اسماعیل کوثری،نماینده سابق مجلس با اشاره به کلیدواژه «رئیس جمهور نظامی» گفت:کاملاً روشن است که با این حربه نمی‌خواهند بچه‌های جنگ و حزب‌اللهی وارد صحنه و مدیریت کشور شوند.

سرویس سیاست مشرق - سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ هم‌زمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون  «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانه‌های داخلی و بررسی رسانه‌های معاند می‌پردازیم.

********

هاشمی:لاریجانی گزینه خوبی است چون از کلمه فتنه استفاده نکرد

«فائزه هاشمی» فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت:«باید به عملکرد، مدیریت، سابقه و رزومه افراد توجه کرد. به صرف تایید صلاحیت شدن یا رای آور بودن یک نفر نباید او را کاندیدا کرد چون اشتباه بزرگ وغیرقابل جبرانی است...من شناختی از آقای پزشکیان ندارم. آقای ظریف مثل آقای روحانی است و اصلاح‌طلب محسوب نمی‌شود. نمی‌دانم چرا اصلاح‌طلبان به دنبال او هستند تا دوباره بگویند کاندیدای ما نبود. آقای ظریف یا سیدحسن خمینی نمی‌توانند روسای‌جمهور موفقی باشند».

هاشمی در ادامه با اشاره به احتمال کاندیداتوری «علی لاریجانی» گفت:«در بین اصولگرایان علی لاریجانی متعادل‌تر،  منطقی‌تر و عاقل‌تر است و کمتر شعار می‌دهد.  آقای لاریجانی در اعتراضات ۸۸ یکبار از کلمه فتنه استفاده نکرد، در میانه قرار گرفت و در دامن اصولگرایان نیفتاد، هر چه آنان گفتند، تکرار نکرد. در شرایط فعلی یک اصولگرای عاقل و فعال بهتر از اصلاح‌طلبی منفعل است و می‌تواند موفق‌تر باشد. یک اصلاح‌طلب منفعل نمی‌تواند کاری انجام بدهد، پس چرا باید به او رای بدهیم؟! رای دادن که یک تابو نیست تا ما بخواهیم آن را حفظ کنیم. رای دادن باید منطق و تاثیری داشته باشد».

«رئیس جمهور نظامی» حربه ای برای از میدان به درکردن بچه های جنگ است

«اسماعیل کوثری»  نماینده سابق مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و کاندیدای انتخابات میاندوره ای مجلس در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم با اشاره به کلیدواژه «رئیس جمهور نظامی» که توسط اصلاح طلبان و رسانه های معاند مطرح می شود، گفت:«کاملاً روشن است که با این حربه نمی‌خواهند بچه‌های جنگ و حزب‌اللهی وارد صحنه و مدیریت کشور شوند. اینها امروز نظامی نیستند و از مجموعه نظامی خودشان جدا شده و کاندیدا شده‌اند. ضمناً هیچ کجای قانون نیامده که افراد با سابقه کار نظامی از کاندیداتوری منع شده باشند».

کوثری در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به این سوال که «گفته شده نامه‌ای از فرماندهان نظامی به یکی از کاندیداها نوشته شده که کاندیدا نشوند؟» گفت:«این موضوع از اساس کذب است و تکذیب هم شد؛ سپاه و نیروهای مسلح به هیچ عنوان وارد چنین دسته‌بندی‌ها نشده و نخواهند شد. من اطلاع دارم که چنین نامه‌ای خطاب به آقای رئیسی نوشته‌نشده است. بله، فرماندهان نظامی اگر جایی احساس خطر کنند برای دفاع از انقلاب ورود می‌کنند مثل نامه‌ای که به آقای خاتمی در دوران اصلاحات نوشته شد. بنده هم آن نامه را امضا کردم تا هشدار لازم به رئیس جمهور وقت داده شود. شان سپاه بالاتر از این حرف‌هاست و اینها شیطنت‌هایی است که کسانی که نمی‌خواهند یک تفکر انقلابی و جهادی در رأس قوه مجریه قرار بگیرد، مطرح می‌کنند».

متکی: شواهد می‌گوید آقای رئیسی به احتمال قوی در انتخابات حاضر می شود

«منوچهر متکی» سخنگوی شورای وحدت در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفت:«در حوزه ریاست‌جمهوری، امکانی که وجود دارد این است که اگر یک کاندیدای مشخص، یعنی آیت الله رئیسی وارد عرصه شود، کار برای همه آسان می‌شود، چرا که نوع نامزدهایی که احتمال حضور در صحنه را دارند، مستقیم یا غیرمستقیم، علنی یا نیمه علنی اعلام کرده‌اند که اگر آقای رئیسی بیاید کمک او خواهیم کرد و خودمان هم کاندیدا نخواهیم شد. بنابراین، این نامزد ظرفیت لازم را دارد، البته این ظرفیت را سال ۹۶ هم از خود نشان داد».

متکی افزود:«شواهد به ما می‌گوید او به احتمال قوی در انتخابات حاضر خواهد شد. من فکر می‌کنم اگر این تعریف جامع از صحنه را داریم، همه باید کمک کنند تا آیت الله رئیسی کاندیدا شود...کسانی که مخالف حضور آقای رئیسی هستند دو دسته‌اند. یک دسته کسانی که نامزد دیگری دارند و بر او اصرار دارند و دسته دوم، کسانی که می‌گویند آقای رئیسی در قوه قضائیه فعالیت خوبی داشته و حیف است که قوه قضائیه را رها و برای قوه مجریه اقدام کند».

وی در ادامه گفت:«پاسخ بنده برای این دسته از دلسوزان این است که قوه قضائیه به «دو سری» پرونده رسیدگی می‌کند، بیست درصد پرونده‌ها مربوط به دعاوی بین‌الناس و هشتاد درصد پرونده‌های کلان که مربوط به اختلاس‌های هزار میلیاردی است در این قوه رسیدگی می‌شود. نکته ظریفی که در این مورد وجود دارد این است که اگر رد این پرونده‌های کلان و مشمئزکننده اقتصادی را بگیرید، می‌بینید که مستقیماً یا با نقطه‌چین به دولت وصل می‌شوند... بنابراین، دولت به نوعی یک پای این قبیل پرونده‌ها است و اگر دولتی پاکدست، تلاشگر، ضد فساد، عدالت‌خواه، با مدیریت، با کفایت، معتقد به درون‌زایی و درون‌نگری، با ایمان و سایر ویژگی‌هایی که مقام معظم رهبری برشمردند شکل بگیرد، جایی برای این پرونده‌ها باقی نمی‌ماند و این نوع از پرونده‌ها در قوه قضائیه افت پیدا خواهد کرد. در مجموع با وجود اینکه شواهد مبنی بر حضور آقای رئیسی است، اما ما هم باید در راستای حضور او تلاش کنیم».

ابطحی: مخالفان نامزدی تاجزاده،مخالفان «مشارکت حداکثری» هستند

«محمدعلی ابطحی» رئیس دفتر رئیس جمهور در دولت اصلاحات در مصاحبه با روزنامه شرق گفت:«اصلاح طلبان از دولت آقای روحانی حمایت کردند و روحانی گرچه اصلاح‌طلب نبود، اما دولتش در افکار عمومی برآمده از حمایت اصلاح‌طلبان شناخته می‌شود...روحانی برای اصلاح‌طلبان بحران‌های زیادی به وجود آورد».

ابطحی در ادامه گفت:«آقای تاجزاده نامزد انتخابات شده است که می‌تواند به مشارکت حداکثری کمک کند، اما عده‌ای با او مخالفت می‌کنند؛ زیرا خواهان مشارکت بالا نیستند.البته مخالفان آقای تاجزاده فقط اصولگرایان نبودند و در همین چند روز اخیر دیدیم که شخصیت‌هایی مانند آقایان عطریانفر و کرباسچی هم با ادبیاتی دیگر با ورود او به انتخابات مخالفت کردند و انگار از درون اصلاحات هم ورود تاجزاده به انتخابات مخالفانی دارد...تاجزاده شخصیت مستقل خود را دارد که فارغ از این مخالفت‌ها می‌تواند به ایجاد یک انتخابات پرشور کمک کند».

کمالی: تصمیم دقیقه نودی اصلاحات بخاطر صحنه گردانی اصولگرایان است

«حسین کمالی» فعال سیاسی اصلاح طلب و نائب رئیس تشکل جبهه اصلاحات(موسوم به ناسا) در مصاحبه با خبرآنلاین گفت:«زمان کم است و همواره برای اصلاح طلبان این زمان کم بوده و در عین حال تصمیم خودشان را در آخرین لحظات گرفته اند دلیلش هم این است که صحنه گردانی و مدیریت صحنه با محافظه کاران و اصولگرایان است و آنها هستند که صحنه انتخابات را اداره می کنند. به بیانی دیگر آنها تکلیف خودشان را در انتخابات می دانند که چگونه می خواهند صحنه انتخابات را تنظیم کنند اما برای اصلاح طلبان صحنه همیشه گنگ و مبهم است تا زمانی که به روزهای انتخابات نزدیک شوند».

