سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز دوشنبه ۲۲ آبان ماه در حالی چاپ و منتشر شد که حملات وحشیانه صهیونیستها در غزه، چانه زنی بر سر دستمزدهای کارگری و حواشی ثبتنام حسن روحانی در انتخابات مجلس خبرگان در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
انتشار برخی اخبار درباره بررسی تأیید صلاحیت نامزدهای مجلس قابلتوجه است؛ اخباری که اغلب حاکی از این بود که بسیاری از چهرههای شناختهشده و بهخصوص منتقدان دولت سیزدهم که قصد رقابت در مجلس دوازدهم را داشتند، با تشخیص هیئتهای اجرایی، صلاحیت حضور در انتخابات اسفندماه را ندارند. رسانههای اصلاحطلب نیز بر آتش شایعات دمیده گویی در یک قلعوقمع شدید هرکسی که کمترین زاویه سیاسی را دارد از گردونه رقابت حذفشده است.
روزنامه اعتماد در شماره امروز خود خواهان اعلام عفو عمومی برای افزایش مشارکت در انتخابات شده و نوشته است:
در انتخابات سال ۱۴۰۰ و ماجرای صلاحیت علی لاریجانی، شخص رهبری اعلام کردند به لاریجانی ظلم شده و باید جبران شود. اما نهایتا صلاحیت علی لاریجانی تایید نشد. شما محتوای نامههای علی لاریجانی و شورای نگهبان و رهبر انقلاب را بررسی کنید تا متوجه شوید موضع شورای نگهبان چگونه خواهد بود؟ شما از یک چنین ساختاری توقع دارید که در مرحله بررسیها، پلیس خوب شود و رای به احراز صلاحیتها دهد؟ کافی است مصاحبههای آقای طحاننظیف سخنگوی شورای نگهبان را بررسی کنید تا متوجه شوید از این خبرها نیست. حرف من این نیست که هیچ فردی تایید صلاحیت نمیشود، از این فهرست نمونههای معدودی برمیگردند اما اینکه برخی تصور کنند مشابه عفو عمومی، تصمیمی اتخاذ میشود، بعید است. اگر شود که باید استقبال کنیم!
روزنامه شرق نیز در یادداشتی به تندی با مسئله ردصلاحت برخورد کرده و مینویسد:
آنچه در همین روزهای اخیر در اعلام صلاحیت ها شاهد آن بودیم طلیعه اعمال سلیقه است و طبعا این گمانه که همین روال در ادامه فرایند انتخابات تداوم یابد کاملا منطقی است. اسم این کار چه خوشمان بیاید یا نیاید، مهندسی انتخابات، آن هم از طرف دولت است و متاسفانه گزارشی در باره اینکه هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شورای نگهبان به این روش سلیقه ای دولت و وزارت کشوراعتراض کرده باشد نرسیده است.
در بخشی دیگر از این یادداشت آمده است:
اگر پدیده حذف منتقدان دولت از فهرست نامزدهای مجلس به نام دولت، سند بخورد (که متاسفانه مقدماتش رخ داده) شخص رئیس جمهور مسئولیت اصلی را بر عهده دارد و به عنوان یک امتیاز منفی در پرونده خالص سازی او درج خواهد شد. لااقل برای حفظ ظاهر هم که شده، ایشان باید واکنشی نشان دهد که حتی اگر عملیاتی و واقعی نباشد، لااقل در افکار عمومی خاطره تلخ قلع و قمع مخالفان و تصمیم برای تشکیل مجلس مرکب از "وکیل الدوله" ها ثبت نگردد.
افرادی که طی سال های اخیر مواضع صریحی علیه برخی از موضوعات و قوانین جنجالی داشته اند صلاحیتشان تایید شده است. به طوری که دو نماینده همواره منتقد یعنی جلال رشیدی کوچی نماینده مردم مرودشت و بهزاد رحیمی نماینده مردم سقز تایید صلاحیت شدند. علاوه بر این دو نفر صلاحیت معین الدین سعیدی نماینده مردم چابهار که همواره انتقادات صریحی را در صحن علنی مجلس مطرح می کرد، توسط هیئت اجرایی تایید شده است.
همچنین نباید فراموش کرد که برخی نمایندگان حال حاضر مجلس با اظهارات شاذ، جنجالی و البته غیر واقعی خود باعث سیاه نمایی شده و به رسالت نمایندگی خود که بیان کردن صادقانه خواسته های مردم است عمل نکردند. در همین باره می توان به ادعای «فساد ۹۲ هزار میلیارد تومانی فولاد مبارکه» توسط یکی از نمایندگان اشاره کرد. ادعای بدون دلیلی که در آخر توسط دستگاه قضا رد شد و تنها نتیجه اش تشویش اذهان عموم مردم و بهانه دادن به دست ضد انقلاب بود.
روحانی آنگونه که مردم او را میشناسند!
حسن روحانی پس از حضور در ستاد انتخابات کشور و نام نویسی برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری طی بیانیه ای تاکید کرد: حرکت در مسیری سخت و ناهموار را آغاز کردم. نمیتوانم در این شرایط حساس کنج عافیت و عزلت را ترجیح دهم. برای بنبستشکنی باید از دوگانهٔ خانه و خیابان فراتر رفت.
روزنامه سازندگی که قرار است روحانی را سرلیست انتخابات مجلس خبرگان در تهران کند در اقدامی عجیب و توصیفی جذاب درباره روحانی نوشته است:
حسن روحانی البته از جمله روسای جمهور مقتدری بود که با چه حرف و چه در عمل تلاش میکرد از کنار مخالفان خود به مسامحه و سکوت نگذرد، او البته بار دولت را خصوصاً دولت دوم را به تنهایی به دوش میکشید و تلاش میکرد در یک جنگ اقتصادی نابرابر که با ریاست جمهوری ترامپ آغاز شده بود و سپس به یک جنگ ویروسی عظیم چون کرونا گره خورده بود! او حاضر نشد که بار دولت را زمین بگذارد و نه عامل فروپاشی اقتصادی باشد.
البته زخمهای دولت متبوع اصلاحطلبان همچنان بر بدن اقتصاد کشور باقیست، جالب است که دولتی که سال ۱۴۰۰ با محبوبیت زیر ۴ درصد رحم اجارهای نامیده شده بود، بار دیگر میان جناح چپ محبوبیت یافته است!
روزنامه آرمان امروز نیز از جوان شدن مجلس خبرگان خبر داده و نوشته است:
آماری که بهتازکی منتشر شده است نشان میدهد داوطلبان ۴۰ تا ۵۰ سال ۳۴ درصد، ۵۰ تا ۶۰ سال ۳۰ درصد، ۶۰ تا ۷۰ سال ۲۶ درصد و بالای ۷۰ سال ۱۰ درصد را تشکیل میدهند. همچنین باید اضافه کنیم که ۵۲ درصد از داطلبان سابقه حضور در انتخابات های قبلی مجلس خبرگان رهبری را داشته اند و ۴۸ درصد نیز برای نخستین بار هست که در جمع داوطلبان این مجلس قرار می گیرند.