سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز شنبه ۱۶ دی ماه در حالی چاپ و منتشر شد که تیترهایی درباره روند کلی بررسی صلاحیتها، گزارشهای از واکنشها به انفجار تروریستی کرمان و خاکسپاری شهدای حادثه، شتاب تغییر اقلیم و آخرین وضعیت رئیس اتاق بازرگانی در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
بالاخره پس از ۵۰ روز، انتظار نامزدهای انتخابات مجلس دوازدهم به سر آمد و عصر پنجشنبه فهرست نامزدهای تأییدصلاحیتشده از سوی هیئتهای نظارت به وزارت کشور ارسال شد. فهرستی که از همان ساعات اولیه پنجشنبهشب، به صورت جستهوگریخته از نامزدهای تأیید یا ردصلاحیتشده در رسانهها منتشر شد. به گفته سخنگوی شورای نگهبان، ۲۷۵ نفر از نمایندگان مجلس فعلی در انتخابات پیشرو ثبتنام کردهاند، اما در مرحله بررسی هیئتهای نظارت ۲۶ نفر از آنها تأیید صلاحیت نشدند و نامزدهای معترض از روز یکشنبه به مدت سه روز حق اعتراض دارند تا شورای نگهبان صلاحیت آنها را بررسی کند.
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان « پایان تورنمنت صلاحیتها» نوشته است:
روز گذشته خبر تأیید صلاحیت چهرههایی مثل علی مطهری، مسعود پزشکیان، محمدباقر نوبخت و غلامرضا تاجگردون که در مجلس یازدهم پس از کسب رأی لازم وارد مجلس شد اما در مرحله بررسی اعتبارنامه او را رد کردند، اعلام شد. موضوعی که واکنش تند و اتهامات مالک شریعتینیاسری، نماینده تهران در مجلس یازدهم را نسبت به تاجگردون به همراه داشت.
روزنامه اعتماد اما بر خلاف روزنامه شرق معتقد است که هنوز به اندازه کافی اصلاحطلب برای انتخابات تائید صلاحیت نشدهاند؛ این ادعا در حالی مطرح شده که ۵۲ درصد کل نامزدها از فیلتر شورای نگهبان عبور کرده و تنها افرادی که در قوه قضائیه پرونده دارند از ادامه رقابت باز ماندهاند، این روزنامه نوشته است:
در این مرحله هرچند برخی اسامی عدم احراز شده مانند مسعود پزشکیان، علی مطهری، محمدباقر نوبخت، اسماعیل دوستی و رئوف قادری هم در لیست احراز صلاحیتشدگان قرار دارد، اما بررسی ماهوی کلیت موضوع بررسی صلاحیتها مشخص میکند که همچنان محدودیتهای فراوانی پیش روی گروههای اصلاحطلب و میانهرو برای بستن لیست انتخاباتی وجود دارد.
بر اساس دادههای آماری بیش از ۲۱ هزار نفر واجد شرایط بودند که ثبت نام کرده بودند. از این تعداد بیش از ۱۱ هزار نفر تایید صلاحیت شدند و مورد تایید هیات نظارت استان و هیات مرکزی قرار گرفتند؛ یعنی بیش از ۵۲ درصد مورد تایید قرار گرفت. این عدد دو برابر دوره گذشته است. به ازای هر کرسی حدود ۳۸ نفر میتوانند باهم رقابت کنند. بیش از ۱۱ هزار نفر یعنی بیش از ۵۲ درصد تایید صلاحیت شدند. حدود ۳۸ درصد صلاحیتها مورد تایید قرار نگرفت. البته این به معنی اتمام کار نیست و آنان می توانند شکایت کنند تا اعضای شورای نگهبان دقیق تر بررسی کنند.
با وجود آنکه اصلاحطلبان دربست در اختیار روحانی بوده و حتی نامزد خود را به سود او حذف کردند اما حالا میگویند رفیق همیشگی روحانی نخواهند ماند! روزنامه آرمانملی نوشته است:
از سوی دیگر رقبای جریان اصلاحات سعی در یکی کردن این جریان با جریان حسن روحانی دارند. در انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ بهدلیل ردصلاحیت کاندیداهای جریان اصلاحات، این جریان تصمیم به حمایت از روحانی گرفتند و اکنون هم رابطه خوبی با رئیس دولتهای یازدهم و دوازدهم دارند که به معنای همراهی انتخاباتی در مجلس دوازدهم نیست.
مواجهه عجیب با تروریستها
چهارمین سالگرد شهادت سردار سلیمانی، روز حادثهای خونبار در کرمان بود. دو انفجار در مسیر شرکتگنندگان در مراسم، تعداد زیادی شهید و مجروح بر جای گذاشت. آمار شهدا ابتدا ۱۰۳ نفر اعلام شد اما با بررسیهای دقیقتر، به ۹۰ نفر رسیده است. این حمله از لحاظ میزان تلفات، یکی از بزرگترین حملات تروریستی تاریخ پس از انقلاب در ایران است.
با این وجود روزنامه رادیکال هممیهن در سرمقاله خود ادعایی عجیب را مطرح کرده و نوشته است:
تا پیش از دستیابی به شواهد قطعی که معلوم کند مسئول اقدام کیست، طبعاً فقط میتوان گمانهزنی کرد براساس شواهد و قرائن در این مورد نیز تا پیش از پذیرفتن مسئولیت از سوی داعش، قویترین گمانهها نیز آنان را متهم اصلی میدانستند. البته در این مرحله میتوان حدس و گمانهایی در جهت متهم کردن دیگران نیز داشت ولی مسئله این است که این گمانهزنیها نباید مندرآوردی و تخیلی باشد. در سطح بعدی باید نسبت به کوتاهیهای رسمی یا سیاستهایی پرداخت که در بروز چنین اتفاقاتی نباید نادیده گرفته شود.
دیگر چه اتفاقی باید بیافتد تا اینکه عدهای متوجه شوند و به خودشان بیایند که وارد یک «یک جنگ تمام عیار» شدهایم و دشمن مردم را نشانه گرفتهاند و از طرف دیگر برخی با انتشار شایعات، شبهات و تردید سلامت روان جامعه را هدف گرفتند. البته شاید لازم باشد این جریان شبهساز نگاهی به پس ماجرای سوریه داشته باشد و به این سوال پاسخ دهند که کار خودشونه تو سوریه چه کرد؟ در آن زمان تروریستها در سوریه ترور میکردند، رسانهها میگفتند کار خود اسد است، شهرها سقوط میکردند، باز هم میگفتند کار خود اسد است، وقتی مردم فهمیدند چه بلایی سرشون آمده که در بازار بردهفروشها قیمت خوردند!