کد خبر 87522
تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۳۹۰ - ۱۵:۱۲

مشاور رئیس مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق با بیان اینکه نفوذی‌ها به پیکره امنیتی عراق با حمایت بیگانگان نفوذ کرده‌اند، تأکید کرد که مجلس متبوعش با گروه مقتدی‌صدر ارتباط استراتژیک دارد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، سیدمحسن حکیم در گفت‌وگویی با بیان اینکه پایان سال ۲۰۱۱ میلادی، پایان حضور نیروهای آمریکایی در عراق بود، درباره تأمین امنیت عراق و جلوگیری از حمله‌های تروریستی در این کشور گفت: دولت عراق مسئول تأمین امنیت این کشور است؛ هر دولتی مسئول تأمین امنیت در هر کشوری است؛ از طرفی در همه سطوح معتقد هستند که خروج نیروهای آمریکایی هیچ‌گونه خلل یا اثر منفی بر فرآیند ثبات و امنیت عراق ندارد.

* آمریکایی‌ها هم بر این باورند که نیروهای عراقی توانمندی لازم برای ایجاد امنیت را دارند  
این مقام برجسته مجلس اعلای عراق، افزود: تصریح کرد: حتی نیروهای آمریکایی نیز بر این باورند که در سطح امنیت داخلی، نیروهای عراقی توانمندی لازم برای ایجاد امنیت را دارند و به نظر می‌رسد که جای هیچ‌گونه نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
حکیم تصریح کرد: بیشتر تهدیدها در عراق، تهدید در زمینه امنیت داخلی از جانب گروه‌های تروریستی همچون القاعده و بقایای حزب بعث است که دولت عراق با برنامه‌هایی که پیش‌بینی کرده است، می‌تواند تأمین‌کننده امنیت کامل مردم عراق باشد.

* تشکیل گردان‌های ویژه در استان‌های عراق برای مبارزه با تروریسم
وی در ادامه گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی خانه ملت، تأکید کرد: البته این بدان معنا نیست که ۱۰۰ درصد شاهد امنیت خواهیم بود، از طرفی قطعا در سال‌های اخیر و با حضور نیروهای آمریکایی هم شاهد ناامنی و بی‌ثباتی‌های بسیاری در عراق بوده‌ایم، ولی به‌ تدریج سازمان‌های پلیسی، ارتشی و اطلاعاتی عراق قوی‌تر، کارآزموده‌تر و خبره‌تر شدند؛ به‌ویژه نیروهای مبارزه با تروریسم و نیروهای واکنش سریع؛ اینها به دلیل اینکه نیروهای عملیاتی هستند، در همه استان‌ها گردان‌های ویژه مبارزه با تروریسم تشکیل داده‌اند که در حالت آماده‌باش هستند و با هر گونه ناامنی و بی‌ثباتی مبارزه می‌کنند.
حکیم اظهار امیدواری کرد که جای هیچ‌گونه نگرانی برای تأمین امنیت در عراق وجود ندارد، البته نقص‌هایی در مجموعه سیستم امنیتی عراق وجود دارد که باید فعالیت‌های بیشتری بر روی آن انجام شود.
وی، دلیل اصلی توانمندی نیروهای عراقی در تأمین امنیت این کشور را اختصاص منابع مالی چشمگیر از سوی دولت خواند و گفت: بودجه‌های دفاعی خوبی برای آن در نظر گرفته شده و حتی برای سال ۲۰۱۲ میلادی هم که هنوز به پارلمان ارائه نشده، قرار است بودجه‌های سنگینی برای پر کردن خلأ حضور نیروهای خارجی در نظر گرفته شود.

