به گزارش مشرق، در اقدامی جالب عراقچی در کمیسیون امنیت ملی مجلس شرکت های اروپایی را از دولت های اروپایی تفکیک کرده و گفته است: «ما باید بین دولتهای اروپایی با شرکتهای اروپایی تفاوت قائل شویم، شرکتهای اروپایی خصوصی هستند و کسی نمیتواند آنها را مجبور به کار با کشوری کند یا نکند، اما دولتهای اروپایی مصمم هستند برجام را حفظ کنند!»
دیگر شنیدن این دست سخنان از زبان عراقچی اصلا بعید نیست و پاسخ دادن به آن نیز شاید دردی را از ایشان دوا نکند. دیپلماتی که سالها در تیم مذاکره کننده حضور داشته باید بداند که جنس تحریمهای آمریکا طوری است که نه تنها دولتهای اروپایی، بلکه هر شرکت و بانک خصوصی که با ایران همکاری اقتصادی داشته باشد را هدف میگیرد. اما این واقعیت واضح را عراقچی دوست ندارد ببیند، همانگونه که خروج آمریکا و پایان برجام را!
پروژه جدید بازی با کلمات که از «نقض فاحش و غیرفاحش» برجام به تفکیک اروپا از آمریکا رسیده بود حالا با روی خوش نشان ندادن اروپایی ها به دولت و برجام به تفکیک مضحک«شرکت های اروپایی از دولت های آنها» رسیده است. این درحالی است که اگر این گزاره صحبت داشته باشد هیچ نیازی به دست وپا زدن دولتی ها برای ادامه برجام با اروپا وجود ندارد.
واقعیات روی زمین نشان می دهد که نه اروپا در مقابل سیاست های آمریکا می ایستند و نه شرکت های اروپایی می توانند بدون نظر دولت های خود و سیستم مالی آمریکایی ها با ایران روابط خود را داشته باشند.
فرار شرکت های اروپایی در صحبت های مدیر عامل توتال در گفتگو با سیانان دیده می شود که به صراحت از وابستگی به آمریکا پرده برداشته و گفته بود: «ما تنها در صورتی می توانیم قرارداد گازی با ایران را اجرا کنیم که چهارچوبی حقوقی و قانونی وجود داشته باشد.اگر نتوانیم این کار را بنا به دلایل حقوقی انجام دهیم مثلا به عنوان تغییری در نظام تحریمها، در این صورت باید در قرارداد بازنگری کنیم. اگر تحریم های جدید علیه ایران اعمال شود باید آن را با دقت بررسی کنیم، زیرا ما در آمریکا کار می کنیم و دارایی در آمریکا داریم و بتازگی دارایی بیشتری هم در آمریکا به دست آوردیم.»
بیشتر بخوانید:
وابستگی شرکت های بزرگ به اندازه ای است که در ابتدای امضای برجام توتال برای هماهنگی با آمریکا بر سر ایران در واشنگتن دفتر زد. به اذعان مدیرعامل توتال دفتر شرکت توتال در واشنگتن به هماهنگی روابط این شرکت با خزانه دار و وزارت خارجه آمریکا کمک خواهد کرد تا آمریکایی اطمینان حاصل کند که توتال همچنان به تبعیت از هرگونه تغییرات اعمال شده در رژیم تحریم های دولت آمریکا ادامه می دهد! مدیرعامل شرکت توتال فرانسه با بیان اینکه توتال از هر گونه تحریمی که مانع از فعالیت این شرکت در تهران شود تبعیت می کند گفته بود: «تهران میداند که اگر ما نتوانیم کار را ادامه دهیم، این به دلیل تصمیم دولت آمریکاست.»
در همین خصوص جان بولتون، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا امروز اعلام کرده است که احتمال اعمال تحریمهای شرکتهای اروپایی که با ایران همکاری میکنند وجود دارد.
استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا پس از آنکه دونالد ترامپ خروج این کشور از توافق هستهای با ایران را اعلام کرد، گفته بود که مجوز دو شرکت بوئینگ و ایرباس برای فروش هواپیماهای مسافربری به ایران لغو خواهد شد.
