به گزارش مشرق، یک رسانه آمریکایی امروز جمعه (۶ اردیبهشت) گزارش داده کشورهای اروپایی در تلاشند راههایی برای مهار برنامه موشکهای بالستیک ایران پیدا کنند.
طبق گزارش روزنامه والاستریتژورنال، اتحادیه اروپا از طریق تدابیری جدید مانند اعمال فشار بر کشورهای غیرعضو جهت کاهش فروش «فناوریهای حساس» به ایران و سختگیرانهتر کردن شرایط صادرات به ایران به دنبال تحقق این هدف است.
بیشتر بخوانید:
تلاش آمریکا برای شکست «اینستکس»
بیخاصیتی اینستکس و شرطگذاری بیمورد اروپاییها
کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ وعده دادهاند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، علیرغم ایستادگیهای لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا تاکنون هیچ گام عملی در جهت حفظ این توافق برنداشتهاند.
بروکسل به علاوه، علیرغم مخالفت با تصمیم آمریکا در زمینه برجام، با سایر ادعاهای واشنگتن علیه ایران در زمینه فعالیتهای موشکی و فعالیتهای منطقهای همسو است.
به نوشته والاستریتژورنال، در ابتدا فرانسه، آلمان و انگلیس همراه با برخی از کشورهای متحد نظیر هلند و دانمارک اتحادیه اروپا به دنبال جلب موافقت اتحادیه اروپا با اعمال تحریمهایی نظیر مصادره اموال و صدور فرامین منع سفر علیه مقامها و موسسات دخیل در توسعه برنامه موشکی ایران بودند.
آمریکا از اعمال تدابیری نظیر موارد فوقالذکر حمایت میکرد، اما اعضای اتحادیه اروپا از بیم آنکه چنین تحریمهایی ممکن است باعث خروج ایران از برجام شود، از آنها صرفنظر کردند. تحریم، نیازمند موافقت تمامی ۲۸ عضو اتحادیه اروپا است.
یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «بریتانیا، فرانسه و آلمان به دنبال آن هستند اتحادیه را متقاعد کنند در هفتهها و ماههای پیش رو اقدامهای دیگری انجام دهند.»
مقامهای جمهوری اسلامی ایران گفتهاند هیچگاه توان دفاعی کشور را به مذاکره نخواهند گذاشت، آن هم در شرایطی که کشورهای غربی در حال تسلیح دشمنان ایران در منطقه هستند.
دیپلماتها به والاستریتژورنال گفتند یکی از تدابیری که اروپاییها به دنبال آن هستند این است که از کشورهای آفریقایی و آسیایی بخواهند صادرات خود به ایران را متوقف کنند و یا مانع انتقال کالاهای حساس به ایران شوند.
دیپلماتها علاوه بر این به دنبال آن هستند از طریق تحکیم همکاری با یک برنامه منع اشاعه آمریکا که در سال ۲۰۰۶ ایجاد شده از انتقال قطعات و فناوریهای موشک به ایران جلوگیری کنند.
مقامهای اروپایی علاوه بر این به دنبال تشدید کنترلهای صادراتی هستند. اتحادیه اروپا فهرستی از کالاهای دارای کاربری دوگانه دارد که روی صادرات آنها نظارت بیشتری اعمال میکند.