* عراق به کمک‌های مالی بین‌المللی نیازی ندارد‌  
مشاور رئیس مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق ادامه داد: عراق به کمک‌های مالی بین‌المللی نیازی ندارد‌ و هم‌اکنون بودجه عراق ۶/۸۲ میلیارد دلار است و در سال آینده بیش از ۱۱۲ میلیارد دلار خواهد بود.
وی با بیان این که بیشتر منابع تأمین بودجه این کشور از فروش نفت و مالیات‌های دریافتی از مردم تأمین می‌شود، تصریح کرد: اگرچه با توجه به حجم وسیع سازندگی که در عراق نیاز است، این بودجه، بلکه چند برابر آن هم کافی نیست، اما عراق به اندازه کافی پول دارد و مانند کشورهای دیگر نیست که محتاج دیگران باشد؛ باید در نظر داشت که حضور نیروهای خارجی و سپس خروج آنها عوارضی داشته که طبیعی است.

* مبارزه دولت عراق با نسل سوم القاعده
حکیم همچنین درباره فعالیت گروه‌های تروریسی پس از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور گفت: تاکنون دولت عراق دو نسل القاعده را از بین برده و ما شاهد نسل سوم القاعده در عراق هستیم و ضربات مهلک و جبران‌ناپذیری را به سازمان القاعده وارد آورده است.

* ورود نفوذی‌ها به پیکره امنیتی عراق با حمایت بیگانگان
وی ادامه داد: در این راستا تیم‌های ویژه تخصصی در پلیس و سازمان مبارزه با تروریسم و اطلاعات عراق که تمرکزشان بر روی گروه‌هایی مانند القاعده است و به‌طور تخصصی در حال شناسایی بوده و طرح‌های آنها را ناکام می‌گذارند، ولی حجم تهدیدها هم وسیع بوده و ما نباید این مسئله را فراموش کنیم؛ بعضا افراد نفوذی هم در پیکره امنیتی وجود داشته و حمایت‌های خارجی نیز از این گروه‌ها صورت‌ می‌گیرد. به هر ترتیب ما با یک دشمن سرسخت رو‌به‌رو هستیم.

* دولت عراق با گروه‌هایی که با اشغالگران مبارزه می‌کردند مذاکره کرده است 
این عضو ارشد مجلس اعلای عراق همچنین درباره مذاکره با برخی از گروه‌هایی که در سال‌های حضور نیروهای آمریکا در عراق فعالیت‌های مسلحانه می‌کردند، اظهار داشت: دولت تاکنون با برخی از این گروه‌ها وارد مذاکره شده، اما نه آنهایی که دستشان به خون ملت عراق آلوده است؛ اما با گروه‌های دیگری که به‌ویژه برای مبارزه با اشغال‌گران مبارزه می‌کردند؛ دولت عراق مذاکره کرده است.
وی درباره نام گروه‌های طرف مذاکره گفت:‌ گروه‌های بسیاری مانند گروه جیش اسلامی و ثوره‌العشرین و خیلی از گروه‌های دیگری که کوچک یا بزرگ هستند، دولت با اینها وارد بحث و گفت‌وگو شده است و برخی از اینها متقاعد شده‌اند؛ شاید نزدیک به ۲۰ گروه از این دسته متقاعد شده‌اند که دست به اسلحه نبرند.

* حملات انتحاری علیه شیعیان و زائران ایرانی اقدام تلافی‌جویانه برای ممانعت از تقویت روابط ایران و عراق است 
حکیم، بمب‌گذاری‌ها و حمله‌های انتحاری علیه شیعیان به‌ویژه زائران ایرانی را نوعی اقدام تلافی‌جویانه برای ممانعت از تقویت روابط ایران و عراق خواند و افزود: به‌طور حتم یکی از پشتیبانان جدی دولت عراق بعد از سرنگونی صدام تا به امروز جمهوری اسلامی ایران بوده است؛ نخستین کشور از کشورهای منطقه که آمد و از این فرآیند سیاسی حمایت کرد، ایران بود؛ نخستین هیئت اعزامی از ایران بود؛ هر روز ما شاهد این حمایت‌ها در همه سطوح در سطح اقتصادی، فرهنگی اجتماعی، توریسم مذهبی بودیم، زیرا اینها ایستادند و به ملت و دولت عراق کمک کردند.

