به گزارش خبرنگار اقتصادی مشرق ،بانک مرکزی این روزها باعرضه سکه ارزان قیمت، بازارکسب وکاررا برای عموم گرم کرده تا هرشخصی با دردست داشتن کارت ملی 5قطعه سکه بهار آزادی را با قیمت 525تومان ازبانک ها خریداری وبلاقاصله آنرا در بازار آزاد با قیمتی حدود 580هزارتومان بفروشد.
رئیس کل بانک مرکزی اخیرا اعلام کرد: نوسانات بازار ارز و سکه اصلا بازی بانک مرکزی نیست و برای تعدیل قیمت سکه در بازار به اندازه کافی طلا موجود است تا با ضرب آن متقاضیان را برای دریافت سکه قانع کنیم اما متاسفانه مردم در خرید سکه عجله میکنند.
ایراد چنین سخنانی از سوی رئیسکل در حالی ایراد شد که بازار خرید سکه از متقاضیانی که شب را تا صبح در پشت در بانکهای ملی به روز میرسانند گرم بوده و هر دوطرف معامله یعنی صرافیها و بازار آزاد همچنین فروشندگانی که با کارت ملی از بانکها سکه خرید میکنند، منتفع میشوند.
البته این موضوع پیامدهای منفی اقتصادی چون رانتخواری و جریان قاچاق سکه را به دنبال دارد که باید نسبت به آن توجه شود. در اینباره رئیس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران سیاست بانک مرکزی در ارائه سکه به مردم برای تعدیل قیمت این کالا را غیرمنطقی و ناکارآمد دانست و گفت: مادامی که قیمت سکه پایینتر از بهای جهانی آن شود بیشک بازار قاچاق این کالا گرم میشود، چرا که عدهای سودجو از این موقعیت استفاده و با ترفندهایی اقدام به خرید انبوه سکه از بانک کرده و آن را از کشور خارج میکنند تا به منافع بیشتری دست یابند.
احمد وفادار مابهالتفاوت قیمت سکه بانکی با بازار آزاد را 50 تا 60 هزار تومان عنوان کرد و گفت: اگر یک خانوار 5 نفره اقدام به خرید سکه از بانکها کنند، میتوانند 25 قطعه سکه تمام بهار آزادی را به قیمت حدود 530 هزار تومان خریداری و بلافاصله آن را با قیمت 590 هزار تومان در صرافیها به فروش برسانند و سود آن در مجموع حدود 5/1 ميليون تومان میشود.
وی افزود: اکنون که مراکز تولیدی کشور تشنه منابع مالی است، نقدینگی موجود باید با سیاستی به سمت تولید هدایت شود، نه اینکه زمینه بازارگرمی سکه موجب شود منابع مالی مردم با خرید سکه در منازل بلوکه شود.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران اقدام بانک مرکزی در فروش سکه آن هم با قیمت پایینتر از ارزش واقعی آن را مغایر با سیاست تعدیل قیمت و برچیده شدن بازار دلالان سودجوی این کالا عنوان کرد و گفت: در حالی که ارزش واقعی قیمت سکه بهار آزادی حدود 570 هزار تومان است اما بانک مرکزی چوب حراج به فروش سکه با قیمت 530 هزار تومان زده تا میزان عرضه و تقاضا را در بازار تعدیل کند در حالی که این اقدام بیشتر به بازارگرمی و رانتخواری سودجویان در بازار سکه منجر میشود.
وفادار اضافه کرد: روند فعلی حراج سکه از سوی بانک مرکزی نهتنها چهره شهرها را با ایجاد صفهای متراکم در پشت در بانکها ناخوشایند کرده است بلکه این امر موجب شده کارمندان نیز با اخذ مرخصی از محل کار خود، سودآوری سکه را بر وظیفهشناسی خود ترجیح دهند و به صفهای خرید سکه ارزانقیمت بپیوندند.
وی که تجربه 50 سال فعالیت در بازار طلا را در کارنامه خود دارد به ناهمگونی سیاست بانک مرکزی در تعیین نرخ سکه اشاره کرد و گفت: با وجودی که قیمت سکه در بازار آتی اردیبهشت ماه سال آینده 700 هزار تومان تعیین شده است اما بانک مرکزی اکنون این کالای قیمتی را زیر نرخ واقعی خود یعنی حدود 530 هزار تومان در بازار بدون محدودیت عرضه میکند.
وی با بیان اینکه سکه باید به صورت انبوه در اختیار اتحادیههای سراسری قرار گیرد تا آنها نیز به صرافیهای مجاز شناخته شده و آگاه از بازار عرضه کنند، افزود: تقسیم سکه بین متقاضیان از سوی صرافیهای مجاز برای تعدیل قیمت آن، راهکاری مناسب و کارشناسانه است چرا که بانک مرکزی هیچگاه نتوانسته در نوسانات قیمتی بازار طلا را ثبات دهد و چنانچه این امر به اتحادیهها واگذار شود بیشک سکه با قیمتی حدود 560 هزار تومان به علاوه 10 هزار تومان اجرت ضرب آن، یعنی با نرخی 570 هزار تومانی در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
وفادار پیشنهاد کرد: بانک مرکزی باید با تعدیل سیاستهای خود از راهکارهای علمی کارشناسان اقتصادی و تجربه کار فعالان عرصه بازار طلا چون پیشکسوتان اتحادیه صنف طلا استفاده کند تا با چارهاندیشی نسبت به تصمیمگیریهای خود عواقب کار را بسنجد. البته بانک مرکزی برخلاف علم اقتصاد، به صورت دستوری به دنبال کاهش نرخ سکه بازار و تعدیل قیمت یا ترکاندن حباب قیمت این کالاست. چنین موضوعی از چند جهت حائز اهمیت است؛ اول اینکه بانک مرکزی به سمت اقتصاد دستوری و متمرکز حرکت میکند، در حالی که با توجه به فضای موجود در اقتصاد کشور مانند بحث تحریمها و کاهش درآمدهای ارزی، تمایل زیادی در مردم برای تبدیل داراییهای خود به طلا شکل گرفته است که این بانک اکنون چنین جوی را دامن میزند که برخلاف مصالح ملی است.