به گزارش مشرق، صالح النعامی تحلیلگر عرب در تحلیلی به بررسی دلایل تلاشهای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای کمک به محمد بن سلمان ولیعهد سعودی برای خارج شدن از تنگنا و بحران شدید به سبب ترور جمال خاشقجی و درخواست وی از آمریکا برای حمایت از بن سلمان پرداخت و نوشت تحرک بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و تلاش وی برای نجات محمد بن سلمان ولیعهد سعودی از پیامدهای مسئله ترور جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی که از طریق درخواست وی برای حفظ ثبات رژیم حاکم در ریاض صورت گرفت،سومین سطح از سطوح دخالت هدفمند نخست وزیر رژیم اشغالگر صهیونیستی برای دستیابی به این هدف به شمار می رود.
بیشتر بخوانید:
توافق انگلیس و امریکا برای برکناری محمدبن سلمان
با وجود تنگاتنگ شدن و همسویی گسترده منافع میان رژیم صهیونیستی و رژیم سعودی که بن سلمان سکان دار آن در ریاض است، اما عامل زمان ، عاملی اساسی است که سران رژیم صهیونیستی را به دخالت واداشته است تا با قدرت و با به کارگیری تمام توان و راهکارهای متنوع موجود برای نجات بن سلمان تلاش کنند.
این تحلیلگر عرب در ادامه تحلیل خود آورده است : رژیم اسرائیل از آن میترسد که مشغول شدن رژیم سعودی به رویارویی با پیامدهای مسئله ترور خاشقجی به قدرت ریاض برای فراهم کردن زمینه مناسبی خدشه وارد کند که در موفقیت بسته تحریمهای بزرگ دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در روز دوشنبه سهیم باشد که تلآویو بر نقش ریاض برای تسلیم تهران و وادار کردن آن به بازنگری در توافق هستهای حساب باز کرده است.
بن سلمان در مصاحبه اخیرش با خبرگزاری بلومبرگ و در آستانه انفجار بمب پر سر و صدای خاشقجی گفته بود که با تکیه بر استخراج نفت از میادین مورد اختلاف با کویت عدم تاثیرپذیری بازار جهانی انرژی از کاهش صادرات نفت ایران را تضمین خواهد کرد که این امر رضایت مندی فراوان تصمیمگیرندگان در تل آویو را به همراه داشت.
اما هم اکنون اسرائیل این نکته را میفهمد که قدرت بن سلمان برای وفاداری به این درخواست برای موفقیت تحریمها بینهایت محدود است، به این سبب در تل آویو کسانی هستند که از آن بیم دارند که بن سلمان همکاری با اجرای تحریمهای آمریکا را به آینده اقدامات آمریکا علیه نظام وی(سعودی) مرتبط کند.
از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی در درازمدت از پیامدهای مسئله ترور خاشقجی بر واقعیت و اوضاع داخلی عربستان بسیار نگران است.
النعامی در ادامه خاطر نشان میکند: با وجودی که بهترین سناریو برای رژیم صهیونیستی در واقع انتقال نرم و آرام قدرت از طریق کنارهگیری بن سلمان از قدرت و واگذارکردن آن به شخصی دیگر از خانواده سلطنتی است، اما در حقیقت، تل آویو از دو سناریو بیم دارد.یکی از آن دو، افزایش فشارهای بین المللی بر بن سلمان است که ممکن است وی را مجبور به تغییر سیاستهای خود در تایید غرب و اسرائیل کند که در این صورت در پیچیده تر کردن وضعیت محیطی منطقه ای به شکل گسترده سهیم خواهد بود.
اما سناریوی دیگری که به واقعیت بیشتر نزدیک است و تل آویو به شکل خاص خیلی از آن بیم دارد،این است که پیامدهای ترور خاشقجی منجر به ضربه خوردن ثبات نظام حکومتی در ریاض به شکل گسترده و قوی و حتی فروپاشی آن شود تا آنجا که ممکن است عربستان سعودی را به میدان تهدید مستقیم علیه اسرائیل تبدیل کند.
پیشتر مراکز ارزیابی و راهبردی استراتژیک در تل آویو پیامدهای فاجعه بار علیه امنیت داخلی اسرائیل را که ممکن است در نتیجه برهم خوردن ثبات یا فروپاشی نظام حکومتی سعودی ایجاد شود، بررسی کردند به ویژه به سبب وجود جایگزینهای افراطی برای حکومت و زرادخانههای بزرگی از سلاح های پیشرفته در کنار مساحت نسبتا بزرگ عربستان که ممکن است فرصت های دستیابی به اطلاعات درباره منابع تهدید احتمالی را کاهش دهد.
از سوی دیگر، اسرائیل از ادامه درگیر بودن(جهانیان) به مسئله خاشقجی ناراضی است، زیرا این مسئله به تحول در موازنههای قدرت منطقهای منجر شده به طوری که به طور آشکار منجر به تقویت جایگاه ترکیه و ایران در مقابل تضعیف جایگاه نظام سعودی شده است.
آنچه امور را پیچیدهتر کرده است، این است که مسئله خاشقجی راه را به روی بهبود بیشتر جایگاه رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در برابر رقیب قدرتمندش(سعودی) هموار کرده و برای وی فرصت مناسبی به منظور بهبود روابط با دولت ترامپ ایجاد کرده است، این در حالی است که تل آویو بر تضعیف و پسرفت این روابط خیلی حساب باز کرده بود و این مسئله نخبگان مرتبط با نهادهای حکومتی در تل آویو را بر آن داشت تا به ترکیه حملهور شده و آن را به سوء استفاده از مسئله خاشقجی برای ضربه زدن به نظام بن سلمان و منافع تل آویو و واشنگتن متهم کنند.
در عین حال اسرائیل بیم آن دارد که هرگونه ضربه خوردن به جایگاه رژیم سعودی به ثبات نظام عبدالفتاح السیسی در مصر هم ضربه وارد کند که یکی از پایه های امنیت داخلی تل آویو به شمار میرود که بسیاری از مسئولان در تل آویو آشکارا این مسائل را اعلام میکنند.
در پایان این تحلیل که در پایگاه خبری فلسطینی شهاب منتشر شد،آمده است : اسرائیل میداند که کمک های مادی و سیاسی حکومت سعودی به تضمین ثبات نظام سیسی با وجود نابسامانی اوضاع اقتصادی و امنیتی سرزمین نیل کمک کرده است.