به گزارش مشرق، چند ماهی است، علیرغم اینکه مسئولان تنظیم بازار گوشت قرمز و مرغ در وزارت جهاد کشاورزی مرتب به مردم میگویند که قیمتها بهتر میشود اما روز به روز به قیمتها و البته حجم واردات افزوده میشود.
قیمت گوشت قرمز در بازار تنها طی یکی دو ماه گذشته بیش از ۲۰ هزار تومان در هر کیلو افزایش یافته است، و امروز قیمت گوشت گوسفند به گفته رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی «۸۵ هزار تومان در هر کیلو است».
بیشتر بخوانید:
کاریکاتور/ زیدان در صف گوشت دولتی!
گزارش های میدانی حاکی است که قیمت گوشت گوساله خالص در منطقه ۱۹ تهران و در فروشگاهی که به منصف بودن مشهور است کیلویی ۷۶ هزار تومان عرضه میشود که طی یک هفته گذشته ۶ هزار تومان بیشتر شده است.
در این فروشگاه قیمت گوشت گوساله مخلوط ۷۴ هزار تومان به فروش میرسد و اثری هم از گوشت گوسفندی به دلیل قیمت بالای آن نیست که مردم این منطقه توان خرید با چنین قیمتهایی را ندارند.
*ماجرای تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی
شرکت پشتیبانی امور دام وزارت جهاد کشاورزی مسئول تنظیم بازار قیمت گوشت و مرغ است، سیاست این شرکت برای تنظیم قیمت، واردات گوشت منجمد و گرم و دام زنده از کشورهای مختلف بوده که تاکنون نه تنها تاثیری در قیمت گوشت و مرغ در بازار نداشته بلکه قیمتها افزایش هم یافته است.
در ابتدای تنظیم بازار پس از افزایشهای بیحد و اندازه گوشت قرمز در بازار مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام اعلام کردروزانه ۱۰۰ تن گوشت تازه گوسفندی در تهران در حال عرضه است اما سیستم های نظارتی باید با گران فروشان گوشت برخورد کنند.
ورناصری حتی گفت میزان واردات گوشت به کشور کاهش نیافته و واردات گوشت گوسفندی مانند گذشته در حال انجام است و روزانه حدود ۱۰۰ تن گوشت گرم گوسفندی در تهران در غرفه های سازمان میادین، فروشگاه های زنجیره ای، صنف قصابی و انجمن بسته بندی گوشت در حال عرضه است و به قیمت کیلویی ۳۳ هزار تومان دست مردم میرسد.
وی حتی این را هم گفت که شهروندان می توانند به شبکه توزیع گسترده ای که وجود دارد از جمله غرفه های سازمان میادین، فروشگاه های زنجیره ای، فروشگاه های تحت پوشش انجمن بسته بندی گوشت و غیره مراجعه و محصول مورد نیاز خود را تامین کنند.
پس از آن بود که بسیاری از مردم اعلام کردند که نمیتوانند این گوشتهای ارزانی را که این مسئول اعلام کرده را خریداری کنند، عرضه این گوشتها در مکانهای بسیار محدود و در زمانهای محدود است و هر زمان مراجعه کردند گوشت نبوده است.
*در مکانهای توزیع گوشت تنظیم بازاری چه خبر است؟
خبرنگار ما در یک روز توزیع در ساعت ۱۵:۳۰ در منطقه منیریه و با حضور معاونین دادستان تهران، نماینده وزارت صمت، نماینده تعزیرات حکومتی، نماینده وزارت بهداشت و نماینده وزارت جهاد کشاورزی، گزارشی آماده کرد که کلیدواژههای آن چنین است.
پنهان کردن گوشت جهت مصرف شخصی! - بعضی مراکز بیشتر و بعضی کمتر گوشت دریافت می کنند! بارگیری دیر دلیل کمبود گوشت - دلیل واردات دام گران فروشی، احتکار و قاچاق -از ۱۰۰ درصد درخواست گوشت فقط ۲۵ درصد تخصیص میدهند -جهاد کشاورزی باید آمار میزان پخش گوشت را به ما بدهد -کاهش مراکز توزیع گوشت از ۱۲۰۰ به ۲۵۰ مرکز- افراد واسطه و فرصت طلب خیلی زیاد است-کاهش واردات دلیل کاهش عرضه مشکلات ارزی، بخش خصوصی را دچار مشکل کرده است نمی توانیم زمان و مکان مشخص برای عرضه اعلام کنیم گوشت تنظیم بازار تقریباً میتوان گفت وجود ندارد.
در پایان نماینده دادستان اعلام کرد نکتهای که در بازدیدهای امروز به آن رسیدیم بحث نظام توزیع است که مشکل دارد و فروشگاه هایی که با حجم بسیار مشتری مواجه هستند با کمبود گوشت دست و پنجه نرم می کنند، گوشت تنظیم بازار تقریباً میشود گفت وجود ندارد اما مشکل مردم باید در اسرع وقت حل شود.
* فروشگاهها از آب کره میگیرند / استفاده از گوشت تنظیم بازاری برای جذب مشتری
فروشگاههای زنجیرهای که توزیع این گوشتها را به عهده دارند تنها از این میان برای خودشان بازارگرمی کرده و مشتری جذب میکنند.
