به گزارش مشرق به نقل از بلومبرگ، تهدید تحریم های دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا علیه صادرات نفت ایران با مخالفت برخی کشورهای مشتری نفت ایران مواجه شده است.
بر اساس اعلام بانک ام یو اف جی، برخی از بزرگترین مشتریان نفتی ایران احتمالا با تحریم های آمریکا مخالفت خواهند کرد. محموله های ارسالی به چین علیرغم تهدیدات ترامپ بدون تغییر باقی مانده است. پالایشگاه های هندی هم می گویند تا زمانی که اتحادیه اروپا ایران را تحریم نکند می توانند پول نفت خریداری شده از ایران را پرداخت نمایند.
بیشتر بخوانید
اگر تحلیلگران درست ارزیابی کرده باشند و بزرگترین خریداران نفت جهان در مقابل تحریم ها مقاومت کنند، تاثیر خروج آمریکا از برجام بر بازار نفت احتمالا کمتر از چیزی خواهد بود که قبلا تصور می شد.
لیم جاکیون، تحلیلگر بازار نفت در موسسه کی بی سکیوریتیز گفت: «من فکر نمی کنم خروج آمریکا از توافق تاثیر عمده ای داشته باشد... ایران می تواند دو خریدار عمده خود یعنی چین و هند را داشته باشد که میزان تقاضای آنها همچنان در حال افزایش است.»
شرکت های خارجی بر اساس تحریم های جدید دیگر اجازه انعقاد قراردادهای جدید در بخش نفت و انرژی ایران را نخواهند داشت. از ماه نوامبر، قراردادهای مربوط به بخش نفت و انرژی، کشتیرانی و بنادر و خدمات بیمه ای ایران ممنوع خواهد شد. دولت آمریکا به کشورهایی که می خواهند موسسات مالی شان هدف تحریم قرار نگیرند توصیه کرده که حجم خرید نفت خود از ایران را در طی 180 روز آینده کاهش دهند.
گوئو گائوهویی، تحلیلگر موسسه سی آی سی سی چین گفت: «ممکن است خریداران چینی وضعیت فعلی خرید نفت خود از ایران را درست مثل دور قبلی تحریم ها ادامه دهند...آنها قبلا در لیست سیاه قرار گرفته اند و این عامل آنها را از خرید باز نداشته است. تا زمانی که این مسئله به سطح روابط تجاری آمریکا و چین سرایت نکند، تغییری ایجاد نخواهد شد.»
بیشتر بخوانید
احسان خمان، تحلیلگر موسسه میتسوبیشی یو اف جی در دوبی گفت، چین و هند و همچنین روسیه و ترکیه احتمالا خرید نفت خود از ایران را تغییر نخواهند داد.
وی افزود، ژاپن و کره جنوبی ممکن است به دلیل وابستگی امنیتی به آمریکا از تحریم های جدید تبعیت کنند.
این تحلیلگر افزود، اما نکته مهمتر اینکه، از آنجایی که آمریکا علیرغم میل اروپا از برجام خارج شده، اتحادیه اروپا تحریم های بیمه ای را که نقش عمده ای در صادرات نفت ایران دارد مجددا برقرار نخواهد کرد. این بدان معناست که این بار احتمالا تنها 350 هزار بشکه از نفت ایران از بازار حذف خواهد شد، که بسیار کمتر از کاهش یک میلیون بشکه ای صادرات نفت ایران در دور قبلی تحریم هاست.
در همین حال، دولت ژاپن قصد دارد از دولت آمریکا برای واردات نفت از ایران معافیت بگیرد. به گفته مدیر بخش سیاست نفتی وزارت تجارت ژاپن، خرید نفت ژاپن از ایران در سال گذشته 177 هزار بشکه در روز بوده که کمتر از میزان خرید نفت این کشور از ایران در دوران قبل از برقراری تحریم های دوران اوباما بوده است.