موضع گیری مقامات اروپایی و صاحبان شرکت های مهم اروپایی که خود از ناتوانی در ادامه ارتباط با ایران پس از خروج آمریکا از برجام صحبت می کنند واقعیات را بهتر نشان می دهد:
وزیر خارجه آلمان نیز در پی خروج آمریکا از برجام گفته بود که شرکتهای آلمانی برای معامله با ایران تقریبا هیچ شانسی ندارند و معاف کردن شرکتهای آلمانی از تحریمهای آمریکا بسیار مشکل است.
راینر اُلر مدیر روابط عمومی شرکت فرانسوی ایرباس به صراحت اعلام کرده است که این شرکت به دقت اعلام رئیس جمهور آمریکا را ارزیابی خواهد کرد و قدم بعدی بر اساس سیاستهای داخلی و در متابعت کامل از تحریمها و مقررات منع صادرات اتخاذ خواهد شد.
کلودیو دسکالزی مدیر شرکت انی ایتالیا در نشست سالانه این شرکت به سهامدارانش گفت، انی تمام طلبهای معوق خود از ایران بابت سرمایهگذاریهای سالهای گذشته در این کشور را از تهران گرفته و قصدی برای اجرای پروژه جدید در ایران ندارد. مدیر شرکت انی همچنین گفت، برقراری هرگونه تحریم جدید علیه ایران 6 ماه طول خواهد کشید. بهگفته دسکالزی، نفت مورد نیاز این شرکت ممکن است از این پس بهجای ایران از کشوری دیگر تأمین شود.
شرکت سوئیسی ام اس سی در بیانیه ای اعلام کرد:«(ام اس سی) در حال بازنگری در خدمات، فعالیت ها و روابط تجاری خود است تا ببیند که آیا تاثیری (از تصمیم اخیر ) ترامپ می پذیرد یا نه و از جدول زمانی تعیین شده از سوی دولت آمریکا تبعیت می کند.»
شرکت دانمارکی مرسک هم گفته، پذیرش محموله های مشخصی که این هفته هدف تحریم خزانه داری آمریکا قرار گرفته را متوقف کرده است. شرکت مائرسک لاین اضافه کرده: «حضور ما در ایران حضوری محدود است. ما تحولات را رصد خواهیم کرد تا هرگونه تاثیر (تحریم ها) بر فعالیت هایمان را مورد ارزیابی قرار دهیم.»
نایجل گاردن، معاون توماس میلر، مدیر شرکت بیمه کشتی یو کی پی اند آی کلاب گفت: «انتظار می رود این تصمیم تبعات زیادی برای تجارت دریایی با ایران و بیمه این قبیل فعالیت های تجاری داشته باشد.»
شرکت لویدز لندن هم گفته در حال بررسی تبعات (اقدام ترامپ) بر بازار بیمه ای خود است.
پتر آلتمایر، وزیر اقتصاد آلمان روز جمعه در یک مصاحبه رادیویی اعلام کرد که این کشور به لحاظ حقوقی نمیتواند به شرکتهای آلمانی فعال در ایران در صورت اعمال تحریمهای جدید کمک کند. وزیر اقتصاد آلمان صریحا گفت که هیچ راهی قانونی برای محافظت از شرکتهای آلمانی در برابر تصمیمات دولت آمریکا وجود ندارد.
به گفته آلتمایر زمینههای قانونی برای امکاناتی چون صندوق مالی دولتی برای جبران هزینههای احتمالی شرکتهایی که در ایران فعالیت میکنند، وجود ندارد. او تاکید کرد:اگر ما بخواهیم هزینه شرکتها را جبران کنیم، آنوقت برای بسیاری از کشورها انگیزه و جذابیت بوجود میآید که یکجانبه تحریمهایی را وضع کنند.
لازم است تیم مذاکره کننده به دقت مواضع فوق را مطالعه کنند و در تصمیمگیریها و اظهارنظرهای خود جانب دقت را رعایت کنند تا بار دیگر تجربه معطل ماندن کشور با توجیهات مضحکی مثل «تفکیک دولتها و شرکتهای اروپایی» تَکرار نشود.
رهبرانقلاب در خصوص امتحان جدید دولتمردان با ذکر این نکته که به سه کشور اروپایی بدبین هستند این سوال را مطرح کرده بودند که :«مسئولان در معرض «آزمون بزرگ» قرار دارند که آیا عزت و اقتدار این ملت را حفظ خواهند کرد یا نه.»