به گزارش گروه جهاد و مقاومت مشرق، باشگاه کتاب فرهنگسرای انقلاب اسلامی در نشست عصر روز گذشته خود کتاب «خداحافظ سالار» را با حضور پروانه چراغ نوروزی، همسر و پسران شهید همدانی و راوی خاطرات، حمید حسام، نویسنده و گلعلی بابایی و بهناز ضرابیزاده به عنوان منتقد نقد و بررسی کرد.
در این نشست که در سالن فجر فرهنگسرا و با حضور جمعی از مدافعان حرم تیپ فاطمیون و خانواده شهدای مدافع حرم برگزار شد، ساناز سماواتی، بازیگر سینما و تلویزیون با همراهی ساز کلارینت به خوانش بخشهایی از این اثر پرداخت. در این بخش سه فصل از کتاب «خداحافظ سالار» برای مخاطبان خوانده شد.
در ابتدای این نشست که حمید باباوند اجرای آن را برعهده داشت، پروانه چراغ نوروزی، همسر شهید به همراه وهب و مهدی پسران شهید روی صحنه حاضر شدند و به ارائه مطالبی درباره این کتاب پرداختند.
همسر شهید در ابتدا گفت: وقتی پیشنهاد بیان خاطرات از طرف نویسنده کتاب داده شد، مردد بودم ولی یادم آمد که شهید هر وقت فرصت میکرد با وقت اندکی که داشت تلاش میکرد خاطرات شهدا را ثبت و ضبط کند و اهتمام بسیار داشت بر این امر و بنده هم قبول کردم که خاطرات نگاشته شود. وقتی کتاب نوشته شد و ما خواندیم تصمیم گرفتیم که کمی دست نگه داریم تا موضوع سوریه برای عموم مردم جا بیافتد و بعد کتاب منتشر شود. همان شب خواب دیدم همسرم شهید شده است و ما در حرم حضرت رقیه(س) منتظر پیکرشان هستیم برای تشییع و جمعیت زیادی حاضر بودند، اولین نفری که پشت پیکر ایشان قرار گرفت، حمید حسام، نویسنده کتاب بود. وقتی از خواب بلند شدم، حس کردم مهر تایید شهید بر کتاب خورده است و موافقتم را برای انتشار کتاب اعلام کردم.
او در پاسخ به سوال مجری که آیا خاطره ای باقی مانده که دوست داشته باشید به کتاب اضافه شود گفت: بعد از خواندن کتاب خاطرات دیگری یادم میآمد که میشود با آنها کتاب ها نوشت نه فقط یک کتاب.
در ادامه وهب همدانی درباره تصویر شهید در کتاب گفت: با این که پدر مدت زمان کمی در این سی و چندساله عمر من در کنارم بودند ولی حضور بسیار تاثیرگذار و پررنگی داشتند. تصویر پدر در کتاب به ذهنیت من از ایشان خیلی نزدیک است و بعضی خاطرات هم هست که من تا به حال نشنیده بودم و بعدا از زبان مادر در کتاب خواندم.
پسر شهید در پاسخ به این سوال که دوست دارید زندگی نامه کدام شهید مثل کتاب پدرتان نگاشته شود، گفت: فرهنگ دفاع مقدس برای همه عرصههای زندگی مفید و لازم است و سبک زندگی رزمنده ها، اسرا، آزادگان و شهدای مدافع حرم همگی دارای نکاتی هستند که برای همه لازم است با آن آشنا شوند و کاش می شد در جریان زندگی همه آنها قرار گرفت، چه شهیدانی که رفتند و خاطراتشان را با خود بردند مانند شهید احمد کاظمی.
وهب همدانی درباره تجربیات پدر خاطر نشان کرد: پدر تجربیات مهمی در دفاع مقدس و جمهوری اسلامی داشتند که بعدها توانستند در سوریه از آنها استفاده کنند و دفاع وطنی و حرکت بسیجیوار را برای مردم سوریه جا بیاندازند تا با استفاده از این تجربیات برای پیروزی در جنگ به آنها کمک کنند.
