به گزارش مشرق، با وجود آنکه مجلس شورای اسلامی اسفند 95 طرح تحقیق و تفحص از شهرداری تهران را رد کرده بود ولی اصلاح طلبان و نمایندگان آنها در مجلس دهم همچنان اقدامات قوه قضاییه و دستگاه های نظارتی و همچنین گزارش کمیسیون عمران مجلس را کافی ندانسته و اصرار بر طرح مجدد آن داشتند. یکی از موضوعات اصلی برای تفحص بحث واگذاری املاک بود که در دستگاه قضا این پرونده مختومه اعلام شده بود. با این وجود اصرار نمایندگان اصلاح طلب بار دیگر این طرح را در اوج مشکلات اقتصادی و معیشتی به صحن علنی مجلس آورد که با مخالفت مجدد مجلس در روز 16 مرداد روبه رو شد.
بیشتر بخوانید:
بازی تکراری سیاسی کاری اصلاح طلبان در مدیریت شهری
مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز سه شنبه 16 مرداد در جریان رسیدگی به گزارش تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه ساخت و ساز و هزینهها و مدیریت نمایشگاه شهر آفتاب نحوه تغییر کاربریها و واگذاری املاک شهرداری تهران به ویژه بوستان مادر، رد تحقیق و تفحص با ۸۵ رای موافق و ۸۶ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع از مجموع ۲۲۷ نفر نماینده حاضر در صحن رای نیاورد.
بر همین اساس پس از این رایگیری انجام تحقیق و تفحص به رای گذاشته شد که باز هم با ۱۰۵ رای موافق، ۸۳ رای مخالف و چهار رای ممتنع از مجموع ۲۲۷ نفر نماینده حاضر رای نیاورد.
در 24 اسفند سال95 نیز طرح تحقیق و تفحص از شهرداری تهران رای نیاورده بود. مجلس شورای اسلامی با توجه به گزارش کمیسسیون عمران به این نتیجه رسید که توضیحات مدیران شهرداری در این کمیسیون و اسناد ارائه شده کمیسیون را قانع کرده و دلیلی برای ادامه این طرح وجود نداشت.
صدیف بدری؛ نماینده مردم اردبیل و سخنگوی کمیسیون عمران در آن زمان با توجه به درخواست برخی از نمایندگان از کمیسیون برای بحث پیرامون تحقیق و تفحص از شهرداری و همچنین حضور شهردار وقت و معاونین وی در کمیسیون در ارائه توضیحات گفته بود:« جلسات مورخ 24 و 25 بهمن کمیته های ذیربط با حضور مدیران شهرداری تهران تشکیل گردید لیکن متقاضیان تحقیق و تفحص در این جلسات حضور نیافتند. نتایج بررسی کمیته تخصصی مذکور حاکی از پاسخگویی و عدم مقاومت شهرداری تهران در دسترسی به اسناد و مدارک و اطلاعات درخواستی اعلام شده است. در نهایت در تاریخ 10 اسفندماه اعضای محترم کمیسیون تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شهرداری تهران را رد کردند.»
هرچند رد این طرح در کمیسیون با اتهاماتی از سوی محمود صادقی، نماینده اصلاح طلب مجلس در زمینه لابی و زد و بند میان شهرداری و نمایندگان روبه رو شد که این اتهام هرگز توسط او به اثبات نرسید. در همین زمینه صدیف بدری این اقدام صادقی را تهمت بی ارزشی خوانده بود که وی می بایست در مجلس از نمایندگان عذرخواهی کند:« آقای صادقی تهمتی را به کمیسیون عمران زدند که اگر گفته ایشان درست است باید مدارک و مستندات خود را به هیات رئیسه ارائه کنند. این قابل قبول نیست که اگر فردی تصمیم یک کمیسیون را خلاف میل خود ببیند با چنین ادبیاتی صحبت کند. آقای صادقی یا باید مدارک ارائه کند یا از این تریبون از نمایندگان عذرخواهی کند، چرا که کمیسیون عمران بدون توجه به حاشیه سازی های جانبی موضوع تحقیق و تفحص را با نگاه کارشناسی بررسی کرد و گزارش خود را ارائه کرد، اما اگر تصمیم کمیسیون به نفع آقای صادقی بود ایشان باز هم این ادبیات را استفاده می کرد؟»
بازی با افکار عمومی با موضوعات حاشیه ای
با وجود آنکه یک سال و نیم قبل تحقیق و تفحص از شهرداری در همین مجلس دهم رد شده بود، بار دیگر نمایندگان اصلاح طلب مجلس سعی کردند یکسال پس از تغییرات مدیریتی شهرداری، طرح را مجدد در دستور کار مجلس قرار دهند. دلایل متعددی برای این امر می توان لیست کرد.
