سرویس اقتصاد مشرق - از ابتدای سال جاری و همزمان با روند افزایشی نرخ ارز در بازار که تاثیرات زیادی بر قیمت کالاها و مایحتاج روزمره مردم گذاشت، مسئولان اجرایی کشور بارها از روشهایی برای تامین مایحتاج مردم سخن گفتند.
از جمله وعدههایی که در این مدت برای ترمیم معیشت و جبران کسری مایحتاج در سفرههای مردم از زبان مسئولان مطرح شد میتوان به توزیع سبد کالا و بستههای معیشتی اشاره کرد که روش و آمارهای مختلفی نیز برای آن اعلام شد.
- روزی گفته شد قرار است اقلام اساسی بین مخاطب اجرای طرح توزیع شود و روز دیگری اعلام شد قرار است به ازای هر عضو خانوار مبلغی در حساب سرپرست خانوار واریز شود تا با آن خرید کنند.
- یک بار گفته شد این بسته قرار است تنها در بین ۱۱ میلیون نفر توزیع شود و مسئولین دیگر، تا ۵۰ میلیون نفر را نیز مخاطب آن اعلام کردند.
- در خصوص نحوه تامین مالی این بستهها نیز ابتدا گفته شد دولت در بودجه پیش بینی کرده، سپس قرار شد از محل ۷۰۰ تومانی مابهالتفاوت نرخ دلار در بودجه و نرخ تامین کالاهای اساسی برداشت شود و در آخر نیز گفته شد قرار است از محل تغییر قیمت خوراک پتروشیمی ها این مبلغ هزینه شود.
اما با این همه آنچه تاکنون مشخص است این که دولتیها و مسئولان اجرایی کشور هنوز هیچ جمعبندی درستی از نحوه و میزان توزیع این سبد معیشتی در میان مردم ندارند و هربار تنها به دادن وعده بسنده میکنند. وعدههایی که از کنار هم قرار دادن آنها میتوان به تناقضاتی پی برد که علاوه بر نمایش ناهماهنگی میان مسئولان، سبب شده تا کنون توزیع این بستهها نیز انجام نشود.
یکی از دلایل مهم در این زمینه را میتوان به غیبت دو وزیر مهم و کلیدی کابینه (وزیر اقتصاد و وزیر رفاه و تامیناجتماعی) دانست که تعلل رئیسجمهور در معرفی این دو مسئول به مجلس موجب فشار بیشتر بر مردم شده است. طبق بررسیها مشخص است که دولت از ۴ شهریور ماه تا کنون یعنی بیش از ۵۰ روز است که وزیر اقتصاد و از ۱۷ مرداد تاکنون و بالغ بر ۶۸ روز است که وزیر رفاه و تامین اجتماعی ندارد.
در ادامه مواردی از وعدههایی که مسئولان درخصوص پرداخت و توزیع سبد کالا و بسته معیشتی برای جبران بخشی از هزینههای تامین مایحتاج بخصوص در شرایط فعلی اقتصادی دادهاند را مرور میکنیم.