فرزند شهید با یادآوری خاطرهای از سردار شهید افزود: فکر کنم سال ۸۹ بود که پدر در مصاحبه ای با نادر طالب زاده درباره فتح خرمشهر و عملیات «الی بیت المقدس» گفت آزادسازی خرمشهر مرحله اول این عملیات بود و مراحل بعدی ادامه دارد و سرانجام آن آزادسازی قدس شریف است و ما این کار را با همین جوانان امروز به انجام خواهیم رساند. این زمانی مطرح شد که مسائل سوریه هنوز مطرح نشده بود و بعدها دیدیم که همین جوانان کوچه و خیابان شهرمان چه رشادت ها کردند در سوریه و چه حماسه ها آفریدند.
در ادامه مهدی همدانی از استقبال خوب از کتاب گفت: با توجه به پیش بینی ها و پرس و جویی که از اطرافیان کرده بودیم انتظار این استقبال گسترده را از کتاب داشتیم. کتاب با روایت های جنگ سوریه آغاز می شود و این بر جذابیت کتاب افزوده و با شروع آن تا انتها خواهید رفت. با توجه به این که مسائل سوریه بحث روز جامعه است هنوز خیلی جا دارد که به آن پرداخته شود و سوژه برای نوشتن کتاب یا ساختن فیلم خیلی زیاد دارد.
بهناز ضرابیزاده از نویسندگان حوزه دفاع مقدس و نویسنده کتاب «دختر شینا» هم در این مراسم گفت: برای این که یک اثر ماندگار و درخشان شود لازم است که نویسنده دارای خصوصیاتی باشد. حسام قلم شیوا، روان و زیبایی دارد که با اخلاقمداری شخصی او همراه شده و در درخشش کتاب اثر گذاشته است. وقتی نویسندهها دارای سلامت روح و روان باشند جوانها میتوانند به آنها اقتدا کنند و کتابشان خواندنی خواهد شد.
این نویسنده در ادامه به ویژگیهای کتاب اشاره و بیان کرد: یکی از ویژگی هایی که باعث رشد این کتاب شده این است که نگارنده با قهرمان کتاب زندگی کرده و در جریان زندگی وی بوده است و خیلی از حالات شهید را از نزدیک دیده است نه این که دورادور او را بشناسد یا حتی ندیده باشد. به نظر می آید عضوی از خانواده شهید بوده و بسیار صمیمانه خاطرات را روایت کرده است.
ضرابیزاده درباره نگارنده و تفاوت زن و مرد بودن نویسنده گفت: من اعتقادی به زنانه یا مردانه نوشتن ندارم. حسام به خوبی از پس صحنه های عاطفی و لطافت های زنانه در کتاب برآمده است. نویسندگان خانم هم داریم که به خوبی صحنه های حماسی و جنگی یک خاطره را نقل کردهاند. پس فرقی نمیکند که نویسنده این کتاب خانم باشد یا آقا. اگر نویسنده مهارت نگارش داشته باشد هر دو تصویر به خوبی درمیآید.
گلعلی بابایی از رزمندگان دفاع مقدس و نویسندگان این حوزه در ادامه نشست اظهار کرد: من خودم در گذشته زندگینامه سردار همدانی را نوشته بودم و همیشه برایم سوال بود که پسزمینه چنین سرداری با این مسئولیت های خطیر و سال های دفاع مقدس و مسائل بعد از آن و نهایت جنگ سوریه چه است؟! وقتی کتاب آمد فهمیدم که تکیهگاه سردار به همسری چون خانم چراغ نوروزی بوده که توانسته بود همه جا اینقدر با موفقیت پیش برود. نیمه پنهان همه شهدا خانواده و همسران آن ها هستند که جوانان می توانند از سبک زندگی آن ها الگو بگیرند.
بابایی درباره حجم کتاب و خاطرات گفت: به نظرم هیچ قسمتی از کتاب قابل حذف نیست و چون روایت ۴۰ سال زندگی شهید است و هنوز خیلی از خاطرات در کتاب نیامده نمی توان گفت که می شد از حجم کتاب کاست.
