به گزارش مشرق، وظیفه سازمان جنگلها و مراتع کشور، نقشهبرداری از جنگلها، تفکیک جنگلهای خصوصی از دولتی، تعیین جنگلهای بکر و صنعتی از جنگلهای مخروبه و بوتهزار بود.
در اسفند ۱۳۰۲ با تصویب هیأت وزیران نظامنامه جنگلبانهای ایران تنظیم شد. همزمان با استقرار هیأت جنگل در مازندران یک کارشناس آلمانی به نام فندم هاگن به عنوان متخصص جنگل برای مدت ۶ سال استخدام شد. تشکیلات جنگلبانی در سال ۱۳۰۳ مرکب از تشکیلات مرکزی، تشکیلات مازندران و گرگان و تشکیلات گیلان بود.
در سال ۱۳۱۹ اداره جنگلبانی تشکیل و سرانجام در سال ۱۳۱۷، دایره جنگل در اداره کل فلاحت تأسیس شد.
در نیمه دوم سال ۱۳۲۰ اداره کل کشاورزی به وزارت کشاورزی و در سال ۱۳۲۱ اداره جنگلبانی به اداره کل جنگلها تبدیل شد و در هر یک از مناطق شمال (گیلان - شهسوار - مازندران - گرگان) سازمان منطقهای جنگلبانی که تحت نظر رؤسای ادارات کشاورزی انجام وظیفه مینمودند تشکیل شد و در بخشها نیز شعب جنگلبانی تشکیل گردید که مستقیما زیر نظر رئیس جنگلبانی فعالیت میکردند.
در سال ۱۳۳۸ قانون جنگلها و مراتع مشتمل بر ۲۸ ماده و ۲۲ تبصره به تصویب رسید و آئیننامه آن در ۳/۱۰/۱۳۳۹ به تصویب هیأت وزیران رسید.
در سال ۱۳۳۸ پس از تصویب قانون جنگلها و مراتع کشور، به موجب تصویبنامه شماره ۲۸۵۰۰ مورخ ۲۱/۱۱/۱۳۳۸ بنگاه جنگلها به سازمان جنگلبانی ایران که در قانون مزبور پیشبینی شده بود مبدل گشت و سازمان جدید با اختیاراتی که در قانون فوق پیشبینی شده بود شروع بکار کرد.
پس از تصویب قانون تاًسیس وزارت منابع طبیعی در سال ۱۳۴۶، تشکیلات وزارت مزبور در اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ به تصویب رسید.
به موجب ماده ۲ قانون تشکیل وزارت منابع طبیعی، سازمان جنگلبانی و موسسات تابعه آن با دارائی و بودجه و کارکنان مربوط به وزارت منابع طبیعی منتقل گردید و شرکت سهامی شیلات ایران و همچنین شرکت بهرهبرداری و صنایع چوب گیلان به این وزارت وابسته شدند.
همچنین برابر ماده ۵ قانون تشکیل وزارت منابع طبیعی به دولت اجازه داده شد سازمانهای دیگری را که در سایر تشکیلات دولت وجود دارد و وظایف آنها با وظایف وزارت منابع طبیعی مربوط میشود پس از تصویب کمیسیونهای استخدام و دارائی مجلسین با بودجه و دارائی و کارکنان به وزارت منابع طبیعی واگذار نماید.
سپس مؤسسه تحقیقات منابع طبیعی، به منظور تحقیق و مطالعه و تمرکز کلیه تحقیقات مربوط به منابعطبیعی در سال ۱۳۴۸ و صندوق عمران مراتع برای کمک به عمران و اصلاح مراتع و تهیه و تدارک و توزیع علوفه برای تأمین خوراک دام و فراهم آوردن موجبات تلفیق زراعت و دامپروری و تسهیل اسکان تدریجی عشایر و تأمین تسهیلات لازم برای اجرای طرحهای مرتعداری وابسته به وزارت منابع طبیعی در سال ۱۳۴۹ تشکیل شد.
وزارت منابع طبیعی در اجرای قانون جدید تشکیلات و تعیین وظایف سازمانهای وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی مصوب ۱۲/۱۱/۱۳۵۰ منحل گردید و سازمان جنگلها و مراتع کشور به صورت یک سازمان مستقل که رئیس آن تحت معاونت وزارت کشاورزی و منابع طبیعی قرار داشت تشکیل شد.
در سال ۱۳۶۶ عنوان سرجنگلداری کل در استانها به اداره کل منابع طبیعی تغییر یافت. همچنین اولین شماره مجله جنگل و مرتع در سال ۱۳۶۷ توسط سازمان انتشار یافت.
بر اساس ماده واحده قانون تفکیک وظایف وزارتخانههای کشاورزی و جهاد سازندگی کلیه امور مربوط به حفظ، احیاء، گسترش و بهرهبرداری از منابع طبیعی (جنگل، مرتع، شیلات و آبخیزداری)، کلیه امور دام و طیور و عمران روستایی، بهسازی، صنایع روستائی و آبرسانی روستاها بر عهده جهاد سازندگی قرار گرفته و بر اساس تبصره ۱ ماده واحده مذکور، موسسات و شرکتهای تابعه و وابسته نیز بر اساس تفکیک وظایف فوق وابسته و تابع وزارتخانههای مزبور شدند.
بدین ترتیب سازمان جنگلها و مراتع در زیر مجموعه وزارت جهاد سازندگی قرار گرفت. این سازمان دارای شخصیت حقوقی و ذیحسابی مستقل و رئیس سازمان سمت معاونت وزارت جهاد سازندگی را دارا بود.
در سال ۱۳۷۹ وزارتخانههای جهاد سازندگی و کشاورزی ادغام و وزارت جهاد کشاورزی را تشکیل دادند. بدین ترتیب رییس سازمان جنگلها و مراتع کشور سمت معاون وزیر جهاد کشاورزی را عهدهدار شد.
آدرس سازمان جنگلها و مراتع کشور:
بزرگراه ارتش، بعد از مینی سیتی
شماره تماس سازمان جنگلها و مراتع کشور:
۲۲۴۴۶۵۴۰