به گزارش مشرق، فرانسه که یکی از امضاکنندگان توافق هسته ای با ایران بوده در پی خروج آمریکا از این توافق و بازگرداندن تحریم ها علیه ایران نه تنها اقدامی عملی برای دفاع از منافع ایران در برابر این تحریم ها انجام نداده بلکه در پیروی از تحریم های آمریکا پیش رو بوده است.
بیشتر بخوانید:
پاسخ قاطع رهبر انقلاب به «ترامپ قبل از ترامپ»/ مشت خالی «پلیس خوب» باز شد
شرکت توتال فرانسه که قراردادی را برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی با ایران بسته بود نخستین شرکت اروپایی بود که در پی تحریم های آمریکا ایران را ترک کرد. شرکت های خودروسازی رنو و پژو نیز به رغم این که سهم بزرگی از بازار ایران را داشتند بدون توجه به تعهدات خود همکاری ها با ایران را متوقف کردند.
به علاوه تا پیش از بازگشت تحریم های آمریکا علیه ایران، نفت مهمترین کالای صادراتی ایران به اروپا بود که در پی اقدام آمریکا در بازگرداندن تحریم های نفتی، کشورهای اروپایی از جلمه فرانسه جزو نخستین کشورهایی بودند که به این تحریم ها تن دادند.
آمارهای وزارت دارایی فرانسه نشان می دهد این کشور در پی این تحریم ها و طی یک سال گذشته واردات نفت از ایران را متوقف کرده و برای تامین نیازهای خود واردات نفت از عربستان را به طور قابل توجهی افزایش داده است.
بر اساس این گزارش فرانسه در فاصله ماه های آوریل 2017 تا مارس 2018 بالغ بر 2.2 میلیارد یورو نفت از ایران وارد کرده بود. ایران در این دوره 12 ماهه سومین تامین کننده بزرگ نفت فرانسه بوده است.
اما در دوره 12 ماهه بعد واردات نفت فرانسه از ایران 57 درصد کاهش یافته و به 936 میلیون یورو رسیده است. از سپتامبر 2018 نیز واردات نفت فرانسه از ایران به طور کامل متوقف شده است.
در عوض، واردات نفت فرانسه از عربتسان در ماه های مارس 2018 تا آوریل 2019 بالغ بر 50 درصد رشد داشته و به 3.7 میلیارد یورو رسیده است.
به گفته کارشناسان انرژی، نفت ایران و عربستان بسیار به همه شبیه هستند و می توانند جایگزین هم شوند. فرانسه در این دوره همچنین واردات نفت از روسیه و عراق را افزایش داده است.
در فاصله سال های 2016 تا اوایل سال 2018 خرید نفت فرانسه از ایران به بیش از 2 میلیارد یورو رسیده بود.