کمالی در ادامه گفت:«درباره  معرفی کاندیدای دقیقه نودی هم چاره ای نداریم چون این شرایطی است که رقیب به اصلاح طلبان تحمیل می کند».

وی افزود:«شورای نگهبان در واقع از چارچوب های قانون اساسی خارج شده است و به بیانی وارد امر گزینش شده و در حال گزینش است. از این رو این گزینش مسئله ای نیست که مورد پذیرش باشد».

خرازی: جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری بود اما فقط یک دفتر داشت

پایگاه خبری جماران در مطلبی به نقل از «صادق خرازی» دیپلمات سابق و فعال سیاسی اصلاح طلب نوشت:« آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری بود اما فقط یک دفتر داشت. در دور دوم آمد و با مردانگی موتور مردم را در آن فضای تلخ روشن کرد. همه می دانند خود روحانی هم می داند اما زمانی که انتخابات تمام شد یادشان رفت. غرور و تکبر خودش را نشان می دهد و من معتقدم ما چوب غرور و تکبر برخی آقایان را می خوریم. خیلی بهتر از این می توانستند عمل کنند و نکردند ما در اصلاحات می توانستیم نقد کنیم و نقدمان از روز اول با نظارت جدی دنبال شود اما نکردیم».

خرازی در ادامه گفت:«همه کسانی که در انتخابات شرکت می کنند باید شفاف منابع مالی خودشان را اعلام کنند. خبر دارم برخی ده ها و صدها میلیارد تومان پول برای تبلیغات انتخابات گذاشته اند».

همچنین محمد نمازی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی نیز در گفت وگویی تاکید کرد که در صورت ابراز تمایل اسحاق جهانگیری برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری، جوانب مختلف این مسئله در حزب مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

مکانیسم نهاد اصلاحات برای کاندیداها تاثیری در ثبت نام عارف نخواهد گذاشت

محمدرضا عارف معاون اول رئیس دولت اصلاحات  و  رئیس فراکسیون امید مجلس دهم برای حضور در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام می‌کند. 

یکی از چهره های نزدیک به عارف در گفت وگو با تسنیم با تایید این خبر گفت: وی احتمالا در یکی از روزهای ۲۱ یا ۲۲ اردیبهشت ماه با حضور در وزارت کشور در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام می کند. 

به گفته این چهره نزدیک به عارف، وی با شعار انتخاباتی «عدالت و مسئولیت» وارد عرصه رقابت‌ها می‌شود و «رنگ سفید » را نیز به عنوان نماد انتخاباتی خود برگزیده است.

این چهره نزدیک به عارف همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به مکانیسم ۴ مرحله نهاد اجماع ساز برای اعلام کاندیداهای نهایی اصلاح طلبان، آیا عارف فعالیت خود را در چارچوب این مکانیسم تعریف می کند؟، تصریح کرد: ما پیگیر مکانیسم مصوب در نهاد اجماع ساز هستیم ولی در عین حال خود را محدود به این مکانیسم نخواهیم کرد چون معتقدیم که برخی از این پروسه های باید بعد از بررسی صلاحیت ها توسط شورای نگهبان صورت گیرد. 

وی تاکید کرد: آقای عارف به هر حال در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام خواهد کرد و چگونگی مکانیسم نهاد اجماع ساز در ارتباط با کاندیداها تاثیری در ثبت نام آقای عارف نخواهد گذاشت. به عبارت دیگر آقای عارف خود را محدود به مکانیسم نهاد اجماع ساز نمی کند.

لازم به ذکر است که حزب اتحاد ملت نیز گزینه های مورد حمایت خود برای انتخابات ریاست جمهوری را نهایی کرده و اسامی مصطفی تاجزاده، اسحاق جهانگیری، محمدجواد ظریف، محمد صدر و شهیندخت ملاوردی را به عنوان گزینه های اجماعی حزب به نهاد اجماع ساز اصلاح طلبان معرفی کرده و چهره هایی چون مسعود پزشکیان و محمدرضا عارف جایگاهی در میان گزینه های اجماعی اتحاد ملت ندارند.

برچسب‌ها