مشتری یکی از این فروشگاهها گفت: شب از فروشگاه تماس گرفتند و گفتند برای مشتریان خاص خودمان گوشت تنظیم بازار میدهیم و از من خواستند که اول صبح مراجعه کنم.
این شهروند تهرانی گفت: من رفتم و فکر کردم حداقل ۱۰ کیلوگرم خواهد داد و تنها ۲ کیلو گوشت به قیمت تنظیم بازاری داد.
*دلالی در بازار گوشت
از سوی دیگر دلالی هم مثل همهجای دیگر در این مکانهای توزیع هم وجود دارد.
یک نفر از خریداران گوشت تنظیم بازاری گفت: با وانت ۱۰ نفر میاورند و تو صف میگذارند و در پایان دلال اصلی گوشت را از آنها میگیرد و پول ناچیزی به خاطر صف ایستادن به آنها میدهد.
*واردات همچنان ادامه دارد
حمید ورناصری در جدیدترین اظهار گفته است: برای تامین نیاز بازار گوشت اقدامات زیادی انجام شده از جمله واردات گوشت گوسفندی تازه که به صورت روزانه از استرالیا و آسیای میانه انجام میگیرد و در فروشگاهها عرضه میشود و همچنین عرضه گوشت گوساله منجمد هم در برخی صنوف منتخب و سازمان میادین انجام میگیرد.
وی افزود: برای تکمیل این فرآیند اقدام دیگری نیز انجام شده که انعقاد قرارداد برای واردات دام زنده است و ظرف روزهای آتی با واردات هفتگی ۵۰ هزار راس دام این موضوع محقق می شود. دامهای وارد شده در کشتارگاههای تهران و استانها مختلف کشتار میشوند و به صورت لاشه تازه در تمامی شبکههای توزیع منتخب تهران و شهرستانها عرضه میشوند.
*آیا واردات دوای درد قیمت بازار گوشت است؟
آنطور که رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت: «امسال نسبت به سال گذشته دو برابر ثبت سفارش و واردات انجام شده است، سال گذشته میزان ثبت سفارش گوشت ۱۴۰ هزار تن بود که امسال این رقم به ۲۶۰ هزار تن رسیده است».
بنابراین میبینیم حتی با واردات دو برابر نیاز کشور هم قیمتها کاهش نیافته است.
*ای سلیم آب زسر چشمه بگیر که چو پر شد نتوان بستن جوی
دلایل زیادی برای بالا رفتن قیمت گوشت در کشور وجود دارد از جمله قاچاق است که خود این معلول نابسامانیهای ارزی و ارز چندنرخی در کشور است که قاچاق را برای قاچاقچیان بسیار جذاب کرده است،
رئیس اتحادیه دامداران ایران اعلام کرد: سالانه بیش از ۱ میلیون راس دام زنده به کشورها عربی قاچاق میشود، که داد مسئولان ارشد کشوری را هم درآورده است.
رئیس جمهور اخیراً اعلام کرد که این چه کاری است با ارز ۱,۲۰۰ تومان خوراک دام وارد کشور میکنیم و دام پرورش میدهیم اما به کشورهای دیگر قاچاق میشود و دوباره مجبور میشویم اینبار خوددام را وارد کشور کنیم!
مرتضی رضایی معاون امور دام وزارت جهاد هم به قاچاق دام در سطح گسترده در کشور صحه گذاشت.
*فساد در شبکه گوشت
از سویی برخی معتقدند فساد در شبکه گوشت وجود دارد یعنی اینکه گوشتهایی که از سوی مراجع ذیربط تحت عنوان تنظیم بازار انجام میشود در کانالهای قانونی و رسمی نیست و سر از رستورانها درمیآورد.
همچنین تخصیص ارز نیز به شرکتهای فاقد هویت داده میشود تا سبب شود تا آنطور که انتظار میرود در مسیر واردات صرف نشود.
عوامل دیگری هم در افزایش قیمت گوشت دخیل بوده از جمله اینکه جمعیت دام عشایری و روستایی با توجه به کاهش علوفه و مراتع کشور و همچنین افزایش قیمت وارداتی آن کمتر شده است.
برخی آمارها نشان میدهد در ۶ ماهه اول امسال بیش از ۴۰۰ میلیون دلار به وزن ۸۰ هزار تن گوشت قرمز وارد کشور شده اما در متوازن کردن قیمت بازار تاثیری نداشته است.
حال باید از مسئولان پرسید آیا تنها راهکار کنترل قیمت گوشت واقعاً واردات است؟ آیا نمیتوان با تولید علوفه در داخل و بینیازی از واردات ۷۰ درصدی به خارج و حمایت از تولید کنندگان قیمت را پایین آورد. آیا اصلاح ژنتیک افزایش بهرهوری و حمایت از دامداران نمیتواند منجر به افزایش تولید و کاهش قیمت شود؟ آیا به همان اندازه که ما جیب صادرکنندگان خارجی را پر میکنیم به همان اندازه تولید داخل انجام دهیم تولید ما را افزایش نخواهد داد؟ شاید خیلی از مردم حاضرند قیمت بالا را به محصول داخلی بپردازند اما این پول را به محصولات خارجی هدر ندهند.