به گزارش مشرق، همزمان با تشدید تنش ترکیه با یونان و مشکلات آنکارا در توافق با ایالات متحده بابت دریافت جنگندههای جدید، ترکیه در حالی ممکن است برای نوسازی ناوگان جنگندههای خود به روسیه یا انگلیس متوسل شود که نیروی هوایی یونان نیز در حال ارتقا ناوگان جنگندههای «اف-۱۶واپیر» خود است.
وبگاه «ارو تایم» در مطلبی نوشت، سفارش بیش از ۱۰۰ جنگنده رادارگریز «اف-۳۵» پس از ایجاد تنش بین واشنگتن و آنکارا لغو شد زیرا ترکیه تصمیم گرفت سامانههای موشکی «اس-۴۰۰» ساخت روسیه را خریداری کند.
*نوسازی اف-۱۶ و فانتوم
از آن زمان، نیروی هوایی ترکیه به جایگزینی برای نوسازی ناوگان جنگنده قدیمی خود متشکل از انواع جنگندههای «اف-۱۶» و «اف-۴ فانتوم» نیاز داشت. در همین راستا ترکیه در اکتبر ۲۰۲۱ درخواستی را به ایالات متحده ارسال کرد تا ۴۰ فروند جنگنده اف-۱۶ بلاک و ۸۰ کیت نوسازی این جنگنده را خریداری کند، اما نگرانیها در میان قانونگذاران آمریکایی وجود دارد و به نظر میرسد که این مذاکرات متوقف شده است.
این وبگاه نوشت، به نظر مذاکرات ترکیه با واشنگتن به نتیجه نرسیده و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه بار دیگر چشم انتظار خرید جنگنده از تامین کنندگان جایگزین است. اردوغان به تازگی به مطبوعات ترکیهای گفت: «ایالات تنها فروشنده جنگنده نیست و انگلیس، فرانسه و روسیه نیز جنگنده میفروشند. امکان دستیابی به جنگندهدر جاهای دیگر وجود دارد و برخی برای ما پیام ارسال میکنند.»
*روسیه و انگلیس گزینههای محتملتر
این وبگاه به گزینههای موجود برای ترکیه در ای مسیر اشاره کرد و نوشت، سفارش جنگنده «رافال» فرانسوی بعید به نظر میرسد. از زمان افزایش تنشهای یونان با ترکیه فرانسه بارها حمایت خود را از یونان اعلام کرده است. از سویی دیگر در ژانویه ۲۰۲۱، نیروی هوایی یونان سفارش ۱۲ فروند جنگنده «رافال» دست دوم نیروی هوایی فرانسه و شش فروند جدید و همچنین مجموعهای از تسلیحات شامل موشکهای ضد کشتی «اگزوسه» موشک های کروز «اسکالپ» را صادر کرد.
* انتخاب یوروفایتر یا سوخو-۳۵
گزینه دیگر، انگلیس ممکن است شریک واقع بینانهتری باشد. در مارس ۲۰۲۲، یک دیپلمات ترکیهای به وبگاه «دیفنس نیوز» گفت که سفارش احتمالی ۸۰ فروند «تایفون یوروفایتر» به عنوان یک راه حل تا زمانی که جنگنده نسل پنجم «تی اف ایکس» ترکیه وارد خدمت شود، در نظر گرفته شده است.
در این بین روسیه نیز وجود دارد. این کشور به دنبال حذف ترکیه از برنامه اف-۳۵ به کمک ترکیه شتافت و «سرگئی چمزوف» رئیس روستک، گفت: «اگر همکاران ترکیه ای ما ابراز تمایل کنند، ما آماده فروش سوخو-۳۵ هستیم.»
سوخو-۳۵
از آن زمان، شایعاتی مبنی بر سفارش جنگندههای سوخو-۳۵ روسی یا حتی نسل پنجم سوخو-۵۷ منتشر شد که هر بار توسط وزارت دفاع ترکیه تکذیب شد.
این در حالی است که نیروی هوایی یونان در گامی رو به جلو و در تقابل با ترکیه قصد دارد شمار قابل توجهی جنگنده نسل پنجم «اف-۳۵ لایتنینگ» از آمریکا خریداری کند.
چندی قبل «کریاکوس میتسوتاکیس» نخست وزیر یونان هنگام سخنرانی در نشست سران ناتو در «مادرید»
گفت که یونان نامه درخواستی برای خرید جنگنده نسل پنجم «اف-۳۵ لایتنینگ» ساخت شرکت «لاکهید مارتین» را به آمریکا ارسال کرده است. به گفته میتسوتاکیس، یونان قصد دارد ۲۰ جنگنده اف-۳۵ خریداری کند و ۲۰ فروند دیگر نیز به عنوان گزینه دیگر در نظر گرفته میشود. انتظار میرود که این جنگندهها سال ۲۰۲۷ به دست نیروی هوایی یونان برسند.
یونان در سالهای اخیر به شدت در حال نوین سازی نیروی هوایی خود بوده است و به شرکت فرانسوی «رافال» از فرانسه سفارش داده است تا ناوگان «میراژ-۲۰۰۰» خود را بروزرسانی کند. این کشور قصد دارد ناوگان جنگندههای اف-۱۶ خود را نیز بروز رسانی کند.
نیروی هوایی ترکیه البته ماموریتهای بیسار بیشتری بر فراز دریای اژه داشته و همواره یک تهدید بریا یونان محسوب میشود. هرچند که در هفتههای اخیر سامانههای راداری موشکهای اس-۳۰۰ یونان بر جنگندههای اف-۱۶ ترکیه قفل کردند که باعت تشدید تنش در روابط بین دو کشور شد.
در تحولی دیگر، رسانههای یونانی روز دوشنبه گزارش کردند که دو فروند «اف-۱۶ وایپر» ارتقا یافته یونان امروز دوشنبه وارد شهر «تانگرا» در یونان شدند. روزنامه «پروثیما» نوشت که مهمترین عامل فنی ارتقاء یافته این نوع جنگنده نصب رادارهای جدید است. جنگنده اف-۱۶ ارتقا یافته دارای یک پردازنده قدرتمندتر و نمایشگرهای بزرگتر است.
به نوشته این روزنامه، ویژگیها و تسلیحات اف-۱۶ وایپر به یونان برتری بسیاری نسبت به ترکیه میدهد زیرا نیروی هوایی یونان پیشرفتهترین جنگندههای اف-۱۶ جهان را در اختیار خواهد داشت.