این نویسنده درباره تیراژ کتاب «خداحافظ سالار» گفت: این کتاب در پویش ملی نهضت کتابخوانی انتخاب شده است و برای آشنایی جوانان با زندگی این شهید، کتاب با تیراژ بالا نزدیک ۴۰ هزار نسخه منتشر شده و توزیع خواهد شد. ۱۰۰ صفحه اول کتاب اتفاقات سوریه و سفر خانوادگی شهید به سوریه را روایت می کند که حالت داستانی دارد و این جذابیت کتاب را بیشتر کرده است و امیدواریم که مورد استقبال مخاطبان قرار گیرد. بعد از آن با فلاشبک به خاطرات کودکی و ازدواج پروانه چراغ نوروزی می پردازد.
این نشست که با حضور تعدادی از خانواده های شهدای مدافع حرم برگزار شد با پرسش و پاسخ از نویسنده ادامه پیدا کرد.
همسر یکی از شهدای مدافع حرم از نویسندگان حاضر خواست که با سرمایهگذاری روی این گونه کتابها و آشنا کردن جوانان با شهدا مخصوصا مدافعین حرم، دانشجویان و دانشآموزان تشنه حقیقت را سیراب کنند. وی ادامه داد: قشر جوان به اتفاقات سوریه علاقهمند هستند و دوست دارند در مورد آن بشنوند. کاش نویسندگان این حوزه بیشتر در مورد این سوژه کار کنند.
پدر یکی از شهدای مدافع حرم نیز در این زمینه گفت: شهدای اوایل جنگ سوریه بسیار مظلومانه شهید شدند و غریبانه تشییع شدند و یا حتی مفقود الاثر هستند. کاش درباره آن ها کتابی نگاشته شود تا مردم با حماسه های آن ها آشنا شوند.
حمید حسام، نویسنده «خداحافظ سالار» هم در این نشست گفت: من با سردار شهید دوستی دیرینه داشتم و از سال های دفاع مقدس خاطرات او را به رشته تحریر در آورده بودم و در نهایت خاطرات همسر او را با ۴۴ ساعت مصاحبه با وی و همچنین ۳۶ سال مصاحبت با شهید بزرگوار نگاشتم. ما سال های طولانی با شهید زندگی کردیم و با خانواده ایشان از دور ارتباط داشتیم و برای این که کتاب با سند تاریخی باشد با بقیه دوستان هم مصاحبه ای داشتیم و همچنین فرزندان و خواهر شهید. در روایت داستان تلاش کردم راوی اصلی همسر شهید باشد.
او اظهار کرد: جملهای از شهید همدانی در مورد شهدا همیشه در ذهن من مانده است که می گفت شهدا کتاب زندگیشان را خیلی خوب بستند. شهدای مدافع حرم و شهدای خانواده های حاضر در جلسه همین طورند. ولی بعضی از محاسبات و پیش بینی ما درباره آن ها از اختیارات ما خارج است. محاسبات خداوند جور دیگری است. ممکن است خاطرات یک شهید بسیار مطرح شود ولی شهید دیگر را هر کاری بکنیم نتوانیم از خاطراتش بگوییم ولی من تمام تلاشم را خواهم کرد که خاطرات شهدا از دست نرود.
در پایان با اهدای جوایز و با حضور فرزندان شهید از همسر شهید همدانی و نویسنده کتاب حمید حسام تقدیر و تشکر شد. همچنین در این نشست معاونت فرهنگی دادگستری استان تهران از خانواده شهید تقدیر کرد.
در حاشیه این نشست بهناز ضرابیزاده از مراحل پایانی نگارش تازه ترین اثر خود درباره یکی از شهدای آزادسازی خرمشهر خبر داد. راوی این خاطرات بانویی است که همسر و مادر شهید است.
کتاب «خداحافظ سالار» با تلاش حمید حسام با ۴۴ ساعت مصاحبه با پروانه چراغ نوروزی، همسر سردار شهید حسین همدانی از ازدواج تا جنگ سوریه در چهار دهه زندگی با این شهید توسط انتشارات بعثت 27 به چاپ رسیده است.