهم هر نفر 95 صدم هکتار ارزيابي مي شود ضمن اينکه سهم هرمزگاني ها 4/3 برابر متوسط جهاني و دو برابر کشوري است.
روستاي سهرکي از توابع حوزه شرق بخش ليردف شهرستان جاسک که بر اثر شنهاي روان در حال دفن شدن است. روستاي سهرکي روستايي است با 70 خانوار حدود 400 نفر و در چهار کيلومتري از مرکز بخش ليردف قرار دارد. اين روستا يکي از شش روستاي در معرض دفن در زير شن هاي روان است که خطر دفن هر روز بيشتر مردم اين روستا را که شغل همه آنان دامداري و ماهيگيري است، تهديد مي کند.
دهيار اين روستا مي گويد: بر اثر بادهاي موسمي مردم اين روستا تمام دارايي خود از قبيل دام، خانه هاي کپري خود را از دست مي دهند و ضررهاي زيادي را متحمل مي شوند. اين در حالي است که روستاي سهرکي در اولويت اول اداره منابع طبيعي براي نهال کاري قرار دارد که هنوز هيچ بودجه اي به آن اختصاص داده نشده است.
جابر صديقي زاده ماه هاي اسفند و فروردين را ماه هاي وزش باد اعلام کرد و گفت: در ماه هاي اسفند و فروردين به خصوص دهه دوم اسفند تا نيمه هاي فروردين وزش هر روزه باد را در روستاها شاهد هستيم به طوريکه وزش باد شديد از سمت جنوب تا جنوب غربي تا غروب آفتاب ادامه دارد. صديقي زاده ادامه داد: کودکان اين روستا هر روز با وحشت و ترس از شنها به مدرسه مي روند به طوريکه روزهاي طوفاني ساعت ها در مدرسه قرنطينه مي شوند، بر اثر طوفانها برق اين روستا براي مدت زمان زيادي قطع مي شود.
وي گفت: بيشتر مردم اين روستا آز آب اشاميدني بي بهره اند، تمام راه هاي ورودي روستا توسط شنها بسته شده به طوري که ورود تانکرهاي آبرساني به روستا ميسر نمي شود و براي رفع تشنگي مردم اين روستا چاهي 800 متري در روستا حفر کرده اند که آب آن هم غير بهداشتي است.
اين در حالي است که شنها بيماري هاي زيادي را براي مردم اين روستا ايجاد کرده که از مهمترين اين بيماري ها که اغلب زنان و دختران اين منطقه به آن مبتلا هستند عفونتها و نصف شدن ناخن دستان آنان است. نکته قابل تامل آن است که بيمارستان خاتم الانبيا» شهرستان جاسک بيشتر مراجعات بيماران روستايي را عفونت هاي چشمي، گوشي و وجود سنگ کليه اعلام کرده است.
روستاهاي گشمي، گتي، مشکوهي، تيدرقديم و براکاز جمله روستاهايي هستند که در معرض دفن شن زير شن هاي روان قرار دارند. احمدهادي کارشناس جنگل و بيابان اداره منابع طبيعي شهرستان جاسک گفت: شهرستان جاسک يک ميليون و 96 هزار هکتار مساحت دارد که 750 هزار هکتار آن را اراضي بياباني تشکيل مي دهد که از رقم بيش از 250 هزار هکتار تحت تاثير فرسايش بادي قرار دارد و 87 هزار و 579 هکتار شامل تپه هاي شني و شن هاي روان به صورت کانون هاي بحران فرسايش بادي در آمده که بيشترمناطق حوزه شرق شهرستان جاسک را در بر مي گيرد.
وي به ارتفاع شن هاي روان اشاره کرد و گفت: ارتفاع شن ها بستگي به وزش باد دارد که از يک متر تا 15 متر است به طوريکه در مناطق روستاهاي "بياهي" و "پيوشک" ارتفاع تا 10 متر و در بعضي نقاط ديگر تا 15 متر نيز مي رسد. محمد درويش خواه بيان داشت: يک ميليون و 565 هزار هکتار عرصه بيابان استان هرمزگان معادل 23 درصد از سطح استان را شامل مي شود.
به گزارش مردم سالاری، معاون فني اداره کل منابع طبيعي وآبخيزداري هرمزگان گفت: هرمزگان داراي 19 کانون بحراني فرسايش بادي است که داراي مساحت 209 هزار هکتار است و بيشتر بيابانها در شرق استان قرار دارد. وي با بيان اينکه 475 هزار هکتار مساحت اراضي تحت تاثير فرسايش بادي است، عنوان کرد: پراکنش بيابانها در سطح، از غرب استان به شرق بيشتر و در شهرستان سيريک وجاسک روند بيابانزايي بحراني است.