* بدون تردید حضور چشمگیر ایران در عراق و کمک به دولت می‌تواند بار سنگینی از دوش کشور عراق بردارد  
به گفته حکیم، در حال حاضر هم بدون تردید حضور چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در عراق و کمک به دولت و ملت عراق می‌تواند بار سنگینی از دوش کشور عراق بردارد؛ از این رو برخی تمایل ندارند که این ارتباط باقی بماند؛ بنابراین تلاش می‌کنند که این ارتباط را با روش‌های گوناگون کم‌رنگ کنند، از این رو ضربه‌هایی به تجار و زائران ایرانی وارد می‌کنند تا این حضور پررنگ نباشد؛ البته طبیعی هم هست که دو کشور با این همه اشتراک فرهنگی، فکری، جغرافیایی، تاریخی، ژئوپلتیکی، حتی مرزی که ۱۳۳۶ کیلومتر مرز مشترک میان دو کشور وجود دارد، وجود مراجع عظام تقلید و حوزه‌های علمیه و عتبات عالیات ارتباط قوی و لاینفکی داشته باشند که خیلی به مذاق دشمنان خوش نیاید.
وی در ادامه این گفت‌وگو اظهار داشت: به همین دلیل سعی می کنند که سنگ اندازی کنند.
سید محسن حکیم بر این عقیده است که با وجود تمامی سنگ‌اندازی‌ها در مقابل رابطه ایران و عراق اما ما شاهدیم که روز به روز این ارتباطات قوی‌تر، گسترده‌تر، ریشه‌دار تر و منسجم‌تر می‌شود و امیدواریم شاهد روزی باشیم که منافع دو کشور در یک چارچوب مشترکی که قابل درک برای دو ملت و دو دولت است، تعریف شود.

* رابطه عراق با ایران در راستای منافع ملی است
مشاور رئیس مجلس اعلای عراق، درباره نگرانی برخی کشورهای غربی از خروج نیروهای آمریکایی و‌ آینده عراق و همچنین نفوذ بیشتر ایران در عراق تأکید کرد: برخی تمایل ندارند که منافع دو ملت در یک چارچوب طبیعی و عقلانی تعریف شود؛ در علم سیاست می‌گویند هدف از سیاست خارجی، تأمین منافع ملی است.
به گفته وی، اگر مراد از منافع ملی توسعه فراگیر، فراشمول و همه‌جانبه باشد، بنابراین باید بدانیم که به‌طور حتم منافع ملت عراق در توسعه عراق بوده و یکی از مهم‌ترین عوامل و شاخص‌های توسعه عراق، ایجاد بهترین ارتباط با همسایگان عراق است.
حکیم ادامه داد: کشور عراق نیز با هیچ کشوری به اندازه ایران نه هم مرز است و نه اشتراکات فرهنگی، دینی، تاریخی و ... دارد؛ اینها واقعیات است و نمی‌توانیم این واقعیت‌ها را که به مذاق یا سلیقه دیگران خوش نمی‌آید، فراموش کنیم؛ به‌طور حتم جزو مهمی از تأمین امنیت و منافع ملت عراق ایجاد بهترین ارتباط با جمهوری اسلامی ایران است.
وی افزود: آنچه که برای دولت عراق لازم بود، تأمین منافع ملت است، برای اینکه نسبت به منافع ملت عراق امین است و اگر بخواهد این امانت‌داری را حفظ کند، مجبور و باید با همسایگان عراق و در رأس آن جمهوری اسلامی ایران بهترین ارتباط را داشته باشد؛ حال چرا برای دیگران حلال است برای ما حرام نمی دانم.

* امنیت عراق، امنیت ایران است
مشاور رئیس مجلس اعلای عراق، ارتباط عراق با ایران را در راستای امنیت عراق خواند و یادآور شد: امنیت عراق، امنیت ایران است و بالعکس؛ در عین حال امنیت منطقه اجتناب‌ناپذیر است و باید تصور کنند که همه در یک کشتی هستیم اگر یک جای این کشتی سوراخ شود همه ما متضرر می‌شویم، بنابراین همه ما موظف هستیم که امنیت منطقه را حفظ کنیم.
وی در پاسخ به اینکه دولت عراق در راستای تحکیم پایه‌های نظام سیاسی و تکثر احزاب و گروه‌های مختلف و همچنین حضور آنها در نظام سیاسی چه رفتاری را در پیش دارد نیز گفت: ما کاملا خرسندیم و استقبال می‌کنیم که همه گروه‌ها و تفکرها در فرآیند سیاسی مشارکت داشته باشند، زیرا موجب تقویت این نظام می‌شود؛ از طرفی هیچ‌گونه نگرانی برای حضور افراد و گروه‌ها وجود ندارد، در حالی که موجب رشد و بالندگی توسعه بیشتر فضای سیاسی و تأمین بهتر منافع ملی عراق نیز می شود.

* ما با حزب بعث یا گروه‌هایی که دست‌شان به خون ملت عراق آلوده شده، دشمن هستیم 
حکیم همچنین تصریح کرد: فقط ما با حزب بعث یا گروه‌هایی که دست‌شان به خون ملت عراق آلوده شده، دشمن هستیم و اجازه نخواهیم داد که اینها وارد فرایند سیاسی عراق شوند، زیراکه ورود اینها نه تنها فایده ندارد، بلکه مضر بوده و اینها اعتقادی به فرآیند سیاسی ندارند، وگرنه ما از همه گروه‌ها برای بیان دیدگاه‌هایشان استقبال می‌کنیم.

* با گروه مقتدی‌صدر ارتباط استراتژیک داریم 
وی ادامه داد: دیگر اینکه، ارتباط مجلس اسلامی اعلای عراق با همه گروه‌های سیاسی عراق خوب و قوی است؛ به‌ویژه با گروه سید مقتدی صدر ما بهترین ارتباط را داریم؛ ارتباط ما یک ارتباط استراتژیک بوده چه با ایشان و چه با برادران ما در حزب‌الدعوه و دیگر گروه‌های سنی و کرد؛ همواره مجلس اعلای عراق تلاش کرده است نقش نزدیک‌کننده میان این گروه‌ها را داشته باشد.
این مقام ارشد عراقی با بیان اینکه مجلس اعلای عراق درباره برخی سیاست‌های دولت عراق ملاحظه‌هایی داشته است، خاطرنشان کرد: دولت عراق، منتخب ملت است؛ به‌ویژه که دولت مشارکت ملی است؛ اکثریت گروه‌های مهم عراق در این عرصه مشارکت جدی دارند؛ همه هم تحمل مسئولیت کرده و مسئولیت دولت هم یک مسئولیت تضامنی است، بنابراین طبیعی است که مجلس اعلا به‌عنوان یکی از بازیگران اصلی سیاست داخلی عراق و با توجه به ارتباطات بسیار گسترده منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای که دارد، ملاحظه‌هایی نسبت به کارکرد دولت چه در زمینه امنیت، خدمات و فرهنگی و همچنین تعامل با گروه‌های سیاسی و اجرای دقیق مفاد قانون اساسی داشته باشد که به‌طور سازنده بیان می‌کند.
وی درباره طرح بیان ملاحظه‌های مجلس اعلای عراق به‌صورت مکتوب و ارائه آن به دولت افزود:‌ این ملاحظه‌ها به‌صورت مکتوب در ۱۰ بند تهیه و به دولت ارائه و در پارلمان بحث و بررسی و همچنین در رسانه‌های عراق نیز منتشر شده است.

