سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
قرائت دعای جوشن کبیر به یاد موسوی و کروبی!
کانال تلگرامی امتداد، ارگان حزب اصلاحطلب اتحاد ملت، جمعه شب گذشته و همزمان با لیالی قدر، صوت «دعای جوشن کبیر» را منتشر کرد و در توضیح آن نوشت: «به یاد زندانیان سیاسی، محصورین و همه از خودگذشتگان در راه ایران التماس دعا»!
*وقوع انحراف دیالکتیک (جمع میان فرایند و نفسانیات) در جریانات خاص سیاسی امری مسبوق به سابقه است.
چه اینکه در طول تاریخ و حتی در طول دوران ۴۰ ساله انقلاب اسلامی؛ تجربیات بزرگ و دردناکی در این زمینه وجود دارد.
از نمونه این انحرافات میتوان به برداشتهای گروهک فرقان از قرآن کریم و نظریات حلقه انحرافی درباره ظهور اشاره کرد.
مقولاتی برساخته که یک نمونه دیگر آن را در ماجرای خوانش دعای جوشن کبیر به یاد محصورین فتنه سال ۸۸ شاهد هستیم.
پر واضح است که آقایان موسوی و کروبی مادام که عذرخواهی رسمی نداشته باشند و از عملکرد خود در فتنه سال ۸۸ توبه نکنند؛ در هزار لیلةالقدر دیگر هم امیدی به رفع حصر آنها نیست.
***
حسین مرعشی از نیّت خیر حجاریان در ارائه طرح حضور مشروط در انتخابات میگوید
«حسین مرعشی»، فعال اصلاحطلب و عضو ارشد حزب کارگزاران سازندگی به تازگی در بخشی از یک مصاحبه که سایت اعتمادآنلاین آنرا منتشر کرد، در اشاره به تئوری جدید حجاریان برای حضور مشروط اصلاحطلبان در انتخابات اسفند ۹۸ گفته است: جریان اصلاحات حتماً از شرکت در انتخابات طفره نخواهد رفت.
او میافزاید: دوستانی که میگویند مشروط، به خاطر این است که شرایط را بهبود ببخشند. خیلی برایمان سخت است که ظرفیتهای فراوانی داشته باشیم که به صحنه نیایند یا حذف شوند و ما با لیستهای حداقلی حداکثر مسئولیت را بپذیریم. [۱]
*اینکه حسین مرعشی در مقابل حجاریان موضع معتدلانهتری را اخذ کرده است جای خوشوقتی دارد اما نکته اینجاست که آقای مرعشی درباره ملحقات تئوری مشترک حجاریان و تاجزاده صحبت چندانی نکرده است.
بر همین مبنا، حجاریان و تاجزاده پیش از این چندین مرتبه اشاره کردهاند که در صورت عدم رعایت شروط اصلاحطلبان توسط نظام اسلامی (و تأیید نشدن گزینههای ضد امنیتی اصلاحطلبان در انتخابات)؛ آنها انتخابات را تحریم -و رفتار دشمنانه خود در انتخابات مجلس هفتم و مجلس نهم را تکرار - خواهند کرد.
البته ما نمیدانیم که نظام اسلامی در صورت تکرار رفتار دشمنانه تحریم انتخابات آیا همانند سابق برخورد خواهد کرد یا خیر؟ اما چیزی که انتظار بود در صحبتهای مرعشی بیشتر شنیده شود؛ تقبیح شرطگذاری برای نظام و مذمت تحریم انتخابات بود.
اگرچه مرعشی تأکید کرده است که ما از حضور در انتخابات طفره نمیرویم اما همانطور که اشاره شد؛ اخذ موضع در این زمینه نیاز به گامهای محکمتری نیز دارد.
گفتنیست، اصلاحطلبانی مثل جلاییپور، حجاریان و علی ربیعی صراحتاً در اشاره به سال ۹۸ و ایضا انتخابات پیشِ رو از مقولاتی مثل بیثباتی، رویارویی مردم و نیروهای نظامی و بروز ناآرامیهای فیزیکی سخن گفتهاند.
***
ورود عطریانفر به بازی «روحانی مقصّر نیست»!
«محمد عطریانفر»، فعال اصلاحطلب و از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ در بخشی از یک مصاحبه با شماره شنبه گذشته روزنامه شرق در پاسخ به این سؤال که «علت اصلی کرختی دولت دوم آقای روحانی چیست؟» گفته است:
«مهمترین علت کرختی دولت دوازدهم خارج از اراده آقای روحانی است. برجام یک دستاورد بزرگ بود که متأسفانه با بدعهدی آمریکا آسیب دید و معادلات جهانی علیه ایران به هم خورد.»
او میافزاید: از سوی دیگر نیروهای مخالف دولت و اصلاحطلبان با بدعهدان خارجی همصدا شدند و به دولت لطمه زدند. در چنین شرایطی که اقتصاد کشورها به یکدیگر وابسته هستند و از یکدیگر جدا نیستند، دولت امید داشت تا با برجام بتواند گشایشی ایجاد کند.
*بایستی اشاره کرد که اصلاحطلبان در حالی قصد کارنامهسازی برای دولت اول آقای روحانی را دارند که عملکرد دولت اول و دوم رئیسجمهور روحانی دقیقاً در راستای دیگر و بدون هیچ تغیّری است. با این تفاوت که از آنجا که مصرف آقای روحانی برای اصلاحطلبان تمام شده است دیگر قصد بر دوش کشیدن بار کارنامه او را ندارند.
کما اینکه این شخص آقای عطریانفر بود که در روزگار دولت یازدهم (که آقایان مدعی عملکرد مشعشع آن هستند) از وجود «لشکر بیکاران» سخن میگفت.
و یا هم او بود که در آن روزگاران میگفت روحانی از انتخاب برخی وزرا پشیمان است .[۲]
و ایضا در همان ایّام عملکرد پرافتخار بود که حجاریان اظهار میکرد شکست روحانی شکست ما نیست...
مسئله دیگر نیز مقصّرتراشی از بابت عملکرد ضعیف دولت دوگانهی اعتدال_اصلاحات است.
از این بگذریم که آقایان در بخشی از جبهه اصلاحات و دولت از این میگویند که اختیاری نداشتهاند و به سمت نهادهای کلان نظام اشاره میکنند!
اما اشاره نوبرانه عطریانفر به بدعهدی آمریکا و همصدایی مخالفان دولت با خارج از کشور و همزیستی اقتصاد جهانی به عنوان مقصّران عملکرد بد آقای روحانی نیز یک وجه ناشیانه دیگر از همان مقصّرتراشی سابق است.
در واقع همانطور که مشاهده میشود در تمام این قضایا تنها کسی که مقصّر نیست شخص آقای روحانی، لیدر اصلاحطلبان و خودِ اصلاحطلبان هستند که این شرایط را پدید آوردهاند!
مقولهای که به لحاظ عقلانیت و بایستههای سیاست در هیچ کجای جهان پذیرفته نخواهد شد.
از طرفی آقایان نباید فراموش کنند که نظیر همین حرفها را درباره دولتهای نهم و دهم نیز میتوان بر زبان راند و از این گفت که همه مقصّر بودند الّا احمدینژاد!
حکماً عطریانفر فراموش نکرده است زمانی را که تمام قیام و قعود دولت سابق از سوی اصلاحطلبان نقد میشد و حتی به شخص رئیس جمهور نیز توهین می کردند اما کسی هم عبارت بی در و پیکر "تقصیر احمدینژاد نیست" را مصرف نمیکرد.
***
1_ https://etemadonline.com/content/307021
2_ https://www.farsnews.com/news/13940408000366