کد خبر 954144
تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۰
پرچم ترکیه

دولت ترکیه سعی می‌کند وجهه خود را حفظ کند و نشان دهد که در برابر آمریکا سر خم نمی کند ولی در واقعیت از تحریم ها پیروی می کند اما پیدا کردن یک فروشنده جایگزین برای ایران کار سختی است.

به گزارش مشرق، به نقل از المانیتور، علی رغم اعتراض ترکیه به تصمیم لغو معافیت ها توسط واشنگتن، به نظر می رسد این کشور با تحریم ها همراهی می کند چون واردات از ایران را تقریباً متوقف کرده است. این شرایط مشکل جدیدی برای ترکیه به وجود آورده است: پیدا کردن یک فروشنده جایگزین برای ایران.

مهلت معافیت هایی که دولت ترامپ به هشت کشور برای واردات نفت از ایران داده بود، پایان یافته و تلاش‌های آنکارا برای مذاکره در مورد تمدید معافیت ها شکست خورده است. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا اظهار داشت که صادرات نفت ایران صفر خواهد شد و هیچ معافیتی در کار نخواهد بود.

بیشتر بخوانید:

اولین عکس العمل ترکیه مخالفت با این تصمیم بود. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه گفت: «تحریم ها ناعادلانه هستند و ما از آنها تبعیت نمی کنیم. ما مخالف این اقدامات زورگویانه هستیم».

کاخ سفید اعلام کرد با عربستان و امارات برای جبران کمبود نفت ایران کار می‌کند، ولی این اقدام به مذاق ترکیه خوش نیامد. چاووش اوغلو گفت اجبار کشورها برای خرید نفت از کشوری غیر از ایران فراتر از حد و مرز هاست.

اظهارات دیپلمات ترکیه نشان می‌داد این کشور می خواهد با هر مکانیسمی که شده تحریم ها را دور بزند ولی آمار نشان می‌دهد این نتیجه گیری اشتباه است.

در ۲۰۱۵ پس از برداشته شدن تحریم‌ها علیه ایران به دنبال معاهده برجام، ترکیه واردات از ایران را افزایش داد. وقتی آمریکا دوباره ایران را تحریم کرد، ترکیه وارداتش را کاهش داد. طبق آمار رسمی، در ۲۰۱۵ سهم ایران از کل واردات نفت ترکیه ۱۴.۱۰ درصد بود که در ۲۰۱۶ تا ۱۶.۹ درصد بالا رفت. در دسامبر ۲۰۱۶ ایران با ۲۶.۷۴ درصد کل واردات نفت ترکیه، عرضه کننده برتر نفت به این کشور بود. در جولای ۲۰۱۷ این رقم به ۳۷.۲۶ درصد افزایش یافت.

ولی پس از هشتم ماه می ۲۰۱۸ به دنبال بیرون رفتن آمریکا از معاهده برجام، واردات به تدریج کاهش یافت. واردات نفت ترکیه از ایران در ده ماه اول ۲۰۱۸، ۲۱.۴۸ درصد کل واردات نفت ترکیه بود که در نوامبر پس از اعمال تحریم‌های آمریکا به صفر رسید.

واردات از ایران در دسامبر ۲۰۱۸ تا ۳.۲۶ درصد بالا رفت و در ژانویه ۲۰۱۹ به ۱۲.۳۵ درصد رسید. روند واردات از سال گذشته نشان می‌دهد که ترکیه در واقعیت با تحریم‌ها مخالف نبوده است گرچه در کلام این ادعا را دارد.

در حالی که ترکیه واردات نفت از ایران را کاهش می‌دهد پیداکردن جایگزینی برای آن یک مشکل است. عراق و روسیه جزو مهمترین گزینه ها هستند.

ولی ترکیه با دو مشکل اساسی روبرو است: اول، مناسب ترین نفت برای پالایشگاه تو پراس ترکیه نفت ایران است. نفت سایر منابع به معنی پالایش بیشتر و هزینه بالا تر است. دوم، به خاطر مسائل ژئوپلیتیکی انتقال نفت ایران ارزان تر است.

در ۲۰۱۸ عراق و روسیه دو عرضه کننده برتر ترکیه بودند.چون ارسال نفت از روسیه از طریق دریا صورت می‌گیرد، هزینه انتقال برای ترکیه بالاتر رفته است و چون ایتالیا و یونان هم دیگر از ایران نفت نمی خرند و به روسیه روی آورده اند، هزینه نفتکش‌ها بالاتر هم می رود.

ترکیه از عربستان و امارات هم نفت می خرد ولی این کشورها نمی توانند جایگزین خوبی باشند.

در کل، دولت ترکیه سعی می‌کند وجهه خود را حفظ کند و نشان دهد که در برابر آمریکا سر خم نمی کند ولی در واقعیت از تحریم ها پیروی می کند.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 2
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • IR ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
    11 8
    پس باید منتظر روزهای سخت تر بود.اگر حضرات به حرف اقا گوش کرده بودند و به فکر اقتصاد غیر نفتی بودند امروز به چه کنم گرفتار نبودیم.
  • IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۰
    0 0
    غ ق ا.... ۵تا ...خخخخخخ حقا که تورچیه پرستی و بوزگوردی گری در این سایت بیداد میکند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس