به گزارش مشرق، بسیاری از ناظران بر این باورند با برکناری «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی آمریکا، میتوان انتظار تغییرات در سیاستهای دولت آمریکا را داشت.
بیشتر بخوانید:
نیاز ترامپ به توافق با ایران
بازی تکراری پمپئو علیه ایران
چرا روحانی نباید درباره ترامپ انعطاف نشان دهد؟
در این رابطه، روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» در گزارشی نوشت: حضور بولتون در بالاترین سطح دولت ترامپ عملا مذاکره بین تهران و واشنگتن را ناممکن می ساخت؛ بنابراین، اخراج او از کاخ سفید می تواند تغییر بنیادینی در سیاست خارجی ترامپ در قبال ایران ایجاد کند. تغییر بولتون دو هفته پیش از آغاز نشست مجمع عمومی نیز ممکن است، زمینه را برای دیدار روحانی و ترامپ فراهم کند و در واقع می تواند پیام مثبتی به ایران برای مذاکره تلقی شود.
شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی نیز نوشت: گویا تنش قابل توجهی بین جان بولتون و دونالد ترامپ وجود داشته است. از ابتدا جان بولتون با ترامپ مشکل داشت. بولتون گزینه نامناسبی برای ترامپ بود. بولتون در رابطه با موضوعات نظامی بسیار تندرو و جنگ طلب است. او درباره تغییر نظام در ایران و کره شمالی صحبت کرده و مخالف خروج نیروهای آمریکایی از سوریه بود. ترامپ خواهان خروج نیروها بود.
سایت تحلیلی دفنس وان نیز با انتشار مقاله ای با قلم « توماس وایت» نوشت: اخراج ناگهانی «جان بولتون» از دولت ترامپ اجتناب ناپذیر بود. این مهم هیچ ارتباطی با سبیل های افسانه ای یا حتی برخورد شخصیت واقعی او با رئیس جمهور نداشت. اخراج او مبتنی بر یک اصل مهم در سیاست خارجی بود. ترامپ می خواهد فصل جدیدی بنویسد، فصل میلیتاریسم و حداکثر فشار را ببندد و فصل ساخت توافق و پیگیری جایزه صلح نوبل را بازگشاید. او نشست با سران ایران را می خواهد و می خواهد با طالبان، «کیم جونگ اون» و «ولادیمیر پوتین» در مورد کنترل تسلیحات گفتگو کند.
اما به راستی دلایل اخراج جان بولتون چیست و آیا اخراج وی نشانه ای از تغییر سیاست خارجی امریکاست؟
جهت پاسخ به این سوالات گفتگویی با پروفسور «رابرت اسمیت» استاد روابط بین الملل دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو تنظیم شده که در ادامه میآید.
*دلایل اخراج «جان بولتون» از سمت مشاور امنیت ملی چیست؟
جان بولتون به دلایل شخصیتی و سیاسی از سمت خود برکنار شد. شخصیت بولتون خیلی محترمانه نیست و او تمایل داشت در بیان نظرات خود با همکاران و بر اساس گزارش ها با رئیس جمهور، نسبتاً پرخاشگر باشد.
رئیس جمهور ترامپ دستیاران با شخصیت محترمانه را بیشتر دوست دارد. از لحاظ سیاسی بولتون رویارویی با طالبان و ایران را ترجیح می دهد در حالی که ترامپ به ویژه با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰، می خواهد دیپلماسی را امتحان کرده، حداقل با رئیس جمهور ایران ملاقات نموده و یک فرصت عکس با وی داشته باشد. بنابراین به مشاور امنیت ملی با رویکردی دیپلماتیک نیاز دارد.
*آیا با اخراج «جان بولتون» تغییری در سیاست خارجی امریکا ایجاد می شود؟
پومپئو، وزیر امور خارجه، نظرات مشابه با بولتون دارد اما نظرات وی کمتر ساینده بوده است. بنابراین تغییرات زیادی در عرصه سیاست خارجی شاهد نخواهیم بود. به عنوان مثال، من انتظار ندارم پومپئو برای تسهیل دیدار با رئیس جمهور ایران، لغو تحریم ها علیه تهران را توصیه کند.
*آیا اخراج «جان بولتون» به معنای شکست سیاست نظامیگری ترامپ است؟
ترامپ سیاست خارجی منسجمی ندارد. بنابراین من اخراج جان بولتون از سمت مشاور امنیت ملی را شکست یا پیروزی سیاست خارجی وی توصیف نمی کنم.
روش او جهت اداره امور کشور متغیر است. وی گاهی از سیاست های نظامی و گاهی از دیپلماسی جهت اداره امور کشور و سیاست خارجی استفاده می کند.