سرویس سیاست مشرق - میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** شرق: باید درباره توان موشکی و قدرت منطقهای ایران رفع ابهام کنیم
روزنامه شرق در مطلبی نوشت:
«اینکه عدهای وزارت خارجه و دولت را به چالش بکشند که «چرا آمریکا از برجام خارج شده و بگویند نظام با پذیرش شرایط «این و آن» مخالف است، اما دولت کوتاهی میکند!»، پذیرفتنی نیست. اینکه عدهای کنایه بزنند که به نظر میرسد وزارت خارجه، پنهانی دست به کارهایی زده یا بگویند نظام حاضر به عقبنشینی نیست و مذاکره را بر سر موضوعات مورد نظر غرب، مطلقاً نمیپذیرد! اینهم قابل درک و پذیرفتنی نیست! بارها و پیوسته تأکید کردهام: «مذاکره همیشه و در همه حال، ابزار است نه هدف!». دولتها و افراد، از این ابزار برای تأمین اهدافشان استفاده میکنند. اگر استفاده از این ابزار، حتی در میانه جنگ، ضرورت یابد، پرهیز از آن خلاف عقل و منافع است! پس ابهامآفرینی و تردیدسازی، مشکلی را حل نمیکند! یا نظام به وزارت خارجه، برای مذاکره با اروپا بر سر مسائل مشخصی مانند «رفع ابهام از اهداف موشکی» و «رفع ابهام از اهداف منطقهای» ایران، اجازه و مأموریت داده، یا نداده! اگر اجازه داده نشده، پس وقتی طرف اروپایی در اعلامیه اتحادیه رسماً اعلام میکند «ما با طرف ایرانی، درباره موضوعات موشکی و ترتیبات امنیتی، در حال مذاکره هستیم و به نتایج خوبی رسیدهایم!» خب، اگر چنین است، پس نظام قاعدتاً بلافاصله باید وزیر خارجه را عزل کنند! اگر عزل نمیکنند، یعنی هم رخصت دادهاند، هم از چند و چون آن مطلعاند. اگر اتحادیه اروپایی دروغ میگوید و چنین مذاکراتی از اساس وجود نداشته، پس حتماً طرف اروپایی جوسازی و عملیاتی روانی علیه نظام و دولت ما را در سطح اطلاعیه رسمی خود، لحاظ کرده است؛ اما چرا با گذشت بیش از دو روز، وزارت خارجه یا دولت جمهوری اسلامی ایران ادعای اروپا را تکذیب نکردند؟ پس حاشا نباید کرد و کار مأموران مذاکره را نباید سخت کرد».
فرافکنی و مسئولیت ناپذیری جزو لاینفک رفتار اصلاح طلبان است. این روزنامه اصلاح طلب اینگونه به مخاطب القا میکند که تمام جزییات اقدامات وزارت خارجه با هماهنگی با نظام انجام میشود.
پس از امضای توافق هستهای، اصلاح طلبان با هدف «بستن دهان منتقدان» و «شانه خالی کردن از مسئولیت خسارت محض برجام» به دفعات مدعی شدند که تمام جزییات برجام با هماهنگی رهبری انجام شده است.
برای نمونه روزنامه اعتماد در مطلبی نوشته بود:
«نباید فراموش کرد به ثمر نشستن برجام تصمیم کل نظام بود...دولت تنها مجری سیاستهای کلان نظام بوده است. همه مسوولان ارشد و افکار عمومی کمک کردند تا دستاورد برجام به بار بنشیند؛ بنابراین این توافقنامه دستاورد کل نظام بود نه یک جناح یا یک دولت».
این ادعای مضحک در حالی است که رهبر معظم انقلاب شروط ۹ گانهای را درباره برجام معین کرده و خواستار رعایت دقیق و موبهموی آن شدند؛ اما با خواندن فهرستوار این شروط نه گانه به راحتی پی میبریم که تقریباً هیچیک از آنها جامه عمل نپوشید و اتفاقاً خسارت محض برجام دقیقاً در اثر نافرمانی از این فرامین روشنگر بود.
رهبر معظم انقلاب- ۲۰ فروردین ۹۴- فرمودند: «اینکه حالا گفته بشود که جزئیّات این مذاکرات (مذاکرات هستهای) تحت نظر رهبری است، این حرف دقیقی نیست».
