به گزارش مشرق، در شرایطی که شرکتهای اروپایی به دلیل افزایش فشارهای آمریکا در حال ترک ایران هستند، سیاستمداران اروپایی روی تقاضای چین، هند و ترکیه برای خرید نفت از ایران جهت حفظ توافق هستهای حساب باز کردهاند.
بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام در ماه اردیبهشت ایران تهدید کرده در صورت عدم برخورداری از مزایای توافق برنامه هستهای خود را از سرخواهد گرفت. مقامهای ایران به طور مشخص گفتهاند ظرف چند روز غنیسازی اورانیوم را به سطوح قبل از توافق بازخواهند گرداند.
بیشتر بخوانید:
تعهد 1+4 بر تضمین کانالهای پرداخت با ایران و تداوم صادرات نفت
مقامهای اروپایی کماکان به بررسی روشهایی برای مقابله با احیای تحریمها علیه ایران و محافظت از شرکتهایشان در برابر جریمههای آمریکا ادامه میدهند.
اما مقامهای غربی میگویند اقدامات کشورهای اروپایی احتمالاً آثار چندانی نخواهد داشت و تصمیم تهران برای ماندن در توافق بعد از بازگشت دومین بسته تحریمها از 5 نوامبر ممکن است به تمایل بزرگترین مشتریهای غیراروپایی ایران برای ادامه خرید نفت از این کشور وابسته باشد.
کشورهای اروپایی فکر میکنند در صورتی که ایران بتواند تا زمان انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در سال 2020 در برابر فشارهای دولت ترامپ مقاومت کند، ممکن است رأیدهندگان آمریکایی رئیسجمهور جدیدی انتخاب کنند.
برای اکثر کشورهای اروپایی ماندن در بازار 400 میلیارد دلاری ایران به بهای قطع دسترسی به اقتصاد 20 تریلیون دلاری آمریکا و منفک شدن از نظام مالی غرب از لحاظ تجاری معقول به نظر نمیرسد.
مقامهای اروپایی متعقدند بسیاری از تصمیمگیران ایران در حال حاضر نفعی در خروج از توافق هستهای نمیبینند زیرا این کار تنشها با آمریکا را افزایش داده و اروپاییها را مجبور به احیای تحریمهای خود خواهد کرد.
اما آنها میگویند کاهش میزان صادرات نفتی ایران بعد از تحریمهای ماه نوامبر ممکن است به ویژه در فضای ناپایدار کنونی، محاسبات تهران را تغییر دهد.