* منافع بسیاری از کشورها به عراق گره خورده است
حکیم با تأکید بر اهمیت سرزمین عراق ادامه داد: منافع بسیاری از کشور‌ها به شکلی در عراق گره خورده است؛ بنابراین عراق می‌تواند دو گونه تعامل داشته باشد؛ یکی اینکه می‌تواند سرزمینی برای تسویه‌حساب‌ها باشد و دیگر اینکه سرزمینی برای تفاهم و گفت‌وگو و تبادل آرا و مشکلات باشد.
وی در باره نقش عراق در تحول‌های منطقه‌ای و استفاده از این کشور به‌عنوان میز مشترک برای مذاکره‌ها به‌ویژه مذاکره ایران و آمریکا افزود: سیاست قطعی دولت عراق پس از سرنگونی صدام و تاکنون که سیاستمداران عراق اعم از شیعه، سنی و کرد بر آن اجماع داشته‌اند، این است که عراق جایی برای تفاهم، گفت‌وگو و حل مشکلات است و این با در نظر گرفتن منافع عراق و منافع منطقه‌ای عراق است.
مشاور رئیس مجلس اعلای عراق ادامه داد:‌ این نوع سیاست می‌تواند مثمرثمر باشد و همه گروه‌های ذی‌ربط را هم خوشحال خواهد کرد؛ زیرا که منافع همه آنها نیز باید تأمین شود؛ قطعا تمامی تلاشی که دولت عراق و تمامی گروه‌های سیاسی متنفذ در عراق انجام می‌دهند، در راستای ایجاد نزدیکی دیدگاه‌ها و حل مشکلات بوده است؛ هرچند برخی از این مشکلات بزرگ‌تر از عراق است.

* عراق نقش واقعی و منطقه‌ای خودش را هنوز پیدا نکرده است 
به گفته وی، این مشکلات ابعاد بزرگتری داشته است که دولت عراق توانایی حل آن را حداقل در کوتاه‌مدت ندارد؛ برخی از مشکلات دیگر نیز قابل حل است، اگرچه ما معتقدیم که عراق تاکنون آن نقش واقعی منطقه‌ای خودش را پیدا نکرده و مشغول وضعیت داخلی خودش بوده است.
وی تصریح کرد: پتانسیل عراق آنقدر زیاد است که می‌تواند یکی از عناصر تعیین‌کننده در منطقه باشد؛ تلاشی که مجلس اعلای عراق برای اقناع سایر گروه‌های سیاسی می‌کند، زیاد بوده و امیدواریم عراق بتواند آن جایگاه حقیقی خودش را در منطقه پیدا کند.

* عراق پل ارتباطی مناسبی میان ایران و اعراب است
حکیم در پاسخ به این که پس از رسیدن به ثبات در عراق، آیا باز اعلام آمادگی برای اینکه عراق به محلی برای گفت‌وگو میان ایران و سایر کشورها باشد، وجود دارد؟ گفت: قطعا، عراق می‌تواند پل مناسبی میان جمهوری اسلامی ایران و عرب‌ها و جامعه بین‌المللی باشد، زیرا عراق رابطه خوبی با همه طرف‌ها دارد. بنابراین می‌تواند نزدیک‌کننده باشد؛ یکی از بخش‌های مهم منطقه‌ای عراق می‌تواند ایجاد تفاهم نسبت به کل منطقه باشد.
وی همچنین در باره نقشه و طرح مجلس اعلای عراق در این زمینه اضافه کرد: البته مجلس اعلای عراق در این زمینه طرح داشته و طرح خود را نیز بارها اعلام کرده است؛ طرح ما این است که ما خواهان هم‌پیمانی منطقه‌ای هستیم که شامل همه کشورهای منطقه شود؛ به نحوی که منافع هر یک از این کشورها باید در راستای منافع منطقه‌ای تعقیب شود؛ به‌طور حتم اختلافاتی که امروز میان ما وجود دارد، بسیار بسیار کمتر از آن است که میان کشورهای اتحادیه اروپا است، اشتراکات میان کشورهای منطقه بسیار بیش از آنها است.
این مقام سیاسی در مجلس عراق، درباره بروز چالش‌ها میان ایران و برخی کشورهای عربی بیان کرد: یکی از همین محل‌های اختلاف و چالش‌ها میان ایران و کشورهای عربی، خود عراق بوده است؛ کشورهای عربی حساس هستند که چرا عراق ارتباطات گسترده با ایران دارد.
وی افزود: این اشکال به مرور زمان در حال کم‌رنگ شدن است؛ زیرا دولت‌مردان عراق از همه طیف‌ها برای سایر کشورهای عربی توضیح دادند که چرا باید عراق بهترین روابط را با جهموری اسلامی ایران داشته باشد؛ این حق طبیعی عراق است.
حکیم همچنین یادآور شد: این رابطه جزئی از منافع ملی عراق است که باید بهترین ارتباط را با ایران داشته باشد و هیچ‌گونه مانعی در این زمینه وجود ندارد؛ به نظر می‌رسد با این تحولات عمیقی که در منطقه در حال روی دادن است، این فهم که باید عراق روابط بهتری با ایران داشته باشد روز به روز بیشتر درک می شود؛ از طرفی عراق می‌تواند پل مهمی میان ایران و کشورهای عربی ایفا کند و با توجه به این‌که عراق جزو مؤسسان جامعه عرب بود و با توجه به جایگاه مهمی که در جهان عرب دارد، می‌تواند تأثیرگذاری بزرگ و مؤثری در این زمینه داشته باشد.

* اولتیماتوم عراق به حضور گروه منافقین/حضور منافقین در عراق جرم بین‌المللی است
مشاور رئیس مجلس اعلای عراق در باره حضور منافقین در کشور عراق، با بیان اینکه اصل حضور سازمان تروریستی منافقین در عراق یک جرم بین‌المللی است، گفت: هم کنوانسیون‌های بین‌المللی و هم قطعنامه‌های شورای امنیت بر اساس بند هفت منشور سازمان ملل متحد به تصویب رسیده است، از جمله قطعنامه ۱۱۶۸ و قطعنامه ۱۳۷۳ به‌ویژه که هر گونه حمایت مالی و تسلیحاتی از تروریست‌ها جرم بین‌المللی شناخته شده است.
وی ادامه داد: قوانین عراق چه قانون اساسی و چه قوانین جاری، حضور سازمان‌های تروریستی در عراق را منع کرده و گفته شده است که عراق نباید محل حضور گروه‌های تروریستی باشد؛ دیگر آنکه هیچ سندی مبنی بر مشروعیت حضور آنها در عراق و اینکه کسی بگوید حقی داریم و باید این حق هم حفظ شود، موجود نیست.
حکیم افزود: آنها نه با ویزا به عراق آمده‌اند و نه مقیم عراق و نه آن‌که پناهنده هستند؛ حتی به کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل هم نوشته‌اند که ما پناهنده نیستیم، بنابراین بر چه اساسی در عراق هستند.
وی ادامه داد: حضور منافقین موجب نقض قوانین عراق به‌طور روزمره شده است، زیرا دولت عراق به اینها گفته که نباید فعالیت‌های سیاسی یا تبلیغی داشته باشند، ولی همه موارد را روزانه نقض می‌کنند.

* منافقین زمین‌های مردم را غصب کرده‌اند/ دولت هیچ مسئولیتی نسبت به بقای منافقین در عراق ندارد
به گفته این عضو ارشد مجلس اعلای عراق، دولت عراق بیش از این نمی‌تواند یک سازمان که از سوی دولت به عنوان سازمان تروریستی شناخته شده و پارلمان عراق تصویب کرده است که باید خاک عراق را ترک کنند، تحمل کند؛ آنها زمین‌هایی را گرفته‌اند که مال مردم است و هم‌اکنون نیز طرح دعواهایی در دادگاه‌های عراق در این مورد وجود دارد؛ از این رو دولت عراق هیچ‌گونه مسئولیتی نسبت به بقای آنها در عراق ندارد و باید تا پایان سال میلادی جاری خاک عراق را ترک کنند.
وی در ادامه این گفت‌وگو تصریح کرد: دولت عراق رایزنی‌های مستمری را هم با سازمان ملل، کمیته صلیب سرخ جهانی، کمیساریای عالی پناهندگان، اتحادیه اروپا و آمریکا داشته است و ما امیدواریم که آنها هر چه سریع‌تر خاک عراق را ترک کنند؛ آنهایی که تمایل دارند از عفو عمومی استفاده کنند، می‌توانند به ایران برگردند؛ ۹۱۲ نفرشان در اروپا مقیم بوده و تابعیت دارند و می‌توانند به این کشورها باز گردند و مابقی را سازمان ملل باید تکلیفشان را مشخص کند؛ آمریکا که از اینها حمایت می‌کند، می‌تواند آنها را به آمریکا ببرد.