حال روزنامه شرق با القای اینکه اولاً مذاکره درباره توان موشکی و قدرت منطقهای ایران هیچ اشکالی ندارد و ثانیاً اگر مذاکره کنیم هم حتماً تصمیم نظام است، سعی دارد تا هم دهان منتقدان را ببندد و هم مسئولیت مذاکرات احتمالی مخفیانه درخصوص توان موشکی را از دوش دولت برداشته و به گردن نظام بیندازد.
روزنامه شرق در دی ماه ۹۴ و در حالیکه آمریکا کارنامه سیاهی در انجام تعهدات بین المللی داشت، در تیتر اصلی نوشت «امضای کری تضمین است؛ اطمینان تهران از اجرای برجام»! چندی بعد مدیرمسئول این روزنامه اصلاح طلب اعتراف کرد که برای عبور از سد افکار عمومی، باید برجام را بزک میکردیم!
گویا در حال حاضر نیز این روزنامه اصلاح طلب وظیفه جاده صاف کنی مذاکرات موشکی و منطقهای را بر عهده دارد!
لازم به ذکر است که دیروز پایگاه تحلیلی «پولیتیکو» به نقل از «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشت: «از «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران تضمین گرفته که این کشور علیرغم تصمیم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا برای خروج از برجام و وضع مجدد تحریمها علیه ایران، همچنان در توافق میماند»!
درحالی که قرار بود دولت ظرف فرصتی ۲ هفتهای از اروپا تضمین عملی برای حفظ منافع ایران درقبال خروج آمریکا از برجام بگیرد، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد آقای روحانی به وی تضمین داده است ایران به تعهدات برجامی خود پایبند خواهد بود!
برخلاف فضاسازی رسانههای حامی دولت درخصوص «ایستادن اروپا در کنار ایران در موضوع برجام»، باید گفت که هیچ شکافی میان اروپا و آمریکا در موضوع ایران وجود ندارد و اتفاقاً صدای واحدی از همه آنها به گوش میرسد. آمریکا و کشورهای اروپایی در مقابل ایران با اجرای ترفند نخنما اما پرکاربرد «پلیس خوب-پلیس بد» در حقیقت تقسیم کار انجام دادهاند. آمریکا فشارهای خود را نسبت به ایران افزایش داده و در مقابل کشورهای اروپایی تلاش میکنند در شرایطی که ایران تحت فشار است با ایران وارد مذاکره شوند تا نتیجه دلخواه هر دو گروه حاصل شود. هدف اصلی هدایت ایران به تونلی است که آن سرش برجامی دیگر است. برجامی که مشتی امتیاز دیگر از ما میگیرند و مشتی وعده در جیبمان میریزند.
سران سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان در هفته گذشته در واکنش به خروج آمریکا از برجام، بیانیهای صادر کرده و خواستههای ترامپ درخصوص اصلاح برجام را دقیقاً و مو به مو تکرار کردند. علاوه بر این در روزهای گذشته آلمان و انگلیس علیرغم اعلام حمایت ظاهری از برجام در اقدامی متناقض تاکید کردند که همکاری شرکتهای این دو کشور با طرفهای ایرانی به تصمیم خودشان بستگی دارد و تضمینی برای حمایت از این شرکتها توسط دولتهای اروپایی وجود ندارد.
** زیباکلام: چیزی به نام اتاق فکر علیه دولت روحانی، وجود خارجی ندارد
صادق زیباکلام در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت:
«واقع مطلب این است که دولت آقای روحانی ظرف ۱۰ ماه گذشته به شدت اعتبار و احترامش را از دست داده... بله، ایشان اعتبارشان را به شکل باورنکردنیای از دست دادند...وضعیتی که دولت آقای روحانی در چهار سال اول داشت، به رغم همه مشکلات و مسائلی که ایشان با آن روبهرو بود، ولی اینطوری نبود که اینقدر اعتبارش را از دست بدهد...در دولت دوم به سرعت حیرت انگیزی میتوان گفت که از مهرماه سال گذشته به این سو، واقعاً در نیمه دوم سال ۹۶، از مهر تا اسفند ۹۶ اگر شما منحنی را ترسیم کنید -نمیخواهم لغت محبوبیت را به کار ببرم- ولی اعتبار ایشان دارد به شدت سقوط میکند و یک منحنی دیگری اگر ترسیم کنیم که اسمش را منحنی پشیمانی گذاشتهام، این منحنی دارد به سرعت رو به صعود و بالا حرکت میکند؛ یعنی روزبهروز بر تعداد کسانی که ابراز و احساس پشیمانی میکنند از اینکه به ایشان رأی دادند، بیشتر و بیشتر میشود...معتقدم خود آقای روحانی هم در اینکه دولتش بیاعتبار شده، کم تقصیر نداشته».
زیباکلام افزود:
«آیا ما میتوانیم بگوییم که یک اتاق فکری در جایی هست و توسط تندروها دارد هدایت و اداره و برنامه ریزی و سازماندهی میشود و خلاصه کلام هدفش هم همین است که دولت روحانی را به اینجا بکشاند. من معتقدم چنین اتاق فکری وجود ندارد».
پیش از این برخی از مقامات دولت از جمله «نوبخت» مدعی بودند که «اتاق فکر روزهای شنبه» علیه دولت فعالیت میکند.
سخن گفتن از اتاق فکر کذایی توسط دولتمردان در حالی است که آنقدر موضوعات و سوژههای مختلف توسط خود دولت در اختیار منتقدان قرار میگیرد که فرصت اتاق فکر باقی نمیماند. «برجام بی فرجام»، «حقوقهای نجومی»، «قراردادهای محرمانه از خرید هواپیما تا خودروسازی»، «وعدهها و آمارهای اشتغالزایی و افزایش بیکاری»، «حواشی اقتصادی اطرافیان رئیس جمهور و مقامات ارشد دولت»، «رکود اقتصادی» و...
** شورای شهر و شهرداری تهران به دنبال تأمین منافع مادی هستند
روزنامه قانون در مطلبی نوشت:
«به نظر میرسد شورای شهر و شهرداری تهران با اجرای طرح ترافیک به دنبال تأمین منافع مادی هستند تا کاهش آلودگی و ترافیک شهر تهران؛ زیرا این طرح نهتنها باعث ازبین رفتن مشکلات نخواهد شد بلکه به نوعی سبب تبعیض میان افراد هم شده و بسیاری افراد که از تمکن مالی برخورداند با پرداخت مبلغ اعلام شده (۳۶۰۰۰) میتوانند در شهر به راحتی تردد کرده و بقیه افراد که تعدادشان بسیار زیاد است از این حق محروم باشند... با توجه به نقایص طرح پیشنهادی انتظار میرفت شورای شهر آن را تأیید نکند اما با رأی مثبت نمایندگان شورای شهر اجرایی شد. به نظر میرسد طرح ترافیک سال ۱۳۹۷ که هدف آن جلوگیری از رانتخواری و سوءاستفاده افراد بود، نهتنها نتوانست این اهداف را محقق کند بلکه در عمل حق استفاده از شهروندان از خودروها را نیز محدود کرده است».
روزنامه اعتماد نیز در مطلبی نوشت:
«ای کاش کار شهرداری را اعضای شورا اینگونه به سیاست حزبی و مصالح آن گره نزده بودند و گشودن گره از کار شهروندان و مرهم گذاشتن بر زخمهای تهران در اولویت قرار داشت تا زودتر شهردار پایتخت برگزیده میشد و مدیران به کار میافتادند و کار شهر از صورت تعلیق و سکون به در میآمد».
اصلاح طلبان بارها اذعان کردهاند که اعضای شورای شهر پنجم تهران به مسائل مهم شهری و خدماتی که برعهده آنهاست توجه شایانی ندارند. در حال حاضر، آفت سیاست زدگی، مهمترین مشکل این شورای اصلاح طلب است.
ماجرای این روزهای شهرداری تهران و گرفتار شدن این کلانشهر و پایتخت کشور ایران در خلأ مدیریت شهری، محصول رقابتها و چالشهای درونی جریان اصلاح طلب است. رقابتهای درونی این جریان طی سه دهه اخیر منشأ چالشها و مشکلات جبرانناپذیری در کشور شده که ناتوانی در انتخاب یک شهردار توانمند برای تهران تنها نمونه کوچکی از آن است.