به عقیده اقبال شاکری؛ عضو سابق شورای شهر تهران درباره طرح مجدد این موضوع؛ گفته بود:« ینکه هرازچندگاهی موضوع تحقیق و تفحص از شهرداری تهران مطرح می شود نه تنها کمکی به اصل موضوع نمی کند بلکه تکراری بودن آن بیانگر دادن آدرس غلط و انحراف افکار عمومی از خواسته ها ومطالبات اصلی مردم است.»
وی با عنوان اینکه مطرح کردن موضوعات غیر ضروری راه فرار برای پاسخگویی از انجام مسوولیتهاست عنوان کرده بود:« مطرح کردن موضوع تحقیق و تفحص از شهرداری راه فراری برای پاسخگویی به مطالبات مردمی است. انتظار می رود نمایندگان مجلس از آنچه برای مردم کشور و نمایندگان تهران آنچه برای شهروندان تهرانی داشته اند گزارش کاری ارائه دهند تا مردم با عملکرد نمایندگانشان بیش از پیش آشنا شوند و خود آنها را به قضاوت بگذارند.»
پرویز سروری عضو سابق شورای شهر تهران نیز با اشاره به ادعاهای مالی و اقتصادی شورای پنجم و تلاش برای تصویب طرح تحقیق و تفحص از عملکردهای مالی دوره گذشته گفته بود: «علیرغم آنکه بنده از جزئیات تمام توافقات اطلاعی ندارم، ولی با توجه به ادعاهایی که طی یک سال اخیر نسبت به شهرداری صورت گرفته است، معتقدم این افراد در حال بازی دادن مردم و افکار عمومی هستند. مشکل این افراد، موضوع املاک نیست، بلکه مسئله و مشکل جدی آنها مربوط به اداره شهر است و امروز به این جمع بندی رسیدهاند که دائماً این مسئله را بزرگنمایی کنند و در فضای مجازی و رسانهها منتشر کنند تا سر مردم را با آن گرم کند. این یک بازی سیاسی است و ما هم نباید در این زمین بازی کنیم، چون شاهدیم که هر روز یک ادعا از سوی این افراد مطرح میشود و مجموعه ما را هم گرفتار میکند که به آنها جواب دهیم.»
طرح تحقیق و تفحص از شهرداری تهران حتی با بی میلی از سوی رئیس شورای شهر پنجم و شهردار تهران روبه رو شد. هر چند این افراد تحت فشار رسانه ها و فعالین اصلاح طلب مجبور شدند موضع دوگانه ای اتخاذ کنند با این وجود بر این نکته واقف بودند که ابزارهایی در شورای شهر برای این کار وجود دارد و نیازی به ورود مجلس نیست.
به نظر می رسد هدف اصلاح طلبان برای کشاندن تحقیق و تفحص از شهرداری تهران ملی کردن یک موضوع محلی است تا به این وسیله قادر باشند افکار عمومی را درگیر موضوعی حاشیه ای و انحرافی کنند. مشکلات عدیده در حوزه کلان اجرایی و عملکرد نمایندگان امید مجلس و شورای شهر تهران یکی از عمده دلایلی است باید در طرح موضوعات قدیمی و تکراری مانند تحقیق و تفحص عنوان کرد.
به هر حال اکثریت نمایندگان مجلس با اشراف بر مسائل کلان کشور با طرح سیاسی تحقیق و تفحص از شهرداری تهران مخالفت کردند تا در زمانیکه اولویت حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم است، وقت و زمان مجلس به طرح های سیاسی اختصاص پیدا نکند.