به گزارش مشرق، صنعت نظامی در ایران برای اولین بار در سال ۱۳۰۴ ه. ش با تولید تفنگ برنو فعالیت خود را آغاز نمود. پس از آن در سال ۱۳۲۰ ه. ش صنایع نظامی تحت عنوان اداره تسلیحات تاسیس شد و در حدود ۶ سال بعد کارخانجات مسلسل سازی تحت عنوان اداره مرکزی تسلیحات راه اندازی گردید.
با شروع تحولات جدید صنعتی از حدود سال ۱۳۴۰؛ ساختار اداری صنایع تسلیحاتی نیز دگرگون شد و به سازمان صنایع نظامی تغییر نام داد و پس از آن خرید برخی تکنولوژیهای روز آغاز گردید که در این میان میتوان به خرید تکنولوژی ساخت فشنگهای خانواده ۷/۶۲؛ تفنگ ژ۳؛ تیربار ژ۳ و خطوط تولید باروت و مواد منفجره اشاره کرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و بدنبال تحمیل جنگ ۸ ساله به نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که با تحریم گسترده کشورهای غربی و شرقی مواجه شدند با بهره گیری از امکانات موجود و توان نیروهای خلاق و متخصص کشور توانستند ضمن تامین نیازمندیهای اساسی میدان نبرد، ساختار مستحکم و برجستهای را در صنعت دفاعی کشور ایجاد نمایند.
در ادامه این روند و پس از پایان جنگ تحمیلی به منظور انسجام بیشتر و بهره گیری گسترده از مجموعه توانمندیهای صنعتی، فنی و تولیدی نیروهای مسلح برای بازسازی یگانهای زمینی، دریایی، هوایی و موشکی، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در سال ۱۳۶۸ با تصویب مجلس شورای اسلامی از ادغام دو وزارت دفاع و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل) این روز نقطه عطفی در تاریخ وزارت دفاع شد که به همین دلیل با پیشنهاد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و موافقت فرمانده معظم کل قوا و تصویب شورای فرهنگی عمومی کشور به عنوان روز صنعت دفاعی نامگذاری و در تقویم رسمی کشور ثبت گردید (و وظیفه طراحی، ساخت، تولید و خرید نیازمندیهای نیروهای مسلح را بر عهده گرفت.
با شکل گیری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، بنیه سخت افزاری و نرم افزاری صنایع دفاعی بصورت قابل توجهی افزایش یافت و رشد و توسعه صنعتی در صنایع دفاع در زمینه تولید محصولات دفاعی اعم از، تسلیحات و تجهیزات زرهی، دریایی، شیمیایی، موشکی، خودرویی، هوایی و الکترونیک رونق فرایندهای یافت. این روند در بخش خدماتی و تعمیرات وسایل و ادوات نظامی نیز به دلیل بهره برداری نیروهای مسلح جمهوری اسلامی از سلاحهای غربی و شرقی و ایجاد قابلیت تعمیر و نگهداری و بازسازی این سلاحها با توجه به تجربیات گرانبهای هشت سال دفاع مقدس، با ارتقاء قابل ملاحظه سطوح کیفی و کمی فعالیتها متناسب با استانداردهای جهانی در بخشهای مختلف صنعتی و خدماتی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح از طریق طراحی، ساخت، تولید، تعمیر، نگهداری و بازسازی و نوسازی پیچیدهترین تجهیزات هوایی، دریایی، زرهی، موشکی و الکترونیکی ادامه یافت.
تولید محصولات متنوع غیر نظامی از جمله هواپیمای مسافربری، شناور و سازههای دریایی، رایانه، خودروهای سبک و سنگین، انواع تجهیزات دیجیتالی، مواد و محصولات شیمیایی، ماشین آلات و قطعات صنعتی، مواد اولیه فلزی، قطعات خودرو، ابزار برش، انواع باتری استارتر و… در راستای دو منظوره سازی صنایع دفاعی جهت استفاده از حداکثر توان و ظرفیت و حضور در بازارهای مصرف داخلی و بین المللی و توسعه صادرات و کمک به پیشرفت و توسعه ملی نیز از دیگر برنامههای جاری وزارت دفاع است.
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در حال حاضر دارای ۹ سازمان عمده تحقیقاتی، صنعتی، تولیدی و خدماتی است که طراحی، ساخت و تامین انواع سلاحها، مهمات، تجهیزات و ملزومات و همچنین خدمات مورد نیاز نیروهای مسلح را بر عهده دارند. محصولات و خدمات تولیدی از سوی سازمانهای وابسته به وزارت دفاع ضمن تامین نیازمندیهای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، به بیش از ۴۳ کشور جهان در آسیا، اروپا و آفریقا صادر میشود.
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در پرتو این دستاوردهای بزرگ است که طیف وسیعی را در حوزههای زمینی، هوایی، هوافضا، دریایی، موشکی، الکترونیک و اپتیک و خدمات مهندسی و پدافند غیر عامل، خدمات جغرافیایی و نقشه برداری، انرژیهای نو، خدمات رفاهی و… تشکیل میدهد و به جایگاه شایسته خود دست یافته و حتی در برخی زمین های دانش و فن آوری تولید و به کارگیری محصولات پیشرفته دفاعی به ویژه در عرصه هوا فضا، مرزهای منطقه را پشت سرگذاشته و در جمع اندک کشورهای دارنده این فناوریها در جهان قرار گرفته است.
وزیر کنونی دفاع سرتیپ محمدرضا قرایی آشتیانی و جانشین وی، سرتیپ پاسدار سید مهدی فرحی است.
سازمانهای وابسته:
سازمان حفاظت اطلاعات ودجا) ساحفاودجا (سازمان عقیدتی سیاسی ودجا مرکز مقاومت بسیج ودجا بنیاد تعاون ودجا سازمان صنایع دفاع) ساصد (سازمان صنایع دریایی دانشگاه صنعتی مالک اشتر سازمان صنایع هوافضا سازمان صنایع هوایی ایران صنایع الکترونیک ایران) صاایران (انستیتو صاایران سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی) سپند (سازمان تعاونی مصرف کادر نیروهای مسلح) اتکا (سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح) ساتا (شرکت سرمایهگذاری غدیر گروه گسترش نفت و گاز پارسیان مؤسسه اعتباری کوثر) ادغام شده در بانک سپه (سازمان توسعه منابع انرژی) توان مؤسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاعی شرکت سمتا - بیمارستان چمران
آدرس وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح: منطقه ۱، محله فرمانیه، میدان نوبنیاد، خیابان لنگری
تلفن وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح: ۰۲۱-۲۶۱۲۷۰۲۴