* عربستان سعودی در عراق سفارت ندارد
حکیم، با تأکید بر تعامل عراق با دیگر کشورهای عربی به‌ویژه عربستان سعودی تصریح کرد: عربستان تنها کشور عربی است که در عراق سفارتخانه ندارد؛ سیاست خارجی عراق بر اساس حسن هم‌جواری، هم‌زیستی مسالمت‌آمیز، احترام متقابل، عدم دخالت در امور داخلی دیگر کشورها و حل مشکلات معلقه فی‌مابین که در سابق بوده، است؛ برخی کشورها مانند کشور ایران، ترکیه، اردن و سوریه آمده‌اند و بسیاری از مشکلات را حل کرده‌اند؛ برخی از کشورها نیز مانند عربستان وجود دارند که عراق با آنها مشکل داشته است؛ با وجود ابراز تمایل دولتمردان عراق و سفر مکرر به ریاض و دعوت کردن به عراق، اما دولت عربستان همچمنان تحفظاتی به کل فرآیند سیاسی و دولت عراق دارد.
وی افزود: ما تلاش می‌کنیم با همین روندی که اکنون وجود دارد، ارتباطات را بتوان به شکلی ترمیم و مشکلات فی‌مابین را حل کنیم؛ اراده در تمامی دولتمردان عراق وجود دارد که با همه کشورها از جمله عربستان ارتباطات خوبی برقرار کنند، اما رابطه دو طرفه است.
 "بنابراین این آمادگی از طرف عراق وجود دارد و ما امیدواریم که شرایط دولت عربستان به شکلی باشد که ما جواب مثبت را از آنها بشنویم."
وی درباره اینکه آیا مجلس اعلای عراق در این زمینه اقداماتی انجام داده است، افزود: مجلس اعلا با توجه به ارتباطات فراگیر منطقه‌ای اقدام‌های موثری در این زمینه انجام داده و درباره عربستان‌سعودی هم اقدام‌هایی در این زمینه انجام شده است؛ امیدواریم در ماه‌های آینده شاهد به ثمر رسیدن آن باشیم.
مشاور رئیس مجلس اعلای عراق گفت: در ماه‌های اخیر تحولات شکل گرفته در سوریه موجب بروز برخی رویدادهای سیاسی-اجتماعی در این کشور شده که بعضا با برخوردهایی از سوی دولت همراه بوده است؛ در این راستا حتی اتحادیه کشورهای عرب تحریم‌هایی را علیه سوریه در دستور کار خود قرار داد؛ البته دولت سوریه به‌صورت مشروط شرایط اتحادیه کشورهای عرب را پذیرفت.
وی تأکید کرد: سوریه نیازمند بازنگری جدی در ساختار قانونی و سیاسی است و به اصلاحات بنیادین و کلیدی نیاز دارد؛ همچنین باید شاهد یک فرآیند تغییرات در سوریه بود.
حکیم ادامه داد: هر تغییر ساختاری یه یک مقدمات و زیربناهایی نیاز دارد که این خود نیاز به زمان، برنامه و مکانیزم مناسب دارد که نتیجه مورد نظر محقق شود؛ در غیر این صورت ساختار شکسته می‌شود؛ بنابراین انعطاف‌پذیری مهم است؛ دولت سوریه هم به این مسئله واقف است که باید اصلاحات اساسی در خود سوریه انجام شود.

* اتحادیه عرب با تعلیق عضویت سوریه و اعمال تحریم‌ها راه درستی نرفت/دولت عراق به هیچیک از مصوبات رای مثبت نداد 
وی همچنین درباره اقدام اتحادیه عرب در مقابل سوریه گفت: به نظر ما اتحادیه عرب با تعلیق عضویت سوریه و با اعمال تحریم‌ها علیه آن راه درستی نرفت و دولت عراق به هیچ یک از این دو تصمیم رأی مثبت نداده است؛ زیرا که معتقد بود -این جمع‌بندی بود که در هیئت وزیران عراق صورت گرفت- باید از راه گفت‌وگو و با یک برنامه تعریف شده حتی زمان‌بندی شده با دولت‌مردان سوریه، این موارد را در میان گذاشت.

* طرح جدید دولت عراق برای ایجاد ثبات در سوریه  
این مقام ارشد عراقی، راهکار رسیدن به ثبات در سوریه را ایجاد فضای گفت‌وگو میان دولت و معارضان سوری خواند و درباره طرح دولت عراق برای ایجاد ثبات در سوریه تصریح کرد: طرح جدید دولت عراق این است که این دو را به هم نزدیک و از تمامی امکانات و پتانسیل های موجود در عراق چه در ارتباط با معارضان و چه در ارتباط با دولت سوریه استفاده شود. تا دو طرف را بر سر یک میز نشانده و مشکلات خود را با مطرح کنند و مطالبات خود را بیان کنند؛ این گفت و گوها بسیار ثمربخش‌تر از روش‌های دیگر خواهد بود.

* امنیت سوریه، امنیت عراق است
وی افزود: دیگر اینکه عراق عمیقا نسبت به تحولات سوریه نگران است؛ امنیت سوریه امنیت عراق است و بالعلکس؛ بنابراین قطعا دولتمردان عراق کمال حساسیت را نسبت به تحولات سوریه دارند؛ این یکی از موضوعاتی است که برای آنها نگران‌کننده است و بر طبق منافع عراق هم که شده این موضوع دولت عراق پیگیری خواهد شد.

* دولت عراق با دولتمردان سوریه و معارضان این کشور گفت‌وگو می‌کند
حکیم همچنین درباره اینکه آیا دولت عراق پیشنهاد خود را به دولت سوریه ارائه کرده یا به اتحادیه کشورهای عرب گفت: عراق با اتحادیه کشورهای عرب به گفت‌وگو نشست و حمایت آنها را جلب کرد و این اتحادیه از ابتکار عمل عراق حمایت می‌کند؛ ما منتظر هستیم تا دولت عراق با جدیت هم با معارضان و هم دولتمردان سوری گفت‌وگو کند تا شاهد گشایشی در این بحران باشیم.

* بیگانگان نباید در امور داخلی سوریه دخالت کنند  
وی همچنین ادامه داد:‌ ما در امور داخلی کشورها نباید دخالت کنیم نه تنها ما بلکه هیچ طرف خارجی نباید در امور سوریه دخالت کند؛ این چیزی است که به خود سوری‌ها مربوط می‌شود؛ خود آنها باید تصمیم بگیرند که چگونه شکل نظام‌شان را تعیین کنند، اما به شکل کنونی همه معتقدند که سوریه به اصلاحات اساسی نیاز دارد و حتی دولت‌مردان سوری و بشار اسد نیز به این مسئله واقف هستند.

* موضع رسمی دولت عراق در برابر سوریه این است که در کنار ملت و دولت این کشور قرار دارد  
مشاور رئیس مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق در پایان این گفت‌وگو تأکید کرد: موضع رسمی دولت عراق در برابر سوریه این است که در کنار ملت و دولت این کشور دوست و همسایه قرار دارد و با مطالبات بر حق ملت سوریه نسبت به آزادی‌خواهی و اصلاحات همراهی می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس