سرویس سیاست مشرق – محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی به تازگی در نشست خبری خود با رسانهها طی اظهاراتی با انتقاد از «سیاهنمایی» برخی در کشور گفت: عدهای به صرف مخالفت با دولت حاضر به هر نوع سیاهنمایی نسبت به دستاوردهای اقتصادی دولت هستند که به نوعی علامت مثبت دادن به ترامپ است تا با انگیزه بیشتر به فشار خود ادامه دهد.
او همچنین میافزاید: اگر از منظر سیاسی و جناحی بخواهیم به این موضوعات نگاه کنیم، قطعا باعث مخدوش شدن منافع ملی میشود.[۱]
نوبخت چند ماه قبل و در اشاره به رونق سیاهنمایی اشاره شده نیز گفته بود: چرا عدهای در داخل کشور میخواهند گرا بدهند که منابع مالی کم داریم؟ ما منابع مالی داریم و با همان هم میتوانیم به توسعه کشور بپردازیم.[۲]
معاون رئیسجمهور به یک نوشداروی مهم برای مشکل بزرگ این روزهای کشور ایران یعنی «مقابله با سیاهنمایی» اشاره کرده است اما بایستی اذعان کرد که نوبخت و سایر مقامات دولتی که این روزها به منتقدین ناامیدی تبدیل شدهاند، جملگی نه تنها خود از عاملین اصلی تشکیل این فضا بودهاند بلکه دیر متوجه شدهاند که چه اتفاقی در حال رویداد است!
این یک ادعای گزافه نیست که متأسفانه «سیاهنمایی و ناامیدسازی» را کسانی در ستاد مشترک دولت و اصلاحطلبان کلید زدند و آنقدر بر آن پافشاری کردند که به معضل امروز رسیدیم.
کسانی در جامعه ایرانی امروز به هر دلیلی نمیخواهند، بپذیرند یا بگویند که ایران اسلامی به گواه بانک جهانی در جایگاه هجدهمین اقتصاد جهان قرار دارد [۳] ضریب جینی یا شاخص نابرابری درآمدی ایران به گواه سازمان ملل از آمریکا و چین بهتر است [۴] نرخی بیکاری ایران طی ۷ سال گذشته به میزان ۲ درصد کاهش یافته، درآمد مالیاتی ایران از درآمد نفتی پیشی گرفته است و...
و این رخداد تأسفانگیز، نیست مگر همان که نوبخت به آن اشاره کرده اما ندانسته که خواسته یا ناخواسته در حال معرفی خود و کسانی از ستاد مشترک دولت و اصلاحطلبان به مردم است که طی ۵ سال گذشته بدترین و البته ناصحیحترین حرفها را درباره اقتصاد کشور مطرح کردند.
*آنها که گفتند ایران در «شرایط ته درّه» قرار دارد! / وقتی نوبخت مخاطبانش را نمیشناخت
آنچه در ادامه میخوانید کدها و اشارههایی از صحبتهای مقامات ارشد دولت و اصلاحطلبان طی ۵ سال گذشته است که مردم با دانستن آنها میتوانند قضاوت بهتری درباره مصادیق صحبتهای سخنگوی دولت و اینکه چه کسانی در کشور «سیاهنمایی» کردهاند، داشته باشند:
۱_ رئیسجمهور روحانی: خزانه خالیست... تحریمها باید برود تا مشکل آب خوردن مردم حل شود.
۲_ اسحاق جهانگیری: کشور در شرایط ته درّه قرار دارد. [۵]
۳_محمدباقر نوبخت:۷۰۰ میلیارد دلار از داراییهای کشور طی پنج تا شش سال در این کشور خورده و قورت داده شده است. [۶]
۴_ عبدالرضا رحمانی فضلی: قطعا با مردم گرسنه و فقیر و بیکار نمیتوان امنیت را تأمین کرد و حرکت ما به سمت اقتصاد مقاومتی میتواند برای ما امنیت را هم رقم بزند.
۵_ مجید انصاری: دولت، خونریزی شدید اقتصاد ایران را مهار کرد.
۶_مرحوم هاشمیرفسنجانی: تحریمها استخوان مردم را خرد کرده است.
۷_محسن صفاییفراهانی: صفاییفراهانی: بانکهای ایران فلج و نیمهورشکستهاند.
۸_سعید لیلاز: هر روز بر جمعیت افراد زیر خط فقر ایران افزوده میشود.
۹_محسن رهامی: تحریمها اقتصاد ایران را فلج کرده است.
۱۰_جواد اطاعت: ایران در شاخصهای منفی از میانگین کشورهای همسایه نیز وضع بدتری دارد! [۷]
***
جدای از اینکه با عنایت به این فکتهای تاریخی، به راحتی اثبات میشود که نوبخت باید مصداق سخنان خود را در داخل دولت و در میان دوستان اصلاحطلبش جستجو کند اما عدهای معتقدند دولتیها و اصلاحطلبان این حرفها را مطرح کردند تا راه برجام هموار شود و چیزی به نام توافق به هر قیمتی در نزد جامعه پذیرفته شود.
این در حالیستکه تحلیل دیگری هم وجود دارد که میگوید پازل ایجاد «فتنه اقتصادی» و اعتراض ظالمانه علیه نظام اسلامی با «سیاهنمایی» است که خواسته یا ناخواسته در کنار هم چیده شده و خطرات بزرگی در کمین آینده قرار دارد.
برخی اصلاحطلبان طی ماههای گذشته صراحتا بر احتمال بروز شورش و تظاهرات در ایران تأکید کرده و حتی از زنده ماندن اصلاحات در حکومت جدید ایران هم سخن گفتهاند...[۸]
***
۱_http://www.irna.ir/fa/News/۸۲۹